Gå till innehåll

Skoogh

Medlemmar
  • Inlägg

    37
  • Blev medlem

Allt postat av Skoogh

  1. med risk för upprepning så beror brus antingen på att du har gainat (dra isf ner gainet) eller så är kameran såpass "ljusokänslig" att den missuppfattar ljus som kommer ifrån mörka partier. Anledningen till att "professionella" filmer inte har brus i sig beror på 2 saker; 1 att de spelar in ganska ljust och för att sedan dra ner ljusheten på ett kontrollerat sätt 2 att de har en bra kamera / film som har en så lågt ASAtal som möjligt. inte ovanlig att man i Hollywood spelar in med ASA 45, medan man i sverige ofta kör med upåt 80 och över det (ju lägre ASA, desto mindre brus). Videoformatet är allmänt kass när det gäller mörkerbehandling, de finns dock vissa som är ganska duktiga på det såsom Red, Silicon Image och vissa andra kameror (tyckte Canon 7D såg ut att fixa den delen förvånansvärt bra faktiskt.) Om du ändå fått brus och vill bli av med det så går det att rädda visst brus genom att "krossa svärtan" i post. Detta kan dock skapa problemet med att du inte får den look du vill ha pga du måste kontrastera till bilden.
  2. Skoogh

    Slutartid vid sportfilm?

    asså allt som du kan ställa in har med smak att göra. Om du dundrar på med 1/2000 så blir ju bilderna troligtvis knivskarpa jämfört med en "vanlig" slutartid, om du sätter skärpan rätt. Däremot e ju frågan vilken look du vill ha. Ska det en spelfilm där du, trots video, vill skapa en filmlook är ju 180.0d att föredra. Oklart iofs om just den kameran kan det, men isf 1/25 eller 1/24, vilka ger en liknande effekt som 180.0d. Men som sagt, tycke och smak.
  3. Skoogh

    hur man ska filma

    För det första är det delvis ett regiproblem. Vissa regissörer väljer att dela upp tagningar i enstaka repliker, så att just den repliken sitter, beroende på hur man vill klippa osv osv. Regiproblem. Sen brukar man planera för antal inställningar, inte klipp. Du kan komma tillbaka till samma inställning flera gånger, men de e olika klipp. Dessutom kan det låsa dig att du redan planerat alla klipp som du ska använda, redan innan du sett dem. Detta är förstås också en smaksak. Dehär problemet är delvis ett fotografproblem, men även ett regiproblem. Tid är ju som bekant pengar och om du lägger ner jättelång tid på att repetera så skulle det kanske gått fortare om ni istället skitit i all den förberedelsen och istället inriktat er på explosivt skådespeleri. Producentproblem och regiproblem. Dessutom kan vissa skådespelare bli lite trötta på ett manus om man tragglar det om och om igen. Regiproblem. Mao: Ta ett snack med personerna på dessa områden och fråga vad de tycker :)
  4. Skoogh

    Easyknappen?

    Easyknapp? Låter ju som att de e namnet på nån Autofunktion på en konsumentkamera... Va används den till?
  5. Skoogh

    Återge gatuljusets Kelvin

    ett enkelt sätt är om du har en mobilkamera. Om du ställer in kamerans vitbalans på ex solljus så vet du att om det är lite småblått så e de ca 6000 K, om de e vitt så e de 5600K och om det är rött så är det troligtvis 3200K. Sen är ju självklart en färgtemp.mätare det enklaste och exaktaste there is. Men mobilkameror är också bra att kolla nivåer med. Om du ställer in bländaren (läs: fokuserar så att den vita fokusrutan (iaf på Sony Ericsson) blir grön) å håller den så, så kan du kolla runt med kameran och se hur setet är exponeringsmässigt. Ett bra sätt att ljussätta en scen utan att orginalkameran är på plats :P mkt användbart. Sedan finjusterar man såklart.
  6. Skoogh

    Anamorfiskt till RED

    De e sjukt många som skjuter anamorfiskt. Typ alla Ushers och Ne-Yos videos e anamorfiska. Sen finns de reklamfilmer som över hela världen som använder det, Nescafés nya t.ex. ( http://www.vimeo.com/6847313 tyvärr hittade jag den inte i högre upplösning nu... Troligtvis Världens snyggaste reklamfilm i närtid) Sen är Die Hard 4.0 skjuten me anamorfiskt. Ja tror de finns nåra gluggar uppe i Sthlm nånstans, oklart var. Annars e de utomlands... :(
  7. Skoogh

    4:3 till 16:9

    om du kör med en stillbildskamera borde de vara såpass högupplösta bilder, så de gör inget om du beskär bort en bit av bilden. Om du, å andra sidan, hade spelat in i SD 4:3 och beskärt det till 16:9 m letterboxes hade en betydande del av bilden försvunnit, vilket hade tagit en lågupplöst bild (4:3 bilden) och beskärt ner upplösningen ytterligare (när du skapar en 16:9bild). Du behöver inte tejpa, bara du tänker på letterboxingen.
  8. Skoogh

    Återge gatuljusets Kelvin

    Anledningen till ditt problem är att gatljusljuset är monogamt. De lampor som används kallas för (kommer inte ihåg namnet, men de e en av de mest energieffektiva lampmodeller som finns. En vanlig gatlampa är på ca 50 W !!!) och peakar endast i det gula spektrumet. Allt annat är mer eller mindre dött. Därför kommer allt bli gult eller liknande, oavsett vilken vitbalans du använder dig av. Filter kanske är en lösning, men vitbalansering i efterproduktionen skulle jag rekommendera. Hoppas mitt svar gav lite hjälp :)
  9. Skoogh

    Kino Flo

    haha precis... my bad...
  10. Skoogh

    Kino Flo

    Att ljuset "dör snabbare" med vissa typer av lampor är inte sant. Att ljusstyrkan beror på hur spottad/floodad den är håller jag med om, men ljusstyrkan dör inte olika mycket på olika lampor. Det finns en formel som kallas inverse square som säger att ljusstyrkan blir fyra gånger lägre/meter. Om du dessutom har en väldigt "spridd" ljuskälla (ex. Kino) så blir den utgående ljusstyrkan väldigt låg och den avtar därför relativt fort. Ett lysrör är dock mycket mer effektivt än en tungstenslampa, eftersom en mycket liten del av energin går åt till att skapa värmeenergi. Därför motsvarar lysrör med 75 watt typ 100 watt (detta gäller mao bara ljusstyrkan, inte energiförbrukningen) Hoppas det var till hjälp :)
  11. Skoogh

    Döda fönster

    Om du ställer en byggställning på utsidan som du täcker med moltom så kommer man inte se att du täckt fönstren. Det är vad man brukar göra på större produktioner.
  12. Skoogh

    Ljustänk vid intervjuer..

    Allt beror ju på vad du vill ha för stämning. E de en kille som typ ska berätta om hur schysst hans barndom så ska du försöka sikta på High-key, men e de nån som ska snacka om nån form av allvarlig skit så e de en mer kontrastig look du ska leta efter. Allt beror på situationen och samtalsämnet med andra ord
  13. lägg ut samma tråd på cinematographers.com fast på engelska å under "rätt" forum :P Lycka till!
  14. Skoogh

    hjälp med manus

    en liten grej bara... det du söker kallas Dramaturg. Dramaturgens uppgift är att skapa intressanta vändningar osv i storyn. Det finns något som heter "dramaturgisk kurva" som du kan kolla upp. Låt Google hjälpa dig. Lycka till!
  15. Skoogh

    Bildteknik...

    Jasså, ja trodde Adam Berg gjort alla deras videos...
  16. Skoogh

    Bildteknik...

    "Lok står när dom andra faller" var nog en av dom första videos som använde denhär tekniken å den kan göras på lite olika sätt... kolla in... Man kan också göra det i post, som dom gjort i Swingfly's video "Touch and Go", där dom har attatchat hela bilden på Swings huvud. Det är dock greenscreen där man skapat bakgrunden i efterhand, vilket inte verkar vara fallet här... Kan dock tilläggas att det finns en anledning till att Adam Berg anses vara Sveriges bästa reklam- och musikvideoregissör...
  17. Skoogh

    Videobelysning till DV-kameror

    hmm... ja 30 W kommer du inte så långt på utomhus...beroende på, som 16:9 säger, vilket avstånd lamporna kan stå, men också hur vid bilden är så kan man säga hur starka lampor du behöver... men om man säger att du typ ska filma relativt vida snowboardbilder så kan du ju testa me typ 2-3 sånnahär: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=38130270 Testa ställ dom på olika ställen så dom träffar... vad de nu e du ska filma. Om de e snowboard kan de va rätt ball å köra en lampa mittemot varann "tvärs över linsen" (mao en t höger å en t vänster)
  18. Skoogh

    Videobelysning till DV-kameror

    vad är det du ska belysa? de ovan nämnda lämpar sig lite mer för intervjuteknik o liknande. Redheads o andra fresneller e lite mer för filmbaserad belysning.
  19. ja kan tänka mig att de blir rätt bökigt att på nått sätt fästa den i stativet... blir ju lite lungt att fästa en magic arm i kompendiet... Vad ja skulle rekommendera e att fästa flagen på ett c-stand för att inte få ett cptungt stativ, samtidigt som det inte blir lika otympligt om du ska flytta det. Fäst frenchflagen i överkant med c-standet isf. Eller finns de nån anledning att just fästa det i kameran eller stativet?
  20. Skoogh

    Videobelysning till DV-kameror

    beror ju helt på vad du ska filma... men redheads e ju billiga :)
  21. fortsätt jobba på synopsisen, ja gillar projektidén!
  22. ja tycker idén låter okej, men skulle det inte vara svart komik? Dehär känns ju inte så mkt In Bruges...
  23. Skoogh

    Ska filma reklamfilm

    Motljus så att regnet syns, fast med en lättning på gubben. Låt motljuset se ut som en "natural" mao någonting som skulle vart där om du varit där Live. Ett exempel på de skulle ju kunna vara strålkastarna som dom har på sånna matcher...
  24. Skoogh

    Ska filma reklamfilm

    med ögonljuset menar du? Om du lyser med en redhead på en frigolitbit (eller något vitt) så att ljuset studsar in i ögonen (från kameravinkeln) på killen du filmar, så kommer ögonen att ljusas upp, dock lite för mkt. Om du viftar med handen mellan friggan och ansiktet, samtidigt som du dimmrar ner så ser du din skugga från handen försvinna mer och mer. När den precis försvunnit är det perfekt. Så skapar man ett sk "eyelight". Om det blir för rött ljus, lägg bara på en CTB - done. Bättre förklarat?
  25. Skoogh

    Hjälp! musikvideo

    VDn för STARK berättade om när dom spelade in i LA å då sa han att han kontaktade polisen, men att de inte va några problem, varken m polisen eller folket. I Sverige blir folk ganska lätt sura över att man spärrar av en gata för en filminspelning, men inte i USA (enl honom) Ja vet tyvärr inte om det kostar något eller ej... har för mig att han sa det, men ja kommer inte ihåg va han sa :P
×
×
  • Skapa nytt...