Jump to content

Vilket redigeringsprogram ska jag välja?


woxaz

Recommended Posts

 

Gratis är ju alltid bra... särskilt när det kommer från en av de stabilare aktörerna. Avid Free DV finns för både Mac OS X och Windows XP. Fördelen är släktskapet med hela Avids produktlinje som är väl spridd i branchen.

http://www.avid.com/freedv/

 

För Mac skulle jag nog ändå välja FinalCut Express som är väldigt bra för penagrna.

 

För Windows har jag inte så mycket erfarenhet men Avid eller Premiere skulle vara högt på min lista.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Det skapas några likande såna här trådar. Här är två trådar:

 

http://www.voodoofilm.org/forum/topic.asp?topic=1463

http://www.voodoofilm.org/forum/topic.asp?topic=1197

 

Själv tycker jag att du ska välja Final Cut Express 2 om du kör på Mac. Annars om du kör på PC så är ju Abobe Premiere Pro och Vegas 5 de mest använda och med bäst kritik. Avid (inte Free DV) kan se krångligt ut för en nybörjare och det är också mycket pengar man får punga ut. Det används dock av flera kända och professionella bolag/studior som t ex Sveriges Television.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Jag kör EditStudioPro, kostar $150., Premiere Pro och Avid är mycket dyrare. har få begränsningar och är lättare och roligare att lära sig än gamla Premiere i alla fall. Inte lika många plugins som Adobe men har t ex DebugMode Wax för specialeffekter. Avid Free verkar tynga ner min stackars dator rätt bra...

 

Någon mer som kört EditStudioPro och kan jämföra med PremierePro?

Link to comment
Share on other sites

det är lite svårt att jämföra två program som spelar två helt olika ligor, vill du redigera i pc så finns det inget som slår kombinationen mellan premiere och after effects. lär dig att behärska dom två programen fullt ut istället för att satsa på små- eller mindre program.

 

offtopic: det ä ju också alltid en fördel att kunna avid eftersom det är det som används mest ute på fältet.

Link to comment
Share on other sites

Jag testade trialversionen av Edit Studio Pro för något år sedan. Helt fruktansvärd upplevelse. Men det kan ha att göra med att jag är van vid funktioner som finns i proffsprogrammen. Har det fått "JKL"-fuktion och redigering fullskärm på extern monitor ännu?

Link to comment
Share on other sites

Nu kommer Munthe att protestera men om Du inte vill ha ett proffsprogram som kostar skjortan utan ett, för amatören, mycket kompetent program som har allt inbyggt från början så skall Du definitivt titta på Magix Video de Luxe.

http://www.magix.com/select.html

Med Pinnacle måste man köpa till många insticksprogram för att få något utöver det vanliga, med Magix Video De Luxe/Movie så ingår blue/green-box, fram/baklänges, slow/fast-motion. Bild i bild typ "24".

Som ny använder Du bara det enklaste men som mer erfaren kan Du påverka och tillverka egna effekter.

Mycket bra handbok på tyska från Data Becker, kompetent forum på ett 10-tal språk.

Det enda felet är priset. På tok för lågt för att få den status det förtjänar.

-Per

Link to comment
Share on other sites

visst, så är premierepro $700 dyrare också, för det priset så måste man (eller ens kunder) ha ett rejält behov, pular än så länge på hobbynivå och ville bara veta hur mycket bättre det är i sig, vad man får för pengarna... Stöd för HD och 7.1 är väl några saker antar jag...

Link to comment
Share on other sites

självklart Avid eller Final Cut. Premiere funkar med. resten är skräp i stort sätt i mina ögon. orkar inte gå in på detaljer, allt talar för de förstnämnda programmen. jag tycker inte det finns någon anledning att börja med något lägre än premiere, då du begränsas förr eller senare.

 

EDIT: finns tryout versioner på samtliga program i adobe familjen. gratis klippning i 30 dagar. sen så kostar inte en studentversion på premiere 700 dollar. snarare 200-300 skulle ja gissa på. avid express dv är som sagt gratis och grymt. resten kan du fixa i virtualdub som är gratis med gratis plug in.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Munthe]Jag testade trialversionen av Edit Studio Pro för något år sedan. Helt fruktansvärd upplevelse. Men det kan ha att göra med att jag är van vid funktioner som finns i proffsprogrammen. Har det fått "JKL"-fuktion och redigering fullskärm på extern monitor ännu?[/citat]

 

En fråga till dig Munthe (som kan vara av intresse för flera, därför ställer jag den här). När jag läst lite inlägg från dig, och klurat på hur jag själv skulle haft det har jag fått följande intryck, som jag nu mest vill få bekräftat (jag kan vara snorfel på det, i så fall får du gärna komma med kommentarer kring det hela.. vilket du nog hade gjort även om du inte fått det ;-) )

 

Jo, jag kan tänka mig att om man gör en längre produktion så kan man råka ut för situationen att man har t.ex tio klipp från samma scen som ska hänga ihop, som man är nöjd med. Dessa klipp vill man sen kunna flytta omkring och hantera som 1 enskilt klipp, t.ex för att ändra ordningen på scener. Därefter kanske man vill gå in i det här "subklippet" igen för att ändra detaljer i det.

 

Jag har tolkat det så att det är en av de grejer som skulle kunna vara viktig i en större produktion, som inte alltid finns i de mindre programmen.

 

eller??

 

(själv är jag van i att arbeta i sammanhang där gruppering av objekt på olika sätt är en viktig del av arbetsflödet, och därför kan jag tänka mig att det gäller även filmredigering, men jag kan ju ha fel)

 

McW

Link to comment
Share on other sites

tack, det är ju det jag trodde. Munthe nämnde några saker som saknas också i de mindre (det var ju detta jag ville ha bekräftat). Har inte Avid Free begränsningar i antal spår? Nu är jag ju inte student som de många här men min dotter är :) "Elev inom det allmäna skolsystemet" ska räcka för Adobes studentrabatt, gäller det även grundskolan?

Link to comment
Share on other sites

jadå, klart din dotter är student då. de kommer ju inte hem till dig och kolla leg, det går ju alltid och lösa.

 

McWolfe: Jag kanske missförstår dig nu men det låter som om du talar om sekvenser. sekvenser jobbar man i stort sätt med så fort du har mer än två scener, ialla fall jag. klart man kan göra en klåparlösning och kötta in allt i en master sekvens men det är inte särskilt bra klippteknik. Lika bra klippteknik som att döpa alla klipp efter klipp1, klipp2, klipp3 och lägga all i en och samma bin. Nej, jag tycker inte det är bra struktur. speciellt inte om du ska lägga effekter på, som deinterlace på en hel sekvens, till exempel. som sagt jag kanske missförstår dig i så fall bortse från mitt inlägg. ha det bäst. :)

Link to comment
Share on other sites

[citat=krockis]jadå, klart din dotter är student då. de kommer ju inte hem till dig och kolla leg, det går ju alltid och lösa.

 

McWolfe: Jag kanske missförstår dig nu men det låter som om du talar om sekvenser. sekvenser jobbar man i stort sätt med så fort du har mer än två scener, ialla fall jag. klart man kan göra en klåparlösning och kötta in allt i en master sekvens men det är inte särskilt bra klippteknik. Lika bra klippteknik som att döpa alla klipp efter klipp1, klipp2, klipp3 och lägga all i en och samma bin. Nej, jag tycker inte det är bra struktur. speciellt inte om du ska lägga effekter på, som deinterlace på en hel sekvens, till exempel. som sagt jag kanske missförstår dig i så fall bortse från mitt inlägg. ha det bäst. :)[/citat]

 

Det är exakt så jag menar, dvs att det inte är bra att arbeta så. Det jag frågade om (lite otydligt, är jag helt övertygad om) är om olika program har olika bra stöd för att jobba organiserat på det här sättet, där kanske de billigare enkla programmen inte har det osv.

 

McW

Link to comment
Share on other sites

"Undrar en sak...vilket redigeringsprogram ska jag välja. Jag har redigerat i ett program som heter Editstudio men vill ha ett med mera "möjligheter".

MVH putte"

 

Hej!

Jag har använt Premiere från version 4 till version Pro 1.5. Skillnaden mellan 6.0 och 6.5 var stor vad gäller stabilitet särskilt vid längre tidslinor. Pro 1.0 och 1.5 var ett i stort nytt program med betydligt bättre stabilitet och med fler funktioner.

 

Sedan några år använder jag emellertid till 98% Canopus Edius och det har jag gjort från version 1.0 till nuvarande 3.61. 2% av tiden använder jag till Premiere Pro 1.5 för i huvudsak rulltexter med inblandad grafik och för att använda det inbyggda "skakningsbortagnings-verktyget".

 

Någon nämnde integrationen mellan Adobes program vilken är en klar fördel, men för mig fungerar det fint med After Effects 7 tillsammans med Edius även om markers o.d. inte följer med.

 

Edius har ett medföljande program som heter Procoder Express och fungerar bra vid generering av bl a MPEG2 filer (som kan utföras i valfritt 1- eller 2-pass och där de flesta parametrar kan anpassas manuellt) och också andra format. MPEG2 filerna accepteras utan problem av Adobe Encore.

 

För mig gäller att Edius Pro ger mig fullständig RT med flera lager och en stabilitet som jag inte har funnit hos någon annan editor.

 

Både Premiere Pro och Edius Pro kräver en hel del av maskinen och är inte gratis.

Link to comment
Share on other sites

[citat=McWolfe][citat=Munthe]Jag testade trialversionen av Edit Studio Pro för något år sedan. Helt fruktansvärd upplevelse. Men det kan ha att göra med att jag är van vid funktioner som finns i proffsprogrammen. Har det fått "JKL"-fuktion och redigering fullskärm på extern monitor ännu?[/citat]

 

En fråga till dig Munthe (som kan vara av intresse för flera, därför ställer jag den här). När jag läst lite inlägg från dig, och klurat på hur jag själv skulle haft det har jag fått följande intryck, som jag nu mest vill få bekräftat (jag kan vara snorfel på det, i så fall får du gärna komma med kommentarer kring det hela.. vilket du nog hade gjort även om du inte fått det ;-) )

 

Jo, jag kan tänka mig att om man gör en längre produktion så kan man råka ut för situationen att man har t.ex tio klipp från samma scen som ska hänga ihop, som man är nöjd med. Dessa klipp vill man sen kunna flytta omkring och hantera som 1 enskilt klipp, t.ex för att ändra ordningen på scener. Därefter kanske man vill gå in i det här "subklippet" igen för att ändra detaljer i det.

 

Jag har tolkat det så att det är en av de grejer som skulle kunna vara viktig i en större produktion, som inte alltid finns i de mindre programmen.

 

eller??

 

(själv är jag van i att arbeta i sammanhang där gruppering av objekt på olika sätt är en viktig del av arbetsflödet, och därför kan jag tänka mig att det gäller även filmredigering, men jag kan ju ha fel)

 

McW[/citat]

 

Absolut! Subclip och nesting av timelines är skitviktigt. FCP har en väldigt bra sak som både Avid och PPro saknar - nämligen möjligheten att ha flera projekt öppna samtidigt. Det är helt klart besläktat med det där arbetsflödet du tänker dig. Och det finns mycket gemensamt med 3D-världen.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Hej

 

Jag är helt ny med detta filmande och känner att jag börjar snart få lite matrial för å sitta å klippa ihop en rulle :) Nu har jag ingen aning om vad jag ska använda för program.. Jag vill ha det ganska basic å gärna på svenska.. Man ska kunna lägga ljudspår, å filmspår för sig samt kunna klippa hur som i filmen.. Någon som har nååågra som helst tips?

 

Gärna ett progg med lite inbyggda effekter som man bara "addar med ett klick" ;)

 

Mvh Newbie Jonas

Link to comment
Share on other sites

[citat=Jonasson;72053]Tack det låter / verkar ju vettigt, ska ta en titt på det.. Hur äre med windows moviemaker då.. Inget å ha eller?[/citat]

Det finns en massa gratisprogram och för en del räcker dom men vill man ha något mer än bara basutbudet så är det bättre med ett program som kan lite mer och som man kan utvecklas i.

-Per

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...