Jump to content

j3n5

Members
 • Posts

  494
 • Joined

 • Days Won

  1

Everything posted by j3n5

 1. Tja, eftersom jag har ett företag som ändå prenumererar på CC-paketet då vi jobbar med platt grafik så ingår ju Premiere i den prenumerationen. Visst, jag har testat Resolve och gillar det men olika program i CC-paketet jobbar så bra med varandra så jag känner mig rätt bekväm med det. Och ang flytt av filer behövs inte det då en Atomos Ninja V spelar in på SSDs och fungerar som extern HD över USB 3.1 vilket inte givit mig några flaskhalsar i alla fall.
 2. Tack för tips men hård- och mjukvara för mitt arbetsflöde har jag rätt bra koll på. Gör nästan uteslutande saker för Youtube/Vimeo och brukar filma med GH5 + Atomos Ninja V i ProRes på SSD. Inget tyngre, inte massa spår, lite smått i post och ingen avancerad grading att snacka om. Vilka Nvidiakort som stödjer accelerering & CUDA i CC just nu har jag dock inte koll på. Det behöver jag för att köpa ny dator helt enkelt.
 3. Det är bärbart som gäller. Tänker mig en rätt kraftig gamer-pc typ MSI GS65 alt Razer Blade. iof dyra men kör grafikmässigt 8:or runt en tungt specad MBP 15" för billigare peng. Vill egentligen bara veta om RTX 2060 kommer funka i Adobe CC då jag också använder Photoshop, Illustrator, Indesign och After Effects då jag använder paketet både till jobb och fritid på samma burk.Reser också med samma utrustning. Annars får jag väl bita i suräpplet och slå på med RTX 2080 max-q, om det nu funkar?
 4. Hade precis bestämt mig för att hoppa ned i avgrunden och köpa mig en bärbar PC efter årtionden i OSX, mest pga MBP:s klena grafikkort och bristen på stöd i Adobe CC. Hade bestämt mig för en burk med RTX 2060 mobile och höll på trycka på köp men googlade av en slump nvidia och Premiere. Till min förvåning så dök det upp en massa vittnesmål kring uteblivet stöd i CC-paketet? Som jag förstår så sitter just detta kort i en hel del av gamingfirmornas kommande contencreator-burkar just eftersom det prestandamässigt är rätt kompetent prismässigt, jämfört med storasyskonen 2070 & 2080? Stämmer det att accelerering saknas? Någon som har koll?
 5. Har en svärfar som kört Canons XL-H1A & XM-2 i många år. Plötsligt vill varken FCP/iMovie importera materialet lägre? Stoppar jag över banden i en gammal SONY HDV så funkar det? Någon som har info och kanske lösning på detta? Också intresserad av lösning för att på något sätt tanka XL-H1A:an på annat sätt? Finns någon smart lösning för att digitalisera på mellanstation eller liknande?
 6. Jag tänker mig kring 10000 exkl skärm..
 7. kapar tråden lite eftersom jag som vanligt är på jakt efter ny burk. Blivit tydligt att jag inte har inkomster nog att motivera en Mac PRO så jag kollar på en ihopplockad budgetPC, dvs så mycket som möjligt för slantarna. Tankarna är: vad är minimikrav för att få 4K fränt ex GH4 att flyta i Premiere/AE. Jag kan bygga men har inte koll på vilka delar som gäller i nya delar. Ju billigare desto bättre. En del säger; köp en hyfsat ny begagnad speldator, funkar det? Några tips?
 8. På GH3 funkar PL Summilux 25/1.4 mycket bra att filma med. Problemet är det vanliga med MFT-gluggar ingen bländarring och trådstyrd AF som fungerar lite sämre vid manuell fokus.. Samtidigt fungerar AF vid film så pass bra så det faktiskt är användbart. Jag filmar också med PL Summilux 15/1,7 och PL 45/2.8 macro. Alla ger riktigt fin bild.. För lite mer hantverksmässig filmning tror jag ändå på speedboster + fina manuella gluggar..
 9. j3n5

  Gh4 ????

  Är det någon som har koll på hur Metabones Speedbooster funkar på 4K?
 10. Ja, eller så fortsätter du och filma med din iphone. Ska du följa en familj i vardagen kan det vara bra att ha en så liten utrustning som möjligt. Det är också bra om den är skjutklar direkt och knappast märks. Det får säkert familjen att känna sig mer avslappnad och vardaglig än om du ska dra runt och se ut som en kameraman.. 1. Går du en utbildning som erbjuder videokamera och redigering? Eftersom det är ett arbete inom skolan borde detta kunna erbjudas. Vill du lära dig filma på ett seriösare sätt är det så klart en annan fråga.. 2. Vad är syfte med filmen? Ska den visas för publik? I vilket medium ska den visas? Är det enbart för dokumentation av process till lärare? Omfattning i längd samt integritetsfrågor kring publicering? Vill du göra snygga skärpeåkningar och filma i lågt ljus är nog en DSLR att föredra. Men är du inte van att filma med en sådan kan det sluta med att de mest intressanta situationerna helt saknar skärpa i bild eftersom det var svårt att ställa när situationen uppkom.. Vad jag egentligen vill säga är att gör det inte svårare än det behöver vara. En iPhone kan mycket. Ett bra skal och en extern mic gör den ännu bättre. Dessutom är alla van att se en iPhone så folk känner sig inte obekväma. Googlar du hittar du många exempel på folk som använder iPhones kreativt. Skal kan se ut så här: Manfrotto Hållare MCKLYP5 med två fäste för iPhone 5 | Manfrotto MCKLYP5 med 2 fästenGenom att lägga till... Funkar så här: http://mediacdn.shopatron.com/media/mfg/2747/media_image/live_2/KLYP_5_highlight_connector_v3.jpg?1375723383 Sätt på en sån här mic: DSLR camera mic | audio for camera | dslr external microphone | | MyMyk Ett enkelt handtag under och du är igång: http://www.amazon.co.uk/Camera-Fujifilm-Hewlett-Packard-Olympus-Panasonic/dp/B001NLN066/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1395319708&sr=8-2&keywords=pistol+grip
 11. Undrar helt enkelt om någon kör USB3.0-minne som scratch vid klippning. Min setup är en macbook pro som jag för tillfället kör en fw800 disk på. Programmet är Premiere Pro CC och materialet är oftast .mov i 50Mbps från en GH3a. Kör en del GoPro och AVCHD också.. Funderar kring nått USB på kanske 128Gb med hög läs/skriv-hastighet.. Tips och erfarenheter mottages tacksamt!
 12. j3n5

  Gh4 ????

  Inte för att adaptern ligger i mitt prisspann och behovsområde men med adapter borde kamerastorleken närma sig en FF och därför fortfarande passa bra i burar o liknande.. GH4 verkar rätt trevlig på 1080 också..
 13. Själv skulle jag säga att Olympus 12/2 är en rätt användbar glugg i de där sammanhangen. Samyangs 7,5/3,5 verkar OK också. I alla fall om du vill filma close-up..
 14. Var in och läste i tråden du tipsade om och såg detta: Tried it on the CC version and it does not seem to work. Oh well. Reply David says: August 19, 2013 at 1:25 pm Lee, you don’t need to do this with CC anymore as all unsupported (but qualifying cards) can be enabled for GPU acceleration. Do you have 1GB of VRAM on your card? If so, you should be able to switch the renderer to GPU accelerated and you’ll just see a message telling you that your card isn’t certified but that it will be useable.
 15. Tackar för tipset, jag kommer LÄTT testa det! Återkommer med hur det fungerar..
 16. Vad innebär det i praktiken att inte ta del av GPU-accelrationen?
 17. Jag står i valet och kvalet att hoppa på CC-paketet. Stora anledningen till att jag velar är att jag under flera år pysslat med FCP/FCPX. Var först väldigt skeptisk till FCPX och var på väg att hoppa över till CS5 men fick aldrig arbetsflödet att fungera med min Panasonic HMC151 och AVCHD. Nu kör jag det mesta med Panasonic GH3 och GoPro. Materialet går oftast till Vimeo och YouTube.. Jag jobbar mestadels på en iMac 11.3 (i7 2.93GHz, 16Gb, ATI Radeon HD 5750) och tycker att FCPX nu känns ej "up to date" samt buggar lite. Har testat trial-versionen av Premier CC6 och tycker det verkar rätt smidigt, flyter på bra och dessutom funkar mer på det sätt jag var van att klippa på innan FCPX.. Nu undrar jag helt enkelt om någon har erfarenhet av liknande problem och kan komma med lite +/- prat. T ex kommer jag stöta på prestandaproblem med min nu rätt gamla iMac? Funkar Premier CC6 på bärbara Macar med mindre prestanda? Ja, ni förstår nog vad jag är ute efter.. //Jens
 18. Max_H, Står och velar mellan GH3 och G6 för film och då speciellt actionsport sommartid. Vet du något som borde få mig att välja GH3 förutom vädertätningen?
 19. 46mm gänga = http://www.scandinavianphoto.se/product/list.aspx?sid=6273759
 20. I din gamla tråd frågade du om TM700, "En Panasonic SD900 är nyare, bättre och billigare än en gammal TM700, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=814929 ". SD900/TM900 är i princip samma kamera utan eller med internt minne. Trodde du förstod skillnaden mellan 550d och sd900 nu. Du får inte samma typ av bild ur en sd900 som en 550d. En systemkamera har mycket större sensor och ger därmed under rätt förutsättningar överlägsen bild för pengarna. Men ska du filma BMX blir handhavandet SÅ mycket enklare med en vanlig videokamera..
 21. 50mm på en Canon blir 80mm med brännviddsförlängningen. Det är på gränsen till teleobjektiv. Detta gör att det blir extremt svårt att sätta skärpa på saker som rör sig. Det blir svårt att få med det som händer i en bild. Det blir också svårt att hålla kameran stadigt för att undvika rörelseoskärpa. När det går undan (som i många extremsporter) behöver du ofta kunna peka kameran mot det som rör sig utan att använda kamerans skärm som referens. Detta går i princip inte med ett 50mm. Men iof ska du filma extermsport på avstånd (som t ex fallskärmshoppning/kanot/klättring) kan det funka med 50mm på stativ. Tänk på att Felix kapade sin rullskridskoåkare fast han körde med ett 8mm objektiv... På Tacky kan man få lite tips om skatefilmning (funkar lika bra till BMX/INLINES också). http://www.tacky.se/panasonicvideoskola
 22. DSLR-filmning kräver mycket mer av filmaren och är inte alltid lämplig vid extremsport. Iof är det inte jättesvårt att få någorlunda skärpa med fisheye och hög bländare, men du måste ställa skärpan själv.. DSLR-kamerorna saknar också bildstabilisering som ibland kan vara bra för ovana filmare. En Panasonic SD900 är nyare, bättre och billigare än en gammal TM700, http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=814929 Då får du dessutom 1080p50 och kan fixa fin slowmotion i fullHD.. PS. du kan inte filma extremsport med ett 50mm.
 23. Sonyn har 96Gb internminne + större, nyare sensor + GPS?? Personligen tror jag du får i princip lika bra kamera i Panasonic som har tre något mindre sensorer. Vet inte om det är sant men SD900 verkar också ha fjärrstyrningsuttag. Då kan man köra zoom via fjärr på handtag, vilket jag tycker är riktigt bra när jag filmar snowboard.. http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=700732696 http://www.visualante.se/products-fisheye-tripod-camera-bag/steady/
 24. Panasonic SD900 http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=11866845 Sony CX700 http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=11832879
 25. Skulle inte säga att vare sig 15" eller 17" är bra för film, bara bättre än 13", större = bättre. Skulle jag köpa bärbar för redigering så skulle det bli en 13" i7 med 8GbRam. Till det skulle jag skaffa en IPS-skärm typ HPs: http://www.dustin.se/pd_5010384363.aspx och en LaCie LittleBig med Thunderbolt: http://www.lacie.com/se/products/product.htm?id=10549. 13" och HD för att kunna ta med överallt, större skärm för bättre kontroll när det gäller..
×
×
 • Create New...