Jump to content

wedge

Members
 • Posts

  41
 • Joined

Everything posted by wedge

 1. Man får ju hoppas att de lyckats få bort alla buggarna de hade i Pinnacle Studio 8. Det var inte frågan om OM den kraschade, utan NÄR. Den gick inte att använda helt enkelt. Den sparade korrupta projektfiler stup i ett, så det var bara att börja om från ruta noll flera gånger. Korta projekt lyckades man redigera färdigt, bara för att upptäcka att övergångar renderades ryckigt. Plus ett otal andra småbuggar i redigeringen. Totalt oanvändbart piece of processerad föda. Hade den fungerat utan krascher hade den ändå bara varit en begränsad leksak. Tvi, tvi, tvi... aldrig mer.
 2. Du kan ju zooma in lite med funktionen Event Pan/Crop (liten ruta i slutet av klippet), så slipper du ramarna. Sen får du rendera om hela dj*a klippet, men det kan du ju göra en gång för alla. Med lite kvalitetsförlust, som sagts tidigare. Så har jag gjort när jag tagit in klipp från gamla VHS-kassetter, och de sista bildlinjerna "fladdrat". Kvaliteten här var ju redan piss, så det spelade ingen roll :)
 3. Studio 8 är nog det sämsta program jag ägt, alla kategorier. Ständiga krascher och förstörda projekt. Timmar av arbete bortkastade. Ta backuper, spara ofta, säger nog nån. Jovisst, kul ifall det funkat. När Studio väl bestämt sig för att krascha ordentligt har det redan planterat in nån felaktighet i filerna för evigheter sedan. Sen kanske det finns folk som lyckats köra Studio till belåtenhet. Mitt bästa råd är att kolla Pinnacles forum ett tag och se om de nu, ett år efter release, fått ordning på programmet. Tvivlar...
 4. - Högerklicka på videoklippet - Insert/Remove Velocity Envelope - Skjut den gröna linjen upp/ner för att ändra hastigheten eller - Högerklicka på videoklippet - Properties - Ändra playback rate
 5. Du gör nog nånting fel nånstans. Har du en "extremfärg" (här svart) gjord i ett ritprogram kan Chroma Keyer plocka bort den till 100% och lämna allting annat kvar 100%. Bättre utgångsläge kan du ju inte ha. Du sparar kanske bilden i "fel" format, t ex JPEG med extrem kompression? Då kan det ju hända att det extremsvarta inte blir exakt RGB=(0,0,0). Även då kan du ju trimma inställningarna i Chroma Keyer till att bli lite förlåtande.
 6. I Vegas behöver man inte dribbla med alpha om man inte vill/orkar. Du behöver bara skapa en bild med solid bakgrundsfärg, så kan du använda plug-in:en Chroma Keyer på bilden och göra bakgrundsfärgen transparent. Man kan väl se det som att den färgen görs om till alpha, eller så :) - Lägg logobilden i "översta" lagret, stretcha den tidsmässigt till att täcka hela filmen. - Lägg Chroma Keyer-effekten på bilden, och välj bakgrundsfärgen som ska bli transparent. - Lägg filmen i ett lager under. - Klart.
 7. Jovisst klarar Vegas blåskärmar, eller vilken färg man nu vill använda. Liksom med alla andra effekter så lägger man en plug-in på sitt filmspår, "chroma keyer" tror jag den heter. Klart!
 8. wedge

  Pinnacle

  Tja, hade det funkat som utlovat hade det varit ett utomordentligt bra nybörjarprogram. Men det är fortfarande katastrofalt buggigt och instabilt. Efter att ha kämpat med oändligt antal programkrascher och sabbade projekt (dvs Studio totalförstör de projektfiler man suttit och redigerat) kan jag inte annat än hata denna produkt. Om programmet kraschar hela tiden kan det avskräcka vilken entusiastisk nybörjare som helst. Läser man sedan på deras supportforum ser man att folk har problem med att bränna slutresultaten på DVD och mycket annat. I ärlighetens namn skall väl tilläggas att det finns folk i forumet som säger att Studio funkar perfekt, så vad ska man tro... Den som har tur kanske kan få Studio att funka bra.
 9. wedge

  Pinnacle

  Jag har ingen aning, tänker inte ens prova. Men kan du inte konvertera gif:en till tiff eller jpeg? *Det* vet jag i alla fall att jag har provat. Vänta, jag vet svaret: För att Studio 8 suger rejält, såklart! Pinnacle spottar fortfarande ur sig icke-fungerande patchar till ett program som borde fungerat för långt över ett halvår sen. Studio 8 klarar inte det den utger sig för att göra. Kommer aldrig att göra det heller. Om den mot förmodan skulle göra det, så är den i alla fall bara en leksak. En av de bättre leksakerna, kanske, men ändå bara en leksak. Tack för ordet ;)
 10. http://www2.gol.com/users/spee/Studio/effects.htm http://webboard.pinnaclesys.com/read_messages.asp?lng=1&WebboardID=1&ForumID=682&ThreadID=114179&Search=1&ThreadStart=0
 11. Hollywood FX till Pinnacle Studio kan visst göra nån sorts bluescreen... Men om HFX håller samma "kvalitet" som övriga Studio 8, så är det ytterligare en bortkastad tusenlapp eller så. Enda nyttan jag haft av Studio är att den gav en otrolig rabatt vid köp av Vegas. Sen kan man också använda CDn som drinkunderlägg eller frisbee, och manualen går fint att elda med.
 12. Stillbild ovanpå rörlig=inga problem, men jag tror att Luke menar rörlig bild ovanpå annan rörlig bild, folk brukar tala om PIP (Picture in picture). Jo, det går i Pinnacle Studio 8, men det är trögjobbat: Du skapar en DVD-meny med din stora bild i bakgrunden. På denna lägger du en menyknapp med rörlig bild. Sen måste du rendera hela sk*ten. Efter att ha gjort detta ett par gånger tröttnar man och köper ett riktigt redigeringsprogram ;).
 13. Kort svar: Ja. :) Lite längre svar: Går nog att göra i de flesta redigeringsprogram av något bättre kvalitet. Själv sitter jag med Vegas Video 4, och där är det busenkelt att lägga in.
 14. Jodå, den gick att spara och sedan titta på, i alla fall med PaintShopPro. Tyvär har jag inte den blekaste aning om varför delar av en bild skulle "pixla" sig. Vilket filformat använder du? Dator, program, operativsystem, kamera, FW-kort mm ...? Allt som kan vara en ledtråd...
 15. Jag kan inte se bilden. Någon annan som lyckats?
 16. [citat=big_evert]Svar till Wedge: Gamla forum som du själv skrivit kan du hitta om du går in på din presentation och trycker på det antal inlägg som du skickat..[/citat]Eh? Det jag menade var att få t ex ditt inläggs text citerat. Så som jag nu gjort manuellt här ovanför. Blir en del klipp-och-klistra nu, plus att man får skriva citat-taggen själv.
 17. Kanske jag är blind, men saknas inte möjligheten att få upp ett gammalt inlägg citerat och klart när man vill kommentera? Alla (?) andra forum har en sån knapp per inlägg. Annars är forumet kanon. Stämningen är bra. Det finns många forum "out there", där folk varit medlemmar länge, och alla redan diskuterat "allt". En newbie möts då av "RTFM" eller sånt så fort han öppnar munnen. Inte här. Tack för det, alla!
 18. Ungfilm: menade inte att kidnappa tråden, eller dra den off topic. Och jag försöker absolut inte lära dig nåt du redan kan. Inte HarryBlock heller. Ber verkligen om ursäkt ifall du/ni uppfattat det så :( . Ville bara hålla med HarryBlock, att man nog kommer långt utan de specifika vinklarna. Att beskriva vinklar kan kännas låsande. Eller som i det oavsiktligt mindre lyckade exemplet - helt fel (för mig i alla fall, men förmodligen instämmer i alla fall _någon_). Resten var sen bara ett exempel på hur jag i praktiken möjligen skulle riggat upp visualiseringen av en mer känslo/miljöbeskrivande formulering ('tornar upp', 'liten' etc). /Mr Besserwisser ;)
 19. Shas: Jag spelar upp VHS-bandet i kameran, och kör in analogvideosignalen i DV-kamerans videoingång, och använder pass-through-funktionen. Tar alltså in VHSen direkt till datorn via Firewire, ingen mellaninspelning på DV. Fast DV-kompressionen får jag ju ändå, förstås... Du kan ju ha rätt i det där med ljuset, jag har inte testat "vetenskapligt" precis. Men generellt så är VHS-bilden rätt grynig, och med aningen brun-grön nyans. Kameran är trots allt bortåt 6 år gammal, förmodligen med igenkläggat inspelningshuvud och överlag byggd av billiga komponenter. Men jag skall kolla om en bra ljussättning hjälper. Tack. UngeherrPeter: Inte dumt alls! Att betona skillnaden istället för att försöka dölja den! Värt ett försök.
 20. wedge

  BLIXT...

  Om det skall vara naturligt, så skulle jag vara försiktig med ljuset, om det nu inte skall föreställa ett otroligt kraftigt blixtnedslag alldeles i närheten. Tycker alltför många blixtar på film är överdrivna, och skriker "fusk! lampa!!". Jag filmade (DV) en person som råkade bli fotograferad med fotoblixt samtidigt. En eller ett par frames i filmen är i princip helt vita. Blixtavståndet var då ca 1.5-2 meter. Ser inte kul ut, men kanske mest beror på att kameran inte var världens allra mest avancerade. Man kan ju prova, men håll bra avstånd, eller ta indirekt, reflekterat ljus. Och helst bör man kanske ha ett par-tre fotoblixtar samtidigt (så gott som), eftersom blixtsken bör vara lite "ryckigt". Tänk också på fördröjningen mellan ljus och ljud. Ljudhastighet ca 300 m/s. Ljuset först, sen ljud.
 21. Håller väl med HarryBlock, förutom just exemplet. Grodperspektiv skulle man kanske inte skriva/använda, det sätter skådisen i överläge relativt betraktaren (kameran) och ger inte så bra bild av stämningen (känner sig liten). Se filmskolan. Att "husen tornar upp sig" är bättre och ger konstnärlig frihet. Skulle själv kanske gjort det som en zoomning/åkning uppåt, så att man själv "är huset" som verkligen tornar upp sig, Jonas krymper i omfång och betydelse. Men det är jag, det. Andra kan nog komma på andra sätt. För övrigt är jag kass på manus, så strunta i vad jag säger ;)
 22. Aj då... missförstånd :) Jag tänkte då vara "dokumentärfilmare", och filma bl.a. ett kommande barnkalas och eventuellt en karategradering. Ingen av situationerna tillåter omtagningar... ehum... :) Kanske är lite OT i detta forum.
 23. Tänkte prova att filma med två kameror: En 5-6 år gammal (kompaktVHS) och en DV (Sony DCR-TRV25E). Den gamla kamera har (surprise!) sämre bildkvalitet! Det ser taffligt ut att växla mellan "halvluddiga" och "knivskarpa" klipp. Funderar på att "brusa" DV-klippen lite grann, men det känns samtidigt lite synd. Innan jag slösar bort tid på detta kanske nån har nåt bra tips...? Kamerorna och Vegas4 redigeringsprogram finns. Övrig budget runt nollan.
 24. Tänkte bara tipsa om ett ställe att köpa Vegas 4 billigt på (gjorde det själv nyligen): http://rsvp.ca Om man letar ett tag på sajten så hittar man ett erbjudande till de som har något annat NLE-program. Skicka in ett screenshot med serienumret på, så får man köpa för "academic"-priset $215, utan att behöva vara student eller lärare.
×
×
 • Create New...