Gå till innehåll

Headman

Medlemmar
  • Inlägg

    461
  • Blev medlem

Allt postat av Headman

  1. 31a December! Rösterna spelar dock inte så stor roll tror ja, är ju fusk egentligen... Har man många efterföljare på sin blogg får man ju av automatik mycket röster. Jag har ju jagat röster av vänner så innehelvete så nu är man uppe i lite. Förhoppningsvis kan man nu 100, men det är fortfarande en jury som tar beslutet om vem som vinner. Men de kanske bara bedömer utifrån de 5 bästa? I så fall är man ju torsk ^^
  2. Hej svejs, jag saxar direkt ifrån tävlingsinformationen: "Vilken är din favoritfilm eller tv-serie? Skriv ett blogginlägg om din favorit och var med och tävla om ett presentkort värt 15 000 kronor!" Givetvis deltar jag själv, och eftersom jag jagar röster och väljer att dela tävlingen här så får ni gärna rösta på mitt bidrag (längst ner en grön knapp): Doc, I Have To Tell You About The Future! | KultKritik Har tämligen lite innehåll på bloggen då jag knappt kommit igång, och är inte heller färdig med designen, men skitsamma liksom... Lycka till! MER OM TÄVLINGEN: Recensera en film och vinn presentkort CDON
  3. Headman

    karaktär utan känslor

    Japp, men mitt svar utgår från en intervju jag läst, och liknande källor. Egentligen inget med solid grund att stå på, ingen källhänvisning som jag kan hänvisa till alltså. Boken minns jag inte så mycket så jag kan inte bekräfta eller neka. Alla upplever litteratur på olika sätt. Såväl som filmer. En anledning till uppkomsten av liknande diskussioner som denna.
  4. Headman

    karaktär utan känslor

    Christian van Caine, Arthur C Clarke har i stort sätt erkänt att det är upp till var och en om Hal verkligen upplevde känslor eller inte. Ungefär som Nolan gjorde med slutet i Inception. Hur det än ligger till med Hals självbevarelsedrift - om det är imaginära känslor eller reella - så spelar det faktiskt ingen större roll i varken filmens slutgiltiga budskap eller dess kvalité som film. Men cynisk och empatilös; det var Hal.
  5. Headman

    karaktär utan känslor

    Jag tolka det som en lögn iaf. En maskin som bedrivs av kod innehållande matematiska funktioner och ekvationer och är konstruerad, eller fastnat, i tanken att göra vad som än krävs för att utföra en uppgift, skulle bete sig på det viset. I och för sig finns inte sådan avancerad AI i dagens värld (notis bara). Men "lögn", eller snarare ett desperat försök för att rädda sitt uppdrag, tolkade jag det som. Hade den haft "känslor" så skulle den även känna empati och inte fullgöra handlingarna. Fast den kan ju lida av en datapsykologisk sjukdom som gjorde den fullständigt egocentrisk. Känslokall, var Hal iaf. Dock var det en stund sen jag såg filmen. Men jag tolkade inte Hal som en maskin med känslor. Moons maskin, röstad av Spacey, däremot hade något som kunde liknas känslor. (Då den stred mot lojaliteten av dess skapare och hjälpte klonen, svårt att tro att det var ett "programmerat" beslut) EDIT: dessutom var Hal en imitation av en människa. Så om den imiterar känslor, behöver nödvändigtvis inte att betyda att den har känslor. Handlar nog lite om perspektiv. Vissa av hans handlingar, och sätt att prata, tyder ju på "känslor". Men han är ju programmerad för att vara så också. Citat från Dave "He acts like he has genuine emotions. Of course he's programmed that way to make it easier for us to talk to him. Whether or not he has real feelings is something I don't think anyone can truthfully answer."
  6. Headman

    karaktär utan känslor

    Jo, självklart han har känslor. Jag var mer inne på känslokall. Och det var så jag valde att tolka TS förfrågning. Och ifall min tolkning håller, så är även Alex Delarange i Clockwork Orange att rekomendera. Men har en så gott som känslolös karaktär från en annan film, men det är ingen människa. 2001, och Hal 9000.
  7. Headman

    karaktär utan känslor

    http://www.imdb.com/title/tt0144084/ - finns fler, det vet jag. Men detta är ett praktexempel.
  8. Jo, det är klart. Jag älskar Jeunet och Kubrick, och de var minst sagt säregna. Men det jag menar är att Tarantino bör bredda sitt filmsortiment med olika genrer och utmana sig själv, samtidigt som han behåller sin stil. Jag vill inte att han ska göra en ny titanic utan att han inkluderar sin fantastiska dialog och berättarmetodik. Det vore fel. Men blandningen av genrer skulle ge han en större värde som regissör. Precis som när Spielberg gjorde Schindlers List och Saving Private Ryan, då han förre det inte var lika ansedd som filmskapare (innandess ansågs det att han saknade förmågan att göra "känslomässigt omvälvande" filmer). Jag vill se samma utveckling, och i ärlighetens namn var inte Inglourious Basterds åt det hållet.
  9. Tarantino är expertis om allt som kretsar kring realistiskt skriven och utförd dialog. Detta är hans starkaste vapen. Med råge! Som manusskribent är han ytterst eminent och väljer att berätta berättelser på hans egna sätt vilket är den stora anledningen varför han är intressant. Hans regissernade roll tar dessa tidigare nämnda dialoger och presenterar dem utmärkt. Han har även en överförtjusning av det vackra i blod och extrema våldsscener. Den svarta humorn för ej heller bortglömmas. Enligt mig nådde han sin topp med Pulp Fiction och Kill Bill som regissör. Där fans en annorlunda kreativitet och utförande som var väldigt inspirerade. Något som tyvärr saknades i senaste filmen Inglorious basterds som kunnat vara mycket bättre än vad den egentligen blev. True Romance är ett tips för er som gillar Tarantino också, han skrev manuset har jag för mig. Men i det stora hela är Tarantino fenomenal på det han gör. Men han är även begränsad. Tillskillnad från Kubrick som gång på gång visade att han kunde göra olika typer av filmer berättade på olika typer av sätt. Detta är något jag vill se Tarantino göra. Alltså utmana sig själv, kliva ut på outforskat vattten. Istället för att slänga ihop en andra världskrigsrulle med ett omskrivet slut, extrema våldsscener och underbara dialoger. Det var inte särskilt originellt (för att vara honom). Blandningen av koncepten kanske, men det kändes och märktes att det var en Tarantino-rulle. Om han utsätter sig själv för denna osäkerhet till framgång. och lyckas: Då kommer han bli den regissör jag vill att han ska vara. Så länge han inte gör det kommer han leva i sin egen lilla låda, och aldrig få det erkännande jag tror han är värd att få. Nu orkar jag inte korrektur läsa något det jag skrivit. Så eventuella sakfel, stavfel, grammatiska fel och andra fel ursäktas. Ciao
  10. hehe såg Delikatessen här om dagen för första gången. Han är trevlig den där Jeunet. Förutom Aliens filmen han gjorde så har allt varit av väldigt hög standard! Synd han inte gör mer film oftare, fast det kanske är därför hans standard är så hög.
  11. Beror helt på hur man använder det. Så är det med allting. Bara för att en sak är kliché så behöver det inte betyda att det är dålig sak. Med skickligt utförande så är det en bra sak.
  12. Tjena. Jag går Naturkunskap sista året och har hyfsade betyg och lär komma in på en hel del olika program. Dessutom lider jag av samma kluvenhet som ni två. Jag funderar på massa olika linjer nu och jag är en ganska hygglig grafiker och programmerare så jag snurrar nog in på någon special effekts liknande utbildningar och eventuellt jobb, ifall jag inte skulle helsatsa på programmeringen. Regissören till District 9, Neill Blomkamp, gick via special effects vägen och jag tror tillsammans med mina intressen inom datorer, manusskrivande och filmskapande kommer ge mig ett yrke som jag blir nöjd med i framtiden. Det är jag säker på. Angående själva filmandet har jag mest gjort kortfilmer och filmat ett och annat bröllop och plöjt ihop. Jag har blivit erbjuden att filma två musikvideos, en som jag tackat ja (ett band som har släppt tre skivor) till och en nej. Den som jag tacka ja till verkar dock inte bli av då bandet har interna bekymmer, men istället har jag kunnat koncentrera på skolan trots att jag egentligen är tämligen skoltrött. Men snart är det studenten för mig. Och för er andra så har jag bara att säga en sak, oroa er inte. Blir betygen inte så bra, så försök med högskoleprovet. Film bör gå i andra hand så länge man går i gymnasiet. Sedan vad som händer sen är egentligen bara spännande. Jag får helt enkelt se om jag befinner mig i USA om ett år. Eller så kanske jag sitter och programmerar nere i linköping. Man ska nog se det som en resa, och spännande är den.
  13. Ja, men det kommer aldrig att bli en standard. Eller tror du det?
  14. 3d filmer är inget som kommer slå igenom. Det är något som spelvärlden kanske kommer utnyttja mer i framtiden, men inom filmbranschen har jag väldigt svårt att tro att detta ska bli standard. Som 5.1 ljud som en tidigare skrev, om ens det. Tänk på att det finns en samling personer som klagar över huvudvärk, illa mående och andra saker kring 3d-glasögonen. Den typen av kritik gavs aldrig till färgfilmen.
  15. Han var ju bra i imaginarium. Har inte sett Boy A än, men jag gillar 500 days of summer. Men det är ju en helt annan typ av film. Hursomhelst hoppas jag dom gör serien lite mörkare och kör efter serietidningarnas original story. Så jävla skumt med att Harry blir goblin efter första filmen och sandmannen och venom i samma film... Alltså det räcker med en skurk i varje film. haha "Webb" gör spiderman låter ju hilarious! :D
  16. Ärligt talat finns det inge rätta svar på din fråga, för det finns inga filmer du måste se. Men ska man försöka svara på din fråga så finns det lite olika vägar att ta. Exempelvis kan jag ge dig de "klassiska" filmerna som du "måste" se. Alternativt plocka ut de mest framgångsrikaste filmerna som du "måste" se. Eller ge dig de filmer som jag tycker du måste se eftersom jag tycker de är jätte bra. Hursomhelst, om du är intresserad av film och vill fördjupa dig historiskt sätt så ska du kolla på de gamla chaplin-rullarna och såvidare. Annars kan du ju köpa den där boken 1001 filmer du måste se innan du dör, som sammanfattar alla klassiker på ett exemplariskt sätt. Men mitt slutgiltiga svar blir ändå en lista, där jag valt att plocka ut en film från varje genre som jag tycker du bör ha sett, men inte ett måste om du sett något likvärdigt. Action: Die Hard Animation: Spirited Away Biografi: Den sista kejsaren Drama: One Flew over the Cuckoo's nest Familjefilm: Back to the Future Fantasy: The Wizard of OZ ( Om du inte är intresserad av en sån gammal film, så finns ju alltid LOTR ;) ) Gangster: Godfather Historia: The Elephant Man Independent Filmer: Pulp Fiction Komedi: Dr.Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb Krigsfilm: Schindler's List Musik: Amadeus Musikal: Grease (Hade skrivit dancer in the dark men den var redan nämnd) Mystik: Mullholland Drive Romantik: Titanic Samhällssatir: A Clockwork Orange Sci-Fiction: 2001: A space odyssey Skräck: The Shining Sport: The Color of Money Thriller: Fight Club Western: The Good, the Bad and the Ugly Äventyr: Raiders of the lost ark Listan innehåller som sagt alternativ på bästa filmer inom dessa genren. Och genren lär ju alltid bli en ganska diffus sak, så klanka inte på mig om någon film kanske inte passar in i en genre till 100%. Dessutom när jag skrev denna nu, så tänkte jag även försöka tänka lite "klassiskt". Hursom, När du sett alla dessa filmer så har du sett det mesta du "måste" se iaf. The Color of Money är nog väldigt mycket jag som lyfter upp, men jag tycker den har en väldigt bra handlingsutveckling och är en suverän slutpunkt på 60-tals filmen "The Hustler". Ett vanligare svar på den genren hade blivit Coach Carter, som du förmodligen redan sett. CIAO
  17. Som knatte var det "Tillbacka till Framtiden", då ville man vara som Marty. Sedan "The Color of Money", för att jag blev hiskeligt biljardintresserad, och filmen har en massa intressanta scener, bra karaktärsutveckling och man får inte glömma anti-klimaxen-slutet är episkt. Ungefär där emellan och samtidigt som Color of Money, så finns det många filmer, Pulp Fiction bland annat, även Clockwork Orange, som nämndes tidigare i tråden. Men om man ska svara på den film som påverkat mig allra mest. Måste det vara just "Tillbacka till Framtiden", för efter det så blev man galen i film.
  18. Kund sedan 3 år.. enda nackdelen är utbudet ibland, synnerligen på lite äldre filmer. Fast det är nog mer min filmsmak som begränsar...
  19. Zac Effron? Jag spyr gala över namnen?.. Ska vi inte ta uttjatade Shia lebouf och Miley Cyrus istället? Fast, Shia skulle nog kunna funka helt ärligt, men asso, disney skådisar funkar inte. Hoppas det bara är rykten...
  20. Svensk films största styrka är verklighetskänsla, tycker jag. Det finns ingen amerikaniserad verklighet där mycket känns "låtsas". Bara ta CSI som tv-serie i jämförelse med Beck, vad känns mest trovärdigt? Alla gånger den svenska! Men att det sedan bara är fördelar är en annan sak, ta filmen "Sprängaren" till exempel, den känns inte verklighetstrogen och när den väl gör det, i somliga scener, ja då är skådespeleriet under all kritik. Nej, svensk film är inte så värst bra, men att göra drama filmer, och filmer som "känns" som en avspegling av vardagen. Det kan vi. Sedan så avslöjas detta genom dåliga insatser ibland.
  21. Headman

    Avatar, platt eller 3D?

    Personligen tycker jag up in the air är en vassare konkurrent än The Hurt Locker. jag menar, the hurt locker, är inte alls sådär jätte bra som vissa kritiker har skrivit upp den. Annars vinner ju Avatar bästa film. Och antingen vinner väl Up in the airs regissör eller cameron/ camerons ex bästa regi.
  22. Headman

    Årets film 2009

    Idag såg jag "Where The Wild Things are", blev faktiskt besviken. Fast det kan ju vara mina höga förväntningar, tror inte den tar någon oskar iaf, kanske bästa familjefilm då, men det gör väl UP, förhopningsvis.
  23. Headman

    Avatar, platt eller 3D?

    Vem har påstått det?
  24. Headman

    Oscarsgalan 2010

    Waltz vann i golden globe för sin utmärkta skådespel som Hans Landa. Oscars statyetten känns given där.
×
×
  • Skapa nytt...