Gå till innehåll

Quantum

Medlemmar
  • Inlägg

    486
  • Blev medlem

  • Dagar Vunna

    2

Quantum vann dagen senast den 25 juli 2012

Quantum hade det mest gillade innehållet!

2 följare

Personlig information

  • Ort
    Stockholm
  • Yrke/titel
    Regi/Manus
  • Namn
    Jadu

Filmskapande

  • Influenser
    Fincher, Del Toro, Lynch, PTA, Nolan, Kubrick

Utmärkelser för Quantum

Lärd

Lärd (10/14)

  • Första inlägget
  • Medhjälpare
  • Överlevde första veckan
  • En månad senare
  • Ett år

Senaste emblem

19

Anseende

  1. CSN täcker olyckligtvis en ytterst liten del av utbildningskostnaden för skolor som USC, Chapman, UCLA etc etc (men det är väl inte så konstigt när studierna kostar lika mycket som en villa). Om du har tur räcker det ungefär till boende, levnadskostnader och cirka 5-10% av utbildningen. Min bästa vän går på USC och betalar omkring 270 000 SEK per termin - en löjlig summa, men det säger mer om det amerikanska utbildningssystemet än skolan i sig. De flesta universitet i USA är privata vilket innebär att de är beroende av sponsorer, donationer, och utbildningsavgifter för att hålla igång sin verksamhet. Framförallt om de vill anställa bra professorer och erbjuda de bästa resurserna för sina studenter. Stipendier för filmutbildningar är mycket smalt i Sverige. Stillerska Filmstipendiet är i princip det enda riktigt renodlande sådant, men det finns förstås andra stipendier som du kan söka beroende på ort, religion, livssituation, kultur, och diverse andra faktorer. Dock är det olyckligtvis inte särskilt enkelt att hitta specifika stöd om målet är filmutbildningar utomlands. Min vän har turen att ha föräldrar som kan betala utbildningen, och jag tror tyvärr att det nästan är det enda sättet. Banklån eller andra former av lån (med undantag för CSN) för studier är en risk som jag personligen inte tror är värd att ta. Om jag förstår min kompis rätt, så är USC en fantastiskt bra skola då den öppnar mycket dörrar till kontakter och ett nätverk inom skolan. Idag så kan du lära dig mer på nätet och av att göra egna projekt. Utbildningen fungerar mer som ett levande forum för honom, vilket förstås är väldigt fördelaktigt. Men såvida man inte har en stabil finansiell situation som backar upp studierna, så är det nog inte värt besväret. Kandidatprogram på universitet i USA är 4 år, vilket innebär skyhöga studieavgifter. För att summera: a) Utbildningar som Chapman, LMU, USC etc är skitbra om du vill stanna och jobba i USA, men... b) ... det är inte värt pengarna såvida du inte har en stark privatekonomi Det finns gott om bra svenska och/eller europeiska utbildningar som är avsevärt billigare och som öppnar många dörrar för en karriär ändå. Personligen tror jag det är bättre att använda de resurser du har tillgång till och göra det bästa med dem än att satsa blint på ett kort. Pengar hjälper förstås, men i slutändan är det viktigare att ha drivkraft, kunskap, och erfarenhet.
  2. Fast å andra sidan - The Expendables är ett simpelt och väl beprövat koncept (tredje gången i det här fallet) som inte har så mycket att komma med när det kommer till story. Man ser filmen för att alla veteraner är med i den, vilket de visualiserar fint i teasern.
  3. Generellt sett blir ofta teasers för kortfilmer intetsägande, enligt mig. Du kanske kan berätta något om konceptet, idén eller storyn? Antar att det har med texturer att göra (duh) med tanke på namnet. Men av teasern att dömma verkade det mest som jag höll på att drunkna i en karaff med blandsaft. ...Och det säger jag inte för att vara elak. Det är säkert en lovande kortfilm! /Q
  4. Vi kanske kan vara överrens om att det beror en hel del på situationen(?), till exempel hur lång tid det tar innan namnet etableras (om det ens gör det) och hur vi får reda på det. Sedan tror jag det också spelar stor roll hur manusförfattaren har valt att formulera sammankopplingen mellan exempelvis KVINNA och STIG. I slutändan handlar det trots allt om att göra det begripligt. EDIT: Angående The Dark Knight, Raw, så tror jag det handlar om att författaren inte vill växla mellan namn på vem som säger vad i dialogen. Så istället för att skriva BOZO först, eller BOZO (THE JOKER), så skriver han namnet direkt. Precis som Desirée skriver så har det antagligen att göra med tydligheten. Att han sedan valt att skriva Joker i beskrivnings-delen beror nog på Jokerns första line. För att läsaren ska förstå att Jokern är den som stoppar in granaten, så skriver han det innan hans första line. Så istället för: __________________________ Bozo slides a GRENADE into the man's mouth. A PURPLE THREAD is knotted around the pin. THE JOKER (vem är denna snubbe?) I believe that what doesn't kill you... __________________________ Så etablerar vi redan i beskrivningen att Jokern stoppar in granaten: "Joker slides a GRENADE into the man's mouth. A PURPLE THREAD is knotted around the pin. THE JOKER I believe that what doesn't kill you..." __________________________ Men kanske (bara kanske) så är inte ens Nolan helt felfri och slarvade bara med formuleringen.
  5. Generellt sett är regeln att om inte namnet nämns eller på något sett etableras via ljud/bild så ska det heller inte skrivas. Ett manus ska beskriva det vi ser och hör, varken mer eller mindre. Ta exempelvis manuset till The Dark Knight, där Jokern inte skrivs som "THE JOKER" förrän han dragit av sin clown-mask i bankscenen. Innan dess beskrivs han som "Bozo". Och den enda egentliga anledningen till att de till slut skrev hans namn är för att han inte behöver någon utförlig presentation - de flesta vet redan vem han är. "Bozo turns back to the Bank Manager. Crouches over him. BANK MANAGER Honor. Respect. What do you believe, huh? What do you bel- Joker slides a GRENADE into the man's mouth. A PURPLE THREAD is knotted around the pin. THE JOKER I believe that what doesn't kill you... Bozo PULLS off his MASK. The Bank Manager GASPS. In the reflections of the glass DEBRIS behind the Bank Manager we see GLIMPSES of a SCARRED MOUTH and CLOWN MAKEUP. THE JOKER. THE JOKER ...simply makes you stranger. The Bank Manager's eyes go wide." Så principen är relativt simpel - om namnet inte syns eller hörs så skrivs det inte i manus (såvida inte man är Påven, Jokern eller någon annan som den tänkta målgruppen bör känna till).
  6. Tills någon mer påläst kan utvärdera/förlänga mitt svar så skriver jag något ;) Så vitt jag vet har RED inte en mekanisk slutare utan precis som du säger så är det sensorn som kontrollerar detta. Information om vitbalans sparas tillsammans med råformatet och kan därför ändras i efterhand. Precis som du säger så är det i princip ingen digital efterbearbetning alls.
  7. Kul koncept. Alltid spännande att se annorlunda grejer. Har sett något liknande, men inte lika utförligt gjort. Så det ger jag er cred för. Sen måste jag vara krass och säga att videon (helheten) mest blev rörig och förvirrande. Man kan i princip bara kolla på en i taget vilket gör att man inte hinner följa varken någon storyline eller musiken. Konceptet är kul, men eftersom jag till slut tappar fokus på inte bara musiken utan också videon och enbart betraktar konceptet och tekniken blir musikvideons huvudsakliga syfte (att skapa visuellt material till musik) lite kastat åt sidan enligt mig. Det är dock bara min åsikt. Finns säkert dem som gillar detta skarpt. Edit: Efter en dags betänktetid vill jag ännu en gång poängtera att konceptet var coolt. Nya koncept som genomförs bra är ovanligt. Tyvärr är jag fortfarande lite skeptiskt inställd till idén med multitaskingvideos. Kanske för att jag försöker lägga så mycket tid på att utvärdera innehållet att allt annat omkring blir störningsmoment. Även fast jag är under 34 (liten hint till kommentaren nedan ;) ) //Q
  8. Frågor: Ska den kunna svänga? Vill du ha däck eller räls? Hur lång har du tänkt dig? Mitt förslag är att göra en dolly du kan köra på stege.
  9. Helt okej teaser. Inget fantastiskt, men godkänd enligt mig (och då tar jag skräckfilm på fullaste allvar). Några tankar: - Glad fasettsång med Tiny Tim (dvs Tip Toe Thru' The Tulips With Me) känns lite väl klyshigt. Testa gärna något som man inte hört allt för många gånger tidigare i skräck. - Reaktionen när han ser saken i fönstret känns alldeles för nedtonat. Hade jag upplevt samma scenario hade jag satt hjärtat i halsgropen, skrikit och sprungit så snabbt benen bara burit mig. Nu är detta såklart en personlig reaktion, men mentaliteten hos karaktärer i många skräckfilmer är något som ofta ifrågasätts. Vill man skrämmas på allvar är det bästa man kan göra att skapa en koppling mellan karaktären och publiken. Simpel psykologi helt enkelt. - Sen undrar jag förstås: finns det någon poäng med spegelbiten han håller i eller var du bara ute efter en cool effekt? Edit: Var nog lite väl hård med bara "godkänd". Det är en bra trailer, men förslagen skulle kunna göra det bättre.
  10. Tyvärr blev det ganska långdraget och trist efter ganska kort tid. Några tips: 1. Skippa engelskan. Framförallt om man inte är helt 100 på skådespeleriet det blir bara en till grej att anmärka på. 2. Variera innehållet. Fler inklippningsbilder till exempel. Berätta en story och få oss engagerade. Annars är det svårt för budskapet att nå fram. Vad är poängen med att binda fast en kille med munkavle om man bara ska stå och vifta med pekfingret framför honom? Min poäng är: få oss intresserade av vad du försöker berätta. Allt för få lyssnar enbart på melodin och inte texten. 3. Korta ned början. Det räcker med en kort introduktion till en musikvideo. Sen om dagens ungdom är lat...hm... jag tror inte det är hela sanningen. Det finns många aspekter att räkna in om man ska komma till någon bra slutsats. Möjligtvis att många ungdomar inte förstår värdet av arbete. //Q
  11. Kolla in här om du hittar nåt som passar din situation: Film, TV och videoinspelning Mvh /Q
  12. På vilket sätt har du kontakt med dem och hur hjälper dem dig?
  13. Testa att skaffa Withoutabox. Där kan man både se deadline-datum för anmälan, festival-datum och lägga upp presskit för ens projekt. https://www.withoutabox.com/
  14. Låter som en bra idé. Låt mig bara slänga ut ett varningens ord för tekniken "Latex Stippling" som är mycket svår att bemästra. Har själv använt den i film och det såg mer ut som karaktärerna led av svåra hudåkommor. Mvh /Q
  15. Absolut! Det förnekar jag inte. Min poäng var bara att det inte finns någon mall för att nå det man kallar "succé". Delvis för att det ligger i betraktarens ögon och delvis för att vi alla har olika bakgrund att stå på. Filmskolor har generellt sett en viktig funktion: kontakter. Sen finns det självklart andra saker som kan gynna en med att gå filmskola, men de flesta "bättre" utbildningar kräver att man kommit igång.
×
×
  • Skapa nytt...