Gå till innehåll

Namnlöst manus (som ska filmas i vår)


Daniel Hållquist

Recommended Posts

Varning för spoilers.

 

Nu visste jag förvisso hur den skulle sluta (enär du berättat det för mig), så den var ju spoilad för mig, men i grunden tycker jag att upplägget funkar i alla fall. Men en del funderingar väcks.

 

Du beskriver filmen som en svart komedi, men faktum är att jag saknar både svärta och humor. Peter skall föreställa deprimerad, men jag ser inte många av tecknen. Jag har själv varit deprimerad och drabbad av ångestattacker, och jag har både käkat psykofarmaka och gått i terapi, så jag vet vad jag talar om. Vi ser Peter glo på porr, dricka whisky och harva på som tidningsbud (och det vet jag ju precis vad det innebär), men det är svårt att förlika det lilla med filmens slut. Att han inte fått ligga på ett och ett halvt år räcker inte heller som förklaring. Jag vill se den riktiga depressionen och hur Hanna är vägen därifrån (i Peters huvud), för att sedan låta hans drömmar krossas slutgiltigt när han inser vad som pågår.

 

Och komedidelen lämnar som sagt en del att önska. Jag ser egentligen bara två potentiellt kul scener i filmen. Den första är när han skall låna poesi på biblioteket, och jag skrattade faktiskt åt hans idiotiska kommentarer, men skämtet förstörs av att det gås igenom i nästa scen. Den andra är att han rakar sig på festen, men jag skulle ha lagt upp scenen annorlunda. Jag skulle ha låtit honom anlända, orakad och jävlig, varpå han fått höra att Hanna är på festen. Klipp till att han kommer in i vardagsrummet nyrakad, med ett spindelmannenplåster på hakan och raklödder på örat.

 

Filmen lider även av en del utdragna dialoger som inte ger så mycket. Inte minst den långa telefonkonversationen är uttalat ickefilmisk.

 

Tja, det var mina första tankar i alla fall.

 

Hare bra!

/Jakob

Länk till kommentar
Share on other sites

Scenen när Peter träffar Hanna efter festen, en ide vore att visa med specialeffekter hur hanna ser hans svarta aura, då undviker du också en del av den beskrivande/förklarande dialogen om hans aura.

Rent filmtekniskt vet jag inte hur svårt, dyrt eller teknikkrävande en sån grej skulle vara att fixa, men det har ni säkert bättre koll på.

Länk till kommentar
Share on other sites

Problemet med kortfilmer är ju att det sällan ges utrymme för utveckling åt karaktärer eller historia. Kort sagt: man tvingas förenkla saker & ting och istället koncentrera sig på vikten av en tydlig dramaturgi.

 

Du beskriver filmen som en svart komedi, men faktum är att jag saknar både svärta och humor

 

Komedi och komedi vettifan. Det är mer en komedi i samma anda som Punch-Drunk Love. Inte nödvändigtvis haha, fniss fniss …

 

Peter skall föreställa deprimerad, men jag ser inte många av tecknen. Vi ser Peter glo på porr, dricka whisky och harva på som tidningsbud (och det vet jag ju precis vad det innebär), men det är svårt att förlika det lilla med filmens slut. Att han inte fått ligga på ett och ett halvt år räcker inte heller som förklaring. Jag vill se den riktiga depressionen och hur Hanna är vägen därifrån (i Peters huvud), för att sedan låta hans drömmar krossas slutgiltigt när han inser vad som pågår

 

Pornografi känns väldigt infantilt, särskilt i avsaknad av en kvinna i mannens liv. Det är därför jag vid upprepade gånger visar att han kollar på porr. Längtan efter någon. Saknaden.

 

Så, det handlar egentligen inte om att få ligga, utan om att få känna sig älskad, åtrådd, och speciell.

 

Känner allt för många som tagit livet av sig, och, i mina erfarenheter, sker det ofta på grund av bagatellartade händelser/tvister, när alkohol eller droger är inblandade.

 

Scenerna när han kollar på barnfamiljen och sedan fantiserar om Hanna, visar ju annars ganska bra vad han vill ha. En tjej, kanske till och med en familj.

 

Filmen lider även av en del utdragna dialoger som inte ger så mycket. Inte minst den långa telefonkonversationen är uttalat ickefilmisk

 

Mycket möjligt, men jag tror det kommer bli en jävligt rolig scen, åtminstone för oss i teamet, eftersom skådespelaren ska vara lika naken som dagen han föddes.

 

#skrattar rått#

 

You've Got Mail!

 

Scenen när Peter träffar Hanna efter festen, en ide vore att visa med specialeffekter hur hanna ser hans svarta aura, då undviker du också en del av den beskrivande/förklarande dialogen om hans aura.

Rent filmtekniskt vet jag inte hur svårt, dyrt eller teknikkrävande en sån grej skulle vara att fixa, men det har ni säkert bättre koll på.

 

Bra idé! Tack.

Länk till kommentar
Share on other sites

Jag håller med bergman om att han bör vara mer deppad, kanske får han inte längre upp den då han tittar på porr?

 

Kanske bli han lite självdestruktiv, det kan bjuda på svart humor, som tex i den där svenska filmen (minns inte vilken) då killen ska ta livet av sig på nyår och stoppar en raket i munnen.

Länk till kommentar
Share on other sites

  • 2 veckor senare...

Tjena Daniel. Tänkte lämna lite kommentarer angående ditt manus.

1. Det är bra om du kan beskriva lite mer om dina karaktärers fysiska attributer så att man får en bild av hur dem ser ut. Det ger lite mer liv så att säga. Sen kan du vara mer direkt och undvika göra luddiga beskrivningar som; ser ut att komma från ett österländskland. Skriv helt enkelt den etniska beskrivningen; Arab, turk så som du vill att han skall vara. Sen kan du även beskriva hans klädsel om det är viktigt för historien.

2. Sen händer det väldigt lite under dialogerna. Låt karaktärerna tala med kroppspråk. Det säger väldigt mycket om en person, om han är nervös, hur han tittar osv. Krydda lite extra där med action men tänk på att det skall vara helt i karaktärens linje.

3. Sen borde du inte blanda ihop de olika scenerna; vardagsrum/sovrum. Varje rum är en scen. Så välj en.

4. Du gör helt rätt när du beskriver rummet men gör det gärna lite mer. Det säger väldigt mycket om en person.

5. Sen har du gjort en serie av olika scener. Skriv så här istället:

SERIES OF SHOTS

1. Café

2. Trappuppgång

osv

6. Undvik att skriva uttryck som action, skriv istället så här:

PETER

(Irriterat)

Jag tänker inte göra det medans du stor och glor!

 

Jag skall läsa igenom manuset när jag inte är så bakis nu på nyårsdagen och ge dig en kommentar angående historien. Men som sagt det är bara tekniska petitesser så historien är det viktiga.

Tills dess. Gott nytt!

=)

Länk till kommentar
Share on other sites

Gott nytt på dig också!

 

Ja, läs det gärna & kom med förslag till förbättringar.

 

Jag har överlåtit omskrivningen av manuset till min medregissör men om det är bra idéer ska jag se till att han får höra dem :)

 

Det är bra om du kan beskriva lite mer om dina karaktärers fysiska attributer så att man får en bild av hur dem ser ut. Det ger lite mer liv så att säga

 

Struntade i det eftersom skådespelarna som ska spela Peter & Hanna redan är tillsatta, så JAG vet alltså redan hur de ser ut ;)

 

Sen händer det väldigt lite under dialogerna. Låt karaktärerna tala med kroppspråk. Det säger väldigt mycket om en person, om han är nervös, hur han tittar osv. Krydda lite extra där med action men tänk på att det skall vara helt i karaktärens linje

 

Alla gör ju olika men sådant tycker jag är roligare att leka fram på repetitionerna.

 

Sen borde du inte blanda ihop de olika scenerna; vardagsrum/sovrum. Varje rum är en scen. Så välj en

 

Det framgår inte, han bor dock i en etta på 30 kvadratmeter, dvs, vardagsrummet & sovrummet är samma rum.

 

Hoppas baksmällan har lagt sig :bire

Länk till kommentar
Share on other sites

  • 3 veckor senare...

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...