Jump to content

Moiraine

Members
 • Posts

  250
 • Joined

Personlig information

 • City
  Göteborg
 • Job/title
  Om du kan ta reda på det berätta för mig
 • Name
  Kim/Karin

Filmskapande

 • Influences
  Song Il-Gong, Tarantino, Tim Roth
 • Interests
  Bild-och textmedier, kampsport och etnologi

Moiraine's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • First Post
 • Conversation Starter
 • Collaborator
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Ja det är lite synd om Math som startade tråden och så kommer det mest en massa västkustbor och skriver. :) Tycker det vore väldigt kul med något i Gbg måste jag ändå säga eftersom det är där jag befinner mig. Har inget direkt mer vettigt att tillägga till diskussionen. Inte för tillfället i alla fall. Flera små kortisar verkar dock vara ett bra knep som jag också tror på. Så får man igång det hela lite.
 2. Moiraine

  Filmvåld

  Förvisso är pressfrihet och yttrandefrihet två olika saker. Helt olika vill jag nog inte mena men men. Till saken hör att båda två är grundpelare i en demokrati och tycka vad man vill men jag lever hellre i en demokrati än i en diktatur. Visst är det hemskt att det visas tragiska händelser helt ocensurerat på internet, men om man börjar censurera är det lätt att fortsätta. Inga fler avrättningar eller bilvrak med döda människor i och inga fler frispråkiga filmer om allt som finns mellan himmel och jord. De flesta filmerna i dagens läge hade nog blivit nedklippta till obefintlighet till slut om man så smått började rucka på rätten till b la pressfrihet.
 3. Det hänger mycket på vad för slags film du gör. Gjorde en "talkie" så det var mestadels stillastående kamera och längre tagningar och färre klipp. Det enda som jag hade problem med var ljudet som sket sig fullständigt. En film måste inte nödvändigtvis bli ful utan pengar. Min lät mest dåligt.
 4. Det var just så jag menade. Att man nästan överallt får lära sig att om man ska följa alla regler så ska man beskriva så noga som möjligt utan att någon ska behöva tolka. Inte att man måste göra det för att skriva ett bra och/eller framgångsrikt manus. Grundfrågan var om det var lättare att skriva manus efter bok, och sedan verklade det utvecklas till hur de två olika skrivstilarna ser ut. Visst kan en person se fundersam ut eller det kan stå att han funderar, men allra helst bör man enligt en del manusförfattare och lärare i ämnet undvika allt sådant. Dock inte tankar och känslor. T ex kan man beskriva att han funderar över varför hans fru har lämnat honom. Fundera kan vara ett dåligt exempel. Men som sagt. Ingen har sagt att man inte får. Jag brukar blanda ganska friskt. Men i grunden är det en del av det som skiljer manus från bok. I ett manus finns det instruktioner för andra att skapa. Om du skriver en bok finns bara dina ord och läsarens fantasi.
 5. Det är ju så olika. I hårda manusskolor är känslobeskrivningar totalförbjudna. Man ska kunna beskriva hur personen verkligen ser ut t ex. Big no no: Mannen såg fundersam ut. Typ mer i stil med: Mannen rynkade pannan och bet sig i underläppen. Jag menar inte att man inte får. Man får göra som man vill. Men i manusförfattande så handlar det ju om att regissören och skådespelarna ska kunna tolka det som står. Om det är väldigt rakt på och exakt så är det lättare. Det handlar inte bara om hur skådespelarna ska agera utan även detaljer. Vem fasiken vet hur någonting är vackert eller fult t ex. Om man som manusförfattare istället beskriver tingesten på ett bra och utförligt sätt så kommer hans/hennes inre vision att kunna bli förstådd och bli verklighet lättare.
 6. 30 minuter. Blev mycket gott emottagen trots sämre teknisk kvalitet, men det är inte min starka sida (även om jag försöker bli bättre hela tiden) och det som var viktigast för mig var att äntligen få se ett av mina manus bli film. Spenderade nog inte ett öre över DV-banden och bensinen när jag skjutsade mina skådespelare....jo på ett värdelöst batteri till ljudet, men i övrigt har jag mest haft tur och många goda vänner. Längden är som tidigare sagt troligtvis viktig för den enskilda berättelsen, men totalt oviktig i jämförelse.
 7. Håller med om att det finns risk för sketch utan röd tråd, men det låter iofs i övrigt som ett kul projekt. Skulle vilja se t ex första scenen först. Som sagt lite koll på kvaliteten osv.
 8. Självklart kan man rent spontant träffa folk som bor i närområdet. Över en fika eller så, för att se om man kommer bra överens. Men det är min fasta tro att det i längden krävs mer struktur än så. Borde själv inte ens veta ordets innebörd trots att jag ofta velat försöka få igång någonting. Uddevalla behöver inte vara för långt. Det beror på hur man utformar en grupp. Det kan alltid vara bra att vara lite spridda, även om det finns fördel i att finnas inom resonabelt avstånd om man tänker filma något utan ekonomiska möjligheter att fixa boende etc.
 9. Moiraine

  Filmvåld

  [citat=TheBrotherOfLight] Jag tycker inte om pressfrihet, men även om jag accepterar den som en grundlag som förmodligen aldrig kommer att försvinna,[/citat] Jag förstår din avsky för filmer som visas på internet av mänskliga tragedier, men jag skulle vilja att du ändå förklarar varför du menar att du inte tycker om pressfrihet? Var det mest ett ogenomtänkt yttrande som mest var för att peka på filmerna du skriver om eller menade du vad du skrev? Pressfriheten (liksom yttrandefriheten och tryckfriheten) är enormt viktiga. Utan dessa hade vi inte kunnat sitta vid våra datorer och hålla sådana här diskussioner. Moraltant? Kanske lite. Förbud är troligtvis ingen bra lösning, men samtidigt funkar det inte med att säga "låt gå" heller. Mycket intressant och bra diskussion detta.
 10. Fler goa göteborgare här. Borde finnas tillräckligt för någon lokal grej om man vill det. Då skulle jag definitivt vara på.
 11. Jag förstår Danyaelx och håller delvis med. Jag funderar bara om det kommer att råda brist på intresse för att svara på dessa newbiefrågor. Man kanske tappar en del kunniga personer på just det forumet om de inte går in så ofta där. Bara en tanke. ?? Å andra sidan är folk glada åt att hjälpas åt här så det kan ju lika gärna gå helt utan problem.
 12. [citat=Zarakow]Jag skulle gärna vilja få in ett ämne som: Faktainsamling & Tillgångar ...där man kan ställa specifika frågor som t.ex. "hur det fungerar när man kontrollerar fingeravtryck", "hur en DNA-analys går till" o.s.v. /H[/citat] Ett researchforum typ? Låter intressant. DanceK du kommer inte bli helt ensam i alla fall.
 13. Oförutsägbarhet kanske inte har ett egenvärde i sig, men jag måste säga att det är uppskattat från min sida. Och just det att vill Roy Andersson göra en usel Wallanderfilm så varför inte? Det gör det så mycket mer spännande att vänta och se hur filmen efter det kommer att vara. Med mitt uttalande menade jag mest att om Moodysson bestämmer sig för att göra kommersiell film igen så låt honom. Kalla det inte att han kryper till korset eller ger sig. Varför kan man inte få variera sig...om man vill. Jag tror inte heller att folk rent generellt, som publik, är rädda för ångesten som Moodysson vill förmedla. De allra flesta som skriver i min närhet vill och försöker ta fram den djupaste ångesten som finns i deras egna liv, men Moodysson har medlen att få ut det på vita duken och även i sina publiceringar. Det är mest bolagen och producenterna som är fundersamma och varav ingen konkurrens för Moodysson heller. Om man tittar på de senare koreanska filmerna En hämnares resa, Old Boy m.fl så har de blivit enormt stora i väst (för att vara asiatisk film som inte är skräck eller kung-fu). I Korea tycker de allra flesta att de är jobbiga, just för att de är tunga och ångestfyllda.
 14. Jag tänker ialla fall inte skälla. Jag håller nog också med. Jag vill inte mena att jag har jobbat med "kändisar" men om man inte har sett en person i så många roller eller inte alls så är det lättare att låta den personen representera just den karaktären som han/hon spelar just i den filmen. Så även för publiken känns det nog ofta bra med nya förmågor om de är tillräckligt bra. Förvisso ett relativt kasst exempel, men det senaste jag såg och det visar att detta även gäller internationella skådisar. Heat Ledger som Casanova? Det funkade någorlunda till slut men halva filmen irriterade jag mig på det. Vill du ha nam? Ja vad vet jag....Gustaf Skarsgård, Tuva Novotny öh...Torkel Petersson, Eva Röse....kanske? Är inte heller direkt uppdaterad. .
 15. [citat=krockis] ett hål i mitt hjärta är en underskattad film. tanken med filmen var att väcka känslor och få en att tänka efteråt och det har den asbolut lyckats med. att den skulle bara vara äcklig och dålig tycker nog den publik som enbart vill se underhållande film och då förstår jag inte ens hur man kan yttra sig. citat] Det är lite att underskatta en vanlig filmpublik. Idag är förståelsen för hela processen bakom en film stor hos allmänheten. Troligtvis större än vad filmbranschfolk kan tro. Gillar man inte Ett hål i mitt hjärta betyder inte det att man är obildad inom film. "Smaken är som baken" så är det bara. Ingen kan någonsin göra något som ALLA tycker är toppen. En del filmer måste hyllas för att tycker man inte om dem är man en ignorant idiot som bara vill se hollywood pang-pang. Huruvida Ett hål i mitt hjärta är en sådan film så minns jag inte vad som sades i samband med att den släpptes och visades. Mn som sagt, poängen är att vi lever i en demokrati (eller?) och man har rätt till en åsikt utan att dumförklaras.
×
×
 • Create New...