Gå till innehåll

Atreidas

Medlemmar
  • Inlägg

    14
  • Blev medlem

Allt postat av Atreidas

  1. 1 INT. SKOLA En till synes oändligt lång korridor med många klädskåp i rader i en skola . Spår av borttaget klotter kan skymtas på väggar och skåp. Det är morgon. En typisk skolklocka i korridoren visar på på tio över åtta. Korridoren myllrar av skolungdomar i 14-16-årsåldern som är upptagna med att öppna och stänga skåpdörrar, ta med böcker och skynda till lektioner.[citat] Hur ser man att det är spår efter borttaget klotter? :) det kanske är spår efter en försvunnen Inka stam.
  2. När jag skriver manus skriver jag om det flera gånger, låter även andra läsa igenom det. När andra läser det så tar jag inte någon ur familjen eller vänner utan försöker ta någon som verkligen kan ge bra kritik. Man får ju inte ta kritik negativt utan det handlar ju om en process för att förmedla det man vill få fram. Ibland behöver alla få lite ideer. Man vill inet ha vänner som säger "Jo det var mycket bra" om de inte tycker det för att vara snälla. Skriv om, skriv om och släpp inte taget. Har man en story så skall den presenteras så bra som möjligt. Läs andra manus också!
  3. Jag har en del förslag som du bör tänka på. Rena stavfel är skitsamma men du måste tänka dig in i filmen och fundera om man verkligen uttrycker sig som du skriver i dialogerna i manuset. Exempelvis skriver du: ANTON -Oscar, har du en bra ficklampa och mätinstrumenten? Detta är fel, eftersom man som åskådare ju ser vad som händer. Istället bör ANTON säga. - Oscar, har du prylarna med dig? OSCAR -Duger den här eller? (Tar fram en ficklampa) Jag tog även med mätinstrumentet! Eller ett annat exempel ----------------------- ANTON -Har du med dig bra rep och tänger? Låter även fel, välj t.ex. ANTON - Tog du med allt jag bad om? (Ser mot CHRISTOPHER) CHRISTOPHER - Både rep och tänger! Så oroa dig inte! ------------------------ Hehe detta var ett roligt fel: "Med hjälp utan ANOTNS karta" :) Men i alla fall! Du måste skriva på ett sätt som du själv tänker dig att det skulle gå till på i verkligheten. Det finns vissa fraser du har med som man aldrig använder i film. TEX ANTON Va?, sa du nått Christopher? Här nämner man ju inte namnet på personen i verkligheten utan enbart. "Va?, sa du nått" (Anton betraktade Christopher).Du skriver detta för att du vill förtydliga att han vänder sig till Christopher men i film så säger man inte så utan då vänder sig ju personen och ser mot den andre. Tänk genomgående på detta att inte använda namn för mycket. Vi ska ju se filmen och ska egentligen se vem du vänder dig till. Givetvis ska alla presenteras i filmen och tillrop fungerar men inte så som jag visade ovan. Läs hela manuset med en polare där ni spelar de olika rollerna så känner du om det låter fel och behövs ändras. Jag visar här nedan hur du kan skriva när det gäller dialoger och att få med namn på alla smidigt i det löpande. ERIK, PELLE, KALLE ERIK (Betraktar Kalle) - Du ser blek ut KALLE (Ler) - Käften va... PELLE (Skrattar) - Han hade en tuff natt igår! KALLE (skakar på huvudet) - Du skulle sett ERIK (Nickar mot Erik) PELLE (Skrattar) Det kan jag också tro... ERIK - Pelle, du ska inte ens snacka! osv osv osv..... Detta är gietvis bara förslag. Men man måste försöka tänka i bildperspektivet när man skriver. Allt behöver inte sägas, tänk på det!
  4. Man får ju använda äldre musik gratis enligt upphovsrätten, efter 70 år eller vad det är. I alla fall, kan inte ni som hört någon bra låt från den tiden lägga in detta i den här tråden så man kan leta upp dem. Då kan man ju alltid göra covers på dem vill säga. GE tips!
  5. Okej tack! Testar med Windows move maker att föra över filmen.
  6. Hur gör jag för att få över film material till adobe premiere 1,5. Jag har USB 2.0 men vilket kommando är det som fixar över filmsnuttarna. Har en Sony Digital handy cam DCR-TRV33E. Någon?
  7. MEn vad är det som gäller för samplingar.. låt säga stråkar som man använder i Cubase. Får man använda dem hur mycket man villl, man skapar ju musik genom dem men jag antar att de är unika för själva producenterna av ljuden? Vad gäller?
  8. Atreidas

    Dator?

    Jag har tänkt att använda min egen PC vid redigering men vad behövs egentligen, hur kraftfull måste man ha? Vad är minimum... Har en AMD 2,6 med 512 mb ram, 200 gb HD. Har tänkt att köra Adobe Premiere och Adobe After Effects. //Hare!
  9. Atreidas

    Budget?? Vad kostar det!

    Men det är väl klart han gör? vad är det för seriöst forum som inte ger seriösa svar?? tack för informationen, ska börja spåna på en budget snart.
  10. Atreidas

    Budget?? Vad kostar det!

    hehe jepp... exempelvis Beräknad kostnad skådespelare 5-10, 2 mån = 50 000 Beräknad kostnad Klippning = bla bla Beräknad kostnad Ljudsättning = bla bla Beräknad kostnad Ljussättning = bla bla Beräknad kostnad efterbehandling osv...men får väl höra med film centrum eller vad det heter
  11. Atreidas

    Budget?? Vad kostar det!

    Nej alltså tänkte mer om det fanns generella värden som man kunde gå efter, en mall där man kunde räkna ut medelvärden. Jag vill ju göra den så billigt som möjligt men vet att prodceringen kommer att bli stor så det kommer nog kosta en del... ingen som gjort en riktig långfilm i bra kvalitet som kan berätta om sina kostander och budget?
  12. En film måste skapa en händelse som gör att vi vill se vidare på filmen! Det är en stark inledning med självmordet vilket är bra. MEN... Nu undrar vi varför han gör detta men det är bara en inledning. Du måste skapa en djupare intrig än att det är ett barnlöst äktenskap som skapar detta. Om barnet betyder så mycket för honom gör tydligen inte hans fru det? Som åskådare skulle man säga "jaha, det var två dumma jäklar" Som jag ser det har du en inledning som du tycker är stark och ett slut som du vill skall vara överraskande, sorgligt och starkt. Det du måste skapa nu är själva handlingen i filmen. Jag tycker det är en intressant idé att skapa handlingen ur ett brev. Kvinnan läser brevet under hela filmen och brevet visar upp olika händelser som driver henne fram till självmordet. Jag har ett tips här som kanske kan vara något du kan utveckla. Låt filmen utspela sig i en miljö i ett annat land. Låt kvinnan och mannen splittras. Mannen har endast en adress till kvinnan och skickar tre brev till den adressen han tror hon finns på. (själv är han låst vid hemlandet) Kvinnan läser breven när hon får dem (i en bunt alla tre) och handlingen spelas upp. Hon upptäcker till sin lycka att mannen inte är död eller försvunnen (vilket hon trott eftersom hon inte nått fram till honom) och att deras hopp om att få barn faktiskt är sant, hon har blivit gravid! Tyvärr blir det värre och i det sista brevet hon läser med rädsla hotar han att ta livet av sig om hon inte besvarar hans brev och kärlek. Hals över huvud rymmer hon från sin tillvaro och finner till slut adressen där mannen bor. Efter att ha frågat sig fram upptäcker hon till sin förfäran att mannen redan är död. Breven är daterade 3 månader tidigare, och i sin ångest och förlust väljer hon att följa honom i döden... (shakespeare tema) Du kan ju också skapa ännu mer Shakespeare genom att i slutscenen visa en brevlåda där ett nytt brev dimper ned som typ lyder. "Min älskade, lyckan har visat sig för mig! När jag stod på knä, förbered att ta steget över, föll en ängel över mitt ansikte. Hon sade åt mig: Den korta vägen är inte alltid den enklaste, det är heller inte alltid den bästa och det är framförallt inte den väg som ger dig evig kärlek. Stå upp och finn dig själv och finn det som dina tårar faller för! Jag vet att du väntar på mig och jag är på väg! Ha förtröstan, snart är vi tillsammans igen!" THE END Mannen förlorar sin fru och sitt barn och säkert sig själv men det är dunkelt eftersom det slutar med hans sista brev. Kanske kan vara något du kan utveckla eller lägga till. Tänk på att allt handlar om hur man skriver ett manus och att det är svårt och tar tid. Skriv därför de partier du brinner för först och knyt sedan samman allt!
  13. Någon som har en mall för budget planering? Det blir ju en hel del kostnader när man producerar film och kvaliten avgör helt klart. Själv har jag tänkt att göra en långfilm men behöver lite tips och råd för att planera det hela. Det handlar givetvis om att klara sig undan så billigt som möjligt, vilket innebär oetablerade skådisar, sponsorer, och bidrag. Lån av utrustning hoppas jag även på. - Vad måste man räkna in för kostnader i arbetet? - Finns det några generella prisexempel för långfilm av god kvalitet? - Hur lång tid får man räkna med att det tar från färdigt manus till färdig film? Tacksam för svar! Anders
  14. Tjena! Jag gör följande! Använd funktionen "huvud och sidfot" på VISA menyn i Word. Där kan du sedan skriva i precis hur viss text skall synas! Jag anväder funktionen i mina manus för att visa titeln samt att fortsätta scener, nummrering också givetvis. sidhsidf.doc
×
×
  • Skapa nytt...