Jump to content

Sätta upp ljuset för bluescreen


kalle112

Recommended Posts

Jag vet, frågan KAN ha ställts tidigare...men jag hittade inget svar när jag sökte.

 

Jag har en blå tyg-duk hemma som är ca 3x3 meter! Jag har även 4st 500w strålkastare. Hur ska jag placera dom för att det ska bli så bra som möjligt?

 

Sen undrar jag även hur jag kan få tyget att vara så rakt som möjligt? Har strykt det flera gånger men det är fortfarande lite buckligt...Funderar på att bygga en ram till det men den är ju så stor...

Link to comment
Share on other sites

ha ett jämnt ljus, inte för starkt inte för svagt.

låt det lysa upp hela duken/personen och inte bara ett parti, det måste vara lika mycket ljus överallt.

 

bygg en ram och spänn tyget i varje kant.

 

sen finns det tusen andra åsikter om hur man skulle kunna göra,

men det lämnar jag till dom andra :D

Link to comment
Share on other sites

Blev klar med min bluescreen idag. Byggde en ram och spände fast tyget på ramen. Därefter satte jag upp bluescreen mot väggen och placerade strålkastarna mot tyget. Resultatet blev väldigt bra men inte tillräckligt bra för att kunna använda det till film. Det beror INTE på tyget. Jag tror att det har mer med belysningen att göra. Hur ska jag sätta upp belysningen egentligen?

Link to comment
Share on other sites

jag tror också på så jämt ljus som möjligt. Men om du vet hur bakgrunden ser ut som du ska klippa in, och om den möjligtvis har några ljuskällor, så gäller det ju att efterlikna dom.

 

Annars skulle jag ställa två snett framifrån, eller kanske köra strålkastarna mot en reflektionsduk.

 

Får du för skarpa linejer på sidan av det du ska klippa ut så kommer det troligtvis se väldigt inklippt ut.

 

Alltså säger jag som Teo.

 

/jacce

Link to comment
Share on other sites

ett tips om du använder Final Cut Pro eller andra program som du kan få videoscopes till. Filma duken sen tankar du in i programmet och kollar på waveform scopet. Där bör hela bilden (hela duken) skilja helst 10% mellan det ljusaste och det mörkaste. och gärna runt 50-60% i ljushet överlag. Detta är för att få så jämn färg över hela så det blir enklare att keya.

 

Jag antar det är DV? då är det bra att ha det så jämt som möjligt...är man riktigt nazi kan man få ner det till 4-5% efter ett jävla pill.

 

500w lampor är inte det starkaste och bästa...man vill gärna köra genom frostfilter så det blir jämnare, men jag tror dom tar bort för mycket på 500 wattare. Annars är 1000-2000w och studsa in ljuset med frigolit ett bra tips..iallafall huvudljuset.

Link to comment
Share on other sites

[citat=unbornichen]Om du har zebra grejer på kameran kan du överexponera bilden precis lagom för att se om hela bakgrunden får zebraränder vid samma tröskel, om du förstår?

 

då kan du lätt se var det är för mörkt belyst på duken och fixa till det.[/citat]

 

Fattar inte vad zebraränder är och vet inte heller om min kamera har något sånt. Så om jag fick en förklaring skulle jag vara tacksam...

Link to comment
Share on other sites

kom på ett annat sätt jag testade när det gäller ljussättning av bluescreen. Jag provade att rikta alla strålkastare rakt/direkt mot skärmen. Alltså jag placerade alla mina 4 strålkastare ca 1,5m framför skärmen och riktade dom rakt mot den.

 

Resultatet blev ganska okey där nere eftersom jag hade mest ljus där men jag tror nog att jag kommer att behöva fler strålkastare eftersom ljussättningen på övre delen av skärmen inte blev lika bra och jämn.

 

Men hur många watt tål ett uttag egentligen? Strålkastarna tillsammans blir 2000w...

 

Har även en annan fråga...Jag vill få ljuset att studsa mot skärmen så att jag inte förlorar någon som helst ljusstyrka. Hur ska jag göra det här? Vilket material behöver jag? Duken är 2,5x2,8 meter...

Link to comment
Share on other sites

skärmen? kan du formolera dig lite tydligare.... ja är lite trög;)

 

ja har greenscreen studio o har testat mycket men ja har inga proffs grejjer...men ja har kommit fram till en del saker... (ja vet inte om de stämmer men de är vad ja tror)

 

det är ju alltid svårt att utföra greenscreen effecten me dv... det blir ju nästan alltid lite grönt runt om obejectet... men om man ljussätter klockrent o har ett bra redigeringsprogram så kan man fixa de...

 

de ja tror hännder är att de pixlar som ligger precic mellan obejetet o gröna duken ändrar färg till en färg o då blir det grönt runt obejectet? men ja vet inte,,

ja testade att filma en närbild på ett obejet ó sen filma exackt samma obeject o samma platts o samma ljussättning fast längre ifrån så märkte ja att närbilden blev mycket bättre en den andra vinklen längre bort blev svår o keya... ja har facktiskt ingen aning va de är men de borde ha me pixlarna o göra ... eller?

 

ja skulle gärna villja se några test klipp från era resultat i eran greenskreen så kan vi ju bedöma o jämföra.

Link to comment
Share on other sites

eeh...med skärm menar jag screen (som i bluescreen) =)

 

Har själv provat att filma närbilder och dom blir alltid jätte bra. Men problemet är att filma en hel person. Min duk täcker tyvärr inte golvet...utan det får jag fixa på nåt sätt. Sen har jag 4st strålkastare och ljuset blir inte så jämt. Tror nog att jag behöver 2st till...

Link to comment
Share on other sites

[citat=kalle112]

Men hur många watt tål ett uttag egentligen? Strålkastarna tillsammans blir 2000w...

[/citat]

 

W = A * V

 

Kolla hur många ampere säkringen är på som tillhör uttaget du ska använda. Så multiplicerar du strömstyrkan som säkringen tål (Ampere) med spänningen i vägguttaget och får typ t.ex. 6*230=1380W om säkringen är på 6 ampere. hajjar du eller svamlar jag?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...