Jump to content

Enklare specialeffekter på premiere


TomStac

Recommended Posts

Skall skaffa mig ett redigeringsprogram och funderar då på Premiere. Jag skall spela in en kortfilm nu i sommar och där skall en av skådespelarna har kolsvarta ögon (iris). Går detta att fixa till i efterproduktionen med Premiere, eller måste jag skaffa dyra linser till skådespelaren?

Link to comment
Share on other sites

Premiere är inget specialeffektsprogram och är definitivt inte lämpat för sånt. Med ett effektprogram kan du åstadkomma effekten, men det innebär naturligtvis en del slit, i synnerhet om man inte redan är så haj på det.

 

Jag skulle ha kört på svarta linser, men så är jag inte så förtjust i efterarbete heller.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag tror du kan får det bra i Photoshop, men frågan är om det inte

kommer ta groteskt mycket tid. Jag har gjort lite enklare specialeffekter

med rotoscoping som det kallas när man gör det för hand frame-för-frame

och det är vansinningt tråkigt och tar låååång tid.

 

Fast det är klart, rör det sig bara om ett kortare klipp så kan det ju

vara ett alternativ.

Link to comment
Share on other sites

Det är bara några få scener som jag behöver dessa mörka ögon, och några sekunder i varje scen. Det kan vara en kul erfarenhet att arbeta med "rotoscoping". Det var väl så man gjorde en hel del effekter förr, att man målade på effekter direkt på filmrutorna, eller?

Link to comment
Share on other sites

[citat=Eibon]vad kostar helsvarta linser? 500-1200?

 

du sparar säkert 100 timmar arbete på det hehe[/citat]

 

De kostar någonstans mellan 600-800 kronor. Men har man en nollbudget där allt går till råfilm (16mm) så kan det vara värt att arbeta "lite" extra. Dessutom behöver jag all erfarenhet som jag kan få av postproduction.

Link to comment
Share on other sites

bara du är medveten om att det kommer ta jävligt lång tid.

 

Hur ofta ska dom här svarta ögonen ses? är det bara ett klipp eller nåt så är det ju lugnt.

 

Är det en hel film så måste du ju sitta och rita och tracka och det kommer ta bisarrt lång tid innan det kommer se bra ut.

Link to comment
Share on other sites

[citat=TomStac]De kostar någonstans mellan 600-800 kronor. Men har man en nollbudget där allt går till råfilm (16mm) så kan det vara värt att arbeta "lite" extra.[/citat]

Man kan lika gärna vända på resonemanget. Om du ändå investerat i 16-mm-film så kan du lika gärna lägga några slantar på linser istället för att riskera att hamna i en massa poststrul.

 

Och av nyfikenhet, hur kommer din arbetsgång att se ut? Vilket format skannar du filmen till, och vilket är slutformatet?

 

[citat=TomStac]Dessutom behöver jag all erfarenhet som jag kan få av postproduction.[/citat]

Med risk för att erfarenheten blir att du aldrig skall göra så mycket rotoskoparbete igen... Säg att det bara rör sig om totalt tio sekunder film, då är det ändå 250 bildrutor du måste fixa till, och tro mig, sånt gör en fullständigt dum i huvudet. Jag har som längst rotoskopat en tresekunderssekvens, och det gör jag väldigt ogärna om.

 

När det går snabbare att arbeta in pengarna för att köpa linserna genom att jobba på McDonalds än det tar att fixa härket i post, då är det dags att tänka om.

 

Men du gör som du vill, så lycka till!

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Tack för ert stöd och goda råd. Jag har ägnat många timmar åt att göra komplicerade diagram och figurer på Power Point i mina år (i brist på bättre program eller ovilja att lära mig nytt), så jag har ganska mycket tålamod med pilljobb (även om det kan bli trist i längden). Vi får väl se hur jag gör när det kommer till kritan. Det är ju som sagt inte så hemskt dyrt med linserna som sagt.

 

Men jag överväger ändå att rotoscopa av två skäl (förutom det ekonomiska):

 

1. Jag är rädd att min skådespelare kommer bli irriterad i ögonen och göra ofrivilliga ögonrörelser och blinkningar; han är inte van vid linser.

 

2. Med Photoshop kan jag få till ett större djup i ögonen genom att det svarta blir helt svart till skillnad från inskannade svarta detaljer (som snarare blir gråsvarta). Det jag hoppas på är att få en djupsvärta som är iögonfallande (:)), nästan som att det lyser ut mörker ur ögonen på karaktären.

 

Den största anledningen är alltså estetisk.

 

[citat=jbergman]Om du ändå investerat i 16-mm-film så kan du lika gärna lägga några slantar på linser istället för att riskera att hamna i en massa poststrul.[/citat]

 

Jo, du har en poäng där. Men efter att ha köpt och framkallat fyra rullar 16mm färgfilm (122 meter), samt gjort telecine på hälften av detta har jag inte så värst mycket pengar över. Tid har jag dock en hel del över, i synnerhet då jag kommer att vara pappaledig när jag gör post.

 

%2$s skrev:
Och av nyfikenhet, hur kommer din arbetsgång att se ut? Vilket format skannar du filmen till, och vilket är slutformatet?

 

Arbetsgången är väl att spela in fyra dagsljusrullar film, grovklippa med en traditionell klippning/cement-teknik med hjälp av betrakningsapparat, så att ungefär hälften finns kvar (ca. 5 min film), göra telecine (hos Uppsala Bildteknik) till DV-filer, tanka in i datorn och redigera på Adobe Premiere 6.0 och på sikt konvertera till Quick Time/internet och till MPEG-2/DVD. Filmen kommer ha 4:3 format när allt är klart.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Eibon]Hur ofta ska dom här svarta ögonen ses? är det bara ett klipp eller nåt så är det ju lugnt.[/citat]

 

Det blir nog maximalt 40 sekunder, kanske så lite som hälften av detta beroende hur tydligt man ser iris i vissa scener. Det ger 480-960 rutor. En hel del, trots allt.

 

Men jag kom på en ganska kool effekt, inspirerad av teknikens möjligheter :). I den sista scenen där man ser de svarta ögonen skall karaktären sluta ögonen och öppna dem igen, och så vips skall det svarta försvinna. Det hade ju inte gått med linser.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...