Jump to content

Ett gäng DV-frågor


NilsGN
 Share

Recommended Posts

Hej!

Jag har några frågor i samband med: Samsung DV-kamera VP-D351(PAL).

 

1. Är bländaren i kameran digital eller "fysisk"?

 

2. Är slutaren i kameran digital eller "fysisk"?

 

3. Det står att objektivet har en diameter om 30mm. Är inte det diameterfattningen för t.ex. filter, vidvinkeltillsatts och teletillsatts? Själva objektivet (glaset/linsen) verkar vara kring 20mm i diameter. Vad är det exakta värdet?

 

4. Hur ljuskänslig är CCD'n? Jag kan läsa mig till 3lux. Men vad blir det i ISO? Bra att veta då det kan begränsa möjligheterna att manipulera med slutare och bländare.

 

5. Hur fungerar egentligen bländarstegen i kameran? När jag ändrar slutartiden från 1/50 till 1/120 så ändras bländaren (Autoläge) från 17 till 20. Hur har Samsung tänkt där?

 

6. Vilken / vilka progamvaror rekommenderas för bästa kvalitet (till rimligt pris) vid s.k. capture (från VP-D351 via FireWire till PC), redigering och bränna till DVD.

Nu använder jag Nero 7 och får problem med färgåtergivningen när jag bränner (film)DVD. Det blir i princip ljusgrått alltihopa, om jag låter automatiken råda. Jag filmar i en belysning som ger 390 lux till kameran (mätt framför objektivet). Belysningen i rummet är ca 900 lux (mätt horisontellt ca 60 cm över golv).

 

7. Vad är det för egentlig skillnad mellan videoCD och DVD. Är det MPEG1 respektive MPEG2?

 

Tackar på förhand!

Link to comment
Share on other sites

1. Bländare är alltid "fysiska" - hur skulle man annars välja hur mycket ljus man ska släppa in genom en glugg?

 

2. Slutare i videokameror är aldrig "fysiska". Inte digitala heller. Dom är analogt elektroniska. CCD'n är analog och genererar konstant en bild - som ögat. Slutaren är att man "plockar ut" enskilda bilder - tidsdelar - ur det konstanta flödet. Denna "stillbild" digitaliseras sedan och därifrån är allt digitalt. Detta görs då många gånger i sekunden (PAL, NTSC, 24p, 25p, etc).

Link to comment
Share on other sites

Tack för att du tar dig tid!

 

Jag har läst någonstans att det fuskas även med bländare, att det 'mörkas' och 'ljusas', helt enkelt.

 

Enligt specifikationen på min VP-D351 kan den ha en slutartid om 1/10000 utomhus. Innebär det att datorn i kameran då läser av det analoga elektroniska flödet 10000 ggr per sekund?

Det skapas ju 'endast' 25 bilder per sekund (PAL). Hur 'plockar' då kameradatorn ut dessa 25 bilder av de 10000? Eller vad är det jag inte fattar?

 

Om det nu finns en mekanisk bländare i kameran hur ska jag då tolka det jag skriver i min fråga 5? När jag manuellt ändrar slutartiden från 1/50 till 1/120 så ändrar kamerans automatik bländartalet från 17 till 20?

 

I specifikationen står det att jag kan ställa in bländartal från 00 till 29. Men objektivets f-tal är 1,6 (lågt tal mycket ljus). Är det då möjligt att kunna ställa in bländare '00'?

f-talet vid tele är 2,6.

Link to comment
Share on other sites

[citat=NilsGN]Innebär det att datorn i kameran då läser av det analoga elektroniska flödet 10000 ggr per sekund?[/citat]

 

Nej, det innebär bara att slutaren är öppen så länge varje bildruta (eller fält, om man skall vara noggrann).

 

 

[citat=NilsGN]När jag manuellt ändrar slutartiden från 1/50 till 1/120 så ändrar kamerans automatik bländartalet från 17 till 20?[/citat]

 

Det låter som att din kamera har en alldeles egen definition av bländartal. F-tal är ju vad bländartal i alla andra sammanhang betyder.

 

 

7. Skillnaden mellan vcd och dvd ligger inte bara i kodning utan även i upplösning och max-bitrate och kanske något till.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Tackar för dina inlägg!

 

Men, om jag fattat det hela rätt så finns det ingen mekanisk slutare i en DV-videokamera? Eller?

 

Angående bländartalen har jag skrivit till Samsung och frågat - får se om jag får svar.

 

Stämmer det att videoCD ska vara kvalitetsmässigt lika med VHS?

Link to comment
Share on other sites

Nej, det finns ingen mekanisk slutare, så visst, egentligen är det kanske fel att tala om den som "öppen", när "påslagen" hade varit mer passande. Men rent praktiskt så blir det ju ingen skillnad, så det kvittar väl?

 

Jag har också hört att vcd skall motsvara vhs, men under det fåtal tester jag gjorde en gång i tiden tyckte jag att vcd var sämre. Nu känns det som att det kvittar eftersom både vhs och vcd är så pass risiga format och bör undvikas.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Återigen, tack för engagemanget.

 

Slutare:

Ni menar alltså att CCD'n i kameran är 'på' så lång tid per 'frame' (bild) som slutartiden bestämmer.

 

Och om man jämför det med en mekanisk slutare som under ett bestämt tidsintervall släpper fram ljus till en "ständigt" aktiv mottagare så skulle det eventuellt, enligt Norbert, finnas en kvalitetsförlust i tekniken med elektronisk 'slutare'.

 

Det där verkar ansträngande för CCD'n tycker jag. Vore inte då tekniken som 'mjg' var inne på bättre. CCD'n levererar en 'ström' av bildinformation och så 'hämtar' kamerans programvara en 'bild' under så lång tid som slutartiden bestämmer till varje 'frame'(bild) . Det borde slita mindre på tekniken.

 

Om man nu trixar med slutartiden 'digitalt' så borde väl det gå att fixa samma 'trix' med bländaren? Säg att grundinställningen är max ljusinsläpp. Den digitala tekniken sköter sedan en 'nedbländning' till passande värde. Eller så mainpuleras detta via 'hur mycket' ström som släpps på till CCD'n.

 

Det tråkiga med all denna digitalisering blir ju att du i allt mindre grad kan påverka skärpedjupet. Då har du ju endast 'zoomen' kvar.

Eller det kanske 'trixas' digitalt med skärpedjupet också.

 

Har Ni några ideer kring mina frågor 3,4 & 6?

 

Angående fråga 7.

videoCD är ju en tilltalande lösning. Om det gick att få till det på så vis att om jag har en kortfilm på ca 3-5 minuter så skulle man kunna anpassa konverteringen (Codec) på så sätt att skivan användes maximalt.

3 min 'fångad' DV-film bli ju en ca 600-700 Mb stor AVI-fil, i alla fall med Nero 7. Men när den ska kodas om till videoCD så används MPEG1, rakt av, och informationen "filen" krymper till ca 160-180 Mb. Och då tycker jag att allt för mycket information går förlorad.

Har Ni kläm på något alternativ? För CD. Om jag nu vill titta på mina alster via normala DVD-spelare och normala TV-appparater.

 

Än en gång tack för allas engagemang i mina funderingar.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Norbert]Rent praktiskt så är det väl rätt stor skillnad på en mekanisk och en elektronisk slutare? Jag har för mig att detta har diskuterats i evigheter. En elektronisk slutare ger visst något oönskat "släp" som den mekaniska slutaren i filmkameror inte gör.[/citat]

 

Jag tror snarare att det är CCD'n som ger "släp". Filmneg och CCD är verkligen två skilda världar :-)

Link to comment
Share on other sites

[citat=NilsGN]Det tråkiga med all denna digitalisering blir ju att du i allt mindre grad kan påverka skärpedjupet. Då har du ju endast 'zoomen' kvar.

Eller det kanske 'trixas' digitalt med skärpedjupet också.[/citat]

 

Jo det är det tråkiga. Den största skillnaden är nog att kantrastomfånget, färginformation och upplösning är bättre på 35 mm film.

 

Anledningen till att videokameror har långt skärpedjup är att det flesta har små CCDer. Detta brukar lösas med adaptrar. Det finns också videokameror med lika stora CCDplattor som ett 35 mm-negativ därav har man det korta skärpedjupet. För en konsument kan man nästan glömma en sån kamera om man inte har en väldigt stor budget.

 

TVkameror från Sony har 2/3" CCD medan de billigaste konsumentkamerorna har bara 1/6".

Link to comment
Share on other sites

Tack för ditt inlägg!

 

Precis! Och det märkliga är, har jag förstått, att en CCD för DV inte skulle behöva mer än ca 600000 pixlar (1050x576, för att få bäst effekt vid 'äkta' WideScreen 16:9) och om den dessutom gjordes större så skulle de bli billigare. Vilket inte tillverkarna håller med om eftersom materialpriset blir lägre vid mindre enheter. Men jag hävdar att det skulle man spara in i utvecklingskostnader.

Vi konsumenter skulle då med andra ord dels få billigare kameror och en ljuskänsligare CCD dels ett mer lättpåverkat skärpedjup.

Och om jag förstått det hela rätt så ger större pixlar också bättre färgåtergivning. (bättre än de små 3CCD(!?)

En stor CCD har också den fördelen att "förvrängningen" blir mindre eftersom du kan använda ett mindre konkavt objektiv (vilket då också ger mer ljus).

Om jag har fattat allt rätt?

Link to comment
Share on other sites

Tack för din respons!

 

Jo, jag har en DVD som kan läsa CD och videoCD och framtida DVD-spelare har jag tänkt ska klara detta också.

 

Och ja, det är i första hand kortfilmer om 3-5 minuter.

 

Och ursäkta en "nying", men vilken encore avser du? Och kan jag inte göra detta via Nero 7?

Link to comment
Share on other sites

Jag har nu fått lite respons från Samsung och jag har missuppfattat detta med "bländare".

De beskriver en 'exponering'.

 

Jag kan alltså ställa slutartiden manuellt, men inte bländaren. Den "sätts" automatiskt, beroende på vilken slutartid som är vald.

 

Och jag kan manuellt sätta "exponeringen", från 00-29. Nu är ju en 'exponering' ett resultat av och kontrolleras av slutartiden och bländaren.

 

Så jag förstår nog inte riktigt ändå?

 

Om jag nu manuellt kan 'sätta' exponeringen från 00 till 29 (vad det nu är?) och manuellt välja slutartid (som automatiskt sätter bländaren), vad är det då jag egentligen gör?

 

Jag fattar inte det där. Hjälp!

 

Om jag har ett givet lux-tal i ett rum (900 lux) sätter DV-kamerans automatik slutartiden till 1/50 och 'exponeringen' till 17.

Om jag då manuellt ändrar slutartiden till 1/120 så sätts exponeringen automatiskt till 20 (bilden blir då lika ljus som vid S:1/50 & E:17). Vad är det då som egentligen händer i DV-kameran?

"Öppnar" automatiken bländaröppningen? "Sätter" ett lägre bländartal? När jag manuellt väljer en snabbare slutartid?

 

Kan någon vänlig själ, som kan, förklara det där för mig, så jag förstår? Tackar på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...