Gå till innehåll

NilsGN

Medlemmar
  • Inlägg

    8
  • Blev medlem

Allt postat av NilsGN

  1. NilsGN

    Ett gäng DV-frågor

    Jag har nu fått lite respons från Samsung och jag har missuppfattat detta med "bländare". De beskriver en 'exponering'. Jag kan alltså ställa slutartiden manuellt, men inte bländaren. Den "sätts" automatiskt, beroende på vilken slutartid som är vald. Och jag kan manuellt sätta "exponeringen", från 00-29. Nu är ju en 'exponering' ett resultat av och kontrolleras av slutartiden och bländaren. Så jag förstår nog inte riktigt ändå? Om jag nu manuellt kan 'sätta' exponeringen från 00 till 29 (vad det nu är?) och manuellt välja slutartid (som automatiskt sätter bländaren), vad är det då jag egentligen gör? Jag fattar inte det där. Hjälp! Om jag har ett givet lux-tal i ett rum (900 lux) sätter DV-kamerans automatik slutartiden till 1/50 och 'exponeringen' till 17. Om jag då manuellt ändrar slutartiden till 1/120 så sätts exponeringen automatiskt till 20 (bilden blir då lika ljus som vid S:1/50 & E:17). Vad är det då som egentligen händer i DV-kameran? "Öppnar" automatiken bländaröppningen? "Sätter" ett lägre bländartal? När jag manuellt väljer en snabbare slutartid? Kan någon vänlig själ, som kan, förklara det där för mig, så jag förstår? Tackar på förhand!
  2. NilsGN

    Ett gäng DV-frågor

    Tack! Roger. Men! 3925 SEK! Finns det billigare? Eller freeware som kan samma sak?
  3. NilsGN

    Ett gäng DV-frågor

    Tack för din respons! Jo, jag har en DVD som kan läsa CD och videoCD och framtida DVD-spelare har jag tänkt ska klara detta också. Och ja, det är i första hand kortfilmer om 3-5 minuter. Och ursäkta en "nying", men vilken encore avser du? Och kan jag inte göra detta via Nero 7?
  4. NilsGN

    Ett gäng DV-frågor

    Tack för ditt inlägg! Precis! Och det märkliga är, har jag förstått, att en CCD för DV inte skulle behöva mer än ca 600000 pixlar (1050x576, för att få bäst effekt vid 'äkta' WideScreen 16:9) och om den dessutom gjordes större så skulle de bli billigare. Vilket inte tillverkarna håller med om eftersom materialpriset blir lägre vid mindre enheter. Men jag hävdar att det skulle man spara in i utvecklingskostnader. Vi konsumenter skulle då med andra ord dels få billigare kameror och en ljuskänsligare CCD dels ett mer lättpåverkat skärpedjup. Och om jag förstått det hela rätt så ger större pixlar också bättre färgåtergivning. (bättre än de små 3CCD(!?) En stor CCD har också den fördelen att "förvrängningen" blir mindre eftersom du kan använda ett mindre konkavt objektiv (vilket då också ger mer ljus). Om jag har fattat allt rätt?
  5. NilsGN

    Ett gäng DV-frågor

    Återigen, tack för engagemanget. Slutare: Ni menar alltså att CCD'n i kameran är 'på' så lång tid per 'frame' (bild) som slutartiden bestämmer. Och om man jämför det med en mekanisk slutare som under ett bestämt tidsintervall släpper fram ljus till en "ständigt" aktiv mottagare så skulle det eventuellt, enligt Norbert, finnas en kvalitetsförlust i tekniken med elektronisk 'slutare'. Det där verkar ansträngande för CCD'n tycker jag. Vore inte då tekniken som 'mjg' var inne på bättre. CCD'n levererar en 'ström' av bildinformation och så 'hämtar' kamerans programvara en 'bild' under så lång tid som slutartiden bestämmer till varje 'frame'(bild) . Det borde slita mindre på tekniken. Om man nu trixar med slutartiden 'digitalt' så borde väl det gå att fixa samma 'trix' med bländaren? Säg att grundinställningen är max ljusinsläpp. Den digitala tekniken sköter sedan en 'nedbländning' till passande värde. Eller så mainpuleras detta via 'hur mycket' ström som släpps på till CCD'n. Det tråkiga med all denna digitalisering blir ju att du i allt mindre grad kan påverka skärpedjupet. Då har du ju endast 'zoomen' kvar. Eller det kanske 'trixas' digitalt med skärpedjupet också. Har Ni några ideer kring mina frågor 3,4 & 6? Angående fråga 7. videoCD är ju en tilltalande lösning. Om det gick att få till det på så vis att om jag har en kortfilm på ca 3-5 minuter så skulle man kunna anpassa konverteringen (Codec) på så sätt att skivan användes maximalt. 3 min 'fångad' DV-film bli ju en ca 600-700 Mb stor AVI-fil, i alla fall med Nero 7. Men när den ska kodas om till videoCD så används MPEG1, rakt av, och informationen "filen" krymper till ca 160-180 Mb. Och då tycker jag att allt för mycket information går förlorad. Har Ni kläm på något alternativ? För CD. Om jag nu vill titta på mina alster via normala DVD-spelare och normala TV-appparater. Än en gång tack för allas engagemang i mina funderingar.
  6. NilsGN

    Ett gäng DV-frågor

    Tackar för dina inlägg! Men, om jag fattat det hela rätt så finns det ingen mekanisk slutare i en DV-videokamera? Eller? Angående bländartalen har jag skrivit till Samsung och frågat - får se om jag får svar. Stämmer det att videoCD ska vara kvalitetsmässigt lika med VHS?
  7. NilsGN

    Ett gäng DV-frågor

    Tack för att du tar dig tid! Jag har läst någonstans att det fuskas även med bländare, att det 'mörkas' och 'ljusas', helt enkelt. Enligt specifikationen på min VP-D351 kan den ha en slutartid om 1/10000 utomhus. Innebär det att datorn i kameran då läser av det analoga elektroniska flödet 10000 ggr per sekund? Det skapas ju 'endast' 25 bilder per sekund (PAL). Hur 'plockar' då kameradatorn ut dessa 25 bilder av de 10000? Eller vad är det jag inte fattar? Om det nu finns en mekanisk bländare i kameran hur ska jag då tolka det jag skriver i min fråga 5? När jag manuellt ändrar slutartiden från 1/50 till 1/120 så ändrar kamerans automatik bländartalet från 17 till 20? I specifikationen står det att jag kan ställa in bländartal från 00 till 29. Men objektivets f-tal är 1,6 (lågt tal mycket ljus). Är det då möjligt att kunna ställa in bländare '00'? f-talet vid tele är 2,6.
  8. Hej! Jag har några frågor i samband med: Samsung DV-kamera VP-D351(PAL). 1. Är bländaren i kameran digital eller "fysisk"? 2. Är slutaren i kameran digital eller "fysisk"? 3. Det står att objektivet har en diameter om 30mm. Är inte det diameterfattningen för t.ex. filter, vidvinkeltillsatts och teletillsatts? Själva objektivet (glaset/linsen) verkar vara kring 20mm i diameter. Vad är det exakta värdet? 4. Hur ljuskänslig är CCD'n? Jag kan läsa mig till 3lux. Men vad blir det i ISO? Bra att veta då det kan begränsa möjligheterna att manipulera med slutare och bländare. 5. Hur fungerar egentligen bländarstegen i kameran? När jag ändrar slutartiden från 1/50 till 1/120 så ändras bländaren (Autoläge) från 17 till 20. Hur har Samsung tänkt där? 6. Vilken / vilka progamvaror rekommenderas för bästa kvalitet (till rimligt pris) vid s.k. capture (från VP-D351 via FireWire till PC), redigering och bränna till DVD. Nu använder jag Nero 7 och får problem med färgåtergivningen när jag bränner (film)DVD. Det blir i princip ljusgrått alltihopa, om jag låter automatiken råda. Jag filmar i en belysning som ger 390 lux till kameran (mätt framför objektivet). Belysningen i rummet är ca 900 lux (mätt horisontellt ca 60 cm över golv). 7. Vad är det för egentlig skillnad mellan videoCD och DVD. Är det MPEG1 respektive MPEG2? Tackar på förhand!
×
×
  • Skapa nytt...