Jump to content

Terry Gilliam


_nemo_

Recommended Posts

Denna oerhört skickliga men olycksdrabbade regissör har nu äntligen efter 7 (?) år lyckats få färdigt en film med eftertexter och allt. Vad tycker ni om honom, och framförallt vad tror ni om hans nya film "The Brothers Grimm"??

 

Av vad jag sett av den hittills så verkar den vara....tja, påkostad.....

 

Mina favorit filmer av Gilliam är för övrigt "Fear and loathing in Las Vegas" och "De 12 apornas armé".

Link to comment
Share on other sites

[citat=_nemo_]Denna oerhört skickliga men olycksdrabbade regissör har nu äntligen efter 7 (?) år lyckats få färdigt en film med eftertexter och allt. Vad tycker ni om honom...[/citat]

 

En av mina favoritregissörer. Gillar hans smått absurda upptåg. Har inte sett hans senaste film och är för närvarande inte heller så värst interesserad av att se den. "Brazil" står på tur. Svårt att nämna en favoritfilm, jag gillade "De 12 apornas arme" när jag såg den för första gången, numera orkar jag inte sitta igenom den, även om jag ännu gillar den. "Fisher King" är en bra film. En sak som jag inte gillar med hans filmer är scenografin. Det rumsliga i hans filmer är alltid fullproppat med onödig rekvisita att känns känns som om man sitter på en soptipp. "Fear and Loating in Las Vegas" lär vara en kalkon, dock uppskattad av vissa. Har själv ännu inte sett den, men de flesta filmkritiker har totalsågat den (jag vet vad ni tänker) med motivationen att det bara är en film med en massa närbilder på spyor.

Link to comment
Share on other sites

"Fear and loathing..." en flopp? Vet faktiskt inte vad filmkritikerna sa men det är en av mina absoluta favoritfilmer. Både Depp och Benicio gör starka roller i denna absurda, syradoppade och tänkvärda film.

 

Framförallt så är den fruktansvärt rolig.

Link to comment
Share on other sites

[citat=TDA]"Fear and loathing..." en flopp? Vet faktiskt inte vad filmkritikerna sa men det är en av mina absoluta favoritfilmer. Både Depp och Benicio gör starka roller i denna absurda, syradoppade och tänkvärda film.

 

Framförallt så är den fruktansvärt rolig.[/citat]

 

Instämmer

Link to comment
Share on other sites

[citat=final_cut][citat=TDA]

Framförallt så är den fruktansvärt rolig.[/citat]

 

Det är just det som oroar mig. Vissa tycker att "närbilder på spyor" och hjärnsubstans är hysteriskt. Men jag har inte sett filmen, som sagt. Än.[/citat]

 

Humorn i denna film består definitivt inte av närbilder på spyor och hjärnsubstans. Har någon avfärdat filmen med det argumentet kan de inte sett den...

Link to comment
Share on other sites

Det är väl inte så mycket spyor och hjärnsubstans(?) i Fear and loathing? Det roligaste är ju Johnny Depps och Benicio del Toros spel och alla obetalbara saker du spottar ur sig. Kan förstå att den inte är för alla men den är inte fruktansvärd. I övrigt är nog Python filmerna de bästa han gjort enligt mig (dock tillsammans med Jones...)

Link to comment
Share on other sites

Brazil ligger bland de absolut högsta i min lista. Väldigt visuell film. Kanske därför den inte fungerar som enbart manus. mjo, lite lik blade runner är den väl. men jag skulle hellre jämföra med 1984 av George Orwell(Ministery of information som huvudpersonen jobbar i är direkt tagen från boken)

 

Alla hans filmer som jag har sett har varit lite lagom skruvade... förutom fear 'n loathing. jag gillade hallucinationerna och det där. Men när jag såg den så var det utan text... och nått så oförståeligt sluddrande har jag aldrig hört på film. så jag har egentligen ingen aning om vad de sa och vad filmen gjick ut på utöver en jävla massa knarkande. det gjorde att filmen bara blev långtråkig transportsträckamellan halluscinationerna.

 

Starship titanic är ju egentligen ett spel som Terry Gilliam och Douglas Adams designade efter en kort liten notis i Liftarens. Det kanske betyder att även om han gör skitbra filmer, så är han ingen hejare på att skriva. Men det går ju bra då han är etablerad filmskapare som filmar sina egna manus...

 

Jag väntar med spänning på Grimm. Det verkar vara en film som han kan göra det han är bra på: Helt skruvade sagor.

 

Harry Tuttle: Bloody paperwork. Huh!

Sam Lowry: I suppose one has to expect a certain amount.

Harry Tuttle: Why? I came into this game for the action, the excitement. Go anywhere, travel light, get in, get out, wherever there's trouble, a man alone. Now they got the whole country sectioned off, you can't make a move without a form.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom fear and loathing alltid blir sågad av kritiker(svenska iaf) så är den ju knappast överskattad.... Antar att faktumet att Gilliam aldrig moraliserar över knarkandet är det som får recensenter att i ren moralpanik såga den.

 

Nu har jag inte set Spun och tror inte att den är speciellt bra men det som de svenska recensenterna tyckte var sämst i den filmen var att man inte moraliserade över knarkintaget. Ibland tror man att man lever i nån jävla hem o skola värld.

 

Fear and loathing är iaf enligt mig ett alldeles utmärkt stycke film. 12 apornas arme knäcker också!!

Link to comment
Share on other sites

[citat=louis cyphre]

Fear and loathing är iaf enligt mig ett alldeles utmärkt stycke film. 12 apornas arme knäcker också!![/citat]

 

Jag vet inte vad de svenska filmkritikerna sagt om Fear and Loating... men Leonard Maltin gav den bottenbetyg! Så nåt måste ha gjort honom jävligt sur om man ger bottenbetyg till en film med Benicio Del Toro och Johnny Depp i regi av Terry Gilliam, medan dumma actionfilmer ibland får 1 ½ stjärna.

Link to comment
Share on other sites

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

- Den filmen sög

 

Twelve Monkeys (1995)

- Bra film, något konventionell. Tyckte mycket om den första gången jag såg den.

 

The Fisher King (1991)

- hyffsad, konstig och småmysig.

 

The Adventures of Baron Munchausen (1988)

- Underskattad. Fantastiskt rolig att se på bio.

 

Brazil (1985)

- Börjar bra, ballar ur och sen går man från den fly förbannad. Hur kan man sumpa en så bra ide och historia!

 

The Meaning of Life (1981)

- Briljant!

 

Jabberwocky (1977)

- Helt jävla underbar! Min favvo bland TGs filmer!

 

Monty Python and the Holy Grail (1975)

- Till skillnad från andra, så tycker jag inte alls om slutet. Resten är guld.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...