Jump to content

tomasz1985

Members
 • Posts

  548
 • Joined

Personlig information

 • City
  Stockholm/Alby
 • Job/title
  Jag skriver filmmanus
 • Name
  Tomas

Filmskapande

 • Influences
  Favoriter: Cykeltjuven och You can count on me
 • Interests
  Skriva, läsa, livet, min flickvän Annika, film

tomasz1985's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

10

Reputation

 1. Barnet (L'enfant) vad jag minns..
 2. Breathless American beauty - en modern klassiker Schindlers list - -|- Sunset boulevard etc etc
 3. tomasz1985

  Nio liv

  Jag såg nyss Nio liv av Rodrigo Garcia och rekomenderar den varmt. Grymt manus och väldigt bra skådespelarprestationer. http://www.imdb.com/title/tt0420015/
 4. [citat=Lasse_laser] Men att göra mer än mediokra filmer bättre handlar mer om att byta genre och stil tycker jag. Det pumpas ju ut filmer inom en viss genre hela tiden, förmodligen för att skaparna inte kan göra andra filmer. Våga.[/citat] Det är inget genre problem. Det görs väldigt bra film i världen i samma genres som våra svenska filmer som håller väldigt låg kvalité. Det handlar inte om att filmskaparna ska våga göra film på ett visst sätt för det ligger säkert en hel del svenska vampyr dramer som blivit ljusskygga av att ligga i manusförfattares byrålådor och dom vågade. Jag kommer inte att se Frostbiten i första taget och det är över huvud taget svårt att få mig att gå och se svenska filmer, dom är alltid mediokra nu för tiden. Nästan alla svenska filmer jag sett på senare år har varit dåliga så frågar någon sig varför publiken sviker svensk film är svaret enkelt. Kort och gott behöver Sverige bättre filmskapare från manusförfattare till producenter och färre filmer som riktar sig till folk som går på bio två-tre gånger om året och som följer alla hjärndöda dokusåpor.
 5. Du menar filmmanus? Kort eller långfilm?
 6. tomasz1985

  Manusidé

  Something´s fishy...
 7. [citat=Mikael_hs]HAHA! Det här var det roligaste jag läst! Det här var den värsta smörjan som någonsin bajsats ned på ett papper. Jag skrattar ännu, ändra inget! Det här var den roligaste farsen jag läst på år och dag =) "jag ska bara till toan och fräscha upp mig. Det går snabbt. "SJÄLVKLART!" Wtf liksom??? Jag ser fortfarande framför mig hur kvinnan står med sin stora "matkniv" och försöker rikta in den på stackars Daniels ansikte. "DANIEL Va där är det? JOHANNA Be mig inte att tvinga dig. Daniel ser hur Hon blänker ljuset från kniven åt honom. Utan att tveka läser han upp texten." AHAHAHAHAHAH! Underbart![/citat] Kan du inte gå och mobba någon som ser tjock ut eller liknande istället? Din kritik är bara destruktiv och helt onödig.
 8. Lite kommentarer: Hur vet Johanna att Daniel har AIDS? Man får inte automatiskt HIV av att ha sex med en HIV positiv person och att två personer skulle få det vid ett förmodligen snabbt samlag är rätt osanolikt. Manuset faller pga detta. Gör research. Dialogen är ofta klyschig och man har hört replikerna åtskilliga gånger i dåliga TV serier på TV, gör den mer intressant. Varför visar du en läkare och en polisman i scenen där Johanna säger nåt om polisen och en läkare? Mot slutet säger Johanna "Skulle du skydda din dotter mot alla odds". Att hämnas för att ens dotter blivit våldtagen är inte att skydda henne.
 9. [citat=Norbert]Det där med rolig historia funderade jag också på när jag var på en födelsedagsmiddag hos släktingar för några dagar sen. Någon där började berätta roliga historier, och då tänkte jag att man kanske kan filmatisera korta roliga historier helt enkelt. Haha, den där filmen med åsnan, det är ju en tokrolig idé men hur avslutar man en sån film på ett smart sätt egentligen? :P[/citat] Filmen handlar om en man som i sitt yrke går hem till folk och inspekterar deras hem av någon anledning. Han kommer hem till mannen med åsnan (då vet vi ej att han har en åsna) och efter att ha sökt igenom lägenheten ett tag går han in i ett rum åsnemannen inte vill att han ska gå in i och blir påhoppad av åsnemannen med en kniv men han misslyckas med att skada han som inspekterar lägenheten. Det visar sig att åsnemannen ville skydda åsnan som han älskade. Den var rätt så bra. Nu ser jag hur dåligt jag förklarar.. jag ber om ursäkt =)
 10. Mina kortfilmsmanus brukar börja med en bild eller händelse eller liknande jag ser i mitt vardaliga liv. Tittar man lite närmare på saker i vardagen finns där en hel del som skulle kunna användas i film. Ett tips är att i början inte vara orolig för att man inte har några idéer. Ta det lugnt och lyssna på folks konversationer på bussen t.ex. och försök att ha på din idé radar, låt inte hela din dag försvinna ur ditt sensoriska minne. Jag såg en kortfilm idag om en man som gömde en åsna hemma i sin lägenhet. Det finns ju helt klart massor av olika sätt att få idéer på men manusförfattaren skulle kunna ha sett en åsna i en film eller läst om en i tidningen. En åsna är inte bara en åsna för en författare.
 11. tomasz1985

  Synopsis

  Jag ser det som ett hjälpmedel mer än som en nödvändighet. Det hjälper mig att få en överblick av historien som är lite mer ingående än en outline.
 12. Jag är inte intresserad av vampyrer, jag ser hellre en bra drama.
 13. tomasz1985

  Prison Break

  Jag tycker inte om prison break längre. Gillade avsnitt ett och två rätt så mycket och trean om jag inte minns fel men resten av avsnitten jag hittils sett har varit pinsamma. Som final cut säger är det billig underhållning som nedvärderar tittaren.
 14. Jag har lärt mig att beskrivningar ska vara befriade från känslor och tankar genom alla dessa böcker jag läst men jag själv lutar mer mot att skriva ut känslor och tankar numera. I dom flesta bra manus jag läst har känslor skrivits ut. Man kan visst se fundersam ut och jag hade skrivit det mer som: Han funderar. Fungerar mycket bättre än att någon rynkar sig i pannan eller dylikt enligt mig. Det blir mer subtilt och att rynka pannan kan tolkas på flera sätt. Ilska t.ex. fungerar ofta bäst genom att beskriva vad karaktären gör som hur karaktären säger sina repliker (skriker) osv eller slår i något mm. Här fungerar inte "Han är arg" eller "Han ser arg ut". Sedan höver man ibland skriva exakt vad karaktären gör samt hur den känner så att man inte ska missförstå. Den skolan hör jag till.
×
×
 • Create New...