Jump to content

Ninja film, men hur?


Lobby

Recommended Posts

hej!

 

jag och några vänner hade tänkt att spela in en ninja film till sommaren.

då undrar jag om det är någon som har tips på hur man kan göra fighting scener snyggt? och om någon vet vart man kan få tag på ljudeffekter från gamla ninja filmer?

 

tack på förhand

Link to comment
Share on other sites

Måste ljuden vara från ninjafilmer? Är det så att ninjutsu-tekniker ger upphow till ett unikt, mustigt swoosh-ljud? ;-)

 

Nä, allvarligt talat, det måste finnas tonvis med ljudeffekter tagna från kung-fufilmer som ligger och skräpar på nätet.

Link to comment
Share on other sites

"Rule number one: Karate is only for defence!

Rule number two: First learn rule number one!"

- Miyagi-sensei

 

1. lär er göra ninjamooves snyggt. man kan inte förbättra allt i post.

 

2. titta på lite äldre martial artsfilmer, jag kan rekomendera Butterfly & Sword och Fong Sai Yuk, de är fullsmockade med härliga fajtscener.

 

3. fixa ordentliga vajeranläggningar. Fuska så mycket ni kan med kameravinklar och liknande. Många snabba klipp.

 

4. håll tempot högt så missar tittaren många missar.

 

5. flera flygeffekter kan göras genom att spela filmen baklänges, ställa kameran lodrätt och sånt.

 

6. gör en story som är så vild som möjligt. flygande armeer, okrossbara rustningar, spegeltvillingar, onda rubikskuber, ninjor, samurajer, riddare, kejsare, korrupta tjänstemän, robin hood. det är en genre utan gränser.

 

7. och för guds skull, glöm inte att slänga med eran egna miyagi-kopia. Man kan inte göra en bra ninjafilm utan den urgamla (ofta lite mentalt vrickade) mästaren i långt vitt skägg.

 

det var några tankar jag hade...

Link to comment
Share on other sites

http://www.voodoofilm.org/forum/showthread.php?t=886

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Jag skrev lite om flying karate på scenografi rubriken (kan vara till nån hjälp)

 

Fightingscener är en konst för sig. Oavsett om det är independent eller hollywood filmer. Jag gillar att se bra fightingfilmer iblan och ibland vill jag se annorlunda slagsmål. Grunden är dock samma ovasett om filmen är en parodi eller seriös drama. Som många innan mig har sagt hänger allt på koreografin. Alla medverkande ska ha ett program att utföra, rörelser ska utföras i tur och ordning och i samverkan med andra.

 

Tips att titta på filmer (sekvenser) och att lära sig stagefighting på kurs är utmärkta förslag. Jag tänkte på att om man däremot inte har tillräckligt med tid t ex och vill få saken ur världen måste man ta till lite enklare knep.

 

När man tittar på fightingscener i amatörfilmer så slås man oftast på att de olika klippen inte hör ihop. I den ena får man spark i ansiktet och nästa sekund håller man sig om magen. En annan aspekt är kameravinklar, som altför oftast är antingen för långa (så att själva aktörens rörelse hinner sjunka i tempo innan bryt) eller för korta (klipp på klipp på klipp osv). Det är iofs redigeringens uppgift att fixa men oftast finns det inte bra råmaterial att använda sig av.

Så att tillbaka till tagningarna.

Öva in slagserier mellan tre och sex rörelser. Det är tillräckligt att tittaren ska få bilden av fighten men utan att aktörer utspelar sig. Kan tänka mig att typ fyra till sju sådana serier är tillräckliga (beroende på hur stor tyngd fighten har i manus). Sen är det ÖVNING som gäller. Tänk på de olika serier och försök inte memorisera hela fighten. Risken är att ni sabbar alla serier bara efter första smällen.

När det gäller kameravinklar så tycker jag att även om många vinklar är bra bör man inte filma vinklarna från samma avstånd. Det är just avståndet till kameran som är dynamiken inte vinklarna. Ha gärna helkropps distans som man varvar med close-ups som ansiktet, näven, foten el dyl. I härlig amerikansk anda kan hjälten i fighten kasta ur sig kvickheter mitt i fighten i extrem close-up. Sådana bryt skapar naturlig övergång mellan fightningsserier.

 

Sen är jag en slow-mo lover.. Kör en serie där den avslutas med en rundspark t ex. i slow-mo. Byt vinkel till marknivå mitt i svingen så tittaren uppfattar sparken som samma, Slow.mo där med. Lägg till mystisk vindljud. I nästa sekund close-up på skurkens ansikte då han i normal fart träffas av foten.. Pang.. klockrent.. : )))

 

http://www.voodoofilm.org/forum/showthread.php?t=3067

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

Kom o tänka på gamla fighting-filmer. De där med flygande karatekillar o "power"-slag då motståndaren flyger tio meter bakåt osv. Jag har själv funderat på hur man skulle kunna filma sånt och dessutom lura tittaren. Här är det jag har att föreslå:

 

Att flyga baklänges.

 

1. In i väggen. SCEN: Slagsmål. Ena killen gör en rundspark eller attackslag framåt och motståndaren flyger av träffen bakåt och krockar med väggen eller flyger rakt genom det.

Som oftast är, har stuntmannen en kabel fastsatt på ryggplattan, som vid aktivering drar stuntmannen bakåt mot väggen. Här är det några saker som måste stämma. Tajmingen träff/aktivering. För att stuntmannen ska flyga genom luften och inte släpas längs marken är det viktigt att stuntmanne hoppar upp vid träff. Oftast repeteras slaget-hoppet-aktiveringen in på det sättet att det passar rent goreografiskt in i slagsmålsscenen. Väggen då. Kraften från aktiveringen är ganska stark och stuntmannen har betydlig hastighet när han når väggen. En lösning på det är s k FakeWall mao väggtapet och inget annat. På en sektion av väggen finns det träram och endast spänd tapetgenom vilket stuntmannen flyger. Bakom tapetet ligger madrasser, kartonger el dylikt. Beroende på hur lång är flygsträckan och höjden anpassas även mängden madrasser. Även bassänger har använts då sträckan och höjden hade varit alltför stora att kunna fånga stuntmannen säkert. Hur fungerar det i praktik. Nåväl, först och främst ÖVNING.. Öva på ramla, hoppa, koreografi osv. Ramla teknik kan man öva på lokal kampsports-förening. Ryggplattor kan man ev låna från gym eller knåpa ihop själv. viktigt med axelstöd och öglan bak..

Vidare så krävs det en icke tänjbar lina (eller stark tjock snöre). Snöret fästs vid ryggplattan och andra ändan träds genom tapeten (här kan man för säkerhets skull spika några tunna plankor i kors bakom tapeten så att snöret inte flyttar på sig, men när stuntmannen flyger genom tapeten, de bryts av). Andra sidan läggs mattor och mjuka saker för att dämpa fallet. Vidare så kan man dra snöret genom ett block så att de som drar i snöret inte behöver vara bakom tapeten (och inte se något) utan bredvid scenen och därmed kunna följa tajmingen bättre) Igen, Öva Duktigt innan ni sätter tapeten på plats eller börja filma. OBS! Försök inte åstakomma 15 meters flygningar. Effekten uppnås direkt då man passerar vanlig falllängd. Sträckan som är sådär tre fyra meter ser i slow-mo jätteläckert ut. Lägg till en fläkt som låter kläder fladdra och du har en kanon matrix sekvens.. : )))

 

OBS! Texten ovan är för inspiration endast. Jag är inte expert på stunts så tänk sunt förnuft.. : )))

 

http://www.voodoofilm.org/forum/showthread.php?t=3067

 

Tänkte vidare på det där med att falla långt bakåt. Förut så beskrev jag hur det är att flyga genom väggen. Tillägger att kameran byter vinkel exakt då stuntmannen träffar väggen. På det sättet ser man inte att väggen egentligen inte finns där. Man kan filma en närbild direkt efter mot en riktig vägg...

 

Men nu tänkte jag beskriva hur man kan filma flygande karatekille. I martial arts filmer hoppar man ofta upp i luften o kickar sådär tio ggr på huvudet av den andre innan man landar. Jahah, filmtrix tänker alla. Jovist men hur.

Jag kom på ett sätt då jag var med och kollade hur lokal trampolinförening övade i sporthallen. Man har en sele som fästs runt kroppen och vars linor löper upp till fästanordningen i taket. Tränaren i sin tur håller i linorna och drar de så att hopparen blir kvar i luften så länge som behövs. Häftigt.

För att använda den tekniken i film kommer in en annan stor uppfinning. nämligen Bluescreen..

För att bluescreen ska fungera krävs två tagningar. En tagning där aktivitet utförs framför en bluescreen och en med bakgrunden. Viktigt är att om man vrider eller ändrar kameravinkel/läget under tagningen måste samma sak även göras i den andra tagningen. Ljuset är också viktigt (man borde använda sig av ljusmätaren för att vitbalansera rätt).

Asså, säg att vi har två killar där den ena är skurken och den andra martial arts master a la mystic ninja..

Hjälten spänns fasti selet och rörelsen går ut på att när han hoppar upp ska han sparka skurken i magen, sen i huvudet och slutligen när skurken faller framåt så landa på hans rygg..

Först sätter vi upp bluescreenen (finns massor av info på nätet hur man bygger en bluescreen. Linorna som håller hjälten binds in i blått tyg (samma som bluescreen). Belysning ska vara från bägge sidor så att linorna inte får skuggsida da den mörkare kan synas genom bluescreenen..

ÖVNING! Öva in höjden, koreografin noga så bägge vet hur tagningen genomförs. Meningen är inte att hjälten ska hoppa upp o dingla i luften utan ska mjukt få uppfart och smidigt landa.

TIPS.. Om man inte lyckas med ljussättningen (det ser väldigt tillgjort ut med två layer. Bakrundsljus går inte alls ihop med sporthallens gula ljus) så prova filma även bluescreen ute i naturen. Selen kan man kanske låna nånstans eller bygga själv (samma sak med ryggplatta osv). Ljussättningen blir säkert enklare plus att man kan dra nytta av ev vind, sol osv (OBS! Man måste fortfarande belysa snören så ingen skuggsida bildas)

 

Som ovan, vid färdig montage kan man dra ner tempot lägg till ljudeffekt och voila, another matrix clip..

Link to comment
Share on other sites

som nämdes tidigare så är koreografi jävligt viktigt! ta i alla fall en timma innan varje minut fight och öva igenm allt! kan ni inte fightas själv snacka med nån polare som kan snabbt visa basic sparkar o slag, för det ser oftast bara löjligt ut när nån som aldrig tränat nån kampsport ställer sig och kopierar ninja-filmer, det handlar så mycket om balans och tyndpunkt som annars ser "falskt" ut!

 

spela in fighten sen så att skådespelarna rör sig i slowmotion (blir inte lika farligt då + enklare att få det att stämma)

 

sen pitchar ni upp fighten vid redigering så att det ser ut o gå mycket snabbare!

Link to comment
Share on other sites

Finns en DVD som heter Ultimate Movie Fights som jag köp ett par ex av när de var billiga. Förutom profiler på kända skådespelare och typ 10-15 kända fightingscener så finns en liten dokumentär om just detta ämne. Inget nytt egentligen, men ändå tja, lärorikt ifall man är helt dålig. :P

 

Om du vill kan du få köpa en DVD av mig för 40+frakt.

Link to comment
Share on other sites

Det allra viktigaste tror jag är att ha folk som behärskar kampkonst som skall utföra det. Som vet vad som fungerar i verkligheten och som förstår hur kroppen reagerar i olika situationer. Det är inte barar att göra saker man själv tycker är snyggt.

Själv har vi gjort några filmer med kampscener och eftrsom jag har tränat taido i snart åtta år så har man det i ryggraden.. Och det blev helt okey faktiskt, med tanke på att det är annorlunda att göra det framför kameran än på tävling tex.

Link to comment
Share on other sites

Vore skoj att se - Taido borde kunna bli hur läckert som helst på film :)

 

Men jag tror fortfarande att det beror lite på vad man vill visa. Vill man göra en film som "lever" på de snyga fighterna så är det nog svårt att klara sig utan skickliga utövare, men vill man ha fighterna som en del av handlingen, men handlingen är det viktigare, så kommer man ganska långt med bra klipparbete och genomtänkt koreografi.

 

Och så tänka igenom vilken typ av fight man vill ha. För mig är fortfarande ninjor mer spaningssoldater/underrättelsekillar med föga intresse av att ens synas, än mindre bli inblandad i fight. Och om de blir de, så är det mera lönnmördande som man brukar förknippa med dem. Men jag har blivit tråkig med sådant här då en annan hobby är budo- och bujutsu-historia, och det stämmer ju inte med vad man ser på film. Det, plus 20 års kampsportsträning gör att man ser fighter på lite annat sätt ;)

 

/Rico

Link to comment
Share on other sites

Jo hela idéen med ninjor är ju som sagt att de inte ska synas, och om slagsmål måste undvikas finns giftampuller alltid redo att bita i munnen

 

Jag har ingen som helst erfarenhet i kampsport, men de flesta scifi-författare är inga raket-ingenjörer heller. Men för några kategorier har jag synpunkter:

 

Kung Fu / wushu- liknande filmer får gärna ha mycket fart och fläkt, banala handlingar och mycket slapstick-humor, kroppsdelar flyger och väldigt frisynt syn på fysiska möjligheter(använda sig själv på sin egen pilbåge för att flyga högre t.ex.). Fast väldigt lite slowmo men desto mer vajer.

(Fong Sai Yuk, Legend of the red dragon, Butterfly and Sword)

 

Zhang Yimou - och liknande filmer, här är det poesi som gäller och det är färgsprakande vackert och de audiovisuella tolkningarna är oändliga.

(Hero, The House of Flying Daggers)

 

Samurai - Här är kampsporten bara ett sätt att döda. (väldigt överdrivet sagt men...) till skillnad mot de tidigare kategorierna ligger här tjusningen i ett hugg lika med död. Mer ska inte behövas. Läs Shinmen/Miyamoto Musashis 5 ringars bok (go rin no sho).

 

Ninja - spioner, hemlighetsmakeri och de ska inte synas.

 

Ninja turtles, Power Rangers, Volcano High, Ranma... - Här finns det egentligen ingen till liten verklighetsanknytning. ska bara se häftigt ut. Stor kult-faktor på dessa serier.

 

Bruce Lee - Jag såg Way of the Dragon, och höll på att somna. Det kändes som att hela filmen byggde på att "hej! vi fick med Bruce Lee!!! fy vad häftig vi är!". snälla bränn mig inte på bål. Jo den var realistisk, Bruce var en sjujäkel på kampsport och så, men något vidare till film blev det inte... kändes som att titta på ett förlängt avsnitt av Walker Texas Ranger. Den enda kategorin jag inte gillar.

 

Mer trångsynt kan jag kanske inte vara, men det känns som att när man försöker blanda dessa kategorierna så blir det inte riktigt stilrent.

______

 

I det långa inlägget här ovan diskuterades även blue screen m.m. och jag tycker att man klarar sig nog långt utan att ta till bluescreen (det var ju bara några år sedan kineserna fick tillgång till de teknikerna). För att få till den där retrolooken skulle jag i fallet slagsmål uppe bland bambuträden (och då bortser vi från det faktum att närmaste bambuskog är ganska långt borta) köra korta klipp, 1 sekund som längst, med hopp, fot sparkar mot stam, andra foten sparkar mot stam, helbild med hjälten som ställer sig på toppen och den fina himlen bakom honom.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Mycket bra ämne det här.

 

Om det ska bli bra våld/slagsmål så ska det tränas like mycket som på övrigt skådespel. Ingen idé att träna repliker två timmar och slagsmål 20 minuter.

 

Vi kan ta min favorit slagsmål scen: http://www.youtube.com/watch?v=NY1lpIf5Jmg

 

Här kan man tro att det inte finns någon koreografi alls. Men det är den bästa koreografin som gjorts. Folk ramlar, trampar på varandra, missar....totalt kaos. Min dröm att kunna fixa något liknande.

Dessutom så har denna fight den "realistiska" känslam som nästan alltid fattas. En frisk fläkt i filmbranchen.

Men tänk vad en medelålders man kan göra med en hammare : )

Link to comment
Share on other sites

Mycket bra ämne det här.

 

Om det ska bli bra våld/slagsmål så ska det tränas like mycket som på övrigt skådespel. Ingen idé att träna repliker två timmar och slagsmål 20 minuter.

 

Vi kan ta min favorit slagsmål scen: http://www.youtube.com/watch?v=NY1lpIf5Jmg

 

Här kan man tro att det inte finns någon koreografi alls. Men det är den bästa koreografin som gjorts. Folk ramlar, trampar på varandra, missar....totalt kaos. Min dröm att kunna fixa något liknande.

Dessutom så har denna fight den "realistiska" känslam som nästan alltid fattas. En frisk fläkt i filmbranchen.

Men tänk vad en medelålders man kan göra med en hammare : )

 

Och detta postar du i en tråd som är 3 år gammal? -.- Gå inte och gräv upp gamla trådar med meningslösa kommentarer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...