Jump to content

Recommended Posts

Enkel förklaring på storyn är huvudpersonen Anders träffar en tjej på ett biblotek och börjar gilla henne men han vågar inte gå fram och prata med henne, han har sett henne där 3 dagar i rad och på den tredje dagen så tänker han att han måste prata med henne idag. Han fattar sitt beslut och ska gå och prata med henne men just då så är hon inte där längre, hon har gått. Nästa dag så är han förstörd men då ser han en annan tjej som kommer in och sätter sig på exakt samma ställe som den andra tjejen brukade göra och hon ler mot Anders.

 

Budskapet är ungefär att man ska ta speciella tillfällen i akt. Man vet aldrig hur många chanser man får i livet. Anders har tur han får en andra chans.

 

Det här är mitt första utkast så jag hoppas på bra konstruktiv kritik. Det är också mitt första manus.

 

Jag är väldigt tacksam för alla svar jag får.Ett ögonkast vers 3.txt

Link to post
Share on other sites

Hej Anders,

 

En nyfiken fråga: Är det du som är Anders i manuset? :) Hur gick det i så fall?

 

Men nog med småprat, här kommer min kritik, håll i dig!

 

Format:

Skriv endast karaktärernas namn med versaler när de presenteras, blir jobbigt att läsa annars. Strunta helt och hållet med att skriva pov i scenbeskrivning.

 

Historien:

Jag tycker att du ska stryka Anders voice over och fokusera på att berätta i bilder. Det som man hör är mest babbel, tycker jag, och man förstår ändå vad han tänker utan att få höra det.

 

Var det inget speciellt med Frida, på slutet verkar han nöja sig med Rebecka? Det känns som ett antiklimax.

 

Jag personligen tycker heller inte om filmer som ger publiken precis det de vill ha, tror det blir en betydligt bättre film om du håller upp en spegel av verkligheten, vad jag menar med det är att jag, liksom många andra, har varit i liknande situationer som denna kille, man har tittat in någon, som i sin tur har tittat tillbaks, man har känt av något, en attraktion, men sen har man ändå inte gjort något. På grund av feghet.

 

Så om jag skulle se en film som spelade upp exakt det scenariot så skulle jag bli frustrerad, och efter det skulle jag förmodligen fundera över varför jag blivit så frustrerad och då skulle jag inse att frustration ligger hos mig själv. Budskapet blir detsamma, effekten annorlunda.

 

Bara ett förslag, förstås.

 

/D

Link to post
Share on other sites

Hej Daniel! Tack så mycket för din kritik. Nej jag är inte Anders. Men som nästan alla så har jag varit i situationen. Nu när jag har gjort om manus en hel del och finslipat så håller jag fullständigt med om att det Anders säger är babbel. Saker som; jag borde gå och prata med henne det är en sak som kan vara med för att visa budskapet tydligt.

 

Men en sak jag undrar är ska det bara vara musik under filmen då. Det blir ju nästan som stumfilm? Blir det inte tomt då eller är det bara jag som ser det så?

 

Dessutom undrar jag också vad du menar med att effekten blir annorlunda?

 

Tack.

Link to post
Share on other sites

På vilket sätt spelar det någon roll om Anders har en svart t-shirt under sin munktröja när vi ändå inte kommer se den? Det är lite för onödigt detaljerad beskrivning där, det räcker med "klädd i munktröja och jeans".

 

Samma med Frida och hennes utstyrsel, för detaljerad beskrivning. En sådan noggrann och detaljerad beskrivning av kläder bör du bara ha om kläderna på något sätt spelar roll för handlingen( som att någon anmärker på karaktärens klädval, eller liknande). Samma gäller för Fridas syssla: det räcker med att skriva att hon håller på att redigera en bild. Vad spelar det för roll om hon ändrar på ljuset, eller färglägger?

 

Samma gäller även för Anders musikval, vad spelar det för roll vad han lyssnar på? En generell princip är att ska det vara specifikt (...denna film, denna låt, denna bok, etc) så måste det fylla en funktion.

 

konstigt grammatik här i denna mening (s.4):

"ANDERS stirrar på FRIDA men ett uttrycket som att han ser ett spöke."

 

-> "med ett uttryck som att han ser ett spöke", antar jag?

 

Jag vet ärligt inte vad jag tycker om detta. Jag tycker absolut inte manuset är "dåligt", absolut inte.

 

Men inget händer, liksom. Och precis som Daniel tycker jag slutet var lite av ett anti-klimax.

 

Har du funderat på att kanske lägga in lite mer konkreta hinder för Anders och Frida för att skapa lite konflikt? Saker som hindrar dem från att prata med varandra? Scen 15 - 17 tyckte jag var bra, just för att pinsamheten stod som hinder mellan dem. Du kanske borde lägga till lite fler scener?

 

Lycka till!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Albinsandberg
   Hej!
    
   Postar här för all sorts feedback samt träning.
    
   obs, endast 4 sidor exklusive titeln.
    
   Vill också notera att jag ska försöka göra flera korta manus gärna mellan 5-15min. Så denna är min första.
   One last drink.pdf
  • By Bylundjonas
   Hej. I min tidigare tråd försökte jag få fram något som var relaterat till min dödsrädsla. Jag fortsatte jobba med Alice och blev aldrig helt riktigt nöjd med karaktären eller storyn. Så jag tänkte okej F*ck it, jag tar bara sånt fick mig att bli rädd som barn efter att jag hade sett mitt första lik och så vidare. Jag var alltid rädd att om jag dog som barn och vaknade upp på bårhuset, då skulle detta hända som det står i manuset, ingen ser, hör eller bryr sig, du är död för dem. Och rädslan att bli begravd levande var ju också en skrämmande tanke man fick efter man hade sett saker och ting. Mardrömmarna efter den situationen relaterade mycket till död och även likkistor, vilket var läskigt. Jag var ju barn och visste ju inte hur det fungerade efter man har dött, men jag har försökt beskriva min rädsla så bra jag kan i manuset för att man ska få en uppfattning att det var så här han upplevde det i drömmarna och kände.
    
   Threadet som manuset är baserad på: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=38225
    
   Manuset: The file is gone.
  • By nashville
   Tja!
    
   Det här manuset är en over the top komediserie som inte är så realistisk. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva stilen men kanske typ 30 Rock blandat med en light-version av Airplane.
   Loglinen för serien skulle kunna vara: En femtiotvå år gammal man delar en lägenhet med två tjejer i tjugoårsåldern efter att hans fru lämnat honom. -- Vilket låter perverst och som en äcklig önskedröm, men jag lovar att det inte är fallet.
   Jag är medveten om att serien aldrig skulle kunna produceras, av många orsaker, men är mera intresserad av om ni finner det underhållande. Kommentarer gällande struktur, karaktär, beskrivningar, om handlingen ens går att förstå och sånt skulle också uppskattas jättemycket.
   Rumskamrater-nashville.pdf
  • By RoKi
   En liten story om en religiös sekt som beslutar sig för att spränga ett vattenkraftverk och orsaka en syndaflod.
   Är helt ny på det här med att skriva, men tyckte att det var väldigt roligt. Såg det som en film hela tiden:)
   Guds Änglar:RoKi.pdf
  • By agnes99
   Hej!
    
   Det här är mitt första kortfilmsmanus (på 3 sidor) och jag skulle gärna vilja få respons/kritik.
    
   Synopsis: Viktor upptäcker att hans mamma är borta när han kommer hem en kväll. Det oroar honom så han går ut för att leta efter henne och efter en tids letande hittar han henne på kyrkogården.
    
   (Det är inte en händelserik historia, men jag hoppas att känslorna förmedlas.)
    
   Grejen är att jag har en lång bakgrundshistoria till Viktor och hans familj, så jag är rädd att manuset inte blir lika bra för en som inte har tagit del av deras historia. Varför jag skrev ett kortfilmmanus av det hela är för att jag är en noob (så jag ser fram emot att få respons och råd). Jag hade lite problem med en heading som ni kanske kommer märka och lite andra saker... Det finns en massa olika formateringsregler och jag vet inte riktigt vilka jag ska följa!... och ska man översätta de engelska uttrycken?
    
   FYI, så skrev jag manuset i Celtx (funkade bra men kan inte ta bort scennumreringen) och titeln är inte helt bestämd, vet inte ens om en borttappad är rätt ord, men kände att jag behövde skriva nånting.
    
   Tack på förhand för er respons! :)
   Screenplay (6).pdf
×
×
 • Create New...