Jump to content

Recommended Posts

Guest Hackspett

Det jag inte förstår är polisernas motiv till det hela? Varför agerar de som de gör? Vad vinner de på det hela? I mitt huvud går det inte ihop med två poliser som tar in ett gäng vittnen, har ganska intetsägande förhör med dem, anklagar dem för ett mord poliserna själva begått och skjuter sen ner dem allihop. Om de nu vill täcka upp för det ursprungliga mordet, varför skjuter de alla sina vittnen när de har så övertydliga bevis mot dem? Och hur kommer det sig att de får fortsätta sin verksamhet? Är de de enda poliserna i världen?

 

Förlåt men jag får inte ihop det :/ Det får gärna vara absurt och komiskt men det måste någonstans finnas någon form av logik. Annars blir man bara förvirrad och komiken (som jag misstänker ni vill få fram) går till spillo.

 

Redigerat med anledning av Voodoo Film forums regler 2.1 §.

Synpunkter angående detta beslut, ta kontakt med administratören.

 

Spamlänk till dejtingsida borttagen.

 

Mvh Voodoo Film forum

Link to post
Share on other sites

Utgår från att ni tänker filma detta själva, annars bör ni ta bort alla referenser till regi och kamerahantering.

 

Karaktärerna var endimensionella/stereotypa, men det var kanske meningen? Dialogen var platt. Storyn verkade naivt absurd, vilket kanske var vad ni vill framställa? Precis som Hackspett förstod jag inte vad ni vill förmedla med vigilante-polisernas agerande.

 

Oavsett vad ni gör av storyn så skriv om manuset i ett riktigt manusprogram som t ex Celtx eller Trelby, inte Word, och gör en PDF istället för Wordfil om ni vill publicera det, som här t ex.

 

Och fixa formateringen. Ovan nämnda program hjälper till en hel del, men inte med allt. Det finns massor av gratis resurser på nätet hur man ska/bör formatera ett manuse. Screenwriting.io är en, men det går att googla många fler. Personligen gillar jag en bok av Christopher Riley, the Hollywood Standard, bra att ha som referens: The Hollywood Standard

 

Lycka till.

Link to post
Share on other sites

Använd Celtx eller något annat manusprogram så ni får hjälp med att få en korrekt formatering. Den är just nu bedrövlig. Ett välformaterat manus ger inte bara ett positivt intryck utan underlättar också läsningen.

 

Det ni har skrivit är ett "shooting script", dvs det som används när man ska börja filma. Det är inte ett manus man skickar runt till tänkbara köpare. Musik skriver man så vitt jag vet inte ens in i sådana manus. Om det är så att ni ska filma själva, så ska det vara ett shooting script när det är läge att filma, men det är en god idé att skriva det utan regi- och kameraanvisningar först.

 

Er dialog är skriven för mycket i talspråk. Skriv "och" inte "å" t ex. Man bör i regel skriva så att det är lättläst, men på ett sätt som folk pratar vad det gäller ordföljd och uttryckssätt.

 

Skriv inte ut anvisningar till dialogen som "(argt)", "(lessen)" osv, utom där det är absolut nödvändigt.

 

Poliserna känns inte trovärdiga. De har noll koll på förhörsteknik. De beter sig som två skolpojkar som leker tjuv och polis med några kompisar. Man förhör t ex inte berusade personer och frågorna ställs betydligt mer sofistikerat.

 

Sen är slutet väldigt dåligt underbyggt. Att bara kasta om allt i slutet utan förklaring eller förberedelser brukar inte ge gott resultat. Visserligen är det en god idé att ha en twist, men en twist kan inte vara tagen ur tomma luften.

Link to post
Share on other sites

Angående musik så ska det inte inkluderas såvida det inte är s.k. diegetisk musik; d.v.s. musik som spelas i filmens värld. Med andra ord: hör inte karaktärerna i manuset musiken, så ska du inte heller skriva "nu spelas Billy Jean". Det är inte ditt jobb som manusförfattare att kompilera soundtracket till filmen.

 

Däremot om det är en låt som spelas på radio eller liknande så kan du lika gärna skriva det. Men även då ska du passa dig för att vara för specifik. Gör det någon skillnad om JOHAN (33) sitter och lyssnar på Katy Perry eller Lady Gaga? Nä, det är båda mainstream gummipop. Då kan du lika gärna bara skriva att Johan sitter och lyssnar på någon sommarplåga.

 

Om låten fyller en funktion, d.v.s. spelar någon roll i scenen, då kan du specificera att Johan lyssnar på Ring of Fire av Johnny Cash.

 

Klassiskt exempel:

 

Och exempel på en scen där du INTE skriver ut vad för sorts musik som ska spelas eftersom det inte är din uppgift:

Drive - Getaway - YouTube

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Albinsandberg
   Hej!
    
   Postar här för all sorts feedback samt träning.
    
   obs, endast 4 sidor exklusive titeln.
    
   Vill också notera att jag ska försöka göra flera korta manus gärna mellan 5-15min. Så denna är min första.
   One last drink.pdf
  • By Bylundjonas
   Hej. I min tidigare tråd försökte jag få fram något som var relaterat till min dödsrädsla. Jag fortsatte jobba med Alice och blev aldrig helt riktigt nöjd med karaktären eller storyn. Så jag tänkte okej F*ck it, jag tar bara sånt fick mig att bli rädd som barn efter att jag hade sett mitt första lik och så vidare. Jag var alltid rädd att om jag dog som barn och vaknade upp på bårhuset, då skulle detta hända som det står i manuset, ingen ser, hör eller bryr sig, du är död för dem. Och rädslan att bli begravd levande var ju också en skrämmande tanke man fick efter man hade sett saker och ting. Mardrömmarna efter den situationen relaterade mycket till död och även likkistor, vilket var läskigt. Jag var ju barn och visste ju inte hur det fungerade efter man har dött, men jag har försökt beskriva min rädsla så bra jag kan i manuset för att man ska få en uppfattning att det var så här han upplevde det i drömmarna och kände.
    
   Threadet som manuset är baserad på: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=38225
    
   Manuset: The file is gone.
  • By nashville
   Tja!
    
   Det här manuset är en over the top komediserie som inte är så realistisk. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva stilen men kanske typ 30 Rock blandat med en light-version av Airplane.
   Loglinen för serien skulle kunna vara: En femtiotvå år gammal man delar en lägenhet med två tjejer i tjugoårsåldern efter att hans fru lämnat honom. -- Vilket låter perverst och som en äcklig önskedröm, men jag lovar att det inte är fallet.
   Jag är medveten om att serien aldrig skulle kunna produceras, av många orsaker, men är mera intresserad av om ni finner det underhållande. Kommentarer gällande struktur, karaktär, beskrivningar, om handlingen ens går att förstå och sånt skulle också uppskattas jättemycket.
   Rumskamrater-nashville.pdf
  • By RoKi
   En liten story om en religiös sekt som beslutar sig för att spränga ett vattenkraftverk och orsaka en syndaflod.
   Är helt ny på det här med att skriva, men tyckte att det var väldigt roligt. Såg det som en film hela tiden:)
   Guds Änglar:RoKi.pdf
  • By agnes99
   Hej!
    
   Det här är mitt första kortfilmsmanus (på 3 sidor) och jag skulle gärna vilja få respons/kritik.
    
   Synopsis: Viktor upptäcker att hans mamma är borta när han kommer hem en kväll. Det oroar honom så han går ut för att leta efter henne och efter en tids letande hittar han henne på kyrkogården.
    
   (Det är inte en händelserik historia, men jag hoppas att känslorna förmedlas.)
    
   Grejen är att jag har en lång bakgrundshistoria till Viktor och hans familj, så jag är rädd att manuset inte blir lika bra för en som inte har tagit del av deras historia. Varför jag skrev ett kortfilmmanus av det hela är för att jag är en noob (så jag ser fram emot att få respons och råd). Jag hade lite problem med en heading som ni kanske kommer märka och lite andra saker... Det finns en massa olika formateringsregler och jag vet inte riktigt vilka jag ska följa!... och ska man översätta de engelska uttrycken?
    
   FYI, så skrev jag manuset i Celtx (funkade bra men kan inte ta bort scennumreringen) och titeln är inte helt bestämd, vet inte ens om en borttappad är rätt ord, men kände att jag behövde skriva nånting.
    
   Tack på förhand för er respons! :)
   Screenplay (6).pdf
×
×
 • Create New...