Jump to content

Billig belysning.


gorse

Recommended Posts

I dag när jag var på rusta hittade jag en byggbelysning med två 500W halogenlampor som satt på samma höga stativ och en stickkontakt. 279 kronor för 1000watt är väl inte så galet? Samma typ av lampa som Claes Olhsson med bara en lampa med 500 W och den kostade 198.

Link to comment
Share on other sites

[citat=gorse]I dag när jag var på rusta hittade jag en byggbelysning med två 500W halogenlampor som satt på samma höga stativ och en stickkontakt. 279 kronor för 1000watt är väl inte så galet? Samma typ av lampa som Claes Olhsson med bara en lampa med 500 W och den kostade 198.[/citat]

 

hej

-ja, jag har också spanat in dom-

-vad säger experterna om den här typen av halogenlampor?

-helt värdelöst ? - eller ett rasande prisvärt alternativ?

-jag ska testa...behöver ett par för att prova green-screen med...

(har du testat gorse? -hur funkade det?)

 

mvh/Hwagang

Link to comment
Share on other sites

Nej, de står kvar i affären men jag har skrivit upp dem på min inköpslista. Antagligen måste jag gå och köpa dem när jag får lön om jag skall ha några för rustas grejor verkar ta snabbt slut. Stativet var inte så superstadigt, men verkar hålla uppe lamporna i alla fall. Det är samma armaturer om som på Clas Olsson men i singelutförande och i ett annat filmforum hade de tipsat om just clas olssons lampor och sagt att de duger om snikalternativ till riktiga lampor. Men jag har inte provar dem, nej. Jag har inte ens en kamera.

 

Eftersom jag renoverar huset så är det inte bortkastade pengar för jag kommer behöva sånna lampor i alla fall när tapeterna skall upp.

Link to comment
Share on other sites

[citat=gorse]Nej, de står kvar i affären men jag har skrivit upp dem på min inköpslista. Antagligen måste jag gå och köpa dem när jag får lön om jag skall ha några för rustas grejor verkar ta snabbt slut. Stativet var inte så superstadigt, men verkar hålla uppe lamporna i alla fall. Det är samma armaturer om som på Clas Olsson men i singelutförande och i ett annat filmforum hade de tipsat om just clas olssons lampor och sagt att de duger om snikalternativ till riktiga lampor. Men jag har inte provar dem, nej. Jag har inte ens en kamera.

 

Eftersom jag renoverar huset så är det inte bortkastade pengar för jag kommer behöva sånna lampor i alla fall när tapeterna skall upp.[/citat]

 

ok-tack för svaret -då har någon påstått sig ha testat ...;)

-ska prova -jag kan också ha andra användningar för dom så för ett par hundra kan man ju göra ett experiment...

mvh/Hwagang

Link to comment
Share on other sites

på clas olsson kostar de 198 för en 500 w.

 

På tal om det, såg du den laddbara ficklampan med ca 30 cm glasöppning och skröt med i miljon lux i ljusstyrka? Stor som en flygspaningslampa som knappt går att bära? Såg vid första anblicken ut som en H4-lampa. Undrar om den skulle funka för fältmässiga installatiner?

Link to comment
Share on other sites

[citat=gorse][citat=Quentrix]På Rusta där jag bor tror jag 500 wattarna kostade 49:- styck.[/citat]

 

Ja, utan stativ. Jag ville gärna ha stativ så man själv kan välja höjd och placering. Men det är fortfarande billigt.[/citat]

 

-jag handlar!

 

-spännande att se resultat (jag upptäcker att ljuset har en stor betydelse - det blir alltid bättre med en ordentlig belysning -utomhus eller annan -och kan man kontrollera den så...

 

-mot Rusta!

/Hwagang

http://www.hwagang.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Billigt ljus har oftast en tendens att bli väldigt ojämn i sin ljusbild.

 

Du kan alltid bounsa (stava) ljuset mot taket eller mot något som reflekterar halvbra. (OCH neutralt)

 

Utomhus är ju alltid starka lampor bra... om inte annat så kanske du kommer att bygga ett hus en vacker dag. Bara te å köp. ;)

Link to comment
Share on other sites

Problemet med billig ljussättning är iallafall i utomhus scener är strömkällan, ett elverk verkar inte att gå få tag på billigt, Därför använder vi oss av tekniken kallad "digital grading" alltså använder program för att ljussätta och/eller färgsätta en scen, blir bra och är ett billigt alternativ om man har rätt program och kunskap.

Link to comment
Share on other sites

Skulle man kunna få se exempel på hur det ser ut före/efter en så'n ljussättning.

 

Låter som lite svårt att tro på, även om det antagligen är sant. I och med att du hävdar det vill säga...

 

Hur nära "äkta vara" kan det bli egentligen?

 

 

Ett elaggregat är helt uteslutet så längen du inte kan bygga in agget eller låta bli att använda ljudupptagning.

 

I större filmsammanhang använder man elagg som är inbyggda i lastbilar eller liknande + att man har jävulskt långa kablar.

 

Vill du slippa ström över huvud taget men ljussätta i dagsljus så kan du använda starkt reflekterande bouncers genom att bara rikta om det befintliga ljuset.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja använder 3 st sånnadära 500w tungsten lampor som ja köpte på rusta eller något sånt. dom funkar klockrent har gjort barn doors till dom så ja kan rikta ljuset. Sen så dämpar ja dom med smörpapper då blir det perfekt ljus.

 

Dom är mycket bättre än o inte ha något alls.

 

Desutom så köpte ja just en såndär bärbar ficklampa fast gigantisk från rusta, ja belyste en halv film med den när vi va utomhus på Heron City taket o gjorde en fight, man får bara se till o stänga av den hela tiden o använda halvljus långt ifrån.

 

Kolla in Exsqour på min hemsida för o se just fighten mot slutet.

Link to comment
Share on other sites

Har precis köpt ett gäng med sådana lampor på en lokal byggfirma. Ljuset är samma som på Redheadsen dock 500W istället för 800W. Ingen skillnad där, men redheadsen kostar ju 2000 kr/st. Bygglamporna har bättre (men lite tyngre och kortare) stativ och de går att använda även utomhus. Det blir lite bökigt att sätta filter, men jag har riggat pappersklämmor av stål upptill och nedtill, där man kan fästa filter. Har man dem för nära, så smälter dem. På andra sidan behöver man inte lika stora filter som på redheadsen.

Link to comment
Share on other sites

Oh, dom där var krångliga och göra :D

 

Ja hittade nå bilder på andra som hade gjort det.

Vad ja gjorde var o först skaffa nått som ja kunde böja runt själva lampan. så jag har först en stålram som går bakom lampan som den sitter fast på. sedan så är det vanlig plåt som jag snodde från nått bygge i kungens kurva som ja klipte ut och satte fast i ramen genom och böja det runt stålramen.

Sprayade sedan allt med grillfärg (som tål värme).

barn.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...