Jump to content

Markus Dykfilm

Members
 • Posts

  342
 • Joined

Personlig information

Filmskapande

 • Influences
  Sir David Attenborough
 • Gear
  Canon XL2, Gates UV hus, Röde/Sennheiser,
 • Interests
  för utom naturfilm, dykning, grott- och vrakdykning

Markus Dykfilm's Achievements

Rising Star

Rising Star (9/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Hej Skummade igenom tråden lite snabbt... vill bara kommentera att jag har inte haft någpt problem med DVX kortet med XP och edius 4.6. Jag har inte uppdaterat än till 5.0, får se när jag gör det. Jag skulle bara vilja kolla så att du inte råkar ha någon annan mediaspelara öppen samtidigt som du kollar på tidslinje i edius, för om du har det så kommer bilden inte att röra sig i den högra monitoren utan i mediespelarens fönster i stället. Jag har själv råkat glömma att stänka QT några gånger när jag renderat ut en film och sedan kollat på den i QT, glömmer man att stänka QT då så "stör" detta Edius. fördelen med Edius är ju (tycker jag) just hårdvarudelen. klart man kan köra programmet utan och det funkar precis som vilket NLE program som hälst. Men köra man med hårdvaran så går det snabbare tycket jag. Det viktiga är att alla komponenter i datorn fungerar 100% tillsammans, det är inte alltid de gör det när man bara kollar på prestanda och olika siffror. Min förra dator byggdes av en om inte hade koll på redigering och då funkade inte mycket rätt vid rendering bl a. När jag sedan uppdaterade datorn (och övergick till Edius) hos EKAB i Linköping så har datorn fungarat helt felfritt. Alltså med rätt komponenter så funkar det rätt.
 2. För er som inte vill ladda ner filmen så finns den nu också på Vimeo: dock så blev ljudet inte så bra exporterat... hoppas att det går bra endå.
 3. Tack Karl-David Jag har redigerat i Eduis 4.6, ett inte allt för välkänt program i Sverige (vad jag har förstått) men ett väldigt gediget program som också är stabilt. Till detta program finns ett exporteringsprogram som jag tycker gör ett bra jobb. just denna fil är exporterad till mpg/16:9/720:576/bitrate 5000 (tror jag det var, kommer faktist inte ihåg). filen blev då 250mb.. det blir en del att ladda ner men vi tycker att kvalitén är viktigare. dessa filmer laddas ju oftas ner av dolk som vill e filmerna och då kan man vänta en stund.
 4. Här är nu filmen som jag producerad under vår expedition till norra Jämtland, närmare bestämt Bjurälvsdalen vid Stora Blåsjön. Jag hade aldrig varit där uppe tidigare så alla platser var nya för mig vilket gjorde att många scener var helt improviserade. Under slutet av expeditionen så dog bägge mina undervattenslampor vilket gjorde att de planerade filmdagarna på slutet fick ställas in vilket gjorde att jag saknade en del undervattenscener till den tänkta filmen. Om ni är intresserade av att läsa mer om själva expeditionen så finns det en artikel här: http://www.baggbodykarna.org/showthread.php?t=504 EDIT! Filmen finns nu på Vimeo också: För att ladda ner filmen kan ni klicka på den här länken: http://www.baggbodykarna.org/links/showlink.php?do=showdetails&l=71&catid=7 Vi planerar att återvända nästa år och då försöka genomföra en lite mer planerad film. Om någon är intresserad av att delta i en sådan produktion är ni välkomna att kontakta mig så får vi se hur det ser ut. Lämna gärna en rad om vad ni tycker om filmen. Teknik som jag använde under produktionen: Canon XL2 3x vidvinkeloptik Röde NTG-2 Gates UV hus 2x 35W Exenonljus (hemmabyggda)
 5. Om du vitbalanserar kamerna i gatlyktsskenet så kommer det bli lite latjo bilder... kör på Tungsten inställningen, om det blir för rött tar du solljus. tror inte att det är någon bra idé att vitbalansera i det ljuset. DU kan ju också kolla in på DV info och läsa några trådar här: http://www.dvinfo.net/conf/search.php?searchid=3408084 Det var förra året som vi hade tema natt på filmtävlingen och då kom det upp en del intressanta tankar och förslag. tror att det bästa läsningen kan vara i denna tråd: http://www.dvinfo.net/conf/uwol-challenge-our-newest-contest/107047-tales-wonder-woe-uwol-6-a.html Hoppas att du får någon nytta av detta.
 6. Jag kan hålla med att det var lite för mycket bil, dock så kände jag att det behövdes för att kunna förflyttas oss från plats A (vid fösta djön) till plats B (där vi dök). i och med att plats B inte passade bra (tyckte jag) för droppen ner mot jorden så bler resultatet så. JAg ville också ha med lite åka scener för att mer gestalta just det jag säger om att när man reser runt i skandinavien så finns det många sjöar, där av två olika. Att komma nära Abborrar kräver en hel del träning, dels som dykare och dels som filmare. Ens beteende i vattnet är A och O, samt att man måste ha en del del förståelse för hur fiskar beter sig.
 7. Tack för era kommentarer, ge mig gärna konsruktiv kritik... Jag håller med dig Marcellinus, jag tycker att engelska ska ha en viss brytning, för att trycka på att den är filmad i ett visst land. Det skulle vara konstigt med den brittisk brytning på en film om en svensk insjö... tycker jag då :) Fortsätt gärna att skriva, bra som dåligt. Förklara gärna varför ni tycker som ni gör.
 8. Då har den 11 tävlingen genomförts av Under Water Over Land Challenge och det här är mitt bidrag. Titel: Thousand Brothers Tusenbröder är ett annat namn på Abborre. Abborren är en av de fiskar som klara ganska så låga pH halter och blir därför oftas sist kvar i en sjö som utsats för surt regn. I dessa sjöar kan man se dem i stora stim och oftas så blir de inte så stora pga brist på mat. Länk för nedladdning: Thousand Brothers (Filmen är i QT format) Till den här filmen fick jag hjälp av VipeR med den animerade inzoomningen, så tack ännu en gång för ditt bidrag... Hoppas att ni gillar den...
 9. Ja, x3 gluggen är riktigt vass... mycket trevlig att jobba med. Det jag skulle önska på den var bildstabilisator, men oftast så går det bra utan... Mycket bra stämning... jag gillade timelamps fotot i början... riktigt stabild för att vara filmat från en båt, var det också handhållet... eller hade du stält ner kameran där? Topp... ser fram emot en full produktion med detta.
 10. Nu är det väll kanske spelfilmer mest som ni tänker på men jag skulle ändå vilja flika in Planet Earth, Blue Planet och My halcyon river... tre naturfilmer (ja PE och BP är väll snarare ett gäng filmer...) med brutalt snygg foto. även en dokumentär om två grottdykare i Mexico, Maya Underworld, har sjukt snygga undervattenbilder. Ljussättningen i grottorna är perfekta. Så nu kan ni återgå till spelfilm ;) edit: en spelfilm så vill jag hålla med om Hero... helt sjukt foto...
 11. ok... det lät lite konstigt bara... Problemet med att ha någon annan att sköta focus när man själv blänger i sökare är att, dels kommer kameran att skaka till och med brännvider på +2000mm kommer det att innebära att objektet kommer ur bild (alla fall skaka till regärlt) om man filmar närbilder på långt håll. Om objektet rör sig mot/ifrån dig så och det är helbild/vybild så har du ett par meter objektet kan röra sig innan det är ur focus. Ska man panorera samtigit så blir det lurigt, där av så är många bilder med stora brännvider oftast statiska, alternativt focusförflyttning eller panorering, sällan med bägge. Ett problem till när man filmar med +2000mm är att det lätt uppstår värmehägringar i bilden om man filmar på +100m, detta gör att bilden skakar. Det fenomenet är en anledning varför en del naturfilmare (alla fall de som inte filmar små fåglar) sälla filmar med större objektiv än 200-300mm (som sedan blir förstorade med 7,2). Vill man ha extrema närbilder på objekten så funkar det absolut att ha +400 linser, men då är det just för de ändamålen. I spelfilm har jag svårt att se ett användningsområde med objektiv större än 200mm (1440mm), om man nu änns skulle behöva ha det... det är möjligen att komma åt det korta skärpedjupet, men då finns det andra 35mm adaptrar man kan montera på, där man slipper förstoringen. Dessa adaptra fäster man på samma sätt som EF adaptern, men de har några glas till i sig. Då kan man köra med vidvinkel och andra objektiv och få full effekt.
 12. Jag filmar med XL2, den är ju lite mer förlåtande än H1, men så svårt är det inte att få focus. Jag förstår inte vad du menar med att man behöver vara två stycken för bra klipp med mer än 300mm. När jag filmar med stora brännvider så är det mäst med 200mm men jag har även 400mm, däss utom så har jag sätt filmer med både XL2/H1 med brännvider upp till 600mmm där filmaren har varigt själv. nyckeln är ett stadigt stativ (vilket jag inte har och där av oftast inte mer än 200mm). De flästa naturfilmare som konkar runt på dessa system är helt själva... när behöver man vara två och vilka typer av filmer gör du?
 13. Jag vet inte om din HV30 har intervallfilmning då är det ett alternativ. Jag brukar göra som du (om jag har utrymmet och tiden) att filma det jag ska göra en timelaps på¨och sedan speeda upp det, dock så klara mitt program att öka hastiheten långt mer än 300%. Att använda en stilbildkamera som du skriver så ett annat alternativ, men jag tror att du behöver ta bilder med en kortare intervall än 1bild/1-3 min, snarare 1 bild/sek eller så. om du skulle ta en bild/minut så skulle det ta 25 min för att få ihop en sekund och då skulle det nog gå aldeles för fort, det händer en hel del på 25 min (om det nu inte är en blomma som du filmar/fotar). Jag har aldrig provat time-laps med stillbildskamera utan bara med video och då har jag dels använt intervall (fast tycker att det blir lite hackigt, men på vissa kameror så finns det många olika inställningar som gör den "smidigare"), men också bara låtit kamerna gå och speedat upp det i redigeringen till 1000-2000%. Du behöver inte göra någon storsatsning utan bara ha det som ett "hemmapul", men det är roligare att göranågot med ett mål, många på http://www.uwolchallenge.com är inte proffs, snarare de flästa gör det bara för skojs skulle och faktum är att det oftas är de som inte är proffs som har vunnit, då tävligen bedöms av olika personer med olika smak och takar. Kolla in på sidan och sedan på forumet så får du se vad jag menar. Vi har presic avslutat förra månadens tävlig och kritiserar nu varndra och det är väldigt lärorikt. ett tips kan vara att bara kolla på filmerna och läsa olika inlägg, då kan du får idéer och tankar som du inte tänkt osv. Hur som hälst så har vi väldigt roligt och det har blivigt ett stor gäng kompisar som hjälper varandra på våran väg till filmskapare.
 14. Morgonfilmer är oftas roliga att göra och man har goda chanser för att få stämningsfulla bilder och det har du fått här. Time-laps bilden i början går lite för långsamt tycker jag, det är svårt att uppfatta att det är en timelaps och att dimman rör sig, snabba upp den så får du dels ett kortare klipp och även mer händelse i bilden. i övrigt så håller jag med KDA om att klippen är lite långa, "tomma" bilder (tycker jag) bör fyllas av rörelse på något vis. det är ju film vi "jobbar" med inte stillbilder. Sen så kan man självklart ha med några helt blixtstill bilder men då är de med för att de symboliserar något eller något man vill säga med dem. nu ska jag sluta svamla... Kul att någon mer på forumet intersserar sig för naturfilm, det är spännande att jobba med tycker jag. Nu så är denna månadstävlig över men i Augusti så drarnästa omgång igång på http://www.uwolchallenge.com. häng med där, du kommer att lära dig en hel del om naturfilm och få mycket bra konstruktiv kritik.
 15. du får vad du betalar för, vill du har ett hus som fungerar för dykning så får du betala för det. det finns "billiga" hus för dykning med fast de brukar bara vara tryckta för max 30 meter. Sen finns ju budget påsar som Ewa-marine, de funkar väll som "splashbag" och enklare under ytan bilder, men inget jag skulle köpa för att filma under vattnet med, men för en scen så... Vill du filma UV "på riktigt" så behöver du ett bra och stabilt hus, ett stabilt hus är lättare att hantera under vattnet och dy får stabilare bilder, specielt vid simmande (åkningar) bilder. Lycka till med dit val av hus...
×
×
 • Create New...