Jump to content

Mikael Andersson

Members
 • Posts

  29
 • Joined

Everything posted by Mikael Andersson

 1. Tack för tipset, kostade ju inte alls mycket. Undrar om inte den jag har faktiskt var lite dyrare till och med... Minns ej. Ett annat problem är avsaknaden av bra möjligheter att efterjustera ljudet. Använder idag Premiere elements 10, som ju är väldigt begränsat. Har tänkt uppgradera till premiere pro snart dock, tror ljudjusteringen är bättre där. Ibland använder jag dock hot-shon till annat, så det är ett mindre bra alternativ. Jag vill ha få inställningsmöjligheter, bara ett bra enkelt grundljud. Jag vill ha en 5D eftersom jag också fotar mycket ja. Periodvis fotar jag nästan bara och periodvis inte alls, men en DSLR vill jag ha.
 2. Nej, jag kan tänka mig att den tar upp ganska brett... Vilket också är ett problem eftersom akustiken i mitt vardagsrum inte är så bra och jag helst har micken utanför bild. Det meckiga var ju att koppla in, sätta på hot shoe adaptern, koppla in kabeln som gjorde att jag kunde få medlyssning, trycka på knappen som gjorde att det kom ljud genom utan att det spelade in, kontrollera och justera ljudvolym i apparaten, kolla upptagningsvinkel, trycka av allting efteråt och plocka ihop. Jag vill helst ha nånting där kabel och hotshoeadapter sitter fast, det finns en knapp för att sätta på och så kör man. Provade med en mygga jag glömt att jag hade, inte den bästa dock. Fick en del brus och sådär kvalitet. Ska köpa efterföljaren till 5D mk3 när den kommer i år, så då blir det väl bättre preamp iaf. Jo, externt är bäst, men jag är en one man show som ofta också står framför kameran, så allt måste vara skitenkelt att hantera så jag kan koncentrera mig på det andra.
 3. Hej. Har tänkt steppa upp min produktion ett par snäpp och en av de största svagheterna jag tycker att jag har är mitt ljud. Tidigare haft en Zoom H4n men tyckte den var för meckig att använda, även om jag i princip bara använde den som mick+preamp till min kamera(Canon 60D). Har testat en on-cam mick liknande Röde videomic fast en kina-kopia. Gillar formatet men kvaliteten på den mick jag köpte var ju givetvis sådär. Har upplevt störningar i ljudet, förmodligen från min belysning(några lampor från kjell o co och en LED-panel). Frågan är om en röde Videomic pro skulle funka. Behändigt format, men är kvaliteten bra och är den bra avskärmad mot störningar? Här är ett exempel på vad jag ofta gör: Den här gången dock inspelat med DSLRens egna mick. Kommer dock att försöka utöka med intervjuer, dokumentärer, dokumentera evenemang osv. Vad funkar bäst tror ni? Maxbudget låt säga 2000 kr.
 4. Verkar najs. Plus för EF-mount! Har en allmänt fråga om filmkameror: Varför står det aldrig något om ISO-egenskaper?
 5. Jag förstår, det är en fullt rimlig kommentar eftersom många i princip bara tänker på kamerahuset och inte objektivet, jag har dock försökt gå andra hållet och nu känns det som att det är kameran som begränsar istället för objektivet. Som sagt är det ingen panik utan jag ska nog klara mig med min 60D ett tag till om det inte finns något klockrent alternativ. Får helt enkelt hoppas att 5D mk4 blir riktigt vass! Gissar att vridbar skärm inte kommer, men det får jag väl klara mig utan då.
 6. Idag är mitt normalobjektiv som används 95% av tiden ett Canon 24-105/4L IS. Visst finns det säkert bättre objektiv rent bildkvalitetsmässigt men såvitt jag sett blir det svårt att behålla omfång och IS som mitt nuvarande har. Jag är väldigt nöjd med uppgraderingen jag gjorde från ett Tamron 17-50/2.8. Sen kan man ju givetvis också gå på fasta gluggar men det förtar hela grejen med en allroundsetup och IS fattas oftast.
 7. Tack! Jo, jag har också insett det. Problemet är väl att nr 1 är gjord med systemkamera medans nr 2 är mestadels Gopro. Jag redigerar idag med Premiere elements 10 som är väldigt begränsat och ska uppgradera till vanliga Premiere hade jag tänkt. Har fått för mig att det är mer kraftfullt och hoppas kunna binda samman kamerorna bättre med den programvaran.
 8. Jag förstår varför du tipsar om C100, men lösningen med att ha två kameror gillar jag inte riktigt. Jag vill ha en rigg som klarar "allt", är enkel och relativt liten och smidig att använda(Dock inte intresserad av kompaktlösningar som blackmagic pocket eller vad den heter), där jag kan gå från foto till film genom en vridning på en ratt. 6D har jag funderat på eftersom den har väldigt trevliga ISO-egenskaper. Jag har inte bråttom att byta, så att vänta på 5D-efterträdaren är ett vettigt alternativ även om det såklart är roligare att köpa nu än sen...
 9. Wow, den verkar helt klart sexig... Dock är det en dedikerad filmkamera som är väldigt stor. Eftersom jag också fotar en hel del, på det stora hela kanske 50/50, så vill jag hålla mig till DSLR för filmning. DSLR är också en mycket smidigare och lättare format att arbeta med istället för en klumpig filmkamera, men tack för tipset!
 10. Hej, har haft en groende idé ett tag om att göra en serie korta filmer med så kallade tributes till olika bilar. Lite som att man visar upp bilen under 3-4 minuter med snygga klipp och bra musik. Jag började med min egen bil: Inför nästa film har jag redan några egna tankar, som t.ex. att försöka lösa att få några klipp där jag filmar utifrån när bilen kör. Detta var dock lättare sagt än gjort den här gången eftersom jag spelade in allt själv med min egna bil utan extraförare. Jag har också märkt att det var svårt att få till samma känsla i några av klippen i början eftersom jag filmade två olika kvällar där det var olika ljus. Har ni några andra tips och tankar?
 11. Nej, du har en poäng där, det kanske är bättre att vänta till 6D mk2 och 5D mk4(eller 5Dx som jag hört att den ska heta) kommer ut, det borde väl inte vara så långt bort? Lågljusprestanda: Jag har idag ett 70-200/2.8, ett 24-105/4 IS och ett 50/1.4. Telezoomen är så ljusstark den kan bli och även om jag skulle hitta något annat objektiv istället för normalzoomen med 2.8 istället för 4 så skulle jag tappa omfång och IS i de flesta fall, samt kvalitet. 4 till 2.8 är bara ett steg, medans med t.ex 6D som har högre ISO kan ge mig 3-4 steg bättre ljuskänslighet, A7s ännu mer. Vidvinkel: Jo, fast då tappar jag i de flesta fall IS och/eller omfång. En stor anledning till att jag älskar min normalzoom är att det stora omfånget och bildkvaliteten, samt IS. Medhörning: Sålde just min H4n eftersom jag tyckte att den var för klumpig och omständig att använda, jag kör mycket dokumentärstuk och har sällan tid med en stor rig som måste plockas upp osv. Därav vill jag ha det i kameran. Autofokus: Jag vill kunna använda autofokus under filmning, men det viktiga är att det fungerar, inte att det fungerar perfekt. Ett exempel jag tycker att hade varit jäkligt skönt att ha var när jag filmade detta. Jo, Sony-kamerorna verkar grymma, förutom det jag skrev om att infofönster fattas och batteritiden verkar kass. Bra poäng också att AF lär bli sämre med konverter, det hade jag inte tänkt på. Investering, jo så är det. Jag är beredd att lägga runt 20-25 tusen på en kamera om den är tillräckligt mycket bättre och jag kan ha den i många år framöver.
 12. Hej, och välkomna till ytterligare en köprådstråd. Yeey! Jag har haft min 60D i 2,5 år nu och den har levererat över förväntan. Nu har jag dock börjat känna att jag växt ur den lite och vill uppgradera till något bättre. De punkter jag tycker att 60D kommer till korta är främst: Brus på hög ISO. Skulle vilja ha hörlursuttag för att kolla ljudet. Crop-sensor gör att mitt 24-105 inte har någon riktig vidvinkel. Man kan inte använda autofokus samtidigt som man filmar. Det jag gillar med 60D: Vridbar skärm. Infofönstret på ovansidan. Formatet, skulle dock kunna tänka mig lite större också. Batteritiden. Jag har kikat på följande kameror: 6D 7D mark 2 5D mark 3 Sony A7s med EF-konverter Alla har bra saker men ingen har allt. 6D är ju väldigt prisvärd och har bra ISO-egenskaper men saknar vridbar skärm och hörlursutgång. Autofokusen har också kritiserats. 7D mk2 har grym autofokus och väldigt snabb seriebildtagning, hörlursuttag, men crop-sensor och saknar vridbar skärm. 5D mk3 har fantastisk bildkvalitet och allt utom vridbar skärm, dock lite halvbra ISO-kvalitet om man jämför med 6D och A7s. Också väldigt dyr. A7s har sanslösa ISO-kvaliteter och är enda kameran med vridbar skärm. Plus för 120 FPS i 720, och 4K via extern enhet. Saknar dock infofönster och verkar ha taskig batteritid. Elektronisk sökare avskräcker lite eftersom jag också fotar en del, fast de nya elektroniska sökarna kanske är väldigt bra iofs... Kan någon skina lite ljus på situationen? Vill helst inte byta system men finns det väldigt goda anledningar är jag inte helt omöjlig...
 13. Jag beställde följande kombo i måndags(dock var huvudet inte i lager så har inte fått det än...): Panorama- / videohuvud Manfrotto MVH502AH Videohuvud Fotostativ, utan huvud Manfrotto 190 XPRO3 Det blir 3280 kr inkl moms så väl innanför din budget även om du slänger på en väska. Själv har jag dock börjat fundera på att göra om en stor resväska till stativtransport. Kanske något att kika på?
 14. Så, idag har jag varit och införskaffat ett 24-105 och ett 50/1.4, samt beställt ett stativ och slider. Insåg att slider är någonting jag önskar att jag hade så pass ofta att jag lika gärna kan lägga ut de pengarna nu och slippa tänka på det mer. Övriga slantar har jag blivit övertygad om att vänta med tills jag kanske gjort något jobb och vet mer vad jag faktiskt behöver. När det kommer till ljud så är jag hittills mycket nöjd med min Zoom H4n, framför allt eftersom den är smidig iom den inbyggda micken när man sätter den ovanpå kameran. När man filmar t.ex. jakt så är a och o att ha en liten och smidig rigg. Det är ofta trångt i tornen och man orkar inte bära hur mycket som helst genom skogen plus att det väsnas med massor av grejer. Jag filmar dessutom i princip alltid själv så en extern mick blir nog sällan använd. Dock funderar jag på en bättre mygga eftersom jag funderar på att göra några intervjuprogram i höst.
 15. Jo, det är klart. Just den linsen är väl en av de bättre i världen och kan säkert säljas senare utan att jag går back på det. Fast då blåser jag resten av hela budgeten på det objektivet. Kanske är det värt det dock... Saken är den att jag filmar en del jakt och jag använder just mitt 70-200 sent på kvällen, därav 2.8. Jag kommer i framtiden att investera i en kamera med mycket bättre brushantering än min nuvarande, men det blir allt jäkligt mörkt i jakttornet, så det extra stoppet känns verkligen värt. Däremot är jag möjligen tveksam till om jag behöver IS, dock händer det ibland att jag vill fota inomhus med det och då gör det rätt mycket på 200mm och crop sensor... Nej, det stämmer säkert, vet inte hur mycket jag faktiskt skulle använda en monitor egentligen, möjligen för att sätta fokus lite bättre när det är mörkt. Å andra sidan är det verkligen lätt packning som gäller när man filmar jakt. Ok, är det stor skillnad? Jag pratade med en kollega på lunchen som verkade medgörlig när det kom till att skiljas med sin GoPro 3 Black...
 16. Hej, jag har vissa ambitioner om att starta eget och köra lite frilans och andra projekt med reklamfilm som produkt(Iaf när det kommer till filmbiten, ska också erbjuda grafisk design t.ex.). Just nu har jag en del utrustning: Canon 60D med extra batteri Tamron 17-50/2.8 Äldre variant Nikon Ai 50 1.4 70-tal Sigma 70-200/2.8 äldre variant, där autofokusen slutat fungera. Velbon billigt stativ Stabiliseringsrigg liknande steadicam Ett gäng olika lampor i olika storlekar, både halogen med softbox och LED. Grön, vit och svart bakgrund Hopfällbar svart och vit bakgrund Kamerablixt Zoom H4n Hyfsad mygga Billig extern mick, kopia av röde pro mic(sån man sätter i blixtskon) Riktigt bra dator med Premiere Elements och ljudinspelningsprogram. Ljudkort och kondensatormikrofon Ordentlig kameraväska och några väskor för tillbehör Nu på måndag kommer jag att få dubbel lön eftersom jag nyss bytt jobb, jag tänkte därmed lägga en investering på cirka 20000 för att uppgradera mig och köpa till lite välbehövliga saker. Helst skulle jag vilja uppgradera själva kameran men eftersom jag väntar på nästa Canon 7D och eventuellt 5D mark IV så tar jag det i vinter istället. Det jag bestämt mig för hittills är: Canon 24-105/4L IS. cirka 5000 kr begagnat Canon 50/1.4, räknar med att sälja nikon 50/1.4 och Tamron 17-50 och då få ut tillräckligt för detta objektiv. Stabilare stativ, Manfrotto med videohuvud, cirka 3000 kr nytt totalt Det är det viktigaste jag vet att jag stört mig på hittills, men det lämnar cirka 13000 kr till annat. Jag har funderat på en slider, extern 7" monitor, Gopro 3 Black för actionsekvenser, trådlös mygga, Canon 70-200/2.8L II IS, produktfotobord eller kanske en ordentlig axelrigg. Samtidigt känns det som att jag missat någonting som filmare brukar ha, men kan inte riktigt sätta fingret på det. Så vad säger ni, finns det något jag inte har men som man borde ha och ökar kvaliteten på ens produktioner? Vad hade ni prioriterat?
 17. Mjukare än vad? Om man säger såhär då, vilken är den minsta storleken man bör satsa på i en situation som min? Kan 600 LED-lampan räcka eller är den med 1000 ett måste för att det ska bli OK över huvud taget?
 18. Det jag behöver veta är vilken storlek som passar mitt användningsområde bäst, vad som är lagom för mig helt enkelt. Jag hade hoppats att någon med erfarenhet skulle svara och säga något i stil med: "I din situation bör du satsa på den med *** st LED-lampor.". Jag är väl medveten om att större är bättre, men jag har svårt att veta vilken som duger för min situation.
 19. Är det bara jag som tycker att 96 fps som max är ganska snålt? Tittar man t.ex. på Gopro hero 3+ Black som klarar 15 fps i 4K klarar ju 120 fps i 720. Borde inte GH4an klara ännu mer då? Eller är det något annat som begränsar?
 20. Tack för er input, men nu var det LED-panelernas storlek jag frågade om. Vad tror ni om det?
 21. Hej, jag har filmat lite från och till sen något år nu och känner att jag vill uppgradera ljuset i min studio från paketet jag köpte på Kjell och company. Jag har kikat på LED-paneler, eftersom de dels är väldigt smidiga att hantera och transportera och dels för att det ofta går att lösa batteridrift. Däremot så är jag ganska snål och tänkte köpa från Ebay. Visst är det inte superkvalitet, men i 99% av fallen kommer de att stå i min lägenhet och med tanke på prisskillnaden för "the real deal" kan jag köpa tre stycken kina-LED till priset av en "äkta". Det jag funderar på dock är hur stora jag ska satsa på att köpa för att få något som fungerar bra. Här har ni ett exempel på vad hur min studio ser ut och vad jag gör i den: Jag har identifierat tre stycken modeller jag är intresserad av: Yongnuo YN-600 med 600 LED-lampor: YONGNUO YN 600 YN600 5500K LED Video Light Better YN300 300 AC Power Adapter | eBay No-name med 1000 LED: 1000 LED Barndoor Lighting Video Photography Continuous Photo Light Dimmer Panel | eBay No-name med 1900 LED: 1900 LEDs Video Photography Studio Panel Lighting Light | eBay Så... Vad tror ni? Räcker det med den med 600 LED eller kommer jag direkt att känna mig begränsad igen?
 22. Ok, för att förklara lite mer vad det är jag vill bli av med så kan jag dela med mig av ett test jag gjorde när jag först köpte kameran: Ja, jag vet att jag använde riggen fel då. Det jag vill uppnå är att kunna gå med kameran utan allt skakande. Större skakningar vet jag ju är rent mitt fel men allt småskak och jitter vill jag gärna bli av med. Här är ett exempel på vad jag skulle vara nöjd med.
 23. Tjena, har börjat filma och stör mig på att det skakar så jäkla illa. Har ett Tamron 17-50/2.8 som jag gillar på alla sätt och vis, förutom just avsaknaden av bildstabilisering. Nu är frågan om jag ska antingen byta upp mig till ett objektiv med detta eller om jag ska skaffa en stabiliseringsrigg istället? T.ex. en sån här: Systemkameror, Kompaktkameror, Videokameror, Objektiv, Actionkameror | Scandinavian Photo Eller billigare: DSLR video - stabilisering Dörr Flycam stabilisering för videokamera Fördelar objektiv: Enklare att använda. Smidigare(mindre att packa). Går att använda för foto också. Troligtvis lite billigare Fördelar stabiliseringsrigg: Troligtvis bättre slutresultat. Går att använda till andra kameror och objektiv. Vad hade ni gjort och varför?
 24. Jo, jag har haft företag förr och skulle gärna undvika det så länge som möjligt igen och dra igång ett bara om det "behövs" och jag vet att det kommer att inbringa slantar. Självklart blir det sidoinkomst, iaf till början.
 25. Hmm, med tanke på hur krångligt det blir med avgifter hit och dit känns det ju som om det är läge att skaffa företag så fort det börjar handla om pengar.
×
×
 • Create New...