Gå till innehåll

Foto

Medlemmar
  • Inlägg

    69
  • Blev medlem

Allt postat av Foto

  1. Tack båda två! Express-kortet skulle vara intressant om det funkar med någon adapter som ansluts till USB. Har sett några som verkar vara avsedda för det men är inte säker på om de verkligen funkar. Har just skickat en fråga till EverIT om det... Men mest kanske det lutar åt BlackMagic just nu. Ska kolla med Scandinavian Photo. Tack!
  2. Hej, Jag börjar med att be om ursäkt. Gissar att frågan ställts massor med gånger och att svaret redan finns här... men jag är nog helt värdelös på att söka och hitta... Nåja, här kommer frågan: Jag har en gammal HDV-kamera som jag tidigare kopplat upp mot dator (PC) via Firewire för att tanka hem filmmaterialet. Nu har jag köpt ny bärbar dator med bara USB... Vad behöver jag för att tanka över bild och ljud med god kvalitet nu? Kameran kan kopplas upp med antingen Firewire eller HDMI. I värsta fall får jag väl fortsätta använda min gamla dator för att hämta materialet men det skulle vara betydligt smidigare om jag kunde plugga in kameran via någon liten (och inte alltför dyr) konverter/grabber.
  3. Tapeman låter som något jag ska satsa på. Verkar smidigast och bäst...
  4. Det har dryftats förr. Men nu tar jag upp det igen. 1: OM man vill ha DVD-skivor med label upptryckt av någon firma som sysslar med sådant... Vad kostar det då och var vänder man sig? Har kollat in http://www.tapeman.se/ som jag inte vet något om. Är de någon som har erfarenhet av dem? Och är det någon som har tipps om liknande företag och kanske till och med billigare i Stockholmsregionen? 2: Om man vill printa label själv direkt på skivan måste man då ha en bläckstråleskrivare eller går det även med laser? Och vad ska man använda för produkt för fixering/lackning?
  5. OK... Det BÖRJAR klarna nu! Även om inget verkar självklart i denna djungel av termer. Tack plf66!
  6. Foto

    format: vad betyder siffrorna

    OK.. Nu kopplar jag! En följdfråga på detta med PAL: Om det inte spelar någon roll om det är PAL eller ej. Är då skivan lika spelbar i spelare för länder med NTSC-standard? Det bör den vara om jag fattar saken rätt. Det ligger MPEG-2 material på skivan och spelaren gör om det till respektive PAL eller NTSC... Tolkar jag saken rätt?
  7. Sen är det väl så att du MÅSTE konvertera. Har själv Vegas Studio och jag tror att det bara klarar Sonys egen AVCHD... Men jag kan ha fel! Använder Canon HV30 så jag har inte koll på det här med AVCHD. Men om man nu konverterar... Vad ska man då konvertera till för format? Har för mig att Pehrbau någon gång förklarade för mig att AVCHD och HDV har helt olika komprimeringsmetod. HDV har fasta keyframes och AVCHD har dynamiska. Blir det inte konstigt om man konverterar mellan så olika format?
  8. OK... Men då är det väl de facto lika äkta progresivitet som äkta progresiv... Man får samma antal helbilder tagna med samma intervall (25 bilder per sekund) som vilken annan 25p som helst... Eller? --- En annan fråga... Tog häromdan en interlacefilmad DV-sekvens (alltså inte HDV - och inte filmad med HV30). körde den genom ett deintelacefilter i AvideMux. Snyggt blev det (tyckte jag - så jag var nöjd) men vad hände egentligen. Kollar man egenskaperna på den av AvideMux sparade filen så står det interlaced där. Så jag antar att den fortfarande är interlaced men att deinterlace-filtret bara mjukade upp interlace-ränderna så att det ser mer ut som rörelseoskärpa. Eller vad hände egentligen?
  9. Foto

    format: vad betyder siffrorna

    Det är naturligtvis tänkvärt. Men det svarar inte på min fråga. Vad gäller den lilla bildrutan i mitten så gillar jag den. Vill helt enkelt inte att man ska skala upp bilden så att alla artefakter spricker ut i full blom. Men det är jag nog i och för sig ganska ensam om att tycka... ;-)
  10. Jag söker och söker och läser och läser här på forumet. Men jag har inte fått grepp om hur det här egentligen funkar... Jag har en Canon HV30. I den finns ett läge där man ska kunna filma i 25p... Men det är inte riktig 25p... Det är någon form av simulerad 25p... Om det inte är äkta så är det alltså interlaced men på något sätt bearbetad i kameran för att det ska se ut som progresiv inspelning... Eller? Hur funkar det egentligen (rent tekniskt)? Och hur ser man skillnaden i resultatet?
  11. Hej! Har bränt vår film på DVD i Sony DVD Architect. En av de som köpt filmen mejlade just och frågade om den var regionsfri. Jag antar att den är det men jag vet faktiskt inte själv. Han hade tänkt skicka den till släktingar i USA men har lite dålig erfarenhet av att filmer ibland är regionskodade för Europa och då kan de inte kolla på skivan... --- Så här skriver han som undrar: "Jag tänker skicka ett exemplar till den amerikanska grenen av släkten [...], så jag undrar om det finns någon regionspärr på DVD-filmen? Vi har haft en del problem med att DVD-filmer som vi köpt här (Region 2) inte kan ses på amerikanska DVD-spelare (Region 1)." --- Som sagt... Jag tror ju inte att den är regionskodad - men jag vet inte... Hur kolar man sånt? Och hur sannolikt är det? En hake som jag ser det är ju att den är i PAL-standard. Staterna har NTSC... Vad innebär det i det här fallet? Måste jag bränna en i NTSC? Och vad ska man tänka på då? Nuvarande DVD är PAL (MPEG-2 720x576x32 25.000fps interlaced).
  12. Foto

    format: vad betyder siffrorna

    Aha... Så det handlar om 24 respektive 32 bits filer... OK. Tack för svaret... Men hur är det med fråga 2. Är det ett adekvat och korrekt sätt att beskriva innehållet på en DVD att skriva något i stil med: Tekniska specifikationer för filmen på DVD. Längd: 23 minuter 14sekunder Format: 4:3 maskat till 16:9 (PAL: MPEG-2, 720x576x32 25.000fps interlaced). ???? Eller bör man formulera det på ett annat sätt?
  13. har en avi-fil som jag sedan renderat för video. I egenskaperna för AVI-filen står: 25.000 fps interlaced 720x576x24 Men i MPEG-2 filen står: 25.000 fps interlaced 720x576x32 Hur hänger detta ihop? Trodde sista siffran i 720x576x24 stod för att de är 24 frames per sekund... Men så verkar det ju inte vara... Och hur ska man märka DVD-skivan om man vill ha adekvat teknisk info på den? Funkar det här? Tekniska specifikationer för filmen på DVD. Längd: 23 minuter 14sekunder Format: 4:3 maskat till 16:9 (PAL: MPEG-2, 720x576x32 25.000fps interlaced)
  14. Foto

    Röde videomikrofon

    Jag har mikrofonen. Tycker den ljudmässigt är helt OK. Men den är känslig för stomljud. Jag antar att det är den billiga byggkvaliteten som är boven. Tror att ljudmässigt så är den att jämföra med betydligt dyrare mickar. Men man har sparat in på just material och mekanisk konstruktion. Är man bara försiktig så funkar det riktigt bra. Själv har jag två hemmabyggda bommar. Ett teleskopskaft till en gammal skurmopp och ett omvänt (gammalt avlagt) enbenstativ. Med omvänt menar jag att jag satt en stativgänga i enbenets fotända så att teleskopet smalnar av och blir lättare längre ut mot micken. Det känns stabilare så än om man har den tunga och tjocka änden utåt... Som handtag använder jag ett litet kombinerat bords och klämstativ från Hama. Det funkar ok att hålla i men har också fördelen att att jag kan ställa det som ett litet bordsstativ på lämplig plats eller klämma fast det i en bordskant eller på en gren eller dylikt som kan finnas i närheten. Det lilla stativet var ockå något jag hade sedan tidigare... Så ur det perspektivet tyckte jag inte paketet med bom och handtag var särskilt lockande. Men om du ska vara ute - skaffa en DeadCat (eller sy en själv)!
  15. Ja... Kan man manuellt i en texteditor skapa en meny för en DVD ungefär som man bygger en hemsida i HTML? Eller hur fungerar det egentligen? Jag skulle vilja göra en DVD där man från menyn kan välja att spela upp filmen... Ja, det är ju självklart... Men jag vill också kunna nå PDF-dokument med affisch, DVD-omslag och studiehandledning också... Hur fixar man det? Vi har nämligen sålt vår första film till ett par AV-centraler (med institutionell visnings-, kopierings- och streamingrätt) och det vore praktiskt om allt kunde ligga (åtkomligt via menyn) på samma skiva... För att göra DVD:n använder jag Sony DVD Architect Studio 4.5... Men det är en ny värd för mig det här och jag har inte riktig koll på vad som går att göra och vad som inte riktigt ligger inom möjligheternas gräns...
  16. Hm... Ja det är nog enklast att kör med en extern server som du säger. Men är inte dessa ofta begränsade till max 10 minuter eller dylikt? Min film är 23 minuter... Begreppet "pseudo-streaming" har jag inte hört förut. Vad menas med det? Jag tror inte jag kan lägga upp stöd för strömning på mitt ultrabilliga webbhotell... Hoppades att det kunde finnas något typ javaskript eller dylikt som man kunde använda för att få till en snygg spelare och bra ha en filmfil körandes i den...
  17. Hmm... Jag är övertygad om att svaret redan finns här i någon tråd. Och jag har letat! Men jag har inte hittat just det svar jag behöver för att komma vidare... Så, här kommer ett par frågor som troligen många hört förut: Hur lägger jag ut en film på min egen hemsida? Hur kodar jag i HTML för att det ska funka bra? Vilket videoformat är det bästa för ändamålet? Hur får jag filmen att ligga i en snygg spelare på sidan så att man kan klicka på play och förstora upp i helskärmsläge? Jag har hemsidan och har byggt den själv i HTML och PHP... Men det här med video har jag ingen koll på så snälla-snälla hjälp mig reda ut det här!
  18. Har inte jobbat så mycket med redigering. Men testade nyligen Pinacle, Elements och Sony Vegas Studio. Gillade aldrig de två första. Gränssnittet kändes för hobbymässigt tyckte jag. Men de kanske går att justera. Har tidigare använt Final Cut Pro och efter lite trixande med Sony Vegas Studio har jag fått till det så att jag kan jobba GANSKA lika som i FC. Det känns bra. Sony Vegas verkar också ställa lägre krav på systemresurser. Det blev i vart fall mitt val till slut.
  19. Ska testa dessa när jag får tid (ska resa iväg ett par dagar nu)- Tack!
  20. Ja... Jag har en mobiltelefon (Nokia N95) som jag filmade lite med på en fest i helgen. När jag tankar över filerna till datorn är det .mp4... Och det kan jag inte redigera i min Sony Vegas Studio... Så jag försökte konvertera med VLC. Lyckades få till fungerande .mov filer. Och Mov kan jag heller inte använda mig av i Sony Vegas Studio. Andra format jag försökte med funkade inte. Förmodligen en fråga om inställningar i VLC. Så kan någon tipsa om hur man ställer in VLC steg för steg för att få ut i ett format som jag kan använda. Avi eller mpg till exempel... Eller om ni har tips på något annat gratis-program som jag skulle kunna använda för konverteringen.
  21. Tack allihop - mycken bra info och mycket att tänka vidare på! Nu ska jag helt enkelt sätta mig ner och pula med materialet igen... TACK!
  22. Och förresten AbbeLabbe92! Vill bara tacka lite extra för klippen på Vimeo. När jag funderade på att köpa en egen liten enkel kamera så surfade jag runt på bland annat Vimeo och kollade en massa klipp - däribland dessa. Egentligen hade jag först tänkt mig en Panasonic-kamera men efterhand upptäckte jag att väldigt många av de klipp jag fastnade för vad gäller karaktär och bildkvalitet var filmade med HV20 och HV30. Så till slut blev det en HV30... Och alltså efter att ha inspirerats av bland annat dessa klipp. Och jag köpte även en Röde-mikrofon...
  23. OK... Jag börjar få lite ordning på det här nu. Har i alla fall lyckats rendera ut materialet på DV-band med god kvalitet. Dock tycker jag mig märka att om jag lägger på lite justeringseffekter typ upplättning via kurvor, maskning (svart mask i över- och underkant av bilden), justering av färgmättnad etc så uppstår en lätt fladdrighet i bilden. Inte särskilt påtaglig men märkbar om man verkligen jämför och anstränger sig lite för att jämföra och bedöma kvaliteten gentemot originalbandet. Kan det vara så att dessa justeringar blir bättre om man gör det i fler steg? Tex först lättar upp lågdagrar med kurvor och sedan renderar ut det till en ny avi-fil som i sin tur maskas (eller något annat)... Dvs att man så att säga lägger effekter och renderar i flera steg. Eller tappar man så mycket i kvalitet vid varje rendering att det är bättre att panga på med allt man vill ha i ett enda steg? Eller kan det vara så att det är bättre att först rendera och exportera ut material med alla effekter/justeringar till en separat avi-fil och sedan använda den för att rendera och kopiera till band än att köra direkt ut till band med en gång? Nån som har några erfarenheter och tankar kring detta?
  24. Tack för svaret och ursäkta att jag varit lite frånvarande! Kan inställningarna i FinalCut påverka resultatet? Från FC och Macken fick vi ju ut ett DV-band (PAL 50i standardupplöst 4:3 maskad till 16:9 ... tror jag). Och det bandet ser riktigt bra ut när jag spelar upp det från min egen lilla konsumetkamera mot teven... Behöver man ha koll på de inställningarna när man tankar över från det bandet till PC-datorn? Jag är ju lite novis på området så jag trodde att med material i DV-format och i PAL-standard så skulle det va raka rör... så att säga... Det är knepigt det här med det digitala! För övrigt: Om jag filmar med min lilla HV-30 (nu lämnar jag ämnet och ovanstående akuta problem med filmen som är filmad med en Panasonic-kamera) och ska tanka in i min PC-dator... Vilka inställninga bör jag då välja och sedan hålla mig till för att få ett tryggt och säkert arbetsflöde hela vägen? Och om jag sedan vill bränna materialet till en DVD respektive köra ut det på ett DV-band (HDV)... Vilka isntällningar bör man göra och kolla upp i de processerna? Var kan man lära sig sånt här? Jag behöver en enkel men utförlig grundmanual för att göra film. Känns inte som att jag har tid för teknikstrul ;-). Vill ha en grund att stå på... och utgå från... //Dagge
  25. Hej! Jag har tillsammans med en väninna gjort en kort dokumentärfilm (22minuter). Båda är gröngölingar vad gäller digitalfilm och digital redigering. Och nu har vi fått problem. Vi spelade in på DV-band med DV-kamera. Tankade över materialet till en PC-dator via Windows Movie Makers capture funktion. Sparade i AVI-format och la på en hårddisk. Tog med hårddisken till en redigering med Mac-datorer och Final Cut Pro. Där gjorde vi om filerna till MOV-format och redigerade. När vi var klara med filmen la vi den på ett DV-band. Det funkade rätt bra... Men nu när jag vill göra lägga filmen på DVD har jag fått problem. Jag har nu tillgång till en PC med Sony Vegas Studio Platinum 9 och Sony DVD Architect 4.5... Jag har försökt kopiera över filmen från bandet och in i Sony Vegas... Därifrån renderat och skickat till DVD Architect... Men kvaliteten suger. Dels får jag interlace-artefacter (combing tror jag det kallas) och dels hackar kamerarörelser som på originalbandet är jämna och fina. Jag har även renderat ut filmen från Sony Vegas till DV-band. Problem med hackande kamera-rörelser kvarstår men interlace-artefacterna syns inte när jag spelar upp bandkopian på teven... Testade också att bara fånga filmen från bandet med Windows Movie Maker (så som vi gjorde med originalmaterialet). Kollade på den fångade filmen i VLC och Windows Media Player. I båda hackade kamerarörelserna och i båda syntes interlace-artefacterna... Tycker det är lite konstigt med tanke på att materialet till den redigerade filmen tankades in på just detta sätt... Men det klippen har alltså gott genom en Mac och där konverterats från AVI till MOV innan redigering och rendering och kopiering över till DV-band... Vad gör jag för fel? Vilka inställningar ska man ha vid de olika momenten? Eller är Sony Vegas inte bra nog på att fånga och rendera film? Eller är det datorn som inte hänger med... ? Vad tror ni? Finns det någon bra grundkurs/instruktion för hur man gör sådant här på nätet? Behöver verkligen få ordning på det här eftersom vi har en planerad visning på gång. Dessutom har SVT hört av sig. De vill visa klipp från filmen... Och en AV-central vill köpa ett par ex av filmen.... Och så vill vi ju kunna sälja fina och högkvalitativa DVD-skivor i samband med visningen...
×
×
  • Skapa nytt...