Jump to content

Bränna i widescreen?


Norbert

Recommended Posts

Jag har en kamera som spelar in i äkta widescreen. Jag brukar redigera i DV-formatet och sedan spara en version med widescreen-upplösning för att ha på datorn/internet. Sedan spar jag ofta en version i widescreen DV också, utifall jag behöver det någon gång.

 

Nu till frågan. Hur bränner man widescreen-material på en DVD så att det visas korrekt över hela bilden på en widescreen-tv, samt att det visas med svarta kanter på en vanlig 4:3 tv? Går det överhuvudtaget eller måste man ha två olika versioner?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

När du ska spela upp sånt som är i widescreen på en 4:3-tv så ställer ju tv:n in sig på rätt sätt, om den bara är någorlunda modern. Annars kan man i regel ställa in uppspelningsformatet i dvd-spelaren.

Med andra ord: Problemfritt! Så fortsätt lugnt med widescreen!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

[citat=Ior]Det är inte TV:n som bestämmer det, utan DVD-spelaren...[/citat]Ah, på så vis. Blir till att bläddra i instruktionsboken då.

 

[citat=Christian van Caine]Trots allt, all widescreen man ser på DVD som är 16:9 & uppåt är ju anamorphiskt. :-)[/citat]Utan tvivel är det anamorphiskt, men det gör väl inte att det automatiskt spelas upp i rätt proportioner på vilken tv som helst. Det tar mig till en ny fråga. Hur funkar det med filmer som har proportionerna 2,35:1 till exempel? De måste ju visas med svarta kanter både på en 4:3-tv och en widescreen-tv.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

[citat=sound_front]Precis. Brukar inte vara några problem nuförtiden! bara till att välja 16:9 vid bränningen! Men är det en kortfilm så kan du ju lägga den i en letterbox version me på DVD'n! Vad har du för kamera som spelar in på "äkta widescreen" ? är ccd'n 16:9 ?[/citat]

 

CCD:n spelar in 1024 linjer alt 768 linjer. 16:9 eller 4:3..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...