Jump to content

Ljusskimmereffekt i The Island


Yadis

Recommended Posts

Såg filmen(tycker den var bra), men ville fråga om en "effekt" i filmen.

I början så ser man tjejen i en mycket ljus bild(i hans dröm), svängandes sitt hår och är så där underbart vacker. Hur får man fram den där ljusskimmereffekten, är det lite överexponering + mycket ljus? Gå o se filmen o berätta sen :)

Link to comment
Share on other sites

pro mist är ett härligt filter att jobba med, men ger en subtilare effekt. ett nät är troligare (svart nylonstrumpa funkar bra), och en digital effekt ännu troligare, och en kombination allra troligast. har ingen förstahandsinfo om just the island, men till exempel i galdrielscenen i lotr har de använt såväl promist som nät, bakom linsen, och en digital effekt.

 

att öppna bländaren gör ju bara att bilden blir överexponerad. visst kan man få lite överstrålning på det sättet, men det låter som en rätt dålig idé när det finns filter.

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

Mattsand, har du sett filmen? Så en svart nylonstrumpa ger "mer" ljus? Måste exponeringen ökas som kompensation för strumpan?

En sak till, så det är bara att köpa sig ett filter(t.ex pro-mist) o trycka på framme på super 8 kameran? Det funkar?

 

Edit: Såg nu att du inte sett filmen, gå o se så du vet vad du uttalar dig om ;)

Link to comment
Share on other sites

"[Michael Bay] maintains that the DI is most useful when it’s used to achieve what can’t be achieved photochemically: 'In The Island, we’ve got dream sequences that we were able to really twist and defocus and just wack out [digitally]. You just can’t do that kind of thing any other way.'" (American Cinematographer augusti -05)

 

Sen har de säkert kört nät och grejer på plats också.

 

http://www.theasc.com/magazine/aug05/island/

 

/Fredrik

Link to comment
Share on other sites

du behöver ingen länk för att testa nät. ta en bit svart nylonstrumpa, trä den över baksidan av gluggen, fäst med gummisnodd, kör. hur mycket du sträcker den avgör hur mycket effekt du får och också hur mycket ljus den snor. har du en kamera där det inte går att ta bort gluggen går det att sätta nätet fram också, men då får du se till att det inte är det minsta i skärpa för det blir fult. plus att alla inslag blir väldigt hårda. ha det så kul.

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

[citat=Yadis]Mattsand, har du sett filmen? Så en svart nylonstrumpa ger "mer" ljus? Måste exponeringen ökas som kompensation för strumpan?[/citat]

har sett trailern, så jag vet vilken effekt vi pratar om. svart nylonstrumpa ger glow på alla highlights men lämnar skuggorna ifred. samma effekt som black pro mist ungefär.

%2$s skrev:
En sak till, så det är bara att köpa sig ett filter(t.ex pro-mist) o trycka på framme på super 8 kameran? Det funkar?

absolut. kör hårt. black pro mist är bäst tycker jag för det minskar inte kontrasten lika mycket. tänk dock på att filtret kostar lika mycket som en normal super 8-kamera. ;-)

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

har aldrig fotat 35 själv. har b-fotat med en gammal arri av det mindre slaget en gång men aldrig hållt i en 235:a. de verkar dock som sagt extremt coola och jag ska absolut försöka få använda en någon gång. fotar mycket "gerilla" och då är ju de vanliga 35-kamerorna inte aktuella, även om vi egentligen har budget för 35mm.

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

det här med "glow-effekt" som Mattsand har beskrivit väl i tråden verkar högst intressant att prova på, dock är jag inte riktigt med i svängarna. Ska man bara sätta en svart nylonstrumpa framför kameralinsen eller vad? Är inte riktigt med på alla ord och begrepp :P Eller finns det mjukvara för att uppnå liknande effekter? (finns ju stillbildsprogram för att få just glow-effekt så man tycker ju att något redigeringsprogram borde kunna hantera det.)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...