Jump to content

Videokamea och ljud för 5000 pix?


jbergman
 Share

Recommended Posts

Jag blev tillfrågad av en vän hur han skulle spendera 5000 spänn för att kunna göra småfilmer, både fiktion och dokumentärt. Jag har dock noll koll på det här prissegmentet.

 

Min tanke är hitta något begagnat, en extern mick av billigaste slag som fortfarande funkar, och kamera för resten. Eller bör man lägga lite pengar på stabilisering, som ett billigt enbensstativ?

 

Alla tips är välkomna!

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Har din bekant smartphone? På vissa modeller kan man sätta på objektiv så att det blir bättre bild när man använder videofunktionen. Respektive koppla till mikrofon så man får bättre ljud.

 

Att döma av recensioner av nollbudgetfilmer så är situationen så här. Prioritet nummer ett är att få dialogen hörbar. Prioritet nummer två är att bilden inte skakar.

 

Vissa ljudinspelare har även videofunktion, men jag har inte priser i huvudet.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaret, ghijohansson!

 

Min kompis har förvisso en smartphone, men även om det går att pimpa den med diverse tillbehör så är det inte vad han behöver, för han vill lära sig grunderna i filmandets konst, och inte hur man löser det med olika smartphone-hacks. Inte för att det är något fel med att bygga 35-mm-adaptrar för smartphones – jag tycker att det är skitballt – men det är inget för nybörjaren.

 

Efter att ha kollat runt på Blocket verkar det som att det går att få tag i en billig DSLR (med något standardobjektiv) för 2000–3000, ett billigt stativ för under tusenlappen och en Röde Videomic för runt 640 pix. Jag valde att kolla på DSLR:er just för att de har fäste för extern mick direkt på kameran, vilket jag inte fann hos billiga videokameror som Legrian.

 

Jag träffade faktiskt min kompis idag, och mina kommentarer var skrämmande lika dina. Satsa på ljud och stabilitet. (Och så pratade vi lite ljus också, men strunt samma.) Men hur bra är egentligen Röde Videomic? Finns det ens något alternativ som inte kräver XLR-ingång? Jag vet att det går att köra med en simpel XLR till telejack-adapter men jag har aldrig testat det själv, och det finns inte budget för en ordentlig adapter som hanterar balanserad signal. Borde man köra på en lite dyrare mick och hoppas på det bästa med en simpel adapter?

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Hej, är rent generellt inne på samma sak som dig och ghijohansson. I princip samma fråga dyker upp lite var stans så nu copy pasteade jag ett svar jag skrivit i ett annat forum, kanske lite konstigt formulerat mot dig då du har en genuin erfarenhet av filmskapande till motsats till personen jag svarar men kanske finns där något matnyttigt ändå.

 

"Säg att du har en iphone, då skulle du kunna förbättra ditt filmande så här:

 

En app som ger dig manuella inställningar och högre kvalité etc:

http://www.filmicpro.com

 

Viktigast när du filmar är ljud, mycket viktigare än bilden, dålig bild köper man men inte dåligt ljud. Finns många lösningar och pris.

Enklast men sämst: http://kaffebrus.com/rode-videomic-me-3052.html

Bra för intervjuer: https://www.emusic.se/product/29444/Röde-SmartLav--Mygga

 

För den ambitiöse ett ljudpaket om 4 delar:

1. https://www.scandinavianphoto.se/produkt/13560642/ik-multimed...

2. http://www.djservice.se/artikel/rode-ntg2

3. http://www.kaffebrus.com/rode-micro-boom-pole-08-2m-2349.html

4. https://www.kjell.com/se/sortiment/ljud-bild/kablar-adaptrar/xlr/xlr-kablar/xlr-kabel-1-m-svart-p37100

 

Stativ höjer ofta kvalitén på det du filmar:

1. http://www.kaffebrus.com/stativfaste-for-mobil-iphone-etc-2113.html

2. http://www.kaffebrus.com/kit-med-axelvaska-och-kamerastativ-2102.html

 

Det kan också vara bra med stabilt och mjukt foto, ännu en kvalitétshöjning: http://www.kaffebrus.com/lanparte-3-axlad-gimbal-stabilizer-for-smartphones-iphones-2766.html

 

Använda den som undervattenskamera: http://www.teknikmagasinet.se/produkter/mobilt-o-telefoni/mobiltillbehor/skal/lifeproof-fre-iphone-6

 

Samt till slut så kan man övervinna mobilernas största svaghet lite lite gran genom att addera ett objektiv till telefonen för ett annat field of view:

http://www.iphonebutiken.se/olloclip-active-lens-iphone-66-plus-5191.html?utm_campaign=feed&utm_medium=feed

 

eller: http://www.teknikmagasinet.se/produkter/mobilt-o-telefoni/mobiltillbehor/ovrigt/zoom-lens-9x-iphone-5-6

 

Och varför inte filma anamorfiskt så som de dyraste och största filmerna oftast är filmade: http://www.moondoglabs.com/store/

 

Allt i listan får man inte för 5 000 men man är på god väg om man inte behöver betala för en kamera, förutsatt att man redan äger en smartphone då vill säga. Därtill som redan skrivit så är det mycket få kameror med lika mycket tillbehör som det finns till smartphones och då i synnerhet iphones. Bara en sådan sak som att de har möjlighet att spela in bra ljud med tillbehör är få billigare kameror förunnat.

 

Med detta sagt/skrivet så finns det väldigt mycket bättre kameror för i princip alla situationer men jag har varit med på stora produktioner dvs med budget på hundratusentals kronor så väl som flera miljoner där smartphones använts i väldigt specifika fall. En gång som undervattenskamera och i ett annat fall i en maskin där inget annat fick plats etc...

 

Även om jag personligen inte skulle valt en smartphone som huvudkamera i ett större projekt har det också gjorts, det viktigaste är trots allt inte kameran som verktyg utan vad man gör med den, detta sitt verktyg. Denna film t.ex har filmats med en iphone och även om jag varken sett den eller tilltalas av trailern så är bedriften imponerande och den har fått många bra omdömen och har rullat på biodukar lite var stans: http://www.imdb.com/title/tt3824458/

 

Mvh /Pontus"

Link to comment
Share on other sites

Jag kan ju åtminstone flika in på det där med obalanserad adapter. Jag kör en xlr-tele som jag köpte från Thomann (den enda jag hittade i hela sortimentet), kostade ca. 150 spänn. Jag får ut rätt bra nivåer med den, givet att man köra mikrofonen på batteri då. Har en Rode NTG2. Men har ju inte använt den för intervjuer, utan snarare som scratch-mic vid föreläsningar och konserter där vi ändå tagit en line-signal. Huruvida den står sig kvalitetsmässigt mot om jag spelar in på mixerbord eller recorder, har jag inte gjort några jämförelser med, men signalen är åtminstone hög nog för att få hyfsat S/N om man kör, säg en GH3 eller GH4.

 

Det har heller inte fortplantat sig några konstigheter i den. Men det är nog inte ett förstaval om man ska använda det som huvudljud!

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaren!

 

Peus: Det är jäkligt häftigt vad man kan göra med en smartphone, och med de tillbehör du pekat ut kan det kanske vara ett alternativ. Den främsta anledningen till att jag drog mig för en telefonlösning handlade mest om två saker: den pedagogiska aspekten av att faktiskt ratta på en riktig kamera, och det simpla faktum att det går att göra väldigt bra klipp på begagnade DSLR:er. Det kan också kännas småsurt att investera i speciella telefontillbehör om man sedan vill uppgradera till en bättre kamera. Men väl värt att tänka på, definitivt.

 

Har du, eller någon annan för den delen, någon koll på hur de vanligaste lurarna presterar i lågljusförhållanden med 1/50-slutartid, och i synnerhet med ett tilläggsobjektiv? Jag tänker mest på hur väl den fungerar som dokumentärkamera.

 

Smörgåsmannen: Intressant, det gör ju att man kan tänka sig en ganska oblodig uppgradering från VideoMic till NTG2 framöver. Generellt är det naturligtvis bra om det kit vi lyckas sätta ihop är lätt att uppgradera, så att man inte låser sig någonstans.

 

Återigen, tack för svaren!

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Jo jag håller med, frågan är då om syftet:

1. i första hand är att skapa en så bra film som möjligt och börja samla prylar successivt eller

2. om det är att få tag i en kamera som påminner om betydligt dyrare och med den börja lära sig jobba med just kameror.

 

Med min lösning ovan uppfylls punkt 1 och då kan personen i fråga t.ex. införskaffa en helt ok mick med boom och kamerastativ samt kommer att få bättre helhetsresultat iom detta förutsatt att att utrustningen används väl. Därtill med möjlighet att senare byta kamera från mobil till exempelvis en begagnad Canon 600D (fås för ca 2500) eller en Panasonic Lumix G7 (tar de flesta gluggar via adapter och skjuter i 4k för rimliga pengar) och då använda mobiltelefonen endast som ljudinspelare och synka allt med en billig klappa, t.ex. denna: http://cdon.se/accessoarer/filmklappa-klappa-fargrik-p38014901

 

Filmoptikadapter till G7:an hittar du nog för övrigt billigast hos: https://www.kamda.se/adapter-objektiv

 

Om personen vid vidare investeringar hellre spelar in ljud på kameran bör denna nog investera i säg en begagnad Canon 700D, Panasonic GH4 eller Sony A7S då dessa har både mick in samt lyssning via hörlurar. Adaptern till att få ok ljud till mobilen - https://www.scandinavianphoto.se/produkt/13560642/ik-multimed - är egentligen en liten pre-amp med phantom-matning, pre-ampen är givetvis så där med en del brus men för priset är den oslagbar, det är nog bland de bästa köp av alla prylar jag någonsin gjort så smidig som den är. Den gör telefonen tillsammans med någon bra inspelningsapp t.ex. "Röde Rec" (https://itunes.apple.com/us/app/r-de-rec/id528642521?ls=1&mt=8) till en fullfjädrad liten inspelare i paritet med t.ex. en Zoom H4 m.m. Dock passar den då bara till mobiltelefoner, något som lätt avhjälps med denna lilla smarta sladd: https://www.kjell.com/se/sortiment/mobilt/mobiltelefon-tillbehor/iphone-tillbehor/kablar-laddare/ljudkablar/datoradapter-for-mobil-headset-p39356 varefter man med fördel ansluter den till sin kamera med 3,5mm jack.

 

 

Ok men om syftet lutar mer åt punkt 2. Ja isf kan man alltid skippa boom, stativ och spara på sig några extra hundralappar, införskaffa en begagnad Canon 600D, rRig PRE, Röde NTG 2, XLR-kabel och då antingen koppla micken direkt till kameran med sladden från Kjell o Co (förslagsvis monterad på kameran med en sådan här: http://kaffebrus.com/shock-mount-2304.html ) på vinst och förlust utan möjlighet till lyssning eller via filmklappa och mobil-app använda mobilen som inspelare.

 

 

Det var det om tips, ang hur bra de fungerar, tja jag föreläser en del och utbildar "corporate"-folk som själva vill göra enklare intervjuer, infomercials, kundbesök och liknande, och de funkar helt ok på mässor och i mörka styrelserum etc. De är inga monster och kan man ratta en manuell kamera själv och har ljusstarka gluggar blir det givetvis bättre men resultatet blir oftast förvånande bra och framförallt så går det snabbt och enkelt att göra för mer eller mindre alla.

 

Mvh /Pontus w

Link to comment
Share on other sites

Tack för ytterligare ett utmärkt svar!

 

Utifrån detta kan jag nog hitta en vettig lösning, även om jag just nu inte vet exakt hur den ser ut. En faktor är naturligtvis vad som dyker upp på Blocket, men nu har jag mycket bättre koll på vad jag ska kika efter.

 

Jag får ta ett till snack med min kompis, och nu har jag har betydligt mer kunskap på området. Får se vad han tycker.

 

Tack igen!

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Som alternativ för kameror med medhörning är ju GH3 en grej, jag köpte en sån ny, för snart två år sen, för 6000, såg den strax senare för runt 5. Så det känns ju inte helt omöjligt att man skulle kunna hitta en sån för ett väldigt ansenligt pris. Den har visserligen inte 4K, höghastighetsfilmning eller nån form av extremt platta färgprofiler, men den har en ALL-I-codec, om man nu gillar sånt.

 

Börjar bli enfaldigt att ta upp exempel med egna produktioner, men:

(har för mig att du sett den då jag tror att vi diskuterade den filmen rätt omfattande här när det begav sig - kan ha varit nån annan också). Hursom. GH3 rakt igenom (intervjuer). Det finns inget ambiensljud i filmen, utan istället ligger det musik igenom i stort sett hela filmen. Den enda mikrofonen vi hade var en mygga och det var innan jag hunnit köpa på mig den utrustning jag har idag.

 

http://www.thomann.de/se/audio_technica_atr_3350.htm

 

- Den myggan, line:ad in i kameran, för samtliga intervjuer. Tycker resultatet är ansenligt. I senare projekt har jag använt samma mygga till en H5:a (vilket ger större S/N, men ungefär samma ljudbild) den ger lite burkig och odynamisk ljudbild, men med bra hörbarhet. En observation är att den fungerar bäst på kvinnliga intervjupersoner, tyvärr med en tendens att ta upp en diskant som blir svår att hantera i post utan att totalt förstöra dynamiken, vilket märks på Eva som intervjuas runt 7:15. Dock är den onekligen prisvärd.

 

Man kan sedan använda en hyfsat billig mikrofon för att ta just ambiens. Tänker jag. Kanske en stereo-mik.

 

Men det blir generellt svårt att hålla sig under 5000 kr. Går man upp på 7000, så känns det som att man får betydligt mer att spela på. Kanske ser det lite ljusare ut om man köper allt begagnat och lurkar lite på Ebay dock!

Link to comment
Share on other sites

Jag fick reklam. Videokamera för 399:- Så jag gick in på Prisjakt. De har ju en kategori för videokameraror. Jodå, det finns ett flertal modeller under 1,000:-.

 

Men obs att jag tror samtliga extremt billiga videokameror saknar mikrofoningång. Plus förmodligen fler tillkortakommanden.

 

En helt annan lösning är givetvis att inte köpa någon kamera. I stället blir din kompis medlem i någon förening för filmskapare. Där finns ofta utrustning att låna. Själv lyckades jag så bra med den lösningen att jag hann producera nästan 20 timmar med filmer innan jag köpte egen kamera.

Link to comment
Share on other sites

Som alternativ för kameror med medhörning är ju GH3 en grej, jag köpte en sån ny, för snart två år sen, för 6000, såg den strax senare för runt 5. Så det känns ju inte helt omöjligt att man skulle kunna hitta en sån för ett väldigt ansenligt pris. Den har visserligen inte 4K, höghastighetsfilmning eller nån form av extremt platta färgprofiler, men den har en ALL-I-codec, om man nu gillar sånt.

Det är ett bra tips som jag skall lägga på minnet. Nu har jag ju lyckats bli än mer engagerad i frågan, så jag har börjat kolla upp specarna på alla olika kameror jag hittar till försäljning, och det är bra att ha något att jämföra med.

 

Börjar bli enfaldigt att ta upp exempel med egna produktioner, men:
(har för mig att du sett den då jag tror att vi diskuterade den filmen rätt omfattande här när det begav sig - kan ha varit nån annan också).

Jo, den filmen pratade vi ju om en del. Jag hade i alla fall inga invändningar mot bildkvaliteten, så det är ju bara kul att se hur den presterar.

 

Kanske ser det lite ljusare ut om man köper allt begagnat och lurkar lite på Ebay dock!

Ja, tanken är att köpa så mycket som möjligt begagnat, men jag drar mig för Ebay. Just nu håller jag mig till Blocket och Stockholmsregionen, för då kan jag följa med honom när det är dags att göra affär och kolla att allt är som det skall. Man blir ju extra känslig när man försöker hjälpa en kompis; om något går åt skogen känns det inte bra alls...

 

En helt annan lösning är givetvis att inte köpa någon kamera. I stället blir din kompis medlem i någon förening för filmskapare. Där finns ofta utrustning att låna.

Tja, vid behov kan han alltid låna grejer av mig... Poängen med att ha egna prylar är att man kan experimentera fritt utan att ta hänsyn till någon annan.

 

Den här uppgiften, eller vad man nu vill kalla det, har fått mig att återigen tänka på hur låg tröskeln är för nyblivna filmare. Med en pimpad smartphone eller en billig begagnad kamera får man en bildkvalitet som är ljusår bättre än vad jag själv fick för snart 20 år sedan när jag köpte en begagnad Canon XM2:a för 15 000 kronor. Och det var ett kap på den tiden! Jag lyckades prestera några filmer varav jag till och med postat en här: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=34333

 

Jisses vad mycket enklare det har blivit.

 

Tack för kommentarerna!

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...