Jump to content

Råd för inköp av ny redigeringsdator


Recommended Posts

Hej!

Sitter och tittar runt för ny redigeringsdator. Burken jag sitter på idag håller, men efter 4 trogna år är det änna dags att göra en liten update.

Blev rekommenderad denna dator: https://www.dustinhome.se/product/5010826181/m52ad-xtreme-nr003s

 

Jag och datorkunskap går sådär bra ihop, tyvärr. Tänkte höra här om någon kanske skulle kunna ge råd om den är så bra som försäljaren sa.

Jag redigerar främst i Premiere Pro CC, men även lite Photoshop samt After Effects. Vill gärna kunna se delar av filmen i redigeringen när effekter

ligger på (vilket inte går så bra på den datorn jag har nu, om det är längre filmer) och jag vill gärna att det ska gå snabbare att tänka ut. Vet

att säljaren sa att det gick att uppdatera ram-minnet till det dubbla på denna datorn för en 1000-lapp till.

 

Är det något att köpa in eller någon som har tips på annat förslag?

 

Mvh, JasonCiffe

Link to post
Share on other sites

Jag håller med Max när det gäller SSD för OP och programvara. Även buffertfiler bör ligga på SSD (C:). Om du skall köra AE så bör du också kolla att grafikkortet passar. Sådant kan Max. Dessutom skulle jag också sätta in en extra HD och då menar jag inte en Partition på den som kommer med. 16GB eller mer behövs också.

 

Jag har förr antingen byggt min maskin eller fått den monterad efter mina önskemål. Min gamla höga låda hänger med men har flera gånger bytt innehåll. Den rymmer just nu sex diskar så den är hög och tung och står stadigt.

 

Men - som någon sade - att bygga den själv klarar vilken okunnig som helst - håller jag inte med om. Men för min del har kostnaden för ny dator alltid väsentligt understiget köp av en likvärdig ny. Ibland till halva priset. En god idé är nog också att själv göra hela installationen. Fördelen är att du får maskinen precis som du vill och slipper många av de extra onödiga program som läggs in i reklamsyfte och som kan vara svårt att bli av med. En annan fördel är att du köper en skiva och slipper den speciella reparationspartitionen som ofta finns. Har du skivan i lådan så kan du allt id börja om från scratch.

 

Om man väljer det så är ett bra råd att kolla med de krav och råd som Adobe, GrassValley eller andra producenter ger för att allt skall fungera bra. Kolla också med deras forum som ofta innehåller många givande inlägg. Nästa steg blir då att kontakta någon "byggare" och diskutera de prioriteringar du har och presentera de råd du har fått om komponenter.

 

Lycka till!

 

Den maskin du har länkat till kommer säkert att fungera bra med tillägg som har nämnts.

Link to post
Share on other sites

Ni ska ha stort tack. Jag ska kolla runt lite. Jag är själv så dåligt insatt, bara lite lös koll. Men ska kolla lite på jobbet också, vet 2 som håller på för fullt med datorer där - så kanske att man kan få hjälp den vägen.

Ska ha era kommentarer + den specifikationen jag fick på datorn som mall kanske, så kan man nog hitta den lösning som jag söker. Tack för era kommentarer!

Link to post
Share on other sites

En snabb grovuppskattning ger att en egenbyggd burk med samma spec skulle bli runt en 1000lapp billigare, utan montering (och med enbart nya delar). (Cpu 3k, grafik 2k, moderkort 1k, minne 1k (16gb), låda 1k, win8 1k, hd+dvd+ström+minnesläsare etc. 1k).

Jag gillar att bygga själv, men det är lite lättare med garantier och reklamationer om man köpt en färdig maskin. Kan vara värt skillnaden.

Vad är det för spec på din nuvarande? Kanske kan det räcka med en uppdatering av några komponenter.

Link to post
Share on other sites

Håller med om att bygga själv är billigare och inte sååå svårt, men har man aldrig gjort är det lite småmek. Satte precis ihop en ny hemma på en kväll och det enda som är "svårt/risky/etc" är montering av CPU/kylare och att montera moderkortet i lådan (beroende på låda) men jag har iofs byggt runt 300 burkar genom åren.

Men garantifrågor och allmänt "tjafs" när något inte fungerar kan vara nog så trassligt när ingen vill ta fullt ansvar för maskinen, men visst, det är inte särskilt svårt att bygga (längre).

 

Man kan också ju kontakta ex iNet eller Komplett och plocka ihop och be dem bygga, det ger större frihet. Dom vet oftast vad som passar ihop och inte, så man inte får fel minnen etc.

 

För Premiere är det: i7 3.4+ Ghz, 16Gb ram (eller mer), nVidia 760 med 2Gb VRAM eller mer, SSD för systemet och nån mer drive för video det jag skulle bygga på. Och köra vettiga märken på komponenterna (är själv ASUS-nörd, mest för att jag i stort sett aldrig har haft en ASUS pryl som pajat).

After Effects mer eller mindre kräver nVidia för Raytracing 3D rendering (annars är det SJUKT långsamt) men annars spelar grafiken ingen roll för AE så länge man har ett modernt kort. (Ska man ha Videocopilot Element 3D v2 så hamnar saken i annat läge - den gör ALLT med GPU)

 

//Max

Link to post
Share on other sites

Min burk har gjort sitt. Var och lämna in den på ett ställe där jag bor för ett tag sen och pratade om samma sak. Men jag har en i3 processor och det var enklare att köpa en ny dator, rekommenderade dom i alla fall.

Det är först nu som jag suttit mest hemma och redigerat, pluggat tidigare och då satt man mest på skolan (både privat och med skola). Men pengar är inget jätte beskymmer då jag handlar på företaget, så har en budget runt 10k.

Men tack för tips! Ska ta med mig detta i mitt köp :)

/JC

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Rampunzell
   Hej.
    
   Jag har fått i uppgift att köpa in en videoredigeringsdator till mitt jobb och då jag har jobbat en hel del med redigering så kan jag inte så speciellt mycket om hårdvaran. Vi har någon form av deal med stationära HP workstation datorer. Så det måste vara någon av dem. Priset får ligga mellan 25000-35000. (kanske lite högre)
    
   Det vi kommer arbeta med främst är green screen. Vilket kräver en hel del av datorn. På den förra jag hade så gick det bra att klippa film, men så fort film skulle sättas bakom film, ljussättning förändras, eftereffekter läggas till så började datorn att hacka, vi jobbar i full-HD också.
    
   Så vilken HP workstation skulle ni välja och vad är viktigt att ha bra utav för att datorn ska orka redigera filmen. Kan man köpa in en datorn för detta pris som kan leverera en smidig arbetsprocess.
    
    
   Hälsningar
   R.
  • By ChemicalTV
   Hallau, kan inte så mycket om datorer egentligen, men nu behöver jag införskaffa mig en ny bärbar som ska orka med att köra enklare redigeringsprogram som typ premiere elements (inga after effects program eller nåt) och adobe photoshop typ, mest som en hobby mot jobb dator. Har blivit rekomenderad att kolla efter intel core i7 processor och ett annat grafikkort än intel HD Graphics, och mina önskemål är minst 250 gb ssd (kan lägga filer på en extern hårddisk annars, väl?) och typ 14-15 tum på skärmen, (har en 15" just nu och känner mig bekväm med den storleken)... det är typ allt jag tagit reda på. Men nu har jag kollat i veckor och velat fram och tillbaka och antingen faller det på det ena eller det andra, för lite minne, fel grafikkort, för dyr, blaha... har kikat på asus och då faller det på skärmen som verkar lite... plastig och matt? om det går att förklara det så? och så har jag kollat på hp, men de bärbara datorerna jag funderat på har fått dålig kritik, och dessutom verkar det varnas för hp som dåligt märke (även kollat acer, men samma här där det varnas för dåligt märke). Vad har ni för erfarenheter, särskillt asus? är skärmarna något förekommande som stör eller påverkar vid videoredigering? Någon som har tips på dator annars jag borde kolla in? budget:typ 10 000, gärna billigare.
    
   Tack på förhand, som sagt kan inte mycket om datorer!
  • By vectorboy
   Hej
   sitter och försöker plocka ihop en dator för after effects då min gammla börjar bli trött. problemet är att jag inte har någon koll på vad jag ska tänka på. har försökt få lite bättre koll på saken via andra trådar men blir bara förvirrad..
    
   om det finns någon som har tid att slänga ihop en dräglig inköpslista så vore jag sjukt tacksam..
    
   min tanke är ca 10000kr men gå ett par tusen över om det är nödvändigt..
  • By belos
   Hej,
    
   Har surfat runt sista veckorna och har fått en liten bild av vad jag tror jag behöver, men har en känsla att jag missar endel.
    
   Jag har inga direkta krav utöver att redigeringen ska gå så flytande som möjligt till ett pris runt 4-5000,-
   (Förstår om det är lite snålt men det har ju funkat att redigare på enklare saker förr som borde gått ner i pris)
    
   Jag filmar bara med 550D 1080 24/30fps och Gopro (1080 30 o 60fps och aldrig protune, isåfall renderar jag det med gopro studio först där jag också tar bort fisheye effekten)
   så det är inga kraftpaket jag jobbar med.
    
   Korta edits med endel justering av färger och många klipp. MEN bara mellan 1-10 minuter långa ala youtubevideos och jag kan vänta på renderingen efter.
    
   Vad jag hittills fått för mig är viktigt är minimum 8GB Ram, i5 eller i7 (eller kan jag gå lägre/alternativ), SSD är trevligt men en hybrid funkar. Sen e det ganska blankt o jag tror jag dras upp i högre prisklasser än vad som behövs av fel grunder.
    
   Jag har jobbar i Adobe premiere.
    
    
   Så snälla fina forum, vad ska jag se efter och vad ska jag se bort från! Vinnande tips får 20 kronor o en kram!*
    
   I'm in need!:q:q
    
   Cheers!
    
   *kanske
  • By Matildahg
   Hej hej!
    
   Min dator håller på att gå sönder och jag behöver köpa en ny. Ska enbart ha den för videoredigering och eventuellt små surfa lite på nätet. Jag kan verkligen ingenting om datorer och jag har försökt läsa trådar här för att få svar på min fråga.
    
   Så min fråga är, tror ni att Acer Aspire E5-572G 15,6" HD är bra för videoredigering? Jag blev rekommenderad av en att den var bra men eftersom jag inte vet något om datorer så ville jag kolla med er filmredigerare ifall detta kan funka eller inte. Jag gör bara kortfilmer så det är inga 90 minuters filmer som kommer att göras på datorn max 15-20 min.
    
   https://www.komplett.se/acer-aspire-e5-572g-156-hd-matt/817388
    
   Tacksam för svar :)
×
×
 • Create New...