Jump to content

Hur aktiv är manusförfattaren i produktionen och filmatiseringen?


Thedada

Recommended Posts

Hur mycket input har en manusförfattare under inspelningen och filmatiseringen av sitt egna manus? Som manusförfattare har man ju en ganska klar bild i huvudet av hur det man skriver ska se ut på bild. Men hur mycket bidrar man till själva filmandet och bildtolkningen av det skriva? Är det bara regissörens tolkning som gäller eller är det ett samarbete? Tacksam för svar! :)

 

//Dada

Link to comment
Share on other sites

Det beror väl på, om du har sålt manuset till produktionen så har du kanske inget att säga till om. Eller så är du inhyrd för att skriva om delar på begäran av regissören. Eller så är det en kollektiv process där du, regissör, producent och kanske klippare eller fotograf jobbar tillsammans. Det beror ju på formen.

Link to comment
Share on other sites

I regel har manusförfattaren inget att säga till om utöver manuset. När manuset är klart och levererat så upphör manusförfattarens kontroll över något, t o m sitt egen manus. Rent teoretiskt så skulle köparen av manuset ge det till en annan manusförfattare för att skriva om det.

 

Nu behöver inte förlorad kontroll vara något negativt. Ett välskrivet manus väcker mycket kreativitet hos de som ska producera filmen och filmen kan bli mycket bättre än vad manusförfattaren tänkt sig. Att kräva kontroll och var med hela processen kan krasst sett vara hämmande - det finns ju de som inte tycker att det är så kul att jobba med vissa stora regissörer för att de ska ha kontroll på, och bestämma, allt.

Link to comment
Share on other sites

På de produktioner jag jobbat på så är det snarare regel än undantag att manusförfattaren är helt borkopplad och att regissören därtill ändrar aktivt i manuset under inspelningen. Det är även rätt så vanligt att regissören i fråga skrivit eller iaf varit med och utvecklat manuset från start och i dessa fall så är det inte ovanligt med många och stora manusändringar under inspelningen.

 

Mvh /Pontus w

Link to comment
Share on other sites

Det är en förhandlingsfråga såklart när du säljer rättigheterna till filmen.

Frank Miller krävde att få vara med och regissera Sin City om han skulle låta Robert Rodrigez göra filmen. Väldigt ovanligt dock.

Quentin Tarantino regisserade en scen men det är onödig fakta i det här fallet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...