Jump to content

Kortfilm: Sanning eller Död (10 min)


tomgrejs

Recommended Posts

Nu har min kortfilm ”Sanning eller Död”, haft internationell premiär i USA, så då är det väl okej att lägga upp den för allmän beskådan på internet antar jag.

 

 

Lite bakgrund:

Jag hittade manuset på en sida som heter Inktip.com. En amerikansk manussida där författare lägger upp synopsis eller loglines som man kan läsa. Hittar man något som verkar intressant kontaktar man författaren och de väljer då om de ska skicka över sitt manus eller inte. Ofta beror det på filmarens intentioner, budget och vad man gjort tidigare. Grym sida som jag kan rekomendera om ni letar manus.

 

Själva kortfilmsdelen av inktip är gratis och författarna till de manus som finns där förväntar sig generellt inte att få någon ersättning. Ett kontrakt där man lovar att gå i produktion inom ett visst datum, annars återgår rättigheterna till författaren brukar kunna skrivas.

 

Jag fastnade för ett manus som James Tuverson från Los Angeles skrivit som heter ”Truth or Die”, på svenska blev det ”Sanning eller Död”. Fick godkännande att skriva om manuset till svenska och göra lite små justeringar.

 

Efter det gick vi ut och filmade på en klippa under en kväll. Inspelningen gick bra, förutom att ljudet pajade efter halva inspelningen och allt fick eftersynkas från den delen. Sen en kompletterings dag på klippan och en dag i greenscreenstudio för två extrabilder som behövdes efter klippningen. Något som dock fick lida av vår effektiva 6 timmars-inspelning var en av de sista bilderna när de ska hoppa. Vi hade en greenscreen med oss, men ljuset försvann och vi han aldrig sätta upp den, så hela den bilden har rotats i AE. Tog ungefär en vecka med 15 masker för att kunna få kvar en snygg motionblur runt kanterna.

 

http://www.lineupfilm.se/bilderinternet/sed2.jpg

Rotoskopning.

 

http://www.lineupfilm.se/bilderinternet/sed3.jpg

Inspelning på klippan.

 

Och nu har den alltså haft internationell premiär i Sacramento (http://www.sacramentofilmfestival.com/), mycket tack vare James, manusförfattaren som hjälpt till att skicka den till festivaler i USA. I Sverige har den inte visats än, förutom en mindre visning vid Dalarnas Film Festival förra hösten. Men har en hel del festivaler som kommer upp nu under året.

 

Vad mer, ja,. vi spelade in den för ett år sedan så jag är rätt klar med den nu, har gått igenom den många gånger. Men vill nån ge respons så visst, annars tänkte jag bara dela med mig av filmen och hur allting har gått.

 

http://www.imdb.com/title/tt1737718/

 

/Tom

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Ser riktigt snyggt ut och skådespelet är inte helt hemskt det heller :D Det känns på dialogen att det mesta skulle låtit bättre på engelska, även om det var korrekt översatt - Men det betyder ju inte att det låter dåligt på svenska :)

Link to comment
Share on other sites

Tackar.

Skådespelarna har just ingen erfarenhet alls. En har hållt på lite med teater, men de är bägge amatörer. Och det är väl det jag är minnst nöjd med. Vi skulle inte ha följt manuset så rakt av som vi gjorde, då det är svårt att få en bra översättning, samt jobbat mer med skådespeleriet.

 

Filmat med canon 7D. Redigerat i Premiere postat i AE.

 

Har inte hört av James än, han som skrivit manuset, om hur mottagandet i Sacramento vart. Lär höra med han nu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...