Jump to content

Stockholms filmskola


softlight

Recommended Posts

Är det någon av er som gått på Stocholms filmskola? Har själv gått en termin på Kulturama och var inte speciellt nöjd med dem. (Lärarna var allmänt ointresserade)

 

Såg att det fanns en del trådar om ämnet filmskolor men hittade inget feed back av någon som gått på STHL filmskola.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sorry att jag inte sett detta tidigare.

 

Ja, jag har gått där. Hjälper själv till med ett och annat där, när jag har tid.

 

Det var en fantastisk utbildning som jag aldrig ångrar att jag gått och skolan utvecklas ständigt. Utbildningen är fullmatad och du lär dig allt du behöver kunna från manus, ljussättning, att ta ljud, redigering, regi. Ja, allt du kan tänka dig.

 

Undervisningen bygger på samarbete och inte på konkurrens som i andra skolor. Därför lär du dig vad man verkligen söker i branschen.

 

Alla lärare är branschmänniskor som alltså jobbar i filmbranschen. Detta gör att man har lätt att fixa småjobb och att komma in i branschen.

 

75 procent av alla som kommer in på DI har gått Sthlms Filmskola!

 

Mer än 50 procent av alla eleverna som gått skolan jobbar idag inom film, tv och media!

 

Lärare bl.a: Huvudläraren i foto, Roland Sterner(fotat bl.a. JönssonLigan och Picassos äventyr) är också huvudlärare i foto på DI.

 

Undervisningen i filmhistoria sköts av Örjan Roth-Lindberg som var den allra första i Sverige som undervisade film på högskolenivå! Han mer än någon annan byggde upp den filmundervisning som finns i sverige idag! Samt grundade han Sthlms Filmskola!

 

Skolan har utökat platserna till utbildningen denna termin. Det finns alltså fortfarande en viss chans att få komma in om man är riktigt snabb.

 

Så varför inte följa våra några av våra duktigaste regissörer som bl.a. Mikael Hofström och Ella Lemhagen i fotspåren och gå Sthlms Filmskola?

 

http://www.stockholmsfilmskola.com/filmutbildning.htm

Link to comment
Share on other sites

[citat=max lauritzen]Finns det några nackdelar med denna underbara skola? (bortsett från att man inte kan söka studiebidrag, och det är rätt dyrt)[/citat]

 

 

Dyrt är det inte jämfört med andra liknande skolor. Mer än så här kan du inte få för de pengar du lägger ut. De skolor som har studiemedel är dubbelt så dyra.

 

Nej, jag kan inte komma på en enda nackdel . . . Men om jag kommer på nån, så ska berätta det. -Lovar!

Link to comment
Share on other sites

Har från dem flesta jag pratat med hört att Stockholms filmskola är bättre än Kulturamas film linje. Tänkte söka till båda och det skulle underlätta att gå på Sthlms filmskola eftersom termins avgiften är mycket billigare än Kulturamas.

En fråga dock. Hur fungerar det med att ha undervisning på kvällarna? Vilka tider exakt rör det sig om och hur mycket tid använder man av veckan för inspelning ungefär? Går många helger åt?

 

En till: Hur går de personliga intervjuerna till? Kan man förbereda sig på något sätt?

Link to comment
Share on other sites

[citat=tomasz1985]Har från dem flesta jag pratat med hört att Stockholms filmskola är bättre än Kulturamas film linje. Tänkte söka till båda och det skulle underlätta att gå på Sthlms filmskola eftersom termins avgiften är mycket billigare än Kulturamas.

En fråga dock. Hur fungerar det med att ha undervisning på kvällarna? Vilka tider exakt rör det sig om och hur mycket tid använder man av veckan för inspelning ungefär? Går många helger åt?[/citat]

 

Schema ska jag kolla åt dig. Men det är olika. Vissa perioder gör man saker själv, andra perioder är det lektion nästan varje dag. Helger, (En eller två gånger i månaden) går mest till särskilda temadagar och inspelning.

 

Tänk på att det är kvällsundervisningen som gör att skolan kan få tag på verkliga experter på alla områden. Kulturamas lärare är bara några få som sköter all undervisning, alla ämnen. Sthlms filmskola har olika lärare för varje ämne och alla är de främsta experter som skolan kan få tag på!

 

[citat=tomasz1985]En till: Hur går de personliga intervjuerna till? Kan man förbereda sig på något sätt?[/citat]

 

Var naturlig och gör dig inte till.

 

"Vill också söka till Sthlms Filmskola. Är det svårt att bli antagen om man inte har gått på nåt gymasieskolans medieprogram?"

 

Det handlar mycket om annat än bara utbildning. Man måste t.ex. kunna fungera i en grupp. Sök - tycker jag!

Link to comment
Share on other sites

[citat=tomasz1985]

En fråga dock. Vilka tider exakt rör det sig om [. . .]?

[/citat]

 

Lektionerna brukar i regel börja 18.30 och hålla på till 21.00

Helgpassen kan vara allt från 9 - 18 eller från 10.00 till 16.00

 

 

 

varsågod. Det är så lite!

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Man ska ha grundläggande behörighet för att gå SFS.

 

Visst är bostadsfrågan ett stort hinder för många att söka skolan. Men om man är flitig på att sätta upp lappar m.m. så går det att få tag på andrahandslägenheter eller rum. Universitetet är t.ex. ett mycket bra "lapp"ställe.

 

För er som tvekar inför att söka vill jag säga att det finns bevis på att skolan är mycket produktiv i många olika sammanhang. Här är ett par exempel.

 

"Vill du kolla in vad våra tidigare elever sysslar med, gå då på bio! "

Kolla in bioaktuella elever här! Några av dom har inte gått någon annan skola än SFS!:

http://stockholmsfilmskola.com.digitest.biz/index.php?page=nyhet&w=17

 

"Filmskolan gör succé med reklamfilmer!" Se filmerna här!:

http://stockholmsfilmskola.com.digitest.biz/index.php?page=nyhet&w=12

 

 

OBS! Glöm inte att posta din ansökan till VT-06!

 

mer info: http://www.stockholmsfilmskola.com

Link to comment
Share on other sites

det går ju tyvärr inte att söka via nätet än till vt06, har väl antagligen inte lagt ut ansökan än??? sist jag pratade med dem så skulle det ske nu i slutet av november. själv är jag mkt kluven ifall man skulle köra på detta eller inte, 23 000 :- är mkt per termin i vilket fall som helst men det är klart, det är ett sätt att komma in i branschen ordentligt. vidare så säger vi att du går 2 år på sthlm filmskola o sen kommer in på DI, då är du fan uppe i 500 000:- i lån innan du ens börjat jobba. om ett år sparkar ansökningsprocessen igång på flera intressanta håll, Draminst, Gbg filmskola, Danska filmskola...tills dess är folkhögskolorna alltid ett alternativ men med hög flumnivå. svårt det där... skulle jag gå på sthlm filmskola skulle ja nog nöja mig med det och skippa de större skolorna.

Link to comment
Share on other sites

[citat=trancedanne]Ska söka till stockholms filmskola snart, men är lite osäker.. Har bara gjort småfilmer under gymnasietiden men de var inte särskilt seriöst gjorda, är det ett stort plus att man gjort något seriöst innan man söker in?[/citat]

 

 

Om du vill gå skolan så tycker jag att du ska söka. Självklart är det ett stort plus att ha gjort något seriöst, men det är så mycket annat som spelar in. Även om du har gjort många seriösa grejer, men inte kan samarbeta för fem öre, så kanske du ändå inte kommer in. Intervjun brukar vara det avgörande för många här . . .

Link to comment
Share on other sites

[citat=Dawey][citat=trancedanne]Ska söka till stockholms filmskola snart, men är lite osäker.. Har bara gjort småfilmer under gymnasietiden men de var inte särskilt seriöst gjorda, är det ett stort plus att man gjort något seriöst innan man söker in?[/citat]

 

 

Om du vill gå skolan så tycker jag att du ska söka. Självklart är det ett stort plus att ha gjort något seriöst, men det är så mycket annat som spelar in. Även om du har gjort många seriösa grejer, men inte kan samarbeta för fem öre, så kanske du ändå inte kommer in. Intervjun brukar vara det avgörande för många här . . .[/citat]

 

du som är webansvarig på skolan, när ämnar ni lägga ut ansökningshandlingar?

 

EDIT: Jag ringde till Sthlm filmskola och frågade när de lägger ut ansökningarna på nätet för några månader sen och de sa i slutet av november. Och nu ser jag att sista dag man kan söka är imorgon och de har inte alls lagt ut ansökningsblanketterna. man skulle alltså fatta det själv, beställa hem ansökan och sen fatta att sista datumet var 22 november. Suck! hur kassa får man bli?

Link to comment
Share on other sites

[citat=krockis

du som är webansvarig på skolan, när ämnar ni lägga ut ansökningshandlingar?

 

EDIT: Jag ringde till Sthlm filmskola och frågade när de lägger ut ansökningarna på nätet för några månader sen och de sa i slutet av november. Och nu ser jag att sista dag man kan söka är imorgon och de har inte alls lagt ut ansökningsblanketterna. man skulle alltså fatta det själv, beställa hem ansökan och sen fatta att sista datumet var 22 november. Suck! hur kassa får man bli?[/citat]

 

Det var länge sen jag var webbansvarig. Ber om ursäkt att det har stått kvar så länge, här, på min profil.

 

Sista ansökningsdag står för övrigt på förstasidan på hemsidan och det står även att man skall ringa in eller maila addressuppgifter.

 

Ger du mig ditt namn så ser jag till att att din ansökan behandlas om den är sen. Men får jag samtidigt föreslå, för din egen skull, att du förbättrar din attityd till eventuell intervju. Det krävs större mognad än det du visar nu om du skall kunna klara av skolan. Suck . . . :)

Link to comment
Share on other sites

Tycker inte att detta handlar om någon mognadsfråga då jag anser att en proffesionell filmskola borde uppdatera sin hemsida med korrekta uppgifter samt det de har sagt tidigare även gäller vid det aktuella tillfället. Det jag menar på är att i och med att de livnär sig på våra terminavgifter så borde man få mer översiktlig information. Klara av skolan, gör jag nog men har ingen större lust att punga ut 100 000:- för kvällskurser i 2 år för att förbereda mig inför en "riktig" skola. Aja det var du som började denna mognadsdiskussion och tog till orden. Jag kände bara att berätta om en diffus bild av ansökningsprocessen.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Dawey]krockis, du skrev: "Suck! hur kassa får man bli?"

 

Inte en mognadsfråga? Du beter dig verkligen som en barnunge när du skriver såna här dumma och onödiga saker.[/citat]

 

Ja, som ett proffesionellt institut som de utger sig för att vara så anser jag det vara arrogant och KASST att inte vårda om sin primära inkomstkälla, dvs. studenterna och ge ut ansökan på webben i tid. Så ja, det är kasst av Sthlm filmskola att skriva på sin hemsida att ansökan kommer läggas ut snart men sen så kommer bara ett datum på 22 november att den ska vara inne och då skulle man fatta det själv och hitta alternativa vägar att skicka sin ansökan via. Speciellt när jag talade med en tjej som var ansvarig för denna process och hon utlovade att ansökan kommer finnas på webben i slutet av november.

Link to comment
Share on other sites

Ingen som har haft problem med att det är på kvällstid? Jag menar, I hela mitt har jag haft skolan på dagen osv. Jag har därför planerat mina frititidsaktiviteter efter detta. Många av dom har jag sysslat med i 10år +, Känns surt att ge upp dom. Detta tycker man att skolan borde ha tänkt på när dom satte det på kvällstid. Tycker också att det låter som att dom som undervisar har det som extraknäck och då frågar man sig lite hur ambitiösa dom är på en skala. Och nån som vet av sig att lärarna kan sitt? har fobi för lärar över 40 som "har jobbat i branschen och kan sina grejor" Jag är bara en av dom som är trött på att visa läraren hur man gör.. Det ska jag bli betald för inte tvärtom. Och en sista fråga innan vi stänger butiken. Hur har eleverna varit? Jag fungerar bra i grupp förutsatt att alla är ambitiösa och tar utbildningen ytterst seriöst. Har haft dåliga erfarenheter av gymnasieskolan där man slitit arslet av sig dygnet runt i fyra veckor för att sedan få samma credit som dom två fjortisarna som råkade hamna i min grupp som med allra största säkerhet valde media för att dom trodde det var en slacker-linje.

Link to comment
Share on other sites

Ayame, jag kan förstå dina synpunkter till viss del. Jag kan bara beskriva mina personliga erfarenheter.

 

När jag gick skolan var terminsavgiften visserligen något lägre, men visst var det svårt att få ihop pengarna. Jag studerade dagtid och gick sfs på kvällarna. Jag upplevde inte så mycket att grejerna konkurerade med varandra. Filmskolan är praktisk. Det mesta lär du dig på att göra, inte på att vara hemma och plugga. Och samtidigt hann jag med en del saker på kvällarna Jag tränade kampsport en eller två gånger per vecka, beroende på hur schemat såg ut och hann med vänner både från universitetet och filmskolan. men det var en enormt intensiv period på alla sätt och vis. Och det var samtidigt en positiv upplevelse på så sätt att jag kunde hantera så mycket på en gång. Men visst måste du ändra om i ditt liv för att få saker och ting att gå ihop. Är du inte beredd att göra det, så . . . tja, det är din ensak.

 

 

Sen vill jag säga att huvudlärarna är riktiga experter på sina områden och fruktansvärt kunniga. När det gäller film så är år och erfarenhet ingenting du bara kan vifta bort som oviktigt. Några av dom är dessutom de absolut bästa lärarna och pedagogerna jag har haft i något sammanhang. Och de lägger verkligen ner hela sin själ i undervisningen. Jag har aldrig haft så bra lärare någonstans, varken på universitet eller i gymnasiet. Det här är alltså bara min personliga erfarenhet. Men fråga gärna andra elever som går eller har gått på skolan och du får gärna fråga enskilda lärare personligen som du undrar över.

 

Sen eleverna: Jo, skolan kan aldrig veta exakt hur var och en fungerar. Det finns alltid någon som kan ställa till det för andra eller vara mindre benägen att arbeta. Såna elever finns på alla privatskolor. Vissa elever tror t.o.m. att de ska få allt serverat på ett fat för att de har betalat så mycket för utbildningen. Men många av de som inte är beredda att göra det mesta av skolan hoppar av redan efter första terminen.

 

Ett sånt intensivt samarbete som SFS och andra liknande utbidningar bygger på skapar nötningar och konflikter. Alla har olika idéer och tankar som de vill få igenom. Kompromissa är något man lär sig. Men här tycker jag ändå att det finns något positivt med just SFS, i och med det att den främjar samarbete och inte konkurrens, som flera andra utbildningar. Men i slutändan så handlar det dock alltid om vad man själv gör av situationen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...