Jump to content

Utkast: Erik, 16, börjat ettan på gymnasiet, efter socialt


thundercat

Recommended Posts

Borde jobba nu egentligen, men har haft en manusidé i huvudet ett tag nu som inte släpper. Helt uttänkt efter den anglosaxiska berättarmodellen.

 

Erik är 16 år och har börjat ettan på gymnasiet. Han är lite efter, socialt sett. Han klär sig enbart i urtvättade mjukisbyxor, luvtröjor och band/film t-shirts.

Hela hans liv kretsar kring tv-serier, filmer och tv-spel. Den virtuella världen är mer verklig för honom än omgivningen han lever i.

Men han trivs i sitt lilla universum, han har trots allt två vänner, Peter och Evelina.

 

Peter är hans bästa (och kanske enda?) vän, de har känt varandra sen födseln eftersom deras föräldrar är goda vänner och dessutom grannar. Peter är egentligen inte alls som Erik, han idrottar och festar med andra vänner också, men Peter och Erik kommer väl överens, de har båda ett stort intresse för udda tv-serier och tv-spel som binder dem samman.

 

Evelina är Eriks flickvän sen mellanstadiet. Då, på den tiden var hon lite utanför och mobbad eftersom hon hade glasögon och utstående tänder. Erik brydde sig inte mycket om den punkten utan var mest glad över att en tjej kunde tycka om honom.

 

Evelina har dock börjat få nytt självförtroende. Hon har haft tandställning och fått linser, och ser nu sin chans att få lite status bland de coolare ungdomarna på skolan, och hon börjar se allt mer utav Eriks brister.

 

En dag nämner Peter, som redan sen länge brukar festa, att skolans mest populäre kille, Johan, ska ha fest. Erik tar inte det till sig, men Evelina lyssnar. Hon lyckas till sist övertala Erik att han ska komma dit, i ett försök att ändra på sin pojkväns livsstil.

 

Erik tvekar, men bestämmer sig till sist att sticka dit ändå. Han kommer senare än de andra, festen är redan i full gång, med allt vad gymnasiefester innebär. Utanför hör man musiken dunka och det syns på gästerna som står utanför och röker att de har druckit en hel del.

 

Erik, klädd som han brukar, sticker ut rätt ordentligt från mängden. På väg in känner han knappt igen någon att hälsa på, det märks tydligt att han inte är van vid den sortens situationer.

 

Då plötsligt ser han, längst bort i en hall, hur Evelina står och håller om en annan. Är det Johan? När paret sluter sig i en kyss faller allt samman för Erik, chockad står han som fastrusen ett kort ögonblick som tycks vilja sträcka sig till en oändlighet i vilken allt försvinner kring honom och blir tomt, tills han rycks ut ur chocken av Peter, som är redlöst berusad och inte lagt märke till vad som sker.

 

Peter frågar sluddrande var Erik varit och om festen är bra, men Erik lyssnar inte, han sliter sig loss och stormar ut, bara för att trilla i leran som bildats utanför av alla gästernas fötter.

Precis som han ligger där och försöker ta sig samman går Johan och Evelina ut på verandan för att röka. De ser på varandra ett kort ögonblick, men Evelina vänder blicken bort, och Johan skrattar högt åt situationskomiken i att någon trillat i leran, utan någon som helst förståelse för Eriks situation.

 

Erik tar sig upp och springer hem, förkrossad, nedgjord!

 

Han sitter uppe hela natten som vanligt, försöker spela något spel eller se någon film, men inget duger.

När så morgonen gryr och han ska gå och lägga sig loggar Peter in på internet, och de börjar prata om gårdagens händelser, under vilket det går upp för Erik hur blind han varit för omgivningen. De bestämmer sig för att Erik ska ta revansch. Han ska bli en av dem.

 

Dagen därpå går de tillsammans på gym. Peter, som gymmat sen tidigare, tyckte det var ett sätt att få bort Eriks lönnfetma. Erik stiger in på gymmet som i en helt ny värld, medan Peter rör sig ledigt mellan träningsmaskinerna. Peter introducerar Erik för den äldre Johannes, som Peter brukar träna med och ser upp till.

Johannes visar med stort självförtroende och ett visst mått av arrogans hur maskinerna fungerar för Erik, medan han samtidigt ohämmat berättar om sin syn på gymmande och tjejer.

Johannes är ganska nedlåtande mot tjejer, och när han nämner att man ska "behandla tjejen som skit, det är hon som ska följa", går det inte längre för Erik utan han frågar naivt om hon inte blir ledsen då. Peter och Johannes skrattar och förstår inte alls Eriks synpunkt. Erik ser tveksam ut men biter ihop och tränar vidare.

 

Dagen därpå ska de till ett lokalt köpcenter för att handla nya, coolare kläder åt Erik. Peter leder in dem på olika butiker, och de handlar en del schyssta kläder. Erik tycker, trots gårdagens diskussion i gymmet, att Peters plan inte är helt fel ändå, och verkar nöjd med sina kläder. Men när Erik ser en musikaffär måste han ta en pus i shoppandet, och Peter får kolla vidare själv.

 

Inne i musikaffären ser han en tjej som står och bläddrar igenom skivor, och tar upp precis den skiva Erik var ute efter. De börjar prata, och det visar sig att de har många gemensamma intressen, fast Erik slås utav att hon har så otroligt bra självförtroende. Det går upp för honom, att man kan ha gott självförtroende, fastän man är udda. Tjejen presenterar sig som Johanna. De bestämmer sig för att träffas igen.

 

...

 

Nej, nu är det lunchpaus för mig. Men i korta drag fortsätter det med att Johannas och Eriks förhållande utvecklas, Erik märker att han kan ha god smak och gott självförtroende, trots hans udda och nördiga intressen.

 

Evelina märker av hans nyvunna självförtroende och vill få tillbaks honom och få med honom i hennes nya vänskapskrets, men Erik känner igen deras ytliga attityd från diskussionen i gymmet och väljer Johanna istället!

 

Sen, för att understryka att Eriks val var det rätta kan Peter, Johannes, Evelina och Johan dö i en trafikolycka orsakad av fyllekörning, kanske 8)

 

Nej, nu överdriver jag lite, men vad tycks?

 

Kände att det var lite för mycket skräck och sci-fi här i manusdelen!

Link to comment
Share on other sites

Jag gillar det du skrivit skarpt! Man gillar verkligen Erik som vågar vara sig själv till 100% och inte förställer sig för att passa in i det normgivande innegängets mallar. Därför känns det lite snopet när han bestämmer sig för att hämnas. Nörden-som-blir-cool-historian är så himla sliten. Kan du inte ta en titt på "Fucking Åmål" igen för att få ideer om hur du kan göra storyn mer orginell?

 

Men som sagt, jag tycker att du kommer nära den berömda "smärtpunkten" som den där gamle geten på Fårö alltid pratar om... ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...