Gå till innehåll

mikaelH

Medlemmar
  • Inlägg

    18
  • Blev medlem

Allt postat av mikaelH

  1. [citat=qwertyunion][citat=mikaelH]men hade klaparna som filmade gjort sitt jobb ordentligt hade det faktiskt gatt att gora nagonting bra utav det![/citat] :D[/citat] He he, klapare kanske var att ta i lite... :) Dock var fotot ratt uselt manga ganger, men som formildrande omstandigheter kan sagas att det var en ratt skon tidspress ocksa!
  2. [citat=_nemo_]Specialeffekterna var ju förstås oftast utsökta. MEN jag tyckte att på många ställen verkade effekterna framstressade, man såg bitar av bluescreenen ibland runt skådisarnas hår (inget tydligt men eftersom jag läst om det innan så såg jag det)[/citat] Uj uj uj, du skulle se hur dom "rena" bluescreen klippen sag ut... Manga ganger var det ingen bluescreen alls, utan en stor fet spacelight precis bakom huvudet som branner bort allt vad detalj heter. Jag haller med om att mer an sallan ser det ganska kass ut, men hade klaparna som filmade gjort sitt jobb ordentligt hade det faktiskt gatt att gora nagonting bra utav det!
  3. mikaelH

    ny användare med Maya

    [citat=McWolfe][citat=AlyourPal]en fråga till, är maya lite som adobe programen, alltså att man måste köpa plug-ins och sånt (?)[/citat] Man kan, och det finns ganska många plugins till Maya. Däremot måste man definitivt inte. Du kan göra väldigt mycket med Maya som det kommer ur lådan direkt. Det kan ta ett tag att klura ut principerna bakom, men när man väl gjort det så finns det sagolikt mycket man kan göra. McWolfe[/citat] Jepp, och lar man sig sedan mayas inbyggda scriptsprak MEL sa oppnar sig en helt ny varld av mojligheter. Men det kan va lite knepigt/trist om man inte ar sa fortjust i programmering.
  4. mikaelH

    pc eller mac..

    [citat=Munthe] Allt beror på vad man ska ha maskinen till.[/citat] Jepp, men det kan ta tid att ta reda pa vilka behov man har och vad man vill astadkomma. Alla tre plattformar, Mac, Pc och Linux ar utmarkta val till t.ex. 3d. For hemmapysslaren och mindre foretag ar nog PC det basta alternativet (billigast och sakert snabbare an mac). I nagorlunda stor produktion och uppat (ca 10+ datorer och renderfarm) har jag svart att tro att nagot annat an linux/unix baserat skulle fungera tillforlitligt. Stabilare, valdigt latt att bygga ut samt stora mojligheter att bygga en egen stromlinjeformad struktur/pipeline. Dock ar det ett maste med en dedikerad "geek" avdelning for att underhalla allting. For mig som jobbar i en linux baserad miljo ar det perfekt att ha mac hemma for att kunna kora samma program som pa jobbet, samt att ha unix kompatibiliteten sa det blir valdigt latt att fora over det jag lar mig hemma till jobbet och vice versa. Galler framfor allt script utveckling, plug-in kodning, allmant unix-fix etc. Samtidigt som jag gor allt detta kan jag njuta av macens enkelhet och underbara operativsystem!
  5. mikaelH

    ny användare med Maya

    [citat=AlyourPal]jag har precis laddat ner en maya trial och jag bara undrar om där finns en bra sida där det finns några bra tutorials för ny användare (jag vet redan att det är ett avancerat program , inget för nybörjare men de e ja inte blablabla så ni behöver ej påpeka det :P)[/citat] Highend3d har ocksa en hel del. Dom verkar vara lite mer specialiserade, men sakert larorikt. http://www.highend3d.com/maya/tutorials/ Dom basta tutorialsen for grunderna e nog dom i maya manualen, dom kanske finns online nagonstans. Testa sok efter klassikern "salty the seal"...
  6. [citat=elBeppo]Med lång erfarenhet från 3d-världen (Maya och 3dMax) kan jag säga detta: GLÖM DISKUSSIONEN OM 3D-ANIMERING!!!! Du kommer inte att få det resultat du vill ha. Tvivlar på att det finns särskillt många animerare i Sverige idag som på lika kort tid kan göra en lika snygg effekt i 3d som leksaksbilen i exemplet. (Faktum är att jag tror inte det finns en enda!) [/citat] Joo, 2 dagar i maya, sen trycker du pa volta-bilen-knappen!
  7. [citat=louis cyphre]Det är ju helt galet.. nu ska alltså James Newton Howard (sjätte sinnet, Batman Begins) göra ett helt soundtrack, till en antagligen ganska lång film, på några veckor.... gah! Låter inte idealiskt precis... Hm, en fråga till MikaelH, har läst tidigare att du jobbar på WETA... Jag vet inte om du har någon koll på det här men, vad vet du om anledningen till att Howard Shore har blivit utbytt så här sent i produktionen.. Hur går snacket?[/citat] Jag har inte hort nagot "pa insidan" om kompositorbytet. Men lite skvaller kan jag allt bjuda pa :) Vi tittade idag pa nagot vi kallar "monthlies". Lite da och da klipps allt vi gjort den senaste tiden ihop och visas pa duk for allihopa. Kong kanns riktigt riktigt bra! Alltsa, man fattar ju att det ar en data-apa, men en levande sadan (eeh?) ! Aven om vi inte sag det med nagot slags ljud fran filmen eller klippning (vi ser bara pa effekt klippen) sa far man en stark respons till honom, man kan verkligen kanna hans karaktar! Det kommer inte bli manga torra ogon val uppe pa skyskrapan... Vad galler trailern ar jag valdigt besviken. Den ar ratt trist och visar systematiskt lite fran nastan alla delar i filmen i kronologisk ordning. Ingen mystik alls, inget halls hemligt. Tummen ner :( Dessutom ar fargerna HELT at skogen (pa den digitala versionen). Kong ser helt gra och platt ut. Men, som sagt, det vi sag idag var fantastiskt, och jag ar helt overtygad om att det kommer bli en bra film! Men nu ar det dags att jobba vidare denna fredagkvall kl 21:50... myyycket kvar att gora an...
  8. mikaelH

    Ringen i lotr

    [citat=Mikael_hs]Om man vill skapa en liknande effekt som den när Frodo har på sig Ringen i "lord of the rings" (dock kanske med lite mer Fisheye-känsla). Hur kan man gå tillväga. Tackar så mycket! :P[/citat] Huj, det ar en ganska komplicerad historia. Forst anvands ett 3d-program for att skapa partiklar med en skon vind-kansla. Partiklarnas rorelsevektorer (riktning och hastighet) sparas ut som en data fil. Denna fil anvandes i sin tur av ett egen skapat plug-in till ett compositing program for att smeta ut fargen pa bakgrunden i partiklarnas riktning! Ganska langt fran ett after effects filter alltsa :)
  9. mikaelH

    Text till showreel

    [citat=Lasse_laser]Jag har hört tala som att man ska bifoga en textfil som förklarar vad man gjort och inte gjort i en showreel. Men är det någon som vet hur den ska se ut exakt för att få det att se mer professionellt ut?[/citat] Det ar inte supernoga, men numrera klippen och en kort beskrivning vad klippet innehaller och slutligen vad du gjort. 1 - Gata med man gaendes mot kameran: Bytt ut himmel. Om det gar att tillampa for det du gjort, gor garna en wipe med fore och efter sa man ser hur det sag ut innan ocksa. Detta funkar iallafall om du jobbar med post production/vfx. Tank ocksa pa att inte gora reelen for lang, runt 1-2 minuter duger gott aven om du har material fran flera ar tillbaka. Borja med det basta. Lycka till!
  10. mikaelH

    Riktigt hett

    [citat=Yadis]Går det att i nåt program göra så att det ser ut som det är 40 grader varmt på filmen, dvs att luften vibrerer/böljar sådär som det gör när det är svinhett.[/citat] Hm, knepigare an man tror om man vill ha det att se riktigt akta ut. Tank pa att "boljorna" inte bara ar ett enskilt lager, utan faktiskt finns i hela djupet av bilden och, uppenbarligen, minskar i storlek med avstandet. Sa objekt pa avstand har en lagrad effekt av boljor av alla storlekar. Sa det beror ju pa hur pass mycket tid du vill lagga ner pa det. Har man tid och ork kan man anvanda ett compositing program, typ after effects, och maska ut ett par omraden efter djup och gora olika stora boljningar och sedan forsoka lagga ihop dom igen. Men grill-tricket ser nog battre ut an en digital losning om man inte lagger ner ganska mycket tid pa det. Aven om det kanske kanns lite platt ser det iallafall riktigt ut.
  11. [citat=Ayame]Hej, jo Jag pluggar för tillfället på Gymnasium, Har inriktningarna Media/Rörlig bild. Jag har i flera år jobbat med 3D på fritiden så att intresset finns.[/citat] Om du verkligen tanker forsoka fa jobb har sa kan jag rekommendera att du lar dig maya. Det anvands uteslutande for 3d pa weta, med undantag for massive (wetas crowd system). Fast du behover nog lite filmerfarenhet innan. Men over lag hela filmbranschen ar valdigt dominerat av maya. Nu kommer jag sakert bli pahoppad av folk som sager att det inte spelar nagon roll vilket program man anvander, he he :) Vi hade en diskussion om det i animationsforumet ganska nyligen. Men for att sammanfatta sa ar det absolut inte kort om man inte kan maya, men det underlattar valdigt mycket. http://www.voodoofilm.org/forum/showthread.php?t=4928&page=1&pp=25
  12. [citat=Ayame]Hej igen, Jo. En fråga: Hur kom det sig att du börja jobba där ? Vilka vägar tog du? Vilken utbildning har du? Tack på Förhand. MVH Niklas.[/citat] Jag hade velat jobba har anda sen jag fick reda pa vad dom gjorde, men hade inte erfarenheten. Nagra ar senare efter att ha jobbat i london ett tag sa sag jag fellowship of the ring pa bio och beslutade mig for att anda gora ett forsok. Samtidigt som jag var i australien pa semester fick jag reda pa att dom var intresserade, sa jag akte over till NZ pa intervju. Dom var i full produktion med tva tornen just da och behovde folk desperat, sa jag blev i princip erbjuden jobb pa stubben! Jag pluggade nagot som heter (hette?) Kreativ Programmering pa hogskolan i gavle (1996). Da en 60-poangsutbildning i framforallt web o multimedia, men aven lite 3d animering. Sen jobbade jag 3 ar i stockholm, 1.5 ar i london och sen weta sen tre ar tillbaka. Kan va svart i borjan, men har man val fatt foten in i dorren sa flyter det pa sedan (klyschorna flyger genom luften har)... Alla stora foretag fran Hollywood, San Fran och London kommer hit med jamna mellanrum och staller till med fester for att locka folk fran weta! Trivs bra har, men lite gratissprit tackar man ju inte nej till :) Jobbar du med 3d sjalv eller tankte du plugga nagot liknande?
  13. [citat=nisse]Oj, oj, oj, oj - vad häftigt hohoho... vet inte vad jag ska börja - Jo, har du sett något råmaterial/klipp eller vad som helst när King Kong slås mot dinosaurierna? Har ni kommit så långt än... eller hur som helst hur tror du filmen kommer att bli...??????????????????[/citat] Det ar faktiskt den sekvensen jag (och nastan halften av weta) har jobbat med ett bra tag nu. Den ar bitvis fardig och vi ar i slutfasen nu (av den sekvensen). Ratt skont att bli av med den snart eftersom vi hallit pa och gjort look development i snart ett ar nu. Dom har ganska nyligen visat en halvfardig version av nastan hela kong+rex fighten med ljudlaggning pa en massa som heter Comicon (forkortning for comic conference tror jag). Fick tydligen valdigt bra respons. Kanske gar att hitta pa internet? Haller ocksa pa med att preparera sekvensen nar dom faller ner i insektsgropen pa skull island. Det var ett klipp med darifran i trailern nar jack black fightas mot ett gang jatteinsekter (lite trivia: insekterna ar wetas, en insekt som bara finns pa NZ! Darav namnet pa foretaget). Har sett delar ihopklippta fran filmen med ljud. Jag tror den kommer bli riktigt bra. Men vi har valdigt, VALDIGT mycket att gora nu... Anhool: Nationalitet spelar ingen roll, bara man ar duktig och har erfarenhet. Det har faktiskt kommit ner ett helt gang svenskar pa sistone. Tror vi e nio stycken nu. Represent! :) Men jag var pionjaren nar jag borjade pa tva tornen, he he! Ayame: Jag har inte pratat med PJ i person. Men man ser honom ratt ofta i slutet av filmproduktionerna nar han ska avgora om ens klipp ar godkant eller inte. Da samlas alla som har nagot att visa i varan privata biograf, och han tittar pa allt pa duken och ger tummen upp eller sager vad han vill ha andrat. Fast i det fallet pratar han nastan bara med wetas CG supervisor. Det blir enklare sa. Om du vill ha jobb har rekommenderar jag dig att skaffa film erfarenhet om du inte har det redan. Tror kravet ar minst 3 ar med film. Att jobba i London verkar vara en bra brygga hit. I princip alla svenskar har har jobbat i london innan, och det ar duktigt manga britter har ocksa. Men dom allra flesta ar jankare och kommer fran ILM, DD, Sony osv. Iallafall i slutet av produktionerna nar personalen okar fran 100-150 till nara 500! Nar alla tillfalliga anstallda ar borta ar det mest kiwis (nya zeelandare). Fast om det ska bli nagon film kanske jag borde jobba lite istallet for att skriva avhandlingar.... :) Men fraga pa om det ar nagot annat ni ar nyfikna pa.
  14. [citat=tomgrejs] dock ska jag inte se extra materialet. jag brukar se på vanliga filmer, men just sånna här filmer i drömlandskap tycker jag bara blir sämmre efter ha sett extra materialet. då vet man i nästan alla scener att där bakom står 30 inspelningsmänn.. och att det landskap som var så fantastiskt bara är en förort på nya zeland. nej, sånna filmer blir aldrig sig likt efter extramaterial. och sagan om ringen är för bra för att jag ska försötra den filmenserien.[/citat] Det ar faktiskt valdigt sevart, och forstor inte alltfor mycket...tror jag. Speciellt haftigt ar byn dom byggde upp mitt i ingenstans, och nar dom var fardiga rev dom rubbet och lamnade inte ett spar efter sig! Landskapen ar i manga fall riktiga! Ofta ar det mattepaintings, men dom ar baserade pa fotografier fran NZ's fantastiska landskap. Bara omarrangerade lite for att dramatisera. Jag var faktiskt nere och jobbade som digital ljussattare och effektartist pa weta digital under tva tornen och kungens aterkomst. Ar fortfarande kvar faktiskt (jobbar nu med king kong), kunde inte riktigt slita mig :) Om det ar nagon som ar nyfiken pa nagot (vilket det verkar vara) kanske jag kan bidra med lite ickeofficiell info?
  15. mikaelH

    3D Studio Max eller Maya?

    [citat=Jawo] Frilans och fast anställning är ju två helt olika saker. Vid fast anställning så står jag fast vid att ens val av program inte spelar någon större roll, men vid frilans så har du antagligen rätt.[/citat] Ok.... ja och nej :) Jag maste fraga, har du jobbat pa manga stallen och verkligen sett att det fungerar som du sager? Jag har ocksa last intervjuer av chefer och rekryterare som sager precis vad du sager for att det later fint. Men verkligheten ar annorlunda. T.ex hela London marknaden ar i princip helt och hallet maya baserad. MPC, Framestore CFC, Cinesite, Double Negative, etc, alla anvander maya. Det betyder att nastan alla som du ska konkurrera om kontrakt med med kan maya. Det kravs ganska mycket av dig som 3d-artist om dom ska titta bort fran alla dom som redan ar kvalificerade, fast anstallning eller frilans. Dessutom, sakert 95% av alla kontrakt som skrivs ar frilans. Sa gar man och hoppas pa att bli anstalld enbart pa sina animeringskunskaper kan man fa vanta valdigt lange. Men visst, for att halla med om vad du sager, det beror ocksa pa vad man gor. Som modellerare och sarskilt texturerare blir det mindre viktigt vilket program man anvander. En valdigt duktig max modellerare prioriteras nog mot en medioker maya dito, om tiden (att lara om) tillater. Men det ar inte helt latt "att bara se till att bli bast" sa man far jobbet anda, som manga verkar tro. Och finns det dessutom en lika duktig maya modellerare sa kommer hon/han bli anstalld fore. Jag sager inte att det ar omojligt att fa jobb om man inte kan maya, absolut inte. Men det blir definitivt inte lika latt. Da ar det val battre att fran forsta borjan lara sig det program som ar standard for den bransch man vill jobba i. Man vill ju inte gora det svarare for sig an det behover vara? Man koper ju inte kottbullar om det ar fisk man vill ata? (okej den liknelsen var inte helt klockren... :) ) ps. Jag hoppas ingen tolkar mitt meddelande som att "om man jobbar i max sa ar det kort", det var inte det jag menade. Inget illa menat om max anvandare. Alltid kansligt det har amnet... :)
  16. mikaelH

    3D Studio Max eller Maya?

    [citat=McWolfe][citat=Jawo][citat=mikaelH]Vill du jobba med film i slutandan borde du nog lara dig maya. Dom allra flesta stora foretag som gor specialeffekter till film och reklamfilm jobbar uteslutande eller till storsta delen med maya[/citat] FEL, Fel, fel. Dom flesta stora företag skiter i vilket program du lärt dig så länge du är duktig. Visst, det kanske är ett plus att du kör samma program som dom använder, men bara du är duktig så spelar det ingen roll vilket program du använder. För kan du ett program så kan du lätt lära dig att använda ett annat.[/citat] Exakt.. har dessutom hört ett flertal företag som sagt att de hellre anställer folk som är duktiga på de rent konstnärliga aspekterna (animering, design etc) än folk som är rent tekniskt duktiga på programmen. Deras motivering är att det oftast är lättare att lära någon som är bra på animering att använda programmen än att lära någon som är duktig på datorer att bli bra på att animera/ modellera osv. McWolfe[/citat] Jo det stammer delvis. Ingen skulle anstalla en plugin programmerare till att animera. Fast vill du jobba pa ett stort och attraktivt foretag sa konkurrerar du (som jobbsokande) med folk som ar artistiskt duktiga OCH kan programmet som anvands.
  17. mikaelH

    3D Studio Max eller Maya?

    [citat=Jawo][citat=mikaelH]Vill du jobba med film i slutandan borde du nog lara dig maya. Dom allra flesta stora foretag som gor specialeffekter till film och reklamfilm jobbar uteslutande eller till storsta delen med maya[/citat] FEL, Fel, fel. Dom flesta stora företag skiter i vilket program du lärt dig så länge du är duktig. Visst, det kanske är ett plus att du kör samma program som dom använder, men bara du är duktig så spelar det ingen roll vilket program du använder. För kan du ett program så kan du lätt lära dig att använda ett annat.[/citat] Inte enligt min personliga erfarenhet. Jag har jobbat med film i 5-6 ar, och i sakert 95% av fallen sa maste man ha gedigen produktionserfarehnet i programmet som anvands. Men som sagt, jag har ingen erfarenhet av spelbranschen, dar det sakert ar mindre viktigt vilket program man kan/anvander eftersom jag formodar att det oftast handlar om anstallning en langre tid och inte frilans. Dom allra flesta filmjobb handlar om att komma in som frilans nagra manader fore deadline och pumpa ut sa manga shots man bara kan. Da maste man kunna programmet dom anvander i produktion. Dar jag jobbar nu narapa tiodubblas antalet artister dom sista manaderna i en produktion. Och da finns det ingen tid att skola om folk. Vad jag vill saga ar att, om man har som mal att borja jobba med film sa kommer det bli *mycket* lattare om man lar sig maya. Det star jag orubbligt fast vid!
  18. mikaelH

    3D Studio Max eller Maya?

    [citat=zibs]Jag funderar på att skaffa ett av dom här programen och jag bryr mig inte vilket som är svårast. Men nu undrar jag vilket är bäst? Vad är det för skyllnad mellan 3D Studio Max och Maya? Och kan man göra samma saker i båda programmen?[/citat] En av dom viktigaste sakerna att tanka pa innan du bestammer program ar nog vad du vill ha ut av 3d'n eller var du vill komma med det. Vill du jobba med film i slutandan borde du nog lara dig maya. Dom allra flesta stora foretag som gor specialeffekter till film och reklamfilm jobbar uteslutande eller till storsta delen med maya. Da spelar det ingen roll hur duktig man ar i nagot annat 3d-program, kan man inte hoppa in och producera direkt sa far man inget kontrakt. Spelmarknaden vet jag inte sa mycket om, men det ar val ungefar lika delar max och maya kan jag tanka mig. Men om du bara vill anvanda det for personligt bruk kvittar det nog. Fast att ge sig in i 3d-branschen vete fasen om jag kan rekommendera pa lang sikt.... :p
×
×
  • Skapa nytt...