Jump to content

fönstret15

Members
 • Posts

  103
 • Joined

Everything posted by fönstret15

 1. Hejsan! Jag har en story och vill skriva ett manus till tv-serie. Undrar dock vad som gäller? Antar att det beror lite på antal avsnitt och så, men om det handlar om exempelvis 10 x 60 min, ska man skriva alla avsnitt helt själv? Har sett några tv-serier senaste tiden och det varierar lite. Vissa skrivs i stort sett av en manusförfattare, medan andra av en manusredaktion? Och några där avsnitten skrivs av olika personer?
 2. Hejsan! Går i trean på gymnasiet och ska som projektarbete göra en turistfilm om Göteborg. Problemet är: Hur ska jag skriva manus till filmen? Vet att det inte ska vara så exakt beskrivet som ett manus till spelfilm, men ändå någorlunda beskrivning. Jag vet på ett ungefär vad jag vill filma (filmen ska vara ca 10 min), ska jag då så konkret som möjligt skriva ner det i manusformat, eller? Tacksam för tips/hjälp!
 3. Hejsan! Jag har en komplex story jag försöker utveckla. I handlingen ingår en rad karaktärer, däribland ett större och ett mindre företags styrelse, polis (kriminalkommissarie, krimchef m.m.), en familj och dess vänner och släktingar. Ska jag strukturera storyn först, från början till slut, eller forma de nödvändigaste karaktärerna först? En till fråga: I filmmanus brukar det finnas en början, mitten och ett slut. Men hur är det med tv-manus till tv-serier? Hur är dramaturgin uppbyggd där? (Funderar på att göra min "komplexa story" till tv-serie.) Finns det några enkla standardregler där?
 4. Håller med. Skriv det som kameran ser och som hörs, inget annat.
 5. En fråga till; bör/ska man presentera sig själv också första gången man tar kontakt med en viss producent/regissör? T.ex. om man har sålt manus innan m.m. ?
 6. Intressant idé, men håller med om tidigare kommentarer om att tillbakablickarna måste utvecklas.
 7. Tack för svaret, jag misstänkte att det är så, men vill vara på den säkra sidan.
 8. När man vill sälja ett långfilmsmanus så ska man ju först skicka synopsis och sedan manuset om producenten/regisörren gillar idén, men hur är det när man vill sälja kortfilmsmanus? Ska en kortare synopsis skickas först då också eller kan manuset skickas direkt?
 9. Ja, jag vet inte riktigt... grejen med manuset är att det ska skildra en typ av "oönskad situation". Kim och Viktor har ju en tidigare konflikt (som jag tänkt också ska "avslöjas" i den nya versionen) samtidigt som Kim är kär i Sofia, och att fastna tillsammans med sådana människor i en hiss är nog inte den typ av situation man vill råka ut för, därför blir det också ännu mer spänningsfullt stämning.
 10. Hur/vad? Ska det kanske hända något med hissen som inte kan hända i verkligheten? Eller något med karaktärerna? Från början var det tänkt att det visar sig vid slutet att hissen "bara" är lite trasig, men i den nya versionen som jag håller på med nu ska det istället vara tänkt att fortsätta genom att hissdörren öppnas och alla tre stiger ut ur hissen. Väl ute i korridoren får de på något sätt (exempelvis genom en kollega) reda på att det blev något fel med hissen varpå de ringde en tekniker som fick komma och fixa problemet. Sedan slutar manuset så som det är nu, att Kim kommer leende ut ur byggnaden.
 11. Nja... den är egentligen tänkt som drama där olika personliga relationer utvecklas till en konflikt, men det skulle säkert funka med en parodi på den!
 12. Jo, jag håller med dig. Jag har inte tänkt så mycket på de detaljerna, men jag ska skriva en ny version där jag kommer ändra ytterligare i dialogen och andra grejer. Tack för kommentaren. :)
 13. Någon som vill kommentera den nya versionen? :)
 14. Mr. A: Tack för att du läste manuset och kommenterade! Jag har gjort en ny version där jag bland annat tagit bort upprepningar av ovan nämnda händelser. Dessutom har jag ändrat dialogen, i synnerhet Viktors reaktion och agerande. Hissen 2.pdf
 15. Tack för all hjälp och svar! :)
 16. Jag har en fråga till: När det gäller tv-serier, hur lång ska/bör manuset vara, det finns ju vissa kanaler som har ca 1 timme sändningstid med reklam och kanaler utan reklam?
 17. Hejsan, jag har några frågor jag skulle vilja få svar på. 1. En del filmer börjar med att man visar förtexter på olika sätt, t.ex. visa bilder på en stad, flygfoto m.m. eller helt enkelt när filmen börjar "på riktigt". Hur ska man skriva sånt i manus, speciellt när bilder på städer m.m. visas tillsammans med förtexter? Typ "Flygfoto på staden X tillsammans med förtexter", eller är det regissören som sköter det helt och hållet och bestämmer hur det ska visas om det ens ska visas förtexter? 2. I tv-serier är det ju vanligt med att man visar "flashbacks", alltså vad som hänt i tidigare avsnitt. Hur skriver man sånt? Eller gäller det samma sak som för förtexter, att regissören bestämmer om det ska visas flashbacks? Tack för svar.
 18. Som malsum skrev, att satsa först på enkla kortfilmer är inte bara bra för att bli bättre på manusskrivandet, det är även bra för karriären. Det spelar ingen roll hur bra långfilmsmanus du skriver, om du inte har fått något manus sålt ännu. Därför är det till fördel om man har några kortfilmer i "bagaget" som man har skrivit manus till. Detta kan jämföras med exempelvis byggindustrin eller företag; ingen blir byggledare eller vd på ett företag utan några tidigare erfarenheter.
 19. Jag tycker att innan du tar dig an din långfilmside på 100 % så vore det bättre att först träna på manusskrivandet genom att skriva kortfilmer. Hitta på enkla och korta idéer som du kan skriva kortfilmsmanus av, sedan när du blir bättre kan du ta dig an stora och seriösa idéer. Till sist, som manusprogram rekommenderar jag CeltX. Det är gratis och enkelt.
 20. Jag har också funderat kring ett sådant slut, att Kim kommer leende ut ur byggnaden och blir påkörd av en bil - men bilen bara åker rätt igenom honom som om han var ett spöke, att liksom göra en "The shining"-slut (om du har sett sista scenen i den filmen?).
 21. Anledningen till att jag skriver "Kim går, Kim går" osv. är att jag inte vill riskera att det blir någon missförstånd om t.ex. en producent/regissör skulle läsa det. Därför skriver jag så exakt och tydligt som möjligt om vad som händer. Viktor är precis som Kim och Sofia anställd på ett stort företag. Konflikten mellan Kim och Viktor är "historia" och därför ansåg jag att det inte är nödvändigt att berätta vad det handlar om, utan istället bara visa att de är arga på varandra. Tack för kommentaren! :)
 22. Tack för tipset! Jag ska göra en ny version där jag ändrar lite på dialogen, speciellt Viktors. Har du någon förslag på hur jag kan förlänga storyn? Ska Kim exempelvis göra något efter att ha kommit ut med ett leende från byggnaden?
×
×
 • Create New...