Jump to content

Rättigheter för scenografi - vad kan hända?


Haggan
 Share

Recommended Posts

Vet inte riktigt var man skall fråga om detta men i alla fall, jag har lite funderingar angående rättigheter. Det är nämligen så att jag har gjort en liten kortfilm där jag har andvänt mig utav en docka föreställande Thrall (från WC3) som jag köpte från blizzard. Han spelar en betydande roll och syns ganska mycket, så nu undrar jag vad jag har för rättigheter att visa filmen, kan blizzard börja titta surt på mig eller hur fungerar det? Jag tvivlar ju på att dom kommer att se min film men det vore intressant att veta...

Link to comment
Share on other sites

Helt klart en upphovsrättskränkning tror jag. Känner inte till figuren du nämner men alla figurer och karaktärer (Pippi Långstrump, Fantomen, Snobben, Alfons Åberg osv) är upphovsrättsskyddade och kan inte användas utan tillstånd från de som äger rättigheterna. Det är deras varumärke! Är det bara att figuren passerar förbi i bakgrunden är det väl osannolikt att någon bryr sig men i annat fall är det nog kört om de kommer på dig med att visa filmen offentligt. Skall man visa en film på TV är det inte helt ovanligt att man redovisar och skriver under för att det inte finns några upphovsrättsliga frågetecken i filmen man skall visa. Skriver man en bok, gör en film eller liknande är denupphovsrättsskyddad och då borde också dockor som tillverkats efter filmen/boken vara det.

 

1 Kap. Upphovsrättens föremål och innehåll

 

1 § Den som har skapat ett litterärt eller konstnärligt verk har upphovsrätt till verket oavsett om det är

1. skönlitterär eller beskrivande framställning i skrift eller tal,

2. datorprogram,

3. musikaliskt eller sceniskt verk,

4. filmverk,

5. fotografiskt verk eller något annat alster av bildkonst,

6. alster av byggnadskonst eller brukskonst, eller

7. verk som har kommit till uttryck på något annat sätt.

Link to comment
Share on other sites

behöver inte betyda att figuren är patentskyddad i sverige, då får du visa och göra vad du vill med den i sverige. om jag inte minns helt fel så måste företag söka patent på sitt varumärke i alla länder för sig. finns ingen licens som täcker hela världen. kolla upp det där du, annars kan du ju ringa till en "media" jurist, de brukar vara snälla och besvara din fråga snabbt och gratis.

Link to comment
Share on other sites

Det låter som ett bra alternativ att ringa till en media jurist, hur får man tag på såna personer, vore jättebra.

Som svar på Peter Rs inlägg så låter det ganska rimligt men jag tycker ändå att om man köper en docka så borde man få använda den på ett annat sätt än om man köper en film, det är ju trots allt lite skillnad mellan dessa ting.

Link to comment
Share on other sites

hade inte ringt företaget innan jag kollar lagarna. de vill ju så klart att ingen ska använda deras figur på något sätt som dem själva inte kan kontrollera, sepceillt inte efter ett diffust samtal med nån som försöker förklara vad den vill göra. kolla lagen först, är den emot dig, ring företaget, låter de dig inte använda den. bli rik och köp loss rättigheter eller släpp iden. lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...