Jump to content

Avancerade program


Clown

Recommended Posts

Är det någon på den här sidan som använder Maya, 3dstudio max eller något liknande för att göra specialeffekter och animationer till era filmer?

 

Om det finns någon som använder sig av sådana program är det någon som kan lära ut, ge tips om någon guide och ge tips om vilket av programen som är bäst?

 

Tack på förhand :) // Clown

Link to comment
Share on other sites

Jag använder 3ds max, och har gått en kurs där det användes Maya.

Hittills tycker jag 3ds max funkar bäst till modellering och Maya till animering typ.. Fast vanligen gör jag allt i max.

Men det är ju högst personligt o jag rekommenderar dig att beställa en sån där testversion man kan få av vissa. Testa gärna alla olika gratisprogram o dom andra stora 3d-programmen.

 

Guider och annat kan du hitta på http://3dbuzz.com

Där finns det till typ alla olika program inom 3d o sådant

Många är filmer med röst och allt, mycket najs.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Clown]Tackar Tackar :) kan man använda dessa program till vanliga specialeffekter också? (Då menar jag ovanligt snygga vanliga specialeffekter :D)[/citat]

 

Det beror lite på vad du menar med "vanliga" specialeffekter. Explosioner och liknande hade jag nog inte rekommenderat att använda något av de större 3d-programmen, utan kanske istället tittat på program för partikelsystem, eller helt enkelt använda det som finns i de flesta compositingprogram. Visst funkar det alldeles utmärkt att göra sånt i 3d-program också, men det finns program som är bättre lämpat till typ explosioner, eld, strålar, mynningsflammor osv.

 

Styrkan hos 3d-program är framförallt om man vill lägga till element som inte finns i vanliga världen eller om man vill få föremål att röra sig på sätt som inte är lätt att fejka på annat sätt.

 

De svårigheter man kan stöta på är att få rörelserna från 3d-programmet att matcha filmen, samt att få ljuset att stämma överens.

 

Sen i frågan om vilket prog man ska välja så är det väldigt mycket en personlig preferens. Själv modellerar jag i Wings3d (gratis, men ruggigt kraftfullt och smidigt) och animerar i Maya, men mitt tips är att prova sig fram, och hitta ett program och en stil som passar dig bäst själv.

 

McWolfe

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...