Jump to content

En realistisk västernfilm - kortfilmsmanus


Recommended Posts

Målet med våran film är att göra en så pass autentisk film om vilda västern som möjligt. Vi vill ge tittarna en realistisk bild av västern, det brutala och stundvis korta livet.

Handlingen och karaktärerna är för det mesta baserad på verkliga händelser.

 

Handlingen kretsar i nuläget om två prostituerade som tänker fly från en brutal saloonsägare.

De ser sin chans när en mystisk revolverman kommer in i saloonen.

Dock så har vi nu kört fast i en writers block och ha kommit hit för att få den fantastiska feedbacken som alltid finns här.

 

Beräknad speltid är 8-10 min

Filmen ska spelas in i High Chaparral till hösten.

Västen film V2.pdf

Link to post
Share on other sites

Hej! Tackar för manus.

 

De säger att om man skall ge kritik så skall man först berömma 90 %, och sedan komma med kritiken. Jag vet inte om jag lyckas med det. Jag skall försöka ta mina synpunkter i storleksordning.

 

1. Genren: Ni säger att detta inte är en Western, men att ni vill skildra nybyggarfronten som den verkligen var. Och ändå bygger ni hela manus på Western-stereotyper. High Chaparall är en pastisch. Det är en västernfilmkuliss. Mitt råd är att ni gör en typisk västernfilm och inte försöker med något annat.

 

2. Historien: En intressant och bra historia beskriver någons själsliga förändring. Trixie skjuter till slut Al. Hon är hjältinnan. Beskriv hennes själsliga förändring. Gör scenen på Als kontor till första scenen. Al slår och förnedrar henne. Hans revolver ligger framför henne på skrivbordet. Hon tar upp den och siktar på honom. Han hånar henne. Han säger att hon aldrig kommer att våga sjukt henne. Han säger att hon är född till att vara en hora och hon skall bara acceptera det. Han vänder ryggen till henne och lämnar rummet. Hon siktar på honom, försöker krama avtryckaren, men lyckas inte. Sen har ni resten av händelserna och i slutscenen glider en av revolvrarna över golvet till Trixie. Hon gömmer den under sina kläder. När bara Cowboyen är kvar låtsas Al ge upp. Han går fram och gratulerar Cowboyen. Ger honom en stor bunt dollar. Tackar honom för att han städat ut alla idioter som han varit tvungen att ge mat. Sedan skjuter Al Cowboyen med en pistol gömd i kavajärmen. Al jublar. Han säger "jag är kungen här, inte för att jag drar snabbast utan för att jag har något bakom pannbenet. Tricket för att överleva här är att se var faran lurar. Det är därför jag är kungen här." Bakom honom får Trixie fram revolvern, hon siktar på honom, tvekar, ser uppgiven ut. Al sparkar ner Cowboyen från hans stol. Bakom honom syns Jane skjuten i huvudet. Trixie lyfter revolvern igen och skjuter Al i ryggen.

 

3. Språket. Mycket av vad ni skriver verkar vara direktöversatt från engelska. Läs vad ni skrivit högt framför en spegel. Låter det som svenska? Om inte, skriv om. Eller skriv på engelska.

 

4. Detaljer. Cowboyen dricker inte Bourbon? Vad dricker han då? Rye? Det fanns nog inte något val. Laudanum? Ingen vet vad det är. Skriv Opium, eller använd något annat. I vilken film hittade ni Laudanum?

 

Jag hoppas detta är till hjälp för er.

 

Henrik

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Albinsandberg
   Hej!
    
   Postar här för all sorts feedback samt träning.
    
   obs, endast 4 sidor exklusive titeln.
    
   Vill också notera att jag ska försöka göra flera korta manus gärna mellan 5-15min. Så denna är min första.
   One last drink.pdf
  • By Bylundjonas
   Hej. I min tidigare tråd försökte jag få fram något som var relaterat till min dödsrädsla. Jag fortsatte jobba med Alice och blev aldrig helt riktigt nöjd med karaktären eller storyn. Så jag tänkte okej F*ck it, jag tar bara sånt fick mig att bli rädd som barn efter att jag hade sett mitt första lik och så vidare. Jag var alltid rädd att om jag dog som barn och vaknade upp på bårhuset, då skulle detta hända som det står i manuset, ingen ser, hör eller bryr sig, du är död för dem. Och rädslan att bli begravd levande var ju också en skrämmande tanke man fick efter man hade sett saker och ting. Mardrömmarna efter den situationen relaterade mycket till död och även likkistor, vilket var läskigt. Jag var ju barn och visste ju inte hur det fungerade efter man har dött, men jag har försökt beskriva min rädsla så bra jag kan i manuset för att man ska få en uppfattning att det var så här han upplevde det i drömmarna och kände.
    
   Threadet som manuset är baserad på: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=38225
    
   Manuset: The file is gone.
  • By nashville
   Tja!
    
   Det här manuset är en over the top komediserie som inte är så realistisk. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva stilen men kanske typ 30 Rock blandat med en light-version av Airplane.
   Loglinen för serien skulle kunna vara: En femtiotvå år gammal man delar en lägenhet med två tjejer i tjugoårsåldern efter att hans fru lämnat honom. -- Vilket låter perverst och som en äcklig önskedröm, men jag lovar att det inte är fallet.
   Jag är medveten om att serien aldrig skulle kunna produceras, av många orsaker, men är mera intresserad av om ni finner det underhållande. Kommentarer gällande struktur, karaktär, beskrivningar, om handlingen ens går att förstå och sånt skulle också uppskattas jättemycket.
   Rumskamrater-nashville.pdf
  • By RoKi
   En liten story om en religiös sekt som beslutar sig för att spränga ett vattenkraftverk och orsaka en syndaflod.
   Är helt ny på det här med att skriva, men tyckte att det var väldigt roligt. Såg det som en film hela tiden:)
   Guds Änglar:RoKi.pdf
  • By agnes99
   Hej!
    
   Det här är mitt första kortfilmsmanus (på 3 sidor) och jag skulle gärna vilja få respons/kritik.
    
   Synopsis: Viktor upptäcker att hans mamma är borta när han kommer hem en kväll. Det oroar honom så han går ut för att leta efter henne och efter en tids letande hittar han henne på kyrkogården.
    
   (Det är inte en händelserik historia, men jag hoppas att känslorna förmedlas.)
    
   Grejen är att jag har en lång bakgrundshistoria till Viktor och hans familj, så jag är rädd att manuset inte blir lika bra för en som inte har tagit del av deras historia. Varför jag skrev ett kortfilmmanus av det hela är för att jag är en noob (så jag ser fram emot att få respons och råd). Jag hade lite problem med en heading som ni kanske kommer märka och lite andra saker... Det finns en massa olika formateringsregler och jag vet inte riktigt vilka jag ska följa!... och ska man översätta de engelska uttrycken?
    
   FYI, så skrev jag manuset i Celtx (funkade bra men kan inte ta bort scennumreringen) och titeln är inte helt bestämd, vet inte ens om en borttappad är rätt ord, men kände att jag behövde skriva nånting.
    
   Tack på förhand för er respons! :)
   Screenplay (6).pdf
×
×
 • Create New...