Jump to content

"Bara" Final cut pro X?


mästar

Recommended Posts

Hej!

 

Sorry för jag kommer med rookie-frågor. Men hoppas någon kan vara snäll att svara ändå. :)

 

Läste Final cut pro artikel på wikipedia där det står listade massa filmer som använd final cut pro. Har dom bara använt det? Eller kanske rättare sagt, kan dom bara ha använt det? Har Final cut pro allt? Tänk på att jag är helt grön. :=)

 

Sen en fråga till. Finns det flera versioner av Final cut pro? Om jag köper det via apples hemsida, finns det bara en där? Final cut pro X?

 

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Sorry för jag kommer med rookie-frågor. Men hoppas någon kan vara snäll att svara ändå. :)

 

Läste Final cut pro artikel på wikipedia där det står listade massa filmer som använd final cut pro. Har dom bara använt det? Eller kanske rättare sagt, kan dom bara ha använt det? Har Final cut pro allt? Tänk på att jag är helt grön. :=)

 

Sen en fråga till. Finns det flera versioner av Final cut pro? Om jag köper det via apples hemsida, finns det bara en där? Final cut pro X?

 

Tack på förhand!

 

Nej, med största sannolikhet, och vissa garanterar jag, så har man inte "bara" använt FCP i majoriteten av de filmer som finns i den listan. Det är väldigt få filmer som bara görs med ett program, typ inga om vi pratar bio-nivå. Men de är klippta i kanske bara ett program, vilket listan mer försöker visa.

Link to comment
Share on other sites

Väldigt många stora Hollywood-filmer är klippta i bara FCP (Bröderna Cohen, Stephen Soderberg, David Fincher osv). Hittills känner jag inte till någon som överväger att klippa långfilm i FCPX.

 

Jag vet inte vilka som säger att FCPX ska "vara rätt ok nu" men om dom säger det så tycker jag att dom ska sluta röka crack och prata så mycket. ;) FCPX är fint och skoj och ser ballt ut ibland. Funkar bra för korta webbgrejer. Men ingenting annat.

Link to comment
Share on other sites

FCP 5-6-7, ja, med alla nummerbeteckningar det haft är lite olikt det senaste: FCPX, medan de tidigare haft ett mer high-end focus, så känns det som fokus numera ligger lite på "youtubers med känsla för kvalitet", eller de som inte har behov av, jag, vad det nu var som saknades. Det har dock bättrats och som jag förstått det, återfått större delen av den funktionalitet som saknades.

 

Nya Final Cut är väl lite allt-i-ett, men det når inte upp till samma höjder som att använda externa, specialiserade program på varje enskild sak. Vilket säger sig självt - tycker jag. Jag använder i dagsläget Premiere, det fungerar fint, men det finns mycket som jag tycker skulle kunna vara mer användarvänligt. Istället förlitar det sig på att man kan alla kortkommandon (på tangentbordet) för att man ska kunna åstadkomma något. Jag kompletterar med After Effects där jag sköter Color Correction, fungerar också fint. Inget strul. Men ändå, det är lite samma sak som gäller där.

 

FCPX är väl mer drägligt att använda om du inte är så insatt och inte vill anstränga dig så mycket för att lära dig programmet. Själv kör jag 100% learn-by-doing, jag har en ständig ström av material som kommer till mig (på något magiskt vis). Det finns alltså ingen risk att jag sitter och hackar på samma material om och om igen för att öva upp resultatet, utan jag ser snarare förbättringen mellan varje ny redigering. Är man yrkesman så är det förstås svårt att göra så, men jag har ju privilegiet att vara vad man kan kalla just: En Youtuber! :).

Link to comment
Share on other sites

Tack för ditt svar! Så FCPX är senaste och den enda versionen alltså?

 

Är det en bra start om jag vill göra musikvideos och extremsport filmer/klipp så snygg som möjligt? Lär jag mig saker där som jag har nytta av även i andra program?

 

Tack på förhand.

Link to comment
Share on other sites

FCPX är bra till många saker, och sämre på vissa. Det är snarare en fråga om smak och förhållande i ett existerande arbetsflöde. Men för det "du" ska göra fungerar programmet troligen utmärkt.

 

Det skiljer sig dock en del från de andra programmen i sätt att arbeta. Grundprincipen för redigering är likadan men funktioner och sätt att klippa tekniskt är annorlunda. Så ska du hoppa mellan redigeringsprogram så kommer det inte gå smärtfritt. Men det finns alltid en skillnad mellan programmen. FCPX är dock det som skiljer sig mest, för tillfället. Men istället är det prisvärt.

 

Titta på videotutorials, ladda hem gratis trials, och bestäm själv vad som funkar. Vem vet, du kanske klarar dig med iMovie.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att jag börjar förstå ursprungsfrågan. Och jag tror att det handlar om den klassiska missuppfattningen att redigeringsprogram gör någonting begåvat med folks filmer. Och om man väljer ett program som en massa talangfulla Hollywood-människor använder så kommer man åt någonting av den där talangen genom att använda samma program. Vilket ju inte stämmer tyvärr.

 

FCPX har inte alls fått tillbaka det mesta som saknas från det klassika FCP. Lååååångt ifrån. FCPX är en helt annan grej än FCP. FCPX är iMovie Premium. FCP hade aldrig "high-end"-fokus. FCP är ett basalt och fungerande klipprogram med nödvändigt stöd för alla typer av listor och format som behövs. FCP är ingen Smoke, XPRI eller Avid Symphony (tre exempel på high-endsystem). FCP hamnar i mellansegmentet av s k software NLE:s (tillsammans med program som Premiere Pro, Avid Media Composer osv). FCPX hamnar under mellansegmentet i ett lite nytt segment för dom som nog med rätta kan kalla sig prosumers. Framför allt riktat till dom som skjuter film med stillbildskameror och sällan eller aldrig kommer i kontakt med tidkoder, broadcastsäkra mastrar och som mest klipper på laptop.

Link to comment
Share on other sites

Stort tack för era svar!

 

Jag tror absolut inte jag får några talanger på köpet när/om jag köper FCPX (eller annat program för den delen). Däremot ger det mig ett bevis på att det kan vara värt att lägga ner 8tim/dag 7dagar/v en tid framöver kanske. Eftersom jag är HELT grön, vilket ni nog förstår, så är det också intressant och se hur bra ett program är. Vilket jag inte riktigt vet hur jag ska checka upp innan jag ev köper det. Är FCPX Paint eller Photoshop så att säga. Hur arbetar proffs och semi-proffs - vad använder dom för program - bara ett eller flera? - klipper dom i ett program och gör effekter i ett annat? - osv. Se i vilket riktning jag ska lägga mina mål. =)

Link to comment
Share on other sites

FCPX är varken Paint eller Photoshop.

 

Proffs, dvs. de som får betalt för sitt arbete använder olika. De större bolagen har krävande arbetsflöden och då brukar det handla om program främst från

Avid, Adobe, Apple, och Autodesk. Exakt vilka kan man ofta söka på. Allt beror på vilka arbetsflöden man köra. Personligen sitter jag i Adobes svit då det passar vårt behov och ekonomi bäst.

 

"Semi proffs" kan använda allt, beroende på budget man har tillgång till.

 

Börja med att titta på vad du vill kunna göra innan du slantar upp tusentals kronor på ett program som dyker upp flest gånger i google. Testa dig fram bland de produkter som ovannämnda företag har. Det finns sen även andra mindre kända eller billigare som ändå är kompetenta; Grasswalley, Sony, Pinnacle, Newtek, Corel osv. Alla har sina för och nackdelar.

Gå utbildningar. Programmet är inte avgörande.

Link to comment
Share on other sites

Dansk tv producerar en serie 30-minuters dokumentärer som görs på FCPX så programmet bör räcka till för de flesta.

 

Stackarna! FCP7, Media 100, Avid och Premiere Pro kan till skillnad från FCPX hantera långa timelines med många klipp i redigeringmiljöer med flera projekt och användare.

 

Men du har rätt i att klippkonst inte sitter i programmet. En svinduktig klippare kan klippa fantastiska saker i Windows Movie Maker. Det kommer inte att vara kul att klippa men det går.

Link to comment
Share on other sites

Alla ni som funderar på att ta klivet över till FCPX är väl medvetna om att det inte går att göra en projektfilsbackup va? Man kan inte ta en projektfil och maila den till sig själv, lägga den i en dropbox eller på en USB-sticka och sedan, om oturen skulle vara framme och jag blir av med min arbetsdisk, återkspa mitt klippta arbete med hjälp av den filen och mina originalfiler från kameran? FCPX är helt byggt för att användas i interaktion med Time Machine. Använder man inte Time Machine så kan man inte jobba med versionsnumreringar av projekt (projekt heter Event i FCPX).

 

Den här situationen är extremt ohållbar i minsta lilla "Pro"-sammanhang. Jag känner inte till en enda person eller ett enda företag som bygger sin backupsäkerhet på företagets arbetstationer och nätverk med hjälp av Time Machine. Time Machine må vara hur bra som helst för hemmapulare men i ett större samanhang fungerar det inte. Och utan Time Machine finns det inget sätt att arbeta med FCPX autosparfil.

 

Det här är förmodligen den enskilt viktigaste orsaken till att branschen aldrig någonsin kommer att ta till sig X som den gjorde med klassiska FCP.

Link to comment
Share on other sites

Det är sant att det inte går att mejla en projektfil eller dropboxa den. Men hur många gör det? Det är busenkelt att göra en projektbackup. Två kommandon och så är det klart. Mao väsentligt enklare än i tex Avid. Jag är förvisso nybörjare när det gäller FCP X, men det är första gången som jag arbetat med ett program där det är så enkelt att göra backup och arkivera. I dag flyttade jag tex ett projekt (tio timmar AVC-Intra 100 filer) från en macbook pro till en macmini. Det vara bara att koppla loss den externa hårddisken från mbp, koppla in den på minin och starta fcp x. Voila!

 

Det som jag (som kommer från Avid, FCP7, Media 100 världen) upplever som "jobbigt" är ljudbearbetningen. Men det kan bero på att jag är van vid det gamla sättet att arbeta med ljudspår.

Link to comment
Share on other sites

Verkligen stor tack för era svar! Lär mig otroligt mycket!

 

Men går det inte dela in programen i vad man gör med dom? Man har ett till att klippa och sen några till för effekter? Eller hur fungerar det? (har själv bara använt iMovie SOM HÖGST, så då förstår ni hur rookie jag är)

Link to comment
Share on other sites

Alltid intressant att jämföra program och arbetsflöden, när det gäller Avid och pågående just startade projekt så har jag slutat att koda filer och flytta hårddiskar, jag använder helt enkelt minneskortet i en kortläsare och flyttar mellan stationerna tillsammans med projektfilerna på en thumb drive, funkar även i ett Mac - Pc flöde , det går att koda rakt ut till färdig fil utan att ens behöva spara ner några filer till en hårddisk.

Link to comment
Share on other sites

Verkligen stor tack för era svar! Lär mig otroligt mycket!

 

Men går det inte dela in programen i vad man gör med dom? Man har ett till att klippa och sen några till för effekter? Eller hur fungerar det? (har själv bara använt iMovie SOM HÖGST, så då förstår ni hur rookie jag är)

 

Adobe After Effects, Autodesk Flame är exempel på "effektprogram".

FCX, iMovie, FC7, Premiere Pro, Premiere Elements, Avid Studio, Mediacomposer, Pinnacle Studio, Sony Vegas mfl är "klippningsprogram", men många av dem har viss effektkapabilitet.

Sen finns det program för 3d, färgsättning/korrigering, ljudredigering etc. Men för det mesta klarar du dig bra med ett "klippningsprogram" då de flesta har enklare verktyg för detta. Kan vara bra att komplettera med ett program för att göra titlar och annan grafik, typ GIMP, Paint eller Photoshop.

 

 

Ofta är det enkelt att göra komplicerade saker (eller till synes komplicerade) med konsumentprogram som Premiere Elements och iMovie mfl. så länge man gör som programskaparna tänkt. Vill man göra annorlunda eller ha mer kontroll blir det direkt svårare. I prosumer-program kan det vara bökigare att göra samma sak, men man har full koll över hur det sker.

 

Du klarar dig långt på de enklare programmen, de är lättare att lära sig och du kan snabbare komma igång och få ut hyggliga resultat. De är dessutom oftast billigare. Men de har begränsningar som du kanske kommer att stöta på såsmåningom.

 

Så vad ska du skaffa? Ladda ner en demoversion och testa innan du köper, tveksam till om FCX finns som demo, men många andra finns i 30-dagars-prova-på-versioner. Titta på hemsidorna för Adobe, Avid, Corel, Sonycreativesoftware osv.

Link to comment
Share on other sites

Adobe After Effects, Autodesk Flame är exempel på "effektprogram".

FCX, iMovie, FC7, Premiere Pro, Premiere Elements, Avid Studio, Mediacomposer, Pinnacle Studio, Sony Vegas mfl är "klippningsprogram", men många av dem har viss effektkapabilitet.

Sen finns det program för 3d, färgsättning/korrigering, ljudredigering etc. Men för det mesta klarar du dig bra med ett "klippningsprogram" då de flesta har enklare verktyg för detta. Kan vara bra att komplettera med ett program för att göra titlar och annan grafik, typ GIMP, Paint eller Photoshop.

 

 

Ofta är det enkelt att göra komplicerade saker (eller till synes komplicerade) med konsumentprogram som Premiere Elements och iMovie mfl. så länge man gör som programskaparna tänkt. Vill man göra annorlunda eller ha mer kontroll blir det direkt svårare. I prosumer-program kan det vara bökigare att göra samma sak, men man har full koll över hur det sker.

 

Du klarar dig långt på de enklare programmen, de är lättare att lära sig och du kan snabbare komma igång och få ut hyggliga resultat. De är dessutom oftast billigare. Men de har begränsningar som du kanske kommer att stöta på såsmåningom.

 

Så vad ska du skaffa? Ladda ner en demoversion och testa innan du köper, tveksam till om FCX finns som demo, men många andra finns i 30-dagars-prova-på-versioner. Titta på hemsidorna för Adobe, Avid, Corel, Sonycreativesoftware osv.

 

Tack för ett väldigt bra svar! Nu börjar det klarna lite här borta iallafall. =)

 

Då börjar jag med ett klippningsprogram då så lär jag märka om det jag vill göra finns med eller inte? =) Ska ju försöka mig på att göra så bra musikvideos och "extremsport"-filmer som möjligt och där vill man ju ha en del effekter skulle jag gissa? Jag vill jobba en del med färger, filter?, slowmotion och så vidare. Har dock inte en aning om om jag gör det när jag filmar, i ett klippningsprogram eller ett "effektprogram", hehe. =) Det man gör i ett effektprogram - tar man in det i klippningsprogrammet till slut då eller?

Link to comment
Share on other sites

Det är sant att det inte går att mejla en projektfil eller dropboxa den. Men hur många gör det? Det är busenkelt att göra en projektbackup. Två kommandon och så är det klart. Mao väsentligt enklare än i tex Avid. Jag är förvisso nybörjare när det gäller FCP X, men det är första gången som jag arbetat med ett program där det är så enkelt att göra backup och arkivera. I dag flyttade jag tex ett projekt (tio timmar AVC-Intra 100 filer) från en macbook pro till en macmini. Det vara bara att koppla loss den externa hårddisken från mbp, koppla in den på minin och starta fcp x. Voila!

 

Det som jag (som kommer från Avid, FCP7, Media 100 världen) upplever som "jobbigt" är ljudbearbetningen. Men det kan bero på att jag är van vid det gamla sättet att arbeta med ljudspår.

 

Hur många som gör en kopia av det man jobbar med just nu och arkiverar den på en separat enhet eller via mail/molndrive eller liknande? Alla klippare jag känner och någonsin har arbetat med.

 

Vilken typ av backup är det du pratar om? En total backup av all media? Jag pratar om en isolerad Event-backup som inte tar någon plats.

Link to comment
Share on other sites

Bör tilläggas att FCP X har en massa finesser som kostar multum i andra program. Bara det att ha tillgång till en waveform monitor är värt en hel del!

 

Jag kan inte komma på ett enda redigeringsprogram som gör anspråk på "Pro" som inte har en Waveformmonitor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...