Jump to content

Ljusättning på café (Hjälp jag är fäsking)


lurv10
 Share

Recommended Posts

Jag vet inte särskilt mycket om ljussättning. Men jag ska göra three point lighting på ett café och jag undrar vilka lampor som man ska hyra på ljud och bild media för att kunna göra det. Vi ska filma i två dagar och vår budget för uthyrning är 700 kr alltsom allt.

Link to comment
Share on other sites

Eftersom det är på ett café så antar jag att det finns gott om naturligt ljus i form utav fönster. Istället för att flagga av dessa kan det under budget vara en bra idé att istället täcka med tungsten gel och försöka blocka utifrån det som key light. Förutsatt att ljuset är såpass direkt. Sen kan du använda en reflektor för att skapa fill och en 1000(?) wattare för bakljus. Väldigt svårt att säga vilka lampor du skulle behöva när man själv inte varit på plats, men ett tips är att sikta högt och dra ner allteftersom (Dimmers är en ljussättares bästa vän).

 

Hoppas det är till någon hjälp. Det är som sagt svårt att ge direkta svar, men har du fler frågor så är det bara att komma med dem :)

Link to comment
Share on other sites

Hyr en lysrörslampa, en kinoflo fyrfot fyrbank med dagsljusrör. Sen släcker du allt annat ljus som finns på caféet och utgår bara från det naturliga ljuset som du låter komma från sidan, snett framifrån eller snett bakifrånoch fyller på med kinon som du flyttar runt mellan bilderna. En frigga och en flagga och frostfilter till kinon kan vara bra att ha med.

Link to comment
Share on other sites

Har ni firmar/företag eller planerar ni att hyra/köpa privat?

 

Jag skulle nog rekommendera ett Redhead kit, vist vore ett Kino Flo paket eller HIM paket bättre men för den budgeten d.v.s. 700:- så är jag rädd att det inte finns så mycket att välja på.

Detta lär göra jobbet: Ljud & Bildmedia AB

även om det är rätt svårt att få Redheads att bli riktigt bra. Bör även tilläggas att ni bör ha stenkoll på hur mycket ni belastar säkringarna i lokalen så att de inte går och att ni då inte står där utan el.

 

3st Redheads drar nämligen 2400w och kanske även lite mer just vid starten (så snabba äldre säkringar har en tendens att gå jämfört med långsamma etc).

 

Ett alternativ är att bara hyra en Redhead eller varför inte en Blondie (Ljud & Bildmedia AB) och komplettera den med befintlig belysning som ni styr genom att skruva in egna lampor (halogenlampor för vanliga lampsocklar).

Allt beror ju förståss även lite på vad för kamera m.m. som ni kommer att använda etc.

 

Övrigt tillägg är att de flesta uthyrningsföretag och så även Ljud och Bildmedia kräver att man hyr som företag, iaf så var det så för några år sedan.

 

Lycka till och mvh /Pontus w

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By kevinkenell
   Brickface Studios består av två killar - jag (Kevin) & Olle!
   Efter en lång inspelningsdag av en annan film, satte vi oss och smällde ihop en instrumental, skrev en text och spelade in!
   Sen var det bara en musikvideo som behövdes!
    
   Idag har vi släppt den!

   Nu vill vi sprida den och veta vad ni tycker!
    
   BrickFace Studios
  • By marblejoker
   Tjena!
    
   Jag är mitt i processen av att starta mitt eget produktionsbolag och tänkte närmast inhandla ett sweet lamp-kit. Problemet är att utbudet i Sverige verkar väldigt stramt, och snål som man är kollar man gärna vad det finns för alternativ innan man betalar för frakt från utlandet.
    
   Det jag tänkte mig är ett Lowel DV creator 1 kit eller snarlikt.
    
   Några tips på ställen man kan hitta detta i Sverige, eller andra kit som ligger på samma kvalitéts nivå (och, ja, pris förstås.)
    
   /Joakim
   ParaPix
  • By Enfant Terrible
   Tja!
    
   Jag är en Justicefantast som vill ta mig till Hultsfredfestivalen iår och alltid drömt om roadtrips med okända människor. Någon som tänkte köra dit? :)
    
   Kontakta isåfall 0760646723/bappeG@gmail.com
    
   /Benjamin Bengtsson Gonzales
  • By teddawid
   Hej!
    
   Jag har ett 3D-objekt från Photoshop som jag tagit in i After effects. Allt är frid och fröjd tills jag skapar en ny lampa för att ljussätta...
    
   Ljuset fungerar inte på 3D-objektet. Jag har provat att ta in en vanlig bild och där fungerar det utan problem, alltså man ser bara det partiet där jag riktat lampan och resten är dolt i mörkret. Min tanke är att 3D-objektet långsamt ska komma bakifrån (i mörker) för att sedan glida in i ljuset men det biter inte. Verkar som om jag missat något?
    
   Jag jobbar med CS5.
  • By Nject
   Tjena!
   Jag och några polare ska göra en film hos en kompis sommarställe.
   Eftersom det börjar bli vinter blir det ganska mörkt snabbt.
   Han har inge El i huset men vi behöver ljus..
   Finns det lampor som man kan köpa som går på batteri eller har ni något tips på hur vi ska få det att fungera?
    
   Tack för svar! :)
×
×
 • Create New...