Jump to content

Laptop utan Firewire för redigering


OP5

Recommended Posts

OK, antar du har rätt. Känns rätt märkligt att det skall vara så. Tape är fortfarande det bästa sättet att lagra (förutom film då) inspelat material på och FW smidigt att överföra på. Tänker både när man filmat på tape och när man filmat på film och sedan överfört till tape för sk offline edit. Om nu FW är utdöende så borde ju kamera- o bandspelar tillverkarna anpassa sig också. Hur skall man annars göra om man filmat på film och fört över till tex HDcam och DV för att smidigt kunna göra en förredigering i laptoppen?

Link to comment
Share on other sites

ExpressCard var väl efterföljaren till PCCard? Nu är väl USB3 (PC) eller Thunderbolt (mest Mac) det som det satsas på istället, mycket för att de tar mindre plats i allt tunnare laptops antar jag.

 

Det finns 394 laptops med firewire på prisjakt så borta är det ju inte. Du kan behöva en adapter från FW800 till FW400 om du har en nyare macbook pro.

 

Det har nog inte lanserats någon kamera med band sedan 2008 så man får nog acceptera faktum och skaffa sig ett annat sätt att arkivera. Men jag håller med om att de flesta kameratillverkare tar inte något som helst ansvar för resten av produktionskedjan och allra minst arkiveringsbiten.

Link to comment
Share on other sites

Jag har ett expresscard med firewire till min bärbara dator sedan snart 2 år. Det funkar jättebra när jag behöver ansluta dv/dvcam/hdv-bandspelarna till datorn för att ta in bandmaterialet.

Backup på band har jag i princip slutat med, jag lägger färdiga avi eller m2t-filer på DVD- eller snarare Bluray-skivor som backup. Min egna erfarenhet är att optiska skivor fungerar minst lika bra som band, och bättre än hårddiskar som backup. Men när det gäller backup är ju viktigast att hitta en metod man själv tycker är bra, oavsett vilket gränssnitt som används.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...