Jump to content

"Vem där?" Kortfilmsmanus


fönstret15

Recommended Posts

Jag har kommit på en enkel filmidé som jag har skrivit manus av. Som rubriken säger så heter det "Vem där?" som är ett kortfilmsmanus.

Men manuset är inte helt "färdigutvecklad" än. Det är bara en sida som jag gärna skulle vilja förlänga med några sidor.

Men i alla fall. Det är en slags psykologiskt drama/skräckfilm som handlar om att en ung man, Jonathan, går längs en trottoar och efter en stund hör han tecken på att någon är bakom honom. För varje gång han vänder sig om blir det mer och mer dramatiskt.

 

Här är manuset:

Vem där.pdf

Link to comment
Share on other sites

Svårt att ge någon feedback när det bara är en sida. Ska det vara en sketch typ? Eller en riktig film fast kort. Då måste du ha en början, en mitten och ett slut. Nu har du början på en början. Väldigt lite.

 

Jag läser gärna mer när du utvecklat historien lite.

Link to comment
Share on other sites

Egentligen tänkte jag att det skulle bli en kortfilm men eftersom det ju bara är 1 sida hittills så är det "bara" en sketch.

Kortfattat handlar det ju om att en yngre man går längs en trottoar och känner sig förföljd av någon. Men jag vet inte än hur jag ska utveckla detta. Slutet är jag ganska nöjd med (2:a scenen), jag är fast besluten att den ska vara slutscenen, men däremot början (och kanske mitten) funderar jag på fortfarande. Men tanken är att det ska vara lättfilmad och nollbudgetfilm.

 

Men iaf, jag försöker utveckla historien så bra det går.

Link to comment
Share on other sites

Ett tips. Om du ska hålla det extremt kort exempelvis: det börjar med att en man går längs en gata. Sen märker han att han är förföljd. Sen slutar det med att han ser vad som följde efter honom.

 

Dela in dessa tre i tre stycken scener. Strukturera upp historien.

 

Posta nya versionen här! :)

Link to comment
Share on other sites

Nja... tack för tipset. Men jag vill att historien slutar med "säng-scenen". Däremot har jag tänkt på att "visa" att Jonathan går hemifrån, buss/spårvagnshållplats eller liknande, alltså helt enkelt att tittaren får vetskap hur detta börjar, varifrån han börjar gå. Sedan funderade jag på att fördjupa historien lite mer där Jonathan blir förföljd, att han inte bara vänder sig om några gånger, utan öka spänningen mer på något sätt. T.ex. kanske genom att han t.o.m. ser att växter/buskar "rör" på sig lite pga att "varelsen" just varit där och andra sådana mystiska händelser.

Link to comment
Share on other sites

Ja alltså, jag tänkte att filmens budskap ska vara att man är extra försiktig när man är ute och går, speciellt på kvällen om man är ensam. Och angående vad tittaren ska känna; vad jag förväntar mig ska man först bli rädd, och sedan lättad när Jonathan plötsligt vaknar ur mardrömmen.

Men förresten, miljön i manuset är ett bostads/villaområde och det är mitt på dagen. Jag tänkte att det skulle bytas ut till en skog, och kanske även till natt/kväll så att det blir mer mystiskt och dramatiskt. Fast isf skulle det bli lite svårare att filma...

Men iaf, vad tycks?

Link to comment
Share on other sites

Skog på natten är garanterat läskigare än villaområde på dagen :) Jag känner att något måste hända, något oväntat eller tankeväckande. Varför ska jag som tittare annars avsätta x minuter åt det här?

 

Vad menar du med att något måste hända? I den nuvarande versionen så blir ju Jonathan förföljd. Är detta det du menar, eller att det ska hända något annat/nytt?

Link to comment
Share on other sites

Att något oväntat ska hända menar jag typ att: han går på vägen blir förföjld bla bla då helt plötsligt kraschar ett ufo framför honom och massa militärer springer fram och skriker åt honom att ta skydd etc . ACTION något händer. ELLER han är först rädd för det som följer honom, sen visar det sig vara en jättesnygg tjej som inte vill gå själv och de börjar prata eller nått annat oväntat .

 

Dåligt exempel men du fattar vad jag menar, allt är inte helt förutsägbart helt enkelt.

Link to comment
Share on other sites

Aa jag förstår, men är det inte tillräckligt att han blir förföljd? För om han plötsligt träffar en tjej eller nåt så försvinner ju fokusen på "varelsen".

T.ex. i kortfilmen "In" (som visades senaste veckan på SVT) handlar det ju också om en och samma sak hela tiden (kortfattad handling: två killar söker efter en nallebjörn i en mörk tunnel där de också går vilse), där händer det inte heller något oväntat.

Alltså jag har inget emot det som du säger, men kortsagt så ska den eventuella händelsen inte ta bort fokuset från det som är på väg att hända.

Link to comment
Share on other sites

Det nyskrivna är mycket bättre och intressantare. Men du har redan hört min åsikt om att mer måste hönda.

 

Lite annat. Dialogen i början känns helt overklig. Tänk hur du skulle reagera om en okänd röst skulle be dig om en tjänst mitt i natten, du skulle nog bara lägga på direkt. Personen som ringer måste instifta nått slags förtroende med Jonathan sen locka med något för att han ska ta sig ut.

 

EXEMPEL:

 

Jonathan

Hallå?

 

Röst

Är det du som ör Jonathan?

 

Jonathan

Ja? Vem e det? Det är okänt nummer på min telefon.

 

Röst

David. Du känner Adam/hans pappas namn/hans mamma namn/hans kusins namn whatever ellerhur?

 

Jonathan

Ja, men...

 

David (avbryter)

Jag behöver hjälp med en grej.

 

Jonathan

Okej, men...

 

David. (avbryter igen)

Nu direkt. Adam sa att du var bra på att hjälpa till och jag behöver verkligen hjälp nu!

 

Jonathan

Okej, var?

 

David.

Vid skogen, jag kan betala men jag har inte tid att sna... (samtalet bryts)

 

 

 

Kort exempel men känner du skillnaden i dialogen? Dialog är sjukt svårt att skriva, svåraste som finns tycker jag men jobba på det så blir det bättre.

Link to comment
Share on other sites

Kilo:

"Men du har redan hört min åsikt om att mer måste hända."

Aa jag vet, men jag vill ändå inte att något eventuellt oväntat ska "stjäla" fokus från "varelsen". Om det ska hända något ska det isf ha samband med "varelsen", och något sådant är ganska svårt att komma på.

 

Jag försöker jobba med mina dialoger så bra jag kan. Men tack för tipset på dialogen.

 

För övrigt så tänkte jag filma så fort jag får tillfälle till det. Men ett av de svåraste momenten blir ju att filma "skogsscenen" som egentligen ska vara mitt i natten. Där har jag tänkt att försöka på något sätt filma scenen på dagen, och lägga till effekter så att det ser ut att vara natt. Är detta möjligt, eller måste jag filma i en skog mitt i natten?

Sedan undrar jag också om jag kan få några tips på hur jag kan göra där de två träden faller? Använda konst-träd eller effekter? Att såga ner riktiga träd är nästan otänkbart för mig, dels för att det är en ganska farlig stunt som skulle kosta väldigt mycket och dessutom är det farligt, och dels för att det är väldigt onödigt att "döda" två träd bara för att kunna göra en kortfilm på några minuter.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Läste första versionen. Sorry. Såg inte att det fanns en till.)

 

Ta bort alla kamerarörelser och alla hela meningar MED STORA BOKSTÄVER. De stör läsningen. Beskriv vad vi ser och hör, så löser sig kamerarörelserna automatiskt. Om du inte ska filma själv så ska du absolut inte ha sånt med.

 

Vi får inte veta något om Jonathan. Vi vet inte hur han ser ut, hur gammal han är, ingenting.

 

Slutet var ett sånt där slut som jag klassificerar som ett "nödslut", något man tar till när man inte kom på hur man skulle kunna lösa det på något annat sätt. Lite deus ex machina. Big no-no.

Link to comment
Share on other sites

Efter att ha läst andra versionen vidhåller jag samma kommentarer som från den första versionen, med tillägget att dina dialoger måste blir mer fokuserade. Tänk på att det enda vi ser är Jonatan som pratar i en mobiltelefon. Vi vill inte se honom stå still i nån minut utan att något händer.

Link to comment
Share on other sites

Om man ska ha med P.O.V alltså Point of View så ska dessa alltid vara en egen scen. Ett exempel.

 

SCEN 1 SKOGEN - NATT

 

Jonatan går sakta fram i den mörka skogen. Han snubblar över grenar och reagerar på UGGLAS HOANDE. Han ser rädd ut.

 

SCEN 2 SKOGEN P.O.V VARELSEN - NATT

 

Något tittar på Jonatan bakom ett träd. När Jonatan vänder sig om försvinner det bakom trädet.

 

SCEN 3 SKOGEN - NATT

 

Jonatan ser en sguggan försvinna bakom ett träd. Han blir rädd och snubblar bakåt och faller ner på rygg. Han kommer snabbt upp på fötter igen börjar springa..

 

OSV...

 

Annars tycker jag att historien i sig är rätt intressant. Dock är det alldeles för kort. Om filmen enbart är dessa sju sidor så kommer tittaren att känna sig snuvad på konfekten. Man bygger upp en bra stämning i skogen, det är mörkt och kusligt. Tittaren vet att någon/något följer efter Jonatan. Sedan vaknar han bara upp... Slutet är inte bra.

 

Sedan går det att filma på dagen och sedan i klippning lägga på nattfilter, det ser inte lika bra ut och du får ju inte alla skuggor och sådant som kanske är ute efter. Filmar du på dagen så får inte solen lysa. Det måste vara helt molnigt. Då ser det bättre ut.

Link to comment
Share on other sites

Annars tycker jag att historien i sig är rätt intressant. Dock är det alldeles för kort. Om filmen enbart är dessa sju sidor så kommer tittaren att känna sig snuvad på konfekten. Man bygger upp en bra stämning i skogen, det är mörkt och kusligt. Tittaren vet att någon/något följer efter Jonatan. Sedan vaknar han bara upp... Slutet är inte bra.

 

"Alldeles för kort". Om du tycker att historien är för kort, har du några synpunkter/tips på hur jag skulle kunna förlänga den? Kom just på att istället för att Jonathan inte hinner fram till andra sidan bäcken, så kan han ändå hinna fram, väl medveten om att han blir förföljd.

Jonathan kommer fram och mobilen ringer igen, sedan berättar rösten på andra sidan luren vad nästa uppdrag handlar om.

 

Bättre?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Désirée:

Jag förstår det du menar med kamerarörelserna. Men tanken med de stora bokstäverna är att det ska läsas/ses från ett annat perspektiv, dvs. "varelsens" perspektiv.

För övrigt; tackar för kritiken/tipsen.

 

Det är bättre att skriva "Varelsens POV" än skriva hela meningar med stora bokstäver. Tänk på att ett manus måste vara en text som eggar fantasin, och inte något som hindrar läsningen.

Link to comment
Share on other sites

Det är bättre att skriva "Varelsens POV" än skriva hela meningar med stora bokstäver. Tänk på att ett manus måste vara en text som eggar fantasin, och inte något som hindrar läsningen.

 

Jag förstår vad du menar, men eftersom troligen jag själv ska regissera filmen så spelar det ingen roll för mig hur det står, jag förstår det ändå...

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår vad du menar, men eftersom troligen jag själv ska regissera filmen så spelar det ingen roll för mig hur det står, jag förstår det ändå...

 

Hum, det var ett konstigt sätt att resonera.

Är du den enda som ska läsa manuset så varför skriva det alls?

 

Nu är just det här troligen en nollbudgetfilm, men rent teoretiskt skulle skådespelare, fotografer, kostym, smink, locationscouts mfl ska läsa manus och förstå vad det står och allra helst gilla det de läser. Och en dag kanske du vill hitta en producent som vill lägga pengar på ditt projekt, och då kommer även tänkbara finansiärer läsa manuset.

 

Lär dig redan nu hur man skriver ett manus.

Link to comment
Share on other sites

Som någon redan sagt så är första dialogen lite skum. Det finns inget riktigt incitament för Jonathan att dra ut till skogen. Du måste komma på något bättre än "snälla gör mig tjänst" "nä" "jo, snälla" "okej då".

 

Problemet är den att eftersom vi inte känner/förstår Jonathan och inte förstår hans koppling till David så förstår vi inte varför han ens borde fundera på saken.

 

Vem är Jonathan? Är han 30 år gammal? 10 år? Så fort du sätter ålder på honom så målar du redan upp åtminstone en liten bild på hur hans omgivning ser ut.

 

Telefonsamtalet med David kan också fungera som ett redskap för att vidare måla upp en bild av Jonathan och deras förhållande. Är Jonathan skyldig David en tjänst? Är David en bra vän? Blir Jonathan rädd, orolig, glad, eller kanske irriterad när David ringer?

 

Om Jonathan är en 16-årig finnig datornörd och "David" istället är en tjej i hans klass som han är kär i, och "David" ringer och berättar att de ska ha en liten fest i skogen och att hon tycker att Jonathan är söt och övertygar honom till att komma dit, så har vi en vettig anledning till varför Jonathan smyger ut och sticker dit.

 

Om Jonathan är en 28-årig man är situationen inte alls trovärdig. Men i detta fallet kanske sitter Jonathan redan och väntar på att samtalet ska komma och är rädd? Kanske Jonathan och David har ett skumt kriminellt förflutet, och Jonathan är skyldig David en tjänst? Då förstår vi åtminstone att han är tvungen gå ut till skogen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...