Gå till innehåll

Ljus - foto och video i ett?


henrikp

Recommended Posts

Jag är ute efter ett set med belysning som kan användas både till video och stillbild. Funderar på ett kit från Multiblitz: http://www.madeco.se/content.asp?productGroupID=5687&productID=78384&productVersionID=149077

Vad tror ni om det? I mina ögon är det ett enkelt men kvalitativt kit som går att ha uppställt i studio likaväl som användas portabelt.

Kommer det att fungera bra även till videoproduktion?

Länk till kommentar
Share on other sites

Nja, det beror ju på om man vill ha strobe-effekt på filmen eller inte :) Om blixten är kompatibel med Canons EOS 1-Ds kamera som tar upp till åtta bilder i sekunden så borde blixten kunna flasha lika många gånger. Kan ju bli fränt, men kanske inte det man eftersträvar i film precis.

Länk till kommentar
Share on other sites

  • 2 veckor senare...

[citat=Wallin]Nja, det beror ju på om man vill ha strobe-effekt på filmen eller inte :) Om blixten är kompatibel med Canons EOS 1-Ds kamera som tar upp till åtta bilder i sekunden så borde blixten kunna flasha lika många gånger. Kan ju bli fränt, men kanske inte det man eftersträvar i film precis.[/citat]

 

Nja, det är ju inställningslamporna (halogen) som man i så fall kan använda till filmljus. De har inte så himla stor uteffekt (75W - 150W - 250W) men har man inte något behov av det så får man fördelar som större regleringsmöjligheter vad gäller styrka och hårdhet än vad som är vanligt vid enklare videobelysningsutrustning.

Länk till kommentar
Share on other sites

[citat=vilcans]Det verkar ju vara ett kit endast avsett för stillbildsfotografer. Vad jag kan se framgår det inte hur många lampor det är och hur många blixtar. Blixtar är ju inte så värst användbart för video... :-) Men lamporna borde ju funka.[/citat]

 

Som det står i texten är det tre lampor, som är kombinerade flashar och inställningslampor. Tanken är ju alltså att använda inställningslamporna (halogenljus, 75W - 150W - 250W) i videosammanhang.

Länk till kommentar
Share on other sites

[citat=jbergman]Du nämner ju själv att effekten är lite klen, och jag håller med. För video kommer du helt klart att vara beroende av starkare grejer om du vill uppnå bra resultat.

 

/Jakob[/citat]

 

Vad tänker du på för användningsområde då?

Behovet är mest inriktat på belysning på kort håll, det är inga korridorer som ska ljusläggas precis.

Så att säga "för att uppnå bra resultat" överlag känns lite för luddigt. Men det är möjligt att du har rätt.

Länk till kommentar
Share on other sites

Jag har testat att spelat in film med lampor av den effekt som vi snackar om här, och resultatet blev helt enkelt inget vidare. Bilden blev för mörk och krävde digital ljusförstärkning vilket försämrade bilden (i synnerhet färgåtergivningen). Ej heller i mitt fall handlade det om att lysa upp korridorer, men väl rum.

 

Om du endast skall använda lamporna för belysning på nära håll (som intervjubilder) så borde det däremot vara lugnt, och då kan du strunta i vad jag säger.

 

Så, vad skall du egentligen ha lamporna till?

 

/Jakob

Länk till kommentar
Share on other sites

Varför inte åka till närmaste byggvaruhus och köpa ett par stycken 500 W halogenstrålkastare för hantverksbruk? Komplettera sedan med ett par solskydd avsedda för vindrutor som du använder som reflektorer.

 

Proffsigt? Nej.

Billigt? Ja.

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...