Gå till innehåll

Scratty

Medlemmar
  • Inlägg

    33
  • Blev medlem

Allt postat av Scratty

  1. [citat=leranimatör]Går ej att titta på filmen[/citat] Om problemet kvarstår så har jag en nedskalad (och allmänt sunkig) version hos video.google: http://video.google.com/videoplay?docid=-7320804052022870628&q=a+not+very+bright+idea Detta är WIP:en. Skall tanka upp senaste versionen dit ikväll.
  2. Scratty

    Hollywood filmer??

    I extramaterialet till SW-III så nämndes att de använde Pro Tools vid ljudläggningen.
  3. Du måste ha xvid (möjligt att divx klarar det men inte säker) installerat. Sen kan du använda godtycklig spelare, men har funnit att divx-spelaren funkar bäst på min dator.
  4. Lite kuriosa: Särskilt svårt var det att rigga "ryggraderna" till lampan då man ju inte kan koppla ihop benändar till en och samma nod. Så jag fick ta till ett tjyvknep. Lät bara ena ryggraden sitta ihop med huvudet och sen fick jag manuellt skapa hjälp-nyckelrutor som hade som syfte att få den andra ryggraden att se ut att sitta ihop med huvudet mellan interpolationspunkterna. Tog mkt tid. Sen hade programmet en bugg (nu löst) som gjorde att renderingen fastnade vid vissa tidpunkter. Hade det inte varit för dessa ting så hade jag nog säkert åtminstone halverat arbetstiden. Själva animeringen (nyckelrutandet) gick rätt fort att göra. AoI är helt fantastiskt att jobba med.
  5. Tackar tackar! %2$s skrev: ...planerar du att göra en film med lite mera story sen eller? Jo, jag har en manusidé till en något längre kortfilm, typ 10-15 minuter eller nåt gissningsvis. Så får jag nog lärt mig skriptning ordentligt också (kläd/hår/partikel/stelkropps-simulering har jag tänkt mig). %2$s skrev: Snyggt;D Liknar pixars "maskot" ... Jo, jag gjorde filmen med tanke på Luxo Jr. (av John Lasseter). Lite samma tanke... dvs ta nåt som finns i närheten där man sitter och modellera/animera. Sen måste jag tacka alla killar som hjälpt mig på Friendly Skies AoI forum för hjälp med att kringå buggar, massor av tips samt inte minst mental support. Har lärt mig massor från dem. De som hjälpt mig mest är krediterade i filmen.
  6. A Not Very Bright Idea (00:59) (En Inte Särskilt Ljus Idé) En kortfilm som jag gjorde för att få erfarenhet av cg animerings pipelinen. Hyllning till John Lasseter's banbrytande kortfilm. Temat är givetvis slitet, men jag ville hålla det enkelt eftersom jag aldrig sysslat med datografik innan. Började november 2004, med uppehåll under sommaren. Modellering, texturering, animering och rendering i Art of Illusion. Ljudläggning i Audacity och sammansatt med VirtualDub (alla gratisprogram förstås). http://www.etek.chalmers.se/~e8rasmus/lamp_ani0128.jpg http://www.etek.chalmers.se/~e8rasmus/lamp_ani0185.jpg http://www.etek.chalmers.se/~e8rasmus/lamp_ani0826.jpg Format: xvid Längd: 00:59 Storlek: 7,44 MB http://rasmus.anthin.se/swe/animationer.html
  7. Det beror på om du skall göra 2D eller 3D animeringar, gissar att det är det sistnämnda du menar. Om du är ute efter nåt gratis i 3D väg så kan jag rekommendera Art Of Illusion som både är användarvänligt och kompetent. Blender är en konkurrent till AoI som är väldigt kapabel den med, men ack så ruggigt oanvändarvänligt och svårt att komma igång med. Är du ute efter nåt köpbart program så är det väl Maya eller 3DS som är de populäraste. Ge oss gärna lite mer kött på benen, så kanske det är lättare att hjälpa dig med att hitta rätt program.
  8. Scratty

    pc eller mac..

    Ja, jag gled visst iväg lite.
  9. Scratty

    pc eller mac..

    [citat=Munthe]Tangentbordsuppsättningar?[/citat] Nåja... jag är uppvuxen med att ha en prick på respektive tangent "F" och "J" och när de sitter på andra ställen så blir mina fingrar lurade och det går långsammare att skriva... ofta måste man titta på vad fingrarna gör och det slöar ner ruggigt mkt. Sen sitter flera specialtangenter på ställen man inte förväntar sig. Sun har ju haft vett att ha sina specialtangenter på ställen som någorlunda liknar pc-tangentbordets tangenter. Men det är en smärre detalj. Jobbigast var det med prickarna om jag minns rätt. Det är i princip vad jag minns av då jag sist använde en mac, och det var några år sedan nu. [citat=Munthe]Nu har jag läst lite i den där tråden och jag måste säga att det finns en person som har en väldigt vettig motåsikt i den. Han anser att Open Source motverkar standarder och utgör därmed en kvalitétssänkning eftersom programmakarna blir förvirrade utan "ledning". [/citat] Då borde mysql som är öppen källkod även vara spretigt, eller? Det är väl så gott som standard i många databasapplikationer nu förtiden? %2$s skrev: Men självklart finns det mycket bra med Linux också. Men som videoverktyg kan en Linuxmaskin aldrig mäta sig med en Mac eller PC. Den kommer inte ens i närheten. Ok, om du säger det.
  10. En annan grej man kan göra är att ha två bilder (med samma kamerauppsättning som för 3d glasögon) bredvid varandra i filmen och så skelar man lite grann (samma teknik som för stereogram, kallas crossed-eye viewing). Funkar iaf rätt bra för statiska bilder, vet ej huruvida väl det funkar i film. http://en.wikipedia.org/wiki/Stereoscopy
  11. Scratty

    pc eller mac..

    Precis så. Som jag försökte förklara med följande länk tidigare: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=58017 Summa summarum: I det stora hela så är linux lika lättanvänt som vilket OS med grafiskt gränssnitt som helst, det är bara annorlunda och varje OS tar sin tid att lära sig och med åldern så _kan_ den inlärningstiden öka. I skolan har vi både linux och macar, men majoriteten av datorerna var sparcar så man fick lära sig ganska kvickt hur man använde Unix och de kommandon man använder för vardagligt bruk är oftast inte krångligare än de man lärde sig för DOS. Sen lärde man ju sig gärna lite extra för att man fick blodad tand, men det är en annan sak. Ibland vart man tvungen att använda mac, t.ex. när man skulle scanna eller så, men jag blev totalt galen på macarna eftersom tangentborden och teckenuppsättningen var helt knäpp... så jag har inte haft mkt till övers för macar. Dvs smaken är som baken tredelad.
  12. Scratty

    Stop-Motion

    [citat=Lovisingen]hur menar du då flytta scenen? så den snurrar?[/citat] Han menar nog att istället för att flytta kamera när du låter dina lerfigurer stå stilla i luften som i bullet-time så låter du kameran var fix och låter scenen med alla dina figurer rotera relativt kameran (inklusive ljussättning också) så blir effekten densamma.
  13. Scratty

    VirtualDub ?

    [citat=isakonline] Jag får felmeddelandet Cannot start video compression: The source image format is not acceptable (error code -2) Någon som har andra förslag ??[/citat] Kan det inte vara så enkelt som att bildformatet just inte accepteras av kodaren? Typ fel färgupplösning eller dimensioner på bilderna. Divx är t.ex. kinkig med just att dimensionerna på bilderna måste vara jämnt delbara med två, om jag nu minns rätt.
  14. Då använder man VirtualDub, tillsammans med avisynth: http://web.onetel.net.uk/~gedburnell/3dvideo.htm både VirtualDub och avisynth har öppen källkod = gratis. (har dock ej provat just avisynth).
  15. En annan kanske enklare metod är att använda sig av ett "proceduriskt" material (med transparent textur) och leka lite med den emissiviteten och diffus färg modulerad med nån turbulensfunktion. S.k. volumetrisk eldeffekt. Men partikelsystem ger nog mer realism kanske (vad vet jag. Har aldrig använt lightwave). Jag har iaf gjort en raket-låga på detta sätt och det funkade rätt bra.
  16. Scratty

    pc eller mac..

    [citat=Munthe] OS kan vara hur fantastiska som helst. Utan bra mjukvara är dom meningslösa. Där står Linux just nu. Ett oerhört bra OS med alla förutsättningar men distributionerna vägrar förstå att det är människor som ska använda datorerna och det finns inte en enda vettig mjukvara för videoredigering. Det är ett OS för ingenjörer och geeks, inte kreativa människor. På stora filmbolag funkar det för att man kan anställa geeks som underhåller maskinparken så att kreatörerna inte behöver bry sig. BeOS kan bara köras på PowerPC och utvecklingen lades tydligen ned 2002.[/citat] Ja så är det nog. Finns ju visserligen inget som hindrar att man är både nörd och konstnär på samma gång ;). Nu var det visserligen ett bra tag sen jag körde linux hemma. Har bara linux i skolan, fast det är ju inte riktigt samma sak då man inte är rot och således sällan behöver installera nåt program där. Linux/unix är inte bara ett skal där man kör mot ett terminafönster och skriver kommandon för att köra program (vilket en vettig användare borde ;)) utan grottmansprincipen gäller där oxå (ugh ugh, peka/klicka) för de gränssnitt som finns tillgängliga (KDE, Gnome, Motif, FVWM95, icewm, ...). Gränssnitts mässigt är linux inte särskilt olikt något annat OS, ytligt sett. Det som gör linux/unix jobbigt att använda är egentligen bara installationen av program då man i vissa fall måste kompilera programmen med makefil. Men även detta har vad jag förstått förenklats på sistone och det verkar vara lättare att få tag på förkompilerade program nu än förr. Så nu ligger väl svårigheten i att packa upp programmet och sätta upp en ikon på skrivbordet för att kunna köra det. Synd det där om BeOS. Tog aldrig chansen att prova det. Edit: Hittade följande väldigt bra inlägg som en väldigt vis människa knåpat ihop. Läs denna och bli något klokare om hur det är att använda Linux: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=58017
  17. Scratty

    Vilket 3d program är bäst

    Jag kan tillägga ytterligare saker som kan vara värt att tänka vid val av "partner". Den första frågan man ställs inför är naturligtvis pengarelaterad. Hur mycket vill jag lägga ut på ett 3d program. Om man bestämmer sig för att köpa ett program så får man tänka på att utvecklingen av mjukvaran i fråga ligger mer eller mindre helt i företagets händer och på sin höjd kan du nog utveckla scripts eller plugins (om du inte måste pröjsa extra för att få tillgång till deras API:er för detta (skulle inte förvåna mig). Å andra sidan så har du garanterat support till mjukvaran och borde snabbt få svar på frågor som uppstår pga av trassel med mjukvaran. Om man känner att man vill vara snäll mot plånboken (och samtidigt vara en laglydig medborgare) så försöker man hitta lösningar som är gratis (vilket det finns hyfsat gott om, tro't eller ej). Då är förhållandet nästan det omvända. Dvs för ett open source projekt har man lätt tillgång till alla nödvändiga API:er och naturligtvis källkoden till själva programmet. Dessutom är man inte ensam om utvecklandet och kan få stöd att få fram sin plugin eller script som man behöver. Du har tyvärr inte nån garanterad support utan får förlita dig på att författaren (eller författarna) till programmet kan ta sig tid att lösa dina buggar. Om det bara är fråga om trassel med programmet så brukar communityt kunna hjälpa till med att hitta workarounds. Jag tillhör den senare kategorin. Dessa fakta är kanske själklara för vissa, men det var inte nåt jag reflektrade över så mkt när jag gjorde mitt val av 3d-modellerings/animerings/renderings program. Tänk oxå på att alla 3d-program tillhandahåller inte hela rörledningen i konstnärsarbetet utan vissa kan man bara modellera i och göra enklare renderingar som inte håller måttet (typ Wings3D), andra är fokuserade bara på, eller delvis på animation, och andra är renodlade renderingsprogram där man får importera sin modell från ett annat program (typ POVRay). Men det verkar som du redan har siktat in dig på de stora "fullfjädrade" 3d-programmen som klarar av det mesta.
  18. Scratty

    Vilket 3d program är bäst

    Bland gratisprogrammen tycker jag Art of Illusion definitivt är bäst. Visserligen hamnar den på andra plats i popularitet enligt http://www.3dlinks.com (blender på första plats) bland freeware program. Men jag har provat båda och tycker AoI är oändligt mkt mer användarvänligt, dessutom ger AoI's renderingar bäst resultat bland de båda enligt många jag stött på (har GI bland annat). Men det är bara min uppfattning.
  19. Scratty

    pc eller mac..

    Hmm... ja du har rätt. Min kommentar var lite förhastad. Var lite tveksam hur man skulle klassificera virtualdub, men visst så är det ju. Visste inte att BeOS var på väg att gå omkull. Synd. Nå, jag drog slutsatsen att eftersom BeOS AFAIK är multimediaanpassat så borde videoredigering vara lämpligt i det OS:et. Men det kanske var en förhastad slutsats, vad vet jag.
  20. Appropå rustningar så kan du ju göra ringbrynjor själv. Kolla http://www.bokeniskane.com/cgi-bin/default.asp?CAT_ID=1 och http://www.chainmail.tk/ för lite inspiration. Fast det är ju klart. Sånt tar _tid_. Tog mig ett år att göra en ringbrynjehuva och ringbrynje"tröja".
  21. Scratty

    pc eller mac..

    BeOS då? Ingen som provat det? Det borde väl vara det ultimata OSet när man skall pyssla med allt som heter multimedia? Enda videoredigeraren jag kör med är virtualdub, och det på en gammal burk med celeron 410MHz+128MB som är tvångsmatad med w98 och det går utmärkt (drar knappt nån cpu-soppa alls förutom vid själva sparandet). (Bara hållit på o göra 3D-animerade kortfilmer med virtualdub dock). Skall dock gå över till linux igen (gratis e gott) så fort jag har tid att backupa HD:n.
  22. [citat=jmalmsten]sant sant, kolla även in Betty Edwards Drawing Drawing on the right side of the brain, lika mycket studie i den psykologiska interaktionen mellan öga hjärna och hand när man ritar som en kurs i teckningens konst... det är förvånansvärt vad mycket hjärnan lägger sig i och krånglar till det... Läs den! [/citat] hmm.. jag har en likande bok (kanske samma fast översatt?) "Rita med din högra hjärnhalva" eller nåt i den stilen. Eoner sen jag läste nåt i den dock. %2$s skrev: andra böcker att nämna är Animation from script to screen, där en veteran från Disneys stugor berättar det mesta om tillvägagångssätten. Eller "the animator's survival kit" som verkar vara lovprisad bland cg-animatörer. Borde skaffa den nån gång. Den behadlar givetvis 2D-teknikerna först o främst, men tänket skall tydligen inte skilja sig så mkt från tänket man har i 3D fallet (vilket jag tycker verkar stämma). %2$s skrev: och i fallet The Incredibles, där visste de vilka regler som fanns och vilka de ville bryta och varför... Ja, exakt. Annars hade ju inte Brad behövt påpeka det sådär extra noga som han gjorde. Ingen idé att säga till nån vad man inte får göra om personen i fråga inte förstår vad det handlar om, menar jag :). %2$s skrev: animatörerna(mestadels ingenjörer utan konstnärlig bakgrund) hos ILM fick långa genomgångar av Phil Tippet inför Jurassic park. Åhå, ingenjörer... häfto, då kanske jag har en chans till det yrket då trots allt :). %2$s skrev: Men mister trådskapare har fortfarande inte berättat vad för slags film som han/hon vill göra... det skulle hjälpa oss i valet av råd... har du gjort någon animation överhuvudtaget förut? Han/hon kanske blev lite skrämd?
  23. Jo jag kan nog hålla med om ovanstående. Skaffar man sig ett verktyg så får man för hela friden lära sig använda det rätt. Man skruvar ju inte med bågfilen, etc. Men detta är väl uppenbart för de flesta (trodde jag). Mindre uppenbart är principerna för tecknad film, men man kan lära sig dem iaf: http://www.brianlemay.com/animation/animindex.html http://www.ickystuff.co.uk/HTM/principles.htm Sen går det att mer eller mindre tumma på reglerna. Det är ju bara riktlinjer. Blir resultatet bra i slutändan så är det det ända som räknas IMHO. I t.ex. The Incredibles så blev ju animatörerna beordrade att dra ner ganska kraftigt på användandet av squash/stretch/(fluff?).
  24. Ja, det beror ju en hel del på om du skall göra en 2D eller 3D animation. Själv har jag pysslat lite med 3D på sistone. Om det är 3D du vill göra råder jag dig att använda Art of Illusion: http://artofillusion.org, http://www.housepixels.com/aoitiki/tiki-index.php när du renderat en sekvens med bilder så fogar du ihop dem med ett program som gör om det till en videofil. Själv använder jag virtualdub: http://www.virtualdub.org/ för att göra ljudspåren så använder jag audacity: http://audacity.sourceforge.net/ allt är gratis och det funkar inte så tokigt. Om du vill kan jag posta en länk på en animation jag gjort med ovanstående medel (du kan iofs hitta den under http://audacity.sourceforge.net/ forumet, har samma morva även där) om du vill ha ett smakprov vad man kan göra med AoI. Om det är 2D animation så gissar jag att man mest jobbar med photoshop eller liknande (eller gimp om man vill vara sparsam eller ärlig) ihop med nån såndär wacom-bräda (eller mus om man vill) och sen sätter ihop allt med virtualdub. Du kan få en del tips o idéer från http://www.cgtalk.com. Vidare så får du tänka på att när du skall komprimera videofilen med nån kodex och har animerat innehåll så gör sig inte divx särskilt bra. Kan ge väldigt mkt huvudvärk. Anledningen är att animeringar innehåller ofta skarpa kanter och rörelser som kan vara ryckiga. Det finns detaljerade förklaringar över varför det är på detta viset, men tar inte upp det här. Ett sätt att lösa problemet är att använda sig av en snarlik kodex (och som underbart nog är gratis) som heter XviD. Funkar utmärkt (och i min uppfattning är det lättare att förrstå sig på dess kontroller). Så vad du behöver göra är att tanka ned xvid och installera och sen kan du välja kodexen i virtualdub och ställa in kontrollerna därifrån i samband med att du genererar avi-filen.
×
×
  • Skapa nytt...