Jump to content

tomasz1985

Members
 • Posts

  548
 • Joined

Everything posted by tomasz1985

 1. Barnet (L'enfant) vad jag minns..
 2. Breathless American beauty - en modern klassiker Schindlers list - -|- Sunset boulevard etc etc
 3. tomasz1985

  Nio liv

  Jag såg nyss Nio liv av Rodrigo Garcia och rekomenderar den varmt. Grymt manus och väldigt bra skådespelarprestationer. http://www.imdb.com/title/tt0420015/
 4. [citat=Lasse_laser] Men att göra mer än mediokra filmer bättre handlar mer om att byta genre och stil tycker jag. Det pumpas ju ut filmer inom en viss genre hela tiden, förmodligen för att skaparna inte kan göra andra filmer. Våga.[/citat] Det är inget genre problem. Det görs väldigt bra film i världen i samma genres som våra svenska filmer som håller väldigt låg kvalité. Det handlar inte om att filmskaparna ska våga göra film på ett visst sätt för det ligger säkert en hel del svenska vampyr dramer som blivit ljusskygga av att ligga i manusförfattares byrålådor och dom vågade. Jag kommer inte att se Frostbiten i första taget och det är över huvud taget svårt att få mig att gå och se svenska filmer, dom är alltid mediokra nu för tiden. Nästan alla svenska filmer jag sett på senare år har varit dåliga så frågar någon sig varför publiken sviker svensk film är svaret enkelt. Kort och gott behöver Sverige bättre filmskapare från manusförfattare till producenter och färre filmer som riktar sig till folk som går på bio två-tre gånger om året och som följer alla hjärndöda dokusåpor.
 5. Du menar filmmanus? Kort eller långfilm?
 6. tomasz1985

  Manusidé

  Something´s fishy...
 7. [citat=Mikael_hs]HAHA! Det här var det roligaste jag läst! Det här var den värsta smörjan som någonsin bajsats ned på ett papper. Jag skrattar ännu, ändra inget! Det här var den roligaste farsen jag läst på år och dag =) "jag ska bara till toan och fräscha upp mig. Det går snabbt. "SJÄLVKLART!" Wtf liksom??? Jag ser fortfarande framför mig hur kvinnan står med sin stora "matkniv" och försöker rikta in den på stackars Daniels ansikte. "DANIEL Va där är det? JOHANNA Be mig inte att tvinga dig. Daniel ser hur Hon blänker ljuset från kniven åt honom. Utan att tveka läser han upp texten." AHAHAHAHAHAH! Underbart![/citat] Kan du inte gå och mobba någon som ser tjock ut eller liknande istället? Din kritik är bara destruktiv och helt onödig.
 8. Lite kommentarer: Hur vet Johanna att Daniel har AIDS? Man får inte automatiskt HIV av att ha sex med en HIV positiv person och att två personer skulle få det vid ett förmodligen snabbt samlag är rätt osanolikt. Manuset faller pga detta. Gör research. Dialogen är ofta klyschig och man har hört replikerna åtskilliga gånger i dåliga TV serier på TV, gör den mer intressant. Varför visar du en läkare och en polisman i scenen där Johanna säger nåt om polisen och en läkare? Mot slutet säger Johanna "Skulle du skydda din dotter mot alla odds". Att hämnas för att ens dotter blivit våldtagen är inte att skydda henne.
 9. [citat=Norbert]Det där med rolig historia funderade jag också på när jag var på en födelsedagsmiddag hos släktingar för några dagar sen. Någon där började berätta roliga historier, och då tänkte jag att man kanske kan filmatisera korta roliga historier helt enkelt. Haha, den där filmen med åsnan, det är ju en tokrolig idé men hur avslutar man en sån film på ett smart sätt egentligen? :P[/citat] Filmen handlar om en man som i sitt yrke går hem till folk och inspekterar deras hem av någon anledning. Han kommer hem till mannen med åsnan (då vet vi ej att han har en åsna) och efter att ha sökt igenom lägenheten ett tag går han in i ett rum åsnemannen inte vill att han ska gå in i och blir påhoppad av åsnemannen med en kniv men han misslyckas med att skada han som inspekterar lägenheten. Det visar sig att åsnemannen ville skydda åsnan som han älskade. Den var rätt så bra. Nu ser jag hur dåligt jag förklarar.. jag ber om ursäkt =)
 10. Mina kortfilmsmanus brukar börja med en bild eller händelse eller liknande jag ser i mitt vardaliga liv. Tittar man lite närmare på saker i vardagen finns där en hel del som skulle kunna användas i film. Ett tips är att i början inte vara orolig för att man inte har några idéer. Ta det lugnt och lyssna på folks konversationer på bussen t.ex. och försök att ha på din idé radar, låt inte hela din dag försvinna ur ditt sensoriska minne. Jag såg en kortfilm idag om en man som gömde en åsna hemma i sin lägenhet. Det finns ju helt klart massor av olika sätt att få idéer på men manusförfattaren skulle kunna ha sett en åsna i en film eller läst om en i tidningen. En åsna är inte bara en åsna för en författare.
 11. tomasz1985

  Synopsis

  Jag ser det som ett hjälpmedel mer än som en nödvändighet. Det hjälper mig att få en överblick av historien som är lite mer ingående än en outline.
 12. Jag är inte intresserad av vampyrer, jag ser hellre en bra drama.
 13. tomasz1985

  Prison Break

  Jag tycker inte om prison break längre. Gillade avsnitt ett och två rätt så mycket och trean om jag inte minns fel men resten av avsnitten jag hittils sett har varit pinsamma. Som final cut säger är det billig underhållning som nedvärderar tittaren.
 14. Jag har lärt mig att beskrivningar ska vara befriade från känslor och tankar genom alla dessa böcker jag läst men jag själv lutar mer mot att skriva ut känslor och tankar numera. I dom flesta bra manus jag läst har känslor skrivits ut. Man kan visst se fundersam ut och jag hade skrivit det mer som: Han funderar. Fungerar mycket bättre än att någon rynkar sig i pannan eller dylikt enligt mig. Det blir mer subtilt och att rynka pannan kan tolkas på flera sätt. Ilska t.ex. fungerar ofta bäst genom att beskriva vad karaktären gör som hur karaktären säger sina repliker (skriker) osv eller slår i något mm. Här fungerar inte "Han är arg" eller "Han ser arg ut". Sedan höver man ibland skriva exakt vad karaktären gör samt hur den känner så att man inte ska missförstå. Den skolan hör jag till.
 15. tomasz1985

  BÄsta!

  [citat=qwertyunion]jag såg Crash i helgen! Vilken film! Jag brukar inte gråta när jag ser på film men en scen i crash blev bara för mycket ^^ 5/5 lätt! oscarvarning![/citat] Håller med!
 16. Den avdelningen på sidan verkar ha upphört =( Tack för länken!
 17. tomasz1985

  Filmvåld

  [citat=_nemo_][citat=tomasz1985] Å andra sidan är frågan om man har något ansvar som filmskapare när sådant sker. Det är en karamell att suga på.[/citat] Svår fråga, tycker nog inte att skaparen har något ansvar, utan det är föräldrarna som ska se till att inte barnen ser verket, så gott de kan.[/citat] Jo självklart men även personer 15år+ påverkas av våld i film. Scarface t.ex. verkar ha haft en väldigt negativ effekt på ungdomar enligt min uppfattning men jag kan ju inte bevisa att jag har rätt.
 18. Jag skulle gissa på att det bara är att skriva ett pilotavsnitt och sen skicka ett synopsis till SVT.
 19. Det är väldigt tråkigt men det är omöjligt att få tag på svenska manus om man inte har kontakter. Fucking Åmål finns ju i pocketform och Vingar av glas har funnits på nätet förut, vissa av Bergmans manus finns i bokform osv men där tar det ungefär stopp. Jag engagerade mig i att skapa en sida med svenska manus för en tid sen och kontaktade alla produktionsbolog jag hittade som producerat filmer som haft biopremiär. Ingen kunde hjälpa mig, bara några få svarade, vissa var positivt inställda men hade inte tid att hjälpa mig. Det vore kul om någon person med en fot i branschen kunde ta på sig denna uppgift, det verkar finnas en efterfrågan på svenska manus.
 20. [citat=Java ex Machina]jag tror man måste vara minst lika bra att uttrycka sig i skrift om man skriver ett manus, skillnaden är bara formatet och hur man uttrycker sig. [/citat] Det går att överse språkmässigt mediokert skrivna scenbeskrivningar om manuset är bra för övrigt, lukrativa och poetiska beskrivningar betyder inte att storyn blir bättre, dom bidrar bara till att förföra läsaren som sitter på pengarna. Men en romanförfattares verk höjs i kvalité ju bättre den är på att uttrycka sig i skrift.
 21. tomasz1985

  Filmvåld

  Å ena sidan kan vissa filmer trigga människor till att skada andra eller sig själva. Å andra sidan är frågan om man har något ansvar som filmskapare när sådant sker. Det är en karamell att suga på. Visst kan man säga att en person som begår ett våldsdåd pga att den sett en film redan har problem men hade inte filmen gjorts hade inte en annan människa blivit skadad. Att förbjuda våld eller att censurera filmer pga deras budskap är inte demokratiskt. Tyvärr triggar filmer folk till att göra sånt dom inte gjort annars men det måste vara så enligt mig.
 22. Det låter på dig som att det mer är en manus idé. Att skriva en bok kräver att man är väldigt duktig på att uttrycka sig i skrift, mer än när man skriver manus. Känner du dig manad så var så god. Du kan posta idén här om du vill så kanske någon här kan hjälpa dig. Sen vet du det säkert redan (men man kan aldrig tjata nog om det), skaffa dig kunskap om hur man skriver innan du börjar skriva. Det kan inte bli något bra utan att man har något hum om struktur mm. "Att skriva" av Stephen King är en bra bok ifall du bestämmer dig för att skriva en roman eller novell (men fungerar även för manusförfattaren). Annars är det bara att leta i forumet här och googla lite, en upptäckt leder till en annan. Lycka till!
 23. [citat=Gremanz][citat=tomasz1985] Som författare gör du bäst i att skriva novell och långfilmsmanus[/citat] jasså? anledning? sitter och knåpar på ett tretimmars krigsdrama, så nu blev jag nyfiken på detta utlåtande :D[/citat] Det gör du rätt i, tar tillbaks det jag sa. =)
 24. [citat=damtralla]Tomas: Jo, jag borde ju göra så. Men jag vägrar lära mig krypa innan jag kan gå! :D Tycker kortfilmer bara är jobbiga och ytliga. Kommer endast på långfilmsidéer.[/citat] Som författare gör du bäst i att skriva novell och långfilmsmanus, som regissör gör du bäst i att regissera kortfilm. Visst är kortfilm ofta ytlig men en hel del fina har gjorts, se det mer som en övning.
×
×
 • Create New...