Gå till innehåll

auteur

Medlemmar
  • Inlägg

    15
  • Blev medlem

Personlig information

  • Ort
    Helsingborg

Filmskapande

  • Influenser
    Michael Haneke, Roman Polanski, Michelangelo Antonioni, Kim ki-Duk, Paul Verhoeven, Pedro Almodovar, Luis Buñuel, Bertrand Blier

Utmärkelser för auteur

Lärling

Lärling (3/14)

  • Första inlägget
  • Medhjälpare
  • Konversationsstartare
  • Överlevde första veckan
  • En månad senare

Senaste emblem

10

Anseende

  1. Jag tänkte på att man oftast brukar trycka böcker i Estland och andra länder som ligger på Europas skuggsida, så borde det inte också vara billigare att framkalla film där? Bara en tanke.
  2. Jag har på sistonde insett mina begärnsningar på det tekniska området vad gäller filmskapande. Jag skriver och skriver, men vad gäller film- och kamerateknik är jag helt efter. Jag har en klar vision om vad jag vill göra med mina manus men pga mina tekniska begränsningar vet jag inte vilka medel jag ska använda mig av för att komma dit. Jag äger ingen kamera och även när jag i mina yngre år var på ex Studiefrämjandet för att syssla med film så fattade jag aldrig riktigt intresse för den tekniska aspekten. Nu när jag är äldre fattar jag vikten av att veta vad man håller på med, att det finns mer än att bara slå på och slå av kameran. Många av de utbildningar som finns i Sverige går ju igenom film från teori till praktik, vissa är desto mer eller enbart teortetiskt inriktade (ex. filmkunskap) men finns det några utbildningar där man i huvudskap lär dig tekniken (kameror, linser, digital bearbetning, klippning) ? Jag vet att det finns olika lokala "intresseklubbar" men det jag eftersöker är samlingspunkter där man får lära sig ingående om alla de olika tekniska alternativ och inte hur man slår på och av en gammal hemmavideokamera, om ni fattar vad jag menar. Det ska vara uppdaterat, inga "lokal-tv" -fasoner! Jag bor i Skåne, så är det nån som vet om det finns nån intressant samlingspunkt eller utbildning man aldrig hört talas om runt Helsingborg-Malmö sträckan? Fridhems och liknande skolor verkar ju lovande, men jag är kanske inte riktigt ute efter en gedigen utbildning... eller jag vet inte...
  3. Alltså hur ligger det till vad gäller priset på 16mm film & framkallning och hela det köret - blir det billigare eller dyrare med tiden? Allt handlar ju om "erbjudanden" och "specialpriser" nuförtiden så visst känns det som att dessa saker borde bli billigare och mer lättillgängliga med tiden, men va vet jag... Vad tycker ni som faktiskt har koll på detta?
  4. Överskattad som bara den! Pulp Fiction är något av ett mästerverk; Kill Bill är en kalkonfilm i ordets rätta bemärkelse...hur det lyckas undgå alla är bortom min fattningsförmåga.
  5. auteur

    Vad får alla i lön?

    Kan passa på och fråga här, har alltid undrat om regissörer inom den svenska filmindustrin endast får lön när de arbetar med filmen (för- och efterproduktion samt inspelning) eller om småslantar rullar in så länge filmen går i omlopp på marknaden. I Hollywood kan man ju tala om en procentandel av intäkterna på biografvisningar och video- samt dvdförsäljning, men då gäller väl detta oftast de stora regissörerna? Hur ligger det till i kommunistiska Sverige, nån som vet?
  6. Hur svårt är det att komma in? Är det många sökande?
  7. Kensai: Tack för länken! Blir nog nåt inköp där , jag antar att de "utan laddare" funkar så länge man har ett eluttag. Har ögonen på den Best 8950. beta75: Nja pennan hinner inte riktigt med min hjärna. Mycket smidigare att skriva på datorn! Mindre kladdigt också.
  8. Det här med batterier är jag inte värst påläst i. Måste man ha batteri, kan man inte bara ha datorn ansluten till eluttag? Jag kommer inte direkt att sitta på nåt uteställe och skriva, utan mest på tåg/bussar (de flesta har numera eluttag) samt hemma hos folk. Måste jag tänka på batterier hela tiden så kommer jag nog inte få mycket gjort oavsett...
  9. Jo, jag har sökt runt en hel del och en 500-lapp är lite väl optimistiskt som du själv säger...oavsett hur mycket man strippar datorn på (hårddiskutrymme, vettigt grafikkort). Men i princip behöver jag bara en garanti: att den inte slocknar nån månad eller så efter inköpet. Den garantin har jag inte om jag köper en begagnad dator som har 5+ år på nacken. En dator utan skärmbild - oavsett om man surfar eller bara skriver - är värdelös.
  10. Att sitta framför en stationär dator och "skapa" kan vara väldigt utmattande. Jag behöver en "arbetsplats" i form av en bärbar dator, dock inte för internetanvändning utan endast för manusarbete. Jag har inga pengar att lägga ut på vare sig en ny eller begagnad dator. Däremot ska jag ju endast använda datorn till att skriva, så jag behöver varken ett märkvärdigt grafikkort eller särskilt mycket utrymme (jag har en extern hårddisk). Vad har jag för val här egentligen? Finns väl ingen "bärbar ordbehandlare" som kostar under 500-lappen eller däromkring?
  11. auteur

    Das Weisse Band (2009)

    En jäkla väntan lär det bli, skiter på mig här! Hoppas jänkarna släpper filmen på DVD innan dess.
  12. Michael Haneke belönades med Guldpalmen i år för Das Weisse Band (2009). Har sett fram emot denna film i över ett år nu, så hur är utsikterna att den kommer ut på biograferna i Sverige? Eller på DVD? Såvitt jag vet var det ju Triangelfilm som "introducerade" Haneke på den svenska marknaden men nu har de ju gått under. Hur långt dröjer det innan vi får se filmen i Sverige?
  13. Din video snygg, lite som en reklamfilm. Men demo-videon jag postat ovan har den där gamla looken som jag eftersträvar. Är det en fråga om adaptrar? Prisklass? Eller vad?
  14. Ok, ser alltså ganska dystert ut. Men nu har jag suttit uppe och gjort efterforskningar så jag blivit helt röd i ögonen. Här är några återkommande produkter som jag stött på: # Panasonic DVX100a # 35mm adapter # Magic Bullet # Cinelook # Natress plugins Frågorna är egentligen många, men det är sent och jag är trött så jag får ta det en annan gång. Men det verkar som att man trots allt kan få till en filmisk look med ny teknik! Finns exempel på Yotube och de ser rätt skapliga ut faktiskt: Making Digital Look Cinematic http://www.youtube.com/watch?v=DUiT8N_Qvbo Bättre än DV men tycker egentligen inte om de kalla färgerna, som verkar väldigt vanliga för den digitala 35mm -looken 35mm Adapter Testing Detta är vad jag snackar om! Och det har tydligen åstadkommits med en DV-kamera och en 35mm adapter. Att spela in på DV och sedan pyssla med det i olika program är inte nåt som jag är sugen på att göra, men möjligheten finns tydligen (Magic Bullet, Cinelook, Nattress) och resultatet är inte så dåligt heller. Däremot är jag mer fascinerad av DVX100 + 35mm adaptern. Resultatet i videon jag postat är i grund och botten vad jag var ute efter. Visserligen är dessa produkter inte billiga, men jag investerar hellre en större summa en gång och sen är jag kvitt, än att behöva punga ut pengar för vartenda steg jag tar i processen (dyra filmrullar, framkalla, scanna). Panasonic-kameran rör sig runt en prisklass på 30.000, men vad kostar band till den? Samt brukar dessa kameror finnas att hyra på resurscentrum och Studiefrämjandet? Priser?
  15. Finns det nåt billigt alternativ till att få till en sån där "old school look" på sin film? Jag har tröttnat på allt det här med DV och utforskar nu andra möjligheter. Har läst runt i olika trådar här som handlar om just 8, 16 och 35mm film och har lärt mig en hel del. Några frågor och funderingar kvarstår dock. 8mm verkar mest ha använts till diverse stumfilmer, porn-loops och de tidigaste hemmavideofilmerna. Av vad jag hört så ska det vara Super 8mm om man vill ha nåt som går att se på. Dessutom är det det billigaste alternativet om man utgår från de andra möjligheterna 16 och 35mm. Men eftersom jag planerar en relativt lång film så blir även detta alternativ dyrt. Av vad jag hört så kostar filmen ca 1000-lappen per rulle. Att det ska vara en ljudfilm komplicerar saker och ting ytterligare. Framkallning kostar också skjortan. Rätta mig om jag har fel. Och nu till frågorna: Jag är osäker på skillnaden mellan att framkalla och scanna film, men eftersom jag inte planerar att visa det i någon projektor undrar jag om det går att helt enkelt överföra hela filmen till datorn och exkludera de andra påkostade processerna. Blir bildresultatet detsamma? Eller måste man framkalla/scanna film innan man kan göra nåt annat? Jag antar att ljud inte är nåt man ska räkna med om man spelar in med Super 8mm, men om man kan överföra filmen till datorn kan man väl sen bara dubba filmen i en studio eller hemma, lägga på ljud och musik etc. I bästa fall får man ut en film som påminner om en dålig, dubbad italiensk-amerikansk samproduktion från den gamla goda tiden? Andra alternativ? Har ni andra råd och tips angående hur man gör film "the old-school way" utan att göra av med en förmögenhet så är ni välkommna att höra av er.
×
×
  • Skapa nytt...