Jump to content

filma ute?


ralle_e
 Share

Recommended Posts

studsa ljus med friggor, reflektorer och speglar är det enda som funkar om du har lite pengar och inte vill dra kabel, men det funkar å andra sidan väldigt bra och många filmer med gigiantisk budget gör också det. och om du spänner en tunn vit segelduk, presenning eller ett duschdraperi över dina skådisar när solen skiner får du ett härligt ljus. se upp så inte bakgrunden blir för ljus bara.

 

en kameralampa eller ficklampa kan vara bra som eyelight och fill i närbilder, men du tar ju knappast bort några skuggor med den. en blondie eller bygglampa kan vara bra om det är molningt och du vill ha lite solkänsla, men den behöver ju mer ström än du får ur ett batteri. och den tar inte heller bort några skuggor att tala om.

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

ok, läste igenom voodoofilms sida om ljussättning http://www.voodoofilm.org/artikel/ljussattning.aspx men vad ska man använda för lampor om man vill gå efter standarden med 4 ljus? säg att man ska göra en inomhusscen eller vad som... har för mig att dom kallas nåt, brukar väl vara röda.? kan man få tag i dessa hyffsat billigt och VAR isf?

Link to comment
Share on other sites

Jag antar att du tänker på redheads, men det spelar naturligtvis ingen roll vilka lampor du använder. Principerna för ljussättning är desamma om du arbetar med bygglampor, redheads eller kino-flos etc. Sedan skall jag väl tillägga att det knappast är standard för en grundljussättning att innehålla fyra ljuskällor. Enligt min erfarenhet är det bäst att sträva efter att använda så få ljuskällor som möjligt, sedan får man lägga till ljuskällor efter behov.

 

Proffslampor som redheads är inget man köper, utan hyr. Jag har dessvärre ingen aning om var man bäst hyr utrustning om man håller till i Båstad, men omöjligt lär det ju inte vara.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

[citat=ralle_e]om man ska filma en vanlig spelfilm utomhus dagtid, bör man tillsätta ljus iaf för att få bort skuggor etc? vad kan vara bra och lättast att använda lågbudgetmässigt? nåt som går på batteri givetvis[/citat]

 

Om du inte bara använder frigolit odyl (vilket brukar fungera bra) utan också använder halogenlampor, så ska du komma ihåg att sätta en bit blåfilter framför lamporna. Blåfilter är ganska billigt och säljs per meter av proffsfotoaffärer.

 

Blåfiltret gör att motivet du belyser får samma blåhet som de delar av bilden som belyses av himmelsljuset.

 

Om du använder t ex en stark bygglampa från Clas Ohlsson eller en redhead, så kan du framför lampan också lägga en bit värmebeständigt "mjölkfilter" som mjukar upp ljuset.

 

Har du ingen nätpropp i närheten och motivet är när kameran kan du belysa med 50 W 12V halogenspot (en eller flera) för ca 40 kr styck med kraft från ett fritids- eller bilbatteri.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...