Jump to content

hjälp med ljuset tack!


darko

Recommended Posts

jag ska börja spela in en kortfilm med en dv-kamera. jag har aldrig gjort det förut. så jag tänkte göra det på (iaf försöka) riktigt. jag har funderingar kring ljuset i ett rum som är ganska mörkt. jag har inte några redhead lampor eller liknande. Jag frågade en kille jag känner om jag fick låna hans 300w lampa. det fick jag. i scenen i fråga är det två personer som pratar med varandra, dom sitter ner. kan man bara brassa på och rikta den lampan mot dom? kommer det se konstigt ut sen efter man redigerat? typ som om någon bländar personerna med en ficklampa. (för lampan är nog antagligen gjord för något annat).ge också gärna tips på hur ni skulle ljussätta en sådan scen.

 

mvh

/darko

Link to comment
Share on other sites

Jag är tyvärr inte någon epert på ljussättning (tyvärr) men där finns kanske nåt tips man kan ge.

Rikta inte lampan rakt mot skådisarna, utan studsa ljuset mot en vit vägg eller ett tak. En annan lampa med lite mindre ljusstyrka kan vara bra att köra bakom personen för att skapa lite mer "rum" i bilden.

 

Pace, det här är väl din avdelning? Fram med dina tips, man kan inte lära sig för mycket när det gäller ljussättning. :)

Link to comment
Share on other sites

Detta är inget lätt ämne, det finns säkert tusen tillvägagångssätt och ingen av dem är vare sig rätt eller fel. Men, men, vi ska se vad vi kan göra! ;)

 

En 300 W lampa är inte mycket utan det krävs nog lite fler lampor om det ska bli effektivt. Men utefter förutsättningarna så tror jag att en variant av low-key ljussättning kan vara en god idé. Brassa på med lampan lite snett framifrån på en av skådespelarna och låt det gå förbi och studsa på en vit pappersskiva. Se till så att "ströljuset" hamnar lite på den andra personen som sitter vänd ifrån lampan. På så vis kan du nästan ljussätta kontrast på två personer med endast en lampa. Se den trevliga bilden nedan:

 

............................\...

..............................\.

.......O>...........

..(L)...........................

 

 

(L) = Lampa

\ = Pappersskiva (reflexskärm)

O> och

 

Tanken är alltså att ljuset ska komma från lampan, vidröra . Detta är en variant jag hade i huvudet just nu, det finns fler, t ex ljussätta från sidan och låta ljuset studsa i reflexskärmen på motsatta sidan m.m.

 

En mycket bra resurs för allt vad gäller foto är www.cinematography.net - kolla in där för ytterligare info.

Link to comment
Share on other sites

Det ska fungera då också, ja. Viktigast och svåraste är att se till så att de är jämnt belysta båda två. Man ska se att ljuset kommer från ett visst håll tycker jag, men det ska inte bli övertydligt genom att en person är ljusare (egen åsikt).

Link to comment
Share on other sites

tack för hjälpen. en till fundering nu. hur gör man med ljuset tex om man ska filma en person som rör sig en längre sträcka. typ han eller hon går i en korridor med kameran framför. kan tänka mig att det blir oerhört svårt

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ett billigt och bra trick är att använda en rislampa (de runda vita papperslamporna) som man hittar för en hundring på de flesta lampaffärer. Med en 150-300W lampa i en sån kan man klara sig ganska långt på video. Ha på stativ som huvudljus i närbilder eller till och med på bom som lättning om en karaktär ska röra på sig.

Jag har i vissa filmer nästan enbart använt rislampa som karaktärsljus.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ett enkelt sätt att få lite snyggare ljus än att brassa rakt på personerna är som du bygger ett V av 2 stora frigolitbitar och

sedan blåser ljuset i den och det får reflektera sig på personerna.

Blir inte lika hårt då. Ett ganska lätt sätt att göra ganska snyggt

mjukljus.

 

Se upp bara så att du inte sätter eld på frigoliten.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...