Jump to content

börja filma innan startat företag?


ChemicalTV
 Share

Recommended Posts

Tjo! Jag ska filma en uppföljning till ett projekt - Första delen av projektet filmade jag när jag gick via en kurs hos arbetsförmedlingen så då ville jag inte ha betalt då jag gjorde det via kursen, men nu ska de fortsätta med del två i projektet och vill att jag ska fortsätta filma för dem. Dock så har jag fått arbete, men har tänkt att jag ska starta hobbyföretag med filmandet och fotandet(fa-skattsedel?) - dock inte nu direkt på störten.

 

Måste jag starta upp mitt företag INNAN jag börjar filma - eller kan jag starta upp det när projektet är slut och och det är dags att få betalt?

 

Har dock tänkt på att man får tjäna en viss summa per år utan att skatta på hobbyverksamhet, hur funkar det? Kan projektet betala mig utan att jag har företag lagligt och hur funkar det isf?

 

Tack på förhand hönni!

Link to comment
Share on other sites

Jag har vid några tillfällen deklarerat inkomst av hobbyverksamhet. Lätt som en plätt. Bara att dela upp kvittona i två högar, en för utgifter och en för inkomster. Och sedan räkna ut nettot. Så jag föredrar att skjuta upp att bli företagare.

 

Dessutom hoppas jag du känner till Bolagsbolaget, Frilansfinans och andra liknande företag som hjälper dem som vill driva näringsverksamhet utan att starta företag.

Link to comment
Share on other sites

Det är svårt för företag att anlita annat än juridiska personer, eftersom det annars lätt blir en anställning istället. Om du vill göra det enkelt för dig, anlita ett bolag som CoolCompany. Du slipper allt meck med redovisning av moms och bokslut, men får ut mindre pengar, då de betalar sociala avgifter m.m. Ungefär hälften blir kvar - en arbetsgivare betalar ungefär lika mycket som din lön i olika avgifter.

 

Du behöver inte starta firman innan du ska ta betalt, men om du inte får inkomst varje månad eller så är det mycket meck att ha enskild firma, enligt min mening.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 

Nej, du behöver inget registrerat företag. Enligt skatteverket behöver du bara en registrerad firma och ansökt om F-skatt om:

 

Kommer du att få någon ersättning för filmen, och gör du den självständigt eller på uppdrag av någon?

 

Ska du betala ut ersättning till de medverkande?

 

Har du ett företag i någon form eller gör du filmen som privatperson?

 

Om du uppfyller de kraven skall du registrera företaget innan inspelning och ansöka om F-skatt. Läs mera på "www.verksamt.se".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...