Jump to content

En liten fråga om copyright


final_cut

Recommended Posts

Har aldrig riktigt förstått mig på hur det här med copyright fungerar? Är det som en uppfinnare och dennes patent - att man alltså måste registrera sitt verk någonstans, eller betala en viss summa för att få det skyddat - eller räcker det med en tydlig anmärkning på sin film etc med ett år och namn?

Link to comment
Share on other sites

Du har upphovsrätten i samma ögonblick som du skapar verket. Man behöver inte registrera verket. (Gäller i Sverige och de flesta länder) Om din film läcker ut till tex USA är det bra om man skriver © 2005 på den, så inte nån dumskalle tror att det är ett fritt verk. Kör sökmotorn här på forumet så hittar du massa trådar om copyrights.

Link to comment
Share on other sites

På tal om att skriva © 2005 så har jag läst nånstans att två parenteser med ett C emellan inte kan ersätta den riktiga copyright symbolen (alltså en cirkel med ett C i), så för säkerhets skull, skriv ut hela texten "Copyright" i så fall. Men som sagt, i Sverige gäller i alla fall som ovan att det räcker att skapa verket för att ha upphovsrätten på det.

 

Ett vanligt sätt att försäkra sig om saken är ju att posta verket man skapat i ett brev till sig själv (som man sedan inte öppnar) när man skapat det. Det kan fungera som bevis vid en eventuell tvist.

Link to comment
Share on other sites

[citat=final_cut]OK, alltså inget namn nödvändigt? Som t ex

 

Copyright 2005 by Stanley Kubrick[/citat]

 

Hehe, jo, det behövs naturligtvis. Ursäkta min slarviga formulering. Upphovsrätten tillhör ju alltid någon och detta skall naturligtvis indikeras i Copyright meddelandet.

 

Ex.

 

© Copyright 2005 Ingmar Bergman

 

Där © egentligen skall vara en riktig symbol då, men i datorvärlden (på mjukvara och annat) används ofta ovanstående notation alltså parenteserna och C'et som någon slags ersättning, men rent juridiskt tror jag inte det är giltigt. Men det gäller ju som sagt inte i Sverige ändå, men det skadar väl inte att sätta ut det även här för att belysa att det är upphovsrättsskyddat materiel man har att göra med. Vissa tror ju att saker är public domain om de inte innehåller någon copyright-notis.

Link to comment
Share on other sites

[citat=DeCaf]På tal om att skriva © 2005 så har jag läst nånstans att två parenteser med ett C emellan inte kan ersätta den riktiga copyright symbolen (alltså en cirkel med ett C...[/citat]Att jag skrev © berodde mest på att jag inte hittade den korrekta tangenten att trycka på, på mitt tangentbord.

 

En lättförståelig sida (egentligen för barn i skolan, men är bra för vuxna med) är http://www.skolutveckling.se/skolnet/kolla/upphovsratt/studiematerial/ och på mitten av sidan finns en PDF som är riktigt begriplig.

 

Lite lagar hittar man också på samma sida http://www.skolutveckling.se/skolnet/kolla/upphovsratt/lagar/index.html

 

Project Runeberg vars hela existes bygger på upphovsrättslagen försöker förklara enligt följande http://runeberg.org/admin/copyright.html

 

Den om vet bäst är Patent och registreringsverket http://www.prv.se/om_prv/upphovsratt/start.html

 

Om inte det duger så vet säkert google ännu mer.

http://www.google.se/search?hl=sv&q=copyright+upphovsr%C3%A4tt&meta=lr%3Dlang_sv

Link to comment
Share on other sites

Ringsymbolen kring C:t är väl inte så mycket att hänga upp sig över - det är väldigt enkelt att skapa om man har tillgång till program som tillåter att man "målar". Det är bara att göra en liten ring där och använda den transcedent över "filmduken" i datorn där man ar sitt C. Svårt att förklara, men man transcenderar två program i datorn - det ena är själva "programmet" där man har sin film och där man kriver C:t på en svart ruta med allt annat, och i det andra programmet ritat man en passande ring och transcenderar dessa två. Så blir det ett C med en äkta ring.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...