Jump to content

Stormembransmikrofon för atmosfärljud


Norrsken

Recommended Posts

Har i nuläget en shotgunmikrofon på kameran som duger suveränt för att spela in dialogljud men skulle även vilja ha något som tar upp atmostfärljud runtomkring. Samtidigt så är jag i behov av en mikrofon för röstpålägg och har kollat lite på stormembransmikrofoner.

 

Min fråga är om en stormembransmikrofon även skulle duga ute för att spela in bakgrundsljud utomhus eller om denna mikrofontyp inte duger för detta? För trots allt när jag tänker efter så ser jag mest denna mikrofon i studion och jag antar att det finns något skäl till detta.

Link to comment
Share on other sites

Atmos vill man hellst fånga i stereo, och stormembranare är oftast inte i stereo. De är även ganska bökiga att ha ute på plats. De är mer anpassade till stativ i studio. Medans mindre småmembranare kan du sätta in i zeppelinare med rejälare vindskydd på om det behövs. Så även om en stormembranare ljudmässigt duger så det räcker och blir över så är det inte att rekomendera att ta med ut på plats.

Link to comment
Share on other sites

Googla "Rode nt1a field recording". Du kommer att hitta en del intressanta texter. De verkar vara rätt populära för atmosfär och natur bland vissa fältinspelare (Säger man så på svenska?). Ett matchat par, om du tänker spela in i stereo, kostar strax över tre tusen. Det var någon som påstod att de var extremt känsliga för fukt, och en annan som påstod motsatsen, så... Själv har jag aldrig använt den modellen. Och som Luzer påpekar är de inte speciellt smidiga att använda utomhus.

Link to comment
Share on other sites

Personligen så tycker jag att CM3 mikrofonerna brusar för mycket så för min del blev valet Sennheiser mkh 8040. Därmed inte sagt att CM3 är en dålig mikrofon, den är grymt prisvärd och skall du inte spela in tystnad i ett rum eller otroligt svaga ljud så är kanske inte bruset något problem, glöm dock inte bort att du måste köpa vindskydd från rycote om du skall spela in utomhus.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...