Gå till innehåll

Lite vägledning


Smörgåsmannen

Recommended Posts

Jag har länge velat jobba inom media, och det är väl ingen hemlighet att jag också är intresserad av att gå en filmutbildning. Det började med storslagna utbildningar utomlands, dyra - korta. Men har till sist mynnat ut i film/tv-produktion i Falun.

 

På senare tid har jag funderat på om det kanske är ett snedsteg att ha en treårig filmutbildning som sin huvudgren liksom. Hur mycket finns det egentligen att lära sig, är det värt tre års studier eller ska man kanske satsa på 3D/animation och sedan komplettera med en kortare filmutbildning?

 

Gång på gång har man ju hört att en renodlad filmutbildning där man inte nödvändigtvis har chans att knyta värdefulla kontakter är rent slöseri.

 

Jag känner att det kan vara bra med lite vägledning här. Och jag halkar tillbaks på vad det är som kan tänkas vara komplext inom branschen. Hur mycket behöver man kunna om tekniken, och vad är det man inte kan (som de är svårt att) lära sig själv, som en sån här utbildning ger? Studioarbete är ju en sådan sak, men tre år för att lära sig studioutrustning känns ändå som att ta i. Jag har alltid pluggat tekniskt, så jag kanske simplifierar saker och ting, men eftersom det ger en filosofie examen så hoppar jag till antagandet att utbildningen inte är vidare teknisk.

 

Varför kommer jag på detta nu? Ingen aning. Men några ord i någon riktning kanske skulle underlätta:-)

 

Tack på förhand!

Länk till kommentar
Share on other sites

Frågan jag skulle ställa mig först är med vad exakt du vill jobba.

Voodoofilms lista på olika jobbtitlar på svenska och engelska ligger på ca 80 olika yrken och då är denna lista generell och saknar vissa yrken samt så är listan en lista över filmjobb d.v.s. räknar vi andra yrken som hör till TV (OB, eng, studio, redaktion m.m.) och reklam, media på internet och mer avancerad post, ja då snackar vi tusentals olika yrken.

 

Jag skulle välja:

 

1. Bransch d.v.s. reklam, film eller diverse olika slags TV etc?

2. Inriktning d.v.s. redaktionellt arbete, postarbete (redigering och composits, 3D etc), ljus, ljud, foto etc?

 

Därmed inte sagt att du kommer hamna i ett fack bara p.g.a. ditt val, det blir oftast inte som man tänkt sig, men det är mycket lättare att planera resan om man har ett mål.

 

Sedan kanske du bara vill prova på olika yrken i en viss bransch och leka lite.

Isf så skulle jag nog spontant säga att jag skulle valt GTV (Gamleby TV & Video) för att få lite mer input i hur man jobbar med TV.

Och Stockholm Film och Kalix för generellt filmproduktion.

 

Bättre är dock att försöka få praktik eller bara att få hänga på filminspelningar eller TV-inspelningar och se hur allt går till, även om det i TV sammanhanget är lite väl svårt med kontrollrum m.m. om du vill satsa på att bli t.ex. TOM eller Bing etc.

 

Mvh /Pontus w

Länk till kommentar
Share on other sites

Postproduktion är det jag är vassast på i dagsläget. Dvs. Redigering, AE och grafik - mycket 2D, lite mindre 3D. Har jobbat som lärling inom 3D, industriellt inriktat mot reklam då.

 

Sen har jag inte provat på så extremt mycket mer - visst, foto då, men med billig utrustning blir inte det så omfattande.

 

Bredd är något som attraherar mig och jag har ju tyvärr fötterna på jorden, inser att just film inte är det lättaste att nästla sig in i, och reklam känns ju som den största anställningsmöjligheten. Mitt mål är ju att kunna leva på något jag gillar att göra.

 

Att specificera sig idag, dårå tekniken blir lättare att hantera. Bredd och webb, där tror jag stora möjligheter finns. Frågan är bara vad som är vägen dit. Det känns ju smartare att satsa på post på något sätt. Men jag vet inte.

 

Drömmen, utan fötterna på jorden, skulle ju vara att jobba med typ TV-serier. Antar att det ligger närmast film, på så sätt.

Länk till kommentar
Share on other sites

Kan inte redigera från mobilen men det som det ska stå där vid att specificera sig i dagsläget, tror inte jag är någon succé. Visst, det kommer alltid att behövas spetskunskap, men jag tror på en framtid av mindre produktioner. Jämför exempelvis "min generations" (är 19) tittande på korta videos med hur mycket de ser på film.

 

Ja, jag tror ni förstår nitt resonemang.

Länk till kommentar
Share on other sites

Hej igen.

 

Trots att jag är tio år äldre än dig så tillhör jag typ samma generation om man utgår från hur våra generationer konsumerar media och vad för typ av media etc.

 

Bra att du därtill testat på en massa redan och iaf har ett hum om vartåt du tänker dig styra kosan.

Dock tror jag att du har rätt så mycket fel när du inte tror på att specialisera sig. Bredd kan vara nog så bra och det är det jag lever på, min bredd, jag är en sådan där typisk allt i ett person som hoppar mellan webb, post, film och TV m.m. Jag filmar, inspelningsleder, är platschef och producent, regissör etc etc etc och det på allt från små skitproduktioner till långfilm och TV-serier och TV-sändningar etc.

 

Men då jag inte specialiserat mig så är det körigt som fan med jobb och svårt att gå vidare. Att ha mångfacetterad kompetens kan vara bra och kompletterande sysslor kan vara avgörande för att hålla sig flytande men gör samtidigt att du per automatik inte blir den där "fotografen" eller "platschefen" som de ringer när de behöver en sådan då du ja är lite luddig minst sagt. Kör du stenhårt på foto, det är då du kommer att få jobb, det är då du blir den naturliga fotografen man hör av sig till och det speciellt om du vid behov kan en massa annat också, men det är för att du är en fotograf med massa extra kunskap de hör av sig, inte för att du är en kille som råkar kunna foto bland en massa annat.

 

För skall sanningen fram så är "jag" inte jätteduktig på något, men rätt duktig på allt. Då spelar det ingen roll om det är små team, för man vill alltid ha en rejält duktig vad det nu än är, på rätt position. Detta gäller speciellt i de fall då du blir anlitad eller på annat sätt jobbar under ett produktionsbolag eller kanal etc. Om du själv driver ett företag som producerar film så gäller förstås inte detta på samma sätt.

 

Hur som helst, mitt råd till ljudtekniker t.ex. är att plugga ljudteknik men sedan komplettera det med t.ex. GTV, för då är det en ljudtekniker som kan TV d.v.s. i huvudsak ljudtekniker men med extra kunskaper.

 

Hoppas du förstår hur jag tänker.

 

Så min fråga kvarstår, vad vill du helst jobba med. Är det post? Isf är det jättebra om du kan en massa om film, då kan du vara VFX supervisor på inspelningsplats och vet hur en kamera funkar m.m.

Dock skulle jag vilja påstå att det finns större behov av t.ex. producenter, regissörer, fotografer, inspelningsledare, platschefer m.m. med extra postproduktionskompetens än det finns behov av postproduktionsarbetare med annan kompetens. D.v.s. många av dagens producenter, fotografer och regissörer med flera har noll koll på postproduktion.

 

och jo, TV-serier hör till filmfacket även om producerandet ofta ter sig lite annorlunda. Allt med media flyter ju samman iofs men ja, film, tv-serier/drama och renodlad reklamfilm hör till filmfacket/branschen i generell uppbyggnad av team och tillvägagångssätt.

 

Mvh /Pontus w

Länk till kommentar
Share on other sites

Jag har egentligen ingen större erfarenhet alls av film- och tvproduktion men jag har lång yrkeserfarenhet av mediabranschen och ser hur behovet av bred kompentens efterfrågas men inte utan spetskompetens. Min sambo som jobbar inom reklamfilm brukar säga precis det du säger Peus, det saknas alltid kompetenta producenter, regisörer etc som har förståelse för hela kedjan.

 

Mitt egna problem är att jag har en hysteriskt bredd och ganska djup kompetens men saknar ett fokus vilket får mig att stå och stampa utan att komma någon vart. Det spelar ingen roll att jag kan väldigt mycket från teknik, print och foto vidare till formgivning, spelutveckling, positionering och projektledning. Jag har inte tagit steget mot någon specialisering vilket försvårat min sits då den som efterfrågar en specifik kunskap blir ställd av bredden och automatiskt drar sig undan. De letade bara efter en som kunde just "en" sak.

 

Då är det nästan bättre att ta en roll och hålla tyst om allt du kan flera andra.

Länk till kommentar
Share on other sites

Till att börja med: tack för svar som får en att tänka efter lite.

 

Postproduktion är det jag hållt på med mest, detta tillsammans med det mesta kreativa man kan göra med en dator har varit fokus. Anledningen är i princip att det är tillgängligt, bra sätt att få utlopp för sin kreativitet.

 

Du nämnde några samordningsroller. Det känns nog som det mest lockande rent spontant. Många bollar i luften. Det passar uppenbarligen mig, då jag inte tror att jag haft ett skolprojekt utan att vara gruppledare under gymnasiet. Inte för att jag tycker jag leder speciellt bra själv, men saker blir åtminstone gjorda.

 

Hur som haver, om man skulle gå den vägen då, då bör man väl vara ganska generellt utbildad? Kanske med lite spets mot post, och förstås god samordningsförmåga.

 

Men det kan vara värt att satsa på då? Jag trodde helt ärligt att det var överbelamrat med sådana redan. Vad kan man uppskatta för utbildningsväg på det?

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...