Jump to content

Tåginteriör


Riback

Recommended Posts

Halloj!

 

Håller på och roddar ihop en produktion här nu under våren och skulle behöva en väldigt legit tåginteriör, helst då en sittkupé.

Har kikat runt lite men inte hittat något vettigt annat än att bygga en/söka tillstånd hos SJ för att filma på en av deras rullande vagnar, men det kändes lite obekvämt av någon anledning och tänkte fråga här om någon har erfarenhet av detta.

Det kan väl inte vara så svårt att höra av med den lokala SJ-avdelningen och fråga om man helt enkelt får låna en vagn som är avsatt och står i garaget, självklart då med en SJ-arbetare som tågtekniker under hela inspelningstiden i vagnen.

Tycker att detta borde vara tämligen lätt/billigt, då är det ju i princip bara att få upp och ljussätta en greenscreen för att sedan skjuta, vilket skulle vara väldigt enkelt och inte så tidskrävande/stressigt som att göra det hela på en rullande vagn.

Att bygga en kupé i en studio kändes inte så aktuellt även om det går att få väldigt trovärdigt så känns det som att det är lite för mycket jobb för något man kanske borde kunna ordna snabbt.

 

Så, borde det inte fungera att låna en stillastående vagn med en överseende SJ-anställd under inspelningen?

Link to comment
Share on other sites

Det borde definitivt vara möjligt. Kan tänka mig att du i behov av överseende SJ-anställd som mest får betala en dagslön; klart överkomligt.

 

En dagslön går nog väldigt lätt in i budgeten, ja. Det ska inte vara svårt att fixa alls.

Link to comment
Share on other sites

Varför måste det vara SJ?

SJ har inte många kupéer kvar i trafik, det är mest olika typ av salonginredningar.

 

Det _kan_ ju gå att få hjälp av Veolia, Blå tåget, något av länstrafikbolagen etc om det inte absolut måste vara en kupé.

 

Måste det vara kupé så borde det vara lättast att vända sig till någon av landets veterantågsföreningar, där borde den största andelen kupéer finnas samlade.

Kolla Teknikarv.se tillhandahller Tgsommar p Internet. så finns i Tågsommar förteckning till de flesta föreningar, och vet du var du bor så kanske nån förening finns nära dig.

Eller så ställer du fråga om inspelningsförslag i postvagnen.com

Link to comment
Share on other sites

Låt säga att vi har fixat en tågvagn stillastående och så vidare, vad borde vara den enklaste approachen då?

Det finns det mer självklara valet att ljussätta en green screen utanför fönstret för att sedan keya in en rörlig exteriör, men borde det inte fungera att ha exteriören förinspelad för att sedan köra den på back projection mot en duk som står utanför fönstret?

Link to comment
Share on other sites

Back projection = Awesome. Du slipper SJUKT mycket problem. Enda trasslet är vid omtag - du måste hålla reda på bakgrunden så det synkar mellan tagningar.

Fördel om du har en bildmixer så du kan färgkorra bakgrunden direkt on set.

 

Lite mek också om det är blandljus (om tåget åker genom en skog t.ex.)

 

I tv-serien Taurus (Taurus (TV 2002) - IMDb) gjorde vi (jag var en av backprojection-teknikerna) bilscener på det sättet.

Då hade vi X antal studenter som stod viftade med papper/händer/etc framför alla lampor för att simulera färd i en allé då solljuset silade ner mellan träden.

 

//Max

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...